LittleBigPlanet

Premýšľali ste už niekedy nad tým, čo sa deje so všetkými tými snami, ktoré sa snívajú ľudom počas spánku. V roku 1984 nám scenáristi Wolfgang Pedersen a Herman Weigel predstavili svoju verziu vo filme s názvom Nekonečný príbeh. Čas nám však od vtedy poskočil a tvorcovia z týmu Media Molecule prišli s novou tézou. Všetky naše sny sú vraj zaznamenané na LittleBigPlanet. Tak sa tam poďme spoločne p

PS3
pridal dickie 7.3.2009 o 21:47 pod používateľské recenzie

9.0


Premýšľali ste už niekedy nad tým, čo sa deje so všetkými tými snami, ktoré sa snívajú ľudom počas spánku. V roku 1984 nám scenáristi Wolfgang Pedersen a Herman Weigel predstavili svoju verziu vo filme s názvom Nekonečný príbeh. Čas nám však od vtedy poskočil a tvorcovia z týmu Media Molecule prišli s novou tézou. Všetky naše sny sú vraj zaznamenané na LittleBigPlanet. Tak sa tam poďme spoločne pozrieť, nech vieme, čo je na tom pravdy.

Hneď na začiatku sa tak dozviete, že niekde ďaleko preďaleko na okraji našej galaxie existuje malá, na prvý pohľad nenápadná planétka. A práve ona je tým čarovným miestom, kde sú uchované naše sny a žijú na nej roztomilé bytosti, ktoré sa nazývajú Sackboy.

A práve jeden takýto Sackboy sa stane vaším alter egom v tejto záhadnej krajine. Sackboy je ako už z jeho názvu vyplýva handrová bábika. Je roztomilá, poctivo ručne šitá a pre niektorých už na prvý pohľad infantilná. Aby ste sa so svojím handrákom dokonalo stotožnili, dostanete hneď z kraja možnosť ho obliecť podľa vlastnej predstavy, fantázie a hlavne zvrhlých chúťok (niektoré kombinácie rôznych doplnkov sú naozaj šialené). Počiatočné možnosti ošatenia a doplnkov sú síce z počiatku obmedzené, ale čím viacej postupujete hrou, možnosti sa citeľne rozširujú a vy môžete popustiť uzdu svojej fantázii naplno. Vášho Sackboya však nedefinuje len oblečenie, ale môžete mu priradiť aj základné emócie ako šťastie, hnev, smútok či zlomyseľnosť. Keď takto vami vytvorená postavička po prvý raz ožije, ťažko sa ubránite nadšeniu a jednoducho sa do nej okamžite zamilujete.

Ak ste s vašim Sackboyom stotožnený a odpovedá vašim predstavám, je na čase preskúmať LittleBigPlanet. Hra je vo svojom jadre klasická plošinovka, familiárne prezývaná hopsačka. Vaše, teda vlastne Sackboyove prvé kroky určite povedú do kampane, ktorú si pre vás pripravili samotní autori. Čaká vás teda celkovo osem odlišných svetov každý zhruba po štyroch – piatich leveloch. Na vás bude, aby Sackboy úspešne prehopsal cez rôzne prekážky, plošinky, priepasti a zákerné pasti až do záveru každej úrovne. Po ceste budete samozrejme zbierať nové typy oblečenia a doplnkov pre vášho Sackboya (môžete mu kedykoľvek počas hry zmeniť image) a kopu ďalších bonusov, ku ktorým sa dostaneme neskôr.

A pokiaľ nie ste prezývka suchar, budete sa náramne baviť. Hra je vyslovene pohodová, pestrofarebná, jednoducho optimistická. Hudba navodenú atmosféru bezchybne dopĺňa a hopsať so Sackboyom je príjemná zábava na odreagovanie po ťažkom dni. Nebudete síce pri hre sedieť dlhé hodiny (to asi ani nebolo cieľom autorov), ale každý deň sa k nej na pár desiatok minút vrátite a hra vás za to prekvapí vždy s niečím novým.

Každá z úrovní je totiž vytvorená osobitým štýlom. Či už ide o originálne grafické spracovanie, nové a nové prekážky či použité herné mechanizmy. Jednoducho vždy dostanete ten správny impulz pokračovať ďalej, vždy budete motivovaný túžbou pozrieť sa, čo nové si na vás autori pripravili v ďalšej úrovni.

Nech je však hra akokoľvek príjemná a pohodová, pre mňa v nej existovali dva rušivé elementy. Prvým z nich je samotné ovládanie Sackboya počas hopsania, ktoré nie je práve najpresnejšie a najcitlivejšie. Než si naň ako tak zvyknete, často krát skončíte tam, kde nechcete. A to nie je pre hopsačku práve najlepšia vizitka. Druhý zádrheľ spočíva v systéme checkpointov. Uznávam, že kedysi boli hopsačky celkom hardcore záležitosťou, kedy bolo treba prehopsať úrovňou na jeden dych, ale LittleBigPlanet je predsa len viacej orientovaná na bežných hráčov a preto prekvapí, že obsahuje prvok, ktorý sem tam zaskočí aj ostrieľaných profíkov. Každá z úrovní je checkpoitami rozdelená na niekoľko pasáži, avšak z každého checkpointu sa môžete oživiť len zopár krát. V neskorších úrovniach nájdete situácie, kedy vám tieto pokusy nebudú stačiť ani na to, aby ste zistili, ako prehopsať ďalej, nieto ešte aby sa vám to aj podarilo. A ako naschvál, takéto časti sa nachádzajú väčšinou pri konci úrovne a vám po minutí všetkých pokusov neostáva nič iné, ako začať danú úroveň úplne od začiatku. Pokiaľ vás hra pošle v jednom leveli takto na začiatok raz, možno dva razy, všetko je ešte v poriadku. Pokiaľ je takýchto vynútených opakovaní viacej, optimistická atmosféra hry sa vytráca a raz mala moja obľúbená dvojica gamepad plus okno celkom namále.

Samotné hopsanie po pripravených leveloch je však iba polka hry. Autori hráčom dali k dispozícii komplexný editor úrovní a vy tak môžete zhmotniť vaše sny v nových úrovniach, ktoré môžete po ich vytvorení zdieľať s ostatnými hráčmi.

Editor úrovní je založený systéme menu s objektmi (tie sa zbierajú v autormi pripravených úrovniach). Prv, než si čokoľvek z tohto menu vyberiete, hra vám automaticky ponúkne rôzne pomocné videá, v ktorých sú vysvetlené jednotlivé zákonitosti a funkčnosti ako samotného editora, tak aj herná mechanika (hra obsahuje prekvapivo prepracovanú fyziku). Ako som spomínal, editor je pomerne komplexný, ale po týchto videách a pár tréningových lekciách nie je problém pre priemerne šikovného hráča vytvoriť niečo zaujímavého.

Tak sa dostávame pomaly k časti, kde sa dozviete pravdu o vašej fantázii a kreativite. Je až neskutočné, čo všetko sa dá v hre vytvoriť. Či už to budú úrovne s rôznymi pohyblivými plošinkami, komplikovanými mechanizmami či živými kreatúrami, všetko máte plne v rukách. Jediným limitujúcim faktorom je vaša fantázia a trpezlivosť. Tú budete musieť mať predovšetkým, nakoľko vytvorenie kvalitnej úrovne nie je určite záležitosť jedného alebo dvoch dní. Pokiaľ zistíte, že vrchol vašej kreativity spočíva vo vytvorení pyramídy z kociek, nezúfajte. Na svete je šikovných ľudí dostatok a už teraz je internet zaplavený tisíckami užívateľských levelov a musím podotknúť, že som medzi nimi objavil ohromné množstvo naozaj zaujímavých nápadov.

Pokiaľ ste sa teraz zľakli, ako si z takého množstva vybrať a zahrať ten správny, autori do hry implementovali funkciu tagovania levelov. Každý hráč tak po prejdení užívateľskej úrovne má možnosť ohodnotiť danú úroveň jednou až piatimi hviezdičkami a otagovať niektorými z pripravených popisov. A tak ľahko zistíte, ktoré užívateľské úrovne sú podľa hráčov pohodové, komplikované, vtipné, nudné, krátke, dlhé, nápadité či napríklad divné. Podľa hviezdičiek a popisov môžete jednotlivé úrovne prehľadne filtrovať, takže nie je problém rýchlo nájsť úroveň, ktorá zodpovedá vašej náture a potrebám.

A práve v užívateľských úrovniach sa skrýva takmer nekonečný potenciál hry. Jednoducho sa vrátite večer domov so zlou náladou, zapnete LittleBigPlanet, stiahnete si dve či tri úrovne s popisom ukľudňujúca či relaxačná a polhodinky si pohopsáte v optimistickom svete. A ja vám ručím, že za túto polhodinku vám Sackboy vyčaruje úsmev na tvári nech ste mali akokoľvek zlý deň.

Hra tak spĺňa hlavný cieľ autorov, ponúknuť nástroj na zabavenie. A čo je najdôležitejšie, nemusíte sa zabávať samy. Hra podporuje multiplayer až pre štyri osoby, a to buď cez internet alebo sa môžete všetci spolu rozvaliť na jednom koberci, schmatnúť štyri ovládače a hrať u vás doma na jednej obrazovke. Sociálne cítenie je v takomto prípade nesmierne intenzívne a baviť sa bude každý.

V krátkosti na záver môžeme zhrnúť, že LittleBigPlanet nie je typická hra ktorá bude lámať rebríčky predajnosti a bude vyzdvihovaná ako modla náruživými hráčmi. Ide skôr o formu relaxu, modernej formy oddychu a vďaka ľahkej prístupnosti a multiplayeru ďalší spôsob, ako sa zabaviť s priateľmi. Je to hra, ku ktorej sa budete vďaka neustále pribúdajúcim úrovniam vracať stále a stále, pretože stavila na hráčov a ich tvorivosť. A tá je dúfajme nekonečná :))

Plusy:
spracovanie, nápaditosť autorov, editor úrovní, komunita

Mínusy:
problémy so skákaním, málo pôvodných úrovní

napísal dickie 7.3.2009



Páči sa mi!

9.0
LITTLEBIGPLANET

PS3
PS Vita

Vývoj: SCEE / Media Molecule
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3.11. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk