Fallout 3

Bethesda a jej pohľad na svet Fallout.

PC
pridal Patrik Dee 29.4.2009 o 11:27 pod používateľské recenzie

9.6


Ľudia sú zvláštny druh. Vedia byť tvoriví, vynaliezaví, ale ich progres neslúži iba ku konaniu dobra. Bethesda pred nás predostiera svoju víziu postapokaliptického sveta po nukleárnej vojne v treťom pokračovaní legendárnej série Fallout. Trvalo dlhých 10 rokov, kým sa partia na čele s Todom Howardom rozhodla oživiť tento svet, kde vidno dôsledky ľudskej hlúposti a seba deštrukcie na každom kroku. Svet bez zľutovania, plný vojny, mutantov a rádioaktívneho žiarenia. To, čo zostalo z ľudskej rasy nemožno nazvať inak, než troskami, ruinami a popolom pod plameňom nezvládnutých emócií kompetentných.

Po katastrofe odohrávajúcej sa na zemskom povrchu ľudia museli hľadať útočisko pod zemou. Ich druhým domovom a krytom pred všadeprítomnou radiáciou zároveň sa stali obrovské podzemné komplexy zvané Vault-y. V jednom z nich, konkrétne Vault-e 101 sa prebúdzate na pôrodnom lôžku ako čerstvý novorodenec práve vy. Tu na vás po prvý krát prehovorí čarovný hlas vášho otca v podaní Liama Neesona, plný lásky, nehy a porozumenia. Vašou úlohou je určiť, či do Vaultu 101 pribudne chlapček alebo dievčatko. Ďalšou voľbou bude zvolenie toho správneho mena pre váš charakter. Nasleduje tvár, vlasy, oči, a už tu zisťujete s akou precíznosťou môžete v tejto hre počítať. Bezbrehé množstvo možností, ako skompletovať váš vzhľad určite poteší nejedného hráča, ktorému záleží aj na takomto detaile.

Úvod hry je teda posadený do Vaultu 101, kde plaziac sa po štvornožky najprv určujete svojej postave jej základné vlastnosti ako sila, charizma, vnímanie, šťastie a všetko to, na čo ste boli vo Falloute zvyknutí. Učíte sa základným princípom a mechanizmom. Najviditeľnejším rozdielom ktorý udrie do očí je prechod do 3D pohľadu, ale to už vie každý kto sa aspoň trocha zaujíma o počítačové hry. Dej sa posúva po niekoľkých rokoch vpred a nestihnete povedať ani „to je nádhera“ a už maškrtíte na torte na oslave svojich 9-viatich narodenín. Vaším exkluzívnym darčekom sa stáva PipBoy 3000. Základné menu priamo v hre, zároveň vychytávka a štýlová perlička toho najsilnejšieho kalibru. Jej vzhľad a štýlovosť nemôžem opísať, to treba vidieť. Obsahuje všetko, čo budete ku hraniu potrebovať. Údaje o momentálnom stave vašej postavy, aktívne i neaktívne úlohy, inventár zbraní, odevu, liečiva, potravín, dokonca je možné počúvať rádio, či zapnúť osvetlenie, ktoré pomôže v tmavších lokáciách. PipBoy je jednoducho prepotrebný pomocník, ktorý si obľúbite aj keď zamrzí jeho neprehľadnosť, či určitá rozháranosť. Táto skutočnosť môže byť vysvetlená zastaralosťou samotného prístroja a dokonale to podtrhuje aj jeho „dosovské“ rozhranie alebo občas preskakujúci obraz. Nádhera.
Ďalším posunom v čase dostanete možnosť ukázať sa v teste, ktorý musí absolvovať každý obyvateľ Vaultu, čím Bethesda vyriešila, podobne ako v staručkom Morrovinde, ako dostane vaša postava pridelené body do vašich osobnostných štatistík. Svojimi odpoveďami na vtipné otázky rozhodujete o konečnom výsledku, kde sa vám pridelia body do takých zručností, ako otváranie zámkov, ovládanie chladných zbraní, veľkých zbraní, obchodovanie, liečenie a veľa ďalších, tak príznačných pre RPG hry, či Fallout hry samotné.

Po úvodnej idylke prichádza zvrat v príbehu a vy budete musieť urobiť ďalšiu dôležitú voľbu. Váš otec je preč a vy sa musíte rozhodnúť. Voľba je jasná, otca musíme nájsť a tu už nie je bezpečno. Po dramatickom úniku Vaultom prichádzajú prvé súboje s ochrankou a prvé zoznámenie so systémom VATS. „Vault attack target system“ je ďalšia štýlová vecička, ktorú si môžu dať chlapci na čele s Toddom Howardom kľudne prišpendliť na výložku. Pri zamierení na nepriateľa máte dve možnosti. Pokúsiť sa strieľať v reálnom čase, alebo použiť tento „ťahový“ systém. VATS vám rozdelí postavu na jednotlivé zásahové zóny, percentuálne označí úspešnosť zásahu a po vyčerpaní akčných bodov, ktoré sa potom po deaktivovaní VATS pozvoľna opäť dopňlňajú, môžete skúsiť svoje šťastie. Tu Fallout 3 exceluje a vy si aj po tisíci krát z radosťou pozriete krvavú scénu po úspešnom zásahu. Rotujúca kamera vám s rôznych uhlov a v spomalenom zábere servíruje jedno brutálnejšie divadielko za druhým, darmo, Fallout 3 je pre plnoletých. Poteší možnosť vyraziť nepriateľovi zbraň z ruky, či zameraním sa na určitú končatinu nepriateľovi znemožniť chôdzu, alebo ďalšie manipulovanie zo zbraňou. Súboj v reálnom čase nedosahuje však až takých kvalít, ako by sme si priali, v tomto smere je stále čo zlepšovať.

Ak patríte medzi zberateľov pamätných okamihov, momentov a chvíľ, určite si pripravte studenú vreckovku, pohár vlažnej vody a nezabudnite zavrieť ústa. Pohľad aký sa hráčovi naskytne po opustení Vultu 101 patrí medzi to najkrajšie a najšokujúcejšie, čo som mal možnosť vidieť na monitore. Pred vami sa otvára obrovský rozľahlý svet, ktorý pripomína skôr zlý sen, ako krajinu, do ktorej sa chystáte vydať hľadať svojho otca. Ale neuveriteľne krásny zlý sen. Občasný závan vetra, až maniakálny dôraz vývojárov na precízne stvárnenie pustiny, to všetko vám ostane v pamäti ešte dlho po opustení podzemia. Neskôr v hre prichádzate do zničeného Washingtonu DC, či veľkej obývanej lode, nazývanej Rivet City a zistíte, že niet pochýb - F3 patrí medzi najkrajšie hry súčasnosti. Striedanie dňa a noci, hra svetla to všetko Bethesde vyšlo na výbornú.
Skúmaním krajiny a plnením rôznych úloh budete nútení navštíviť aj podzemné komplexy, metrá, pod DC, ktoré aj kvôli nie príliš podarenému navigačnému systému v PipBoy.ovi nepatria medzi moje obľúbené lokality. Veľakrát dôjde k blúdeniu, hľadaniu správnej cesty, východu, alebo vchodu. O to je však návrat na povrch zemský radostnejší. Celkovo je svet vo F3 stvárnení vynikajúco, pestro a na tú rozlohu až neuveriteľne precízne.

Na mapke vašeho PipBoy-a postupne začnú pribúdať značky miest a osád, dôležitých lokácií, ktorých je v hre naozaj veľké množstvo. Vynikajúca devíza nového Falloutu je absolútna voľnosť a to nie iba pohybu samotného ale i rozhodovania. Hra vás do ničoho netlačí, nič vám neprikazuje. Skúmate svet, plníte úlohy, pričom vašou prioritou je nájsť otca. Ale ona to ani priorita byť nemusí, F3 vám naozaj nekladie žiadne podmienky. Samozrejme, k splneniu hlavného príbehu musíte tieto úlohy, či zadania splniť, ale hra vás časovo neobmädzuje a môžete si kľudne preskúmať všetky zákutia, splniť vedľajšie zadania bez toho, aby ste sa posunuli čo i len o kúsok v hlavnom príbehu. A to je skvelé. Vedľajšie úlohy vám zadávajú rôzne postavy a postavičky, ktoré stretnete pri vašom putovaní svetom. Sú rôzne, zábavné a je ich pomerne veľa. Občas je rozumné počúvať vaše príručné rádio, aj takýmto spôsobom možno prísť ku nejakej tej „prácičke“.

Akčné poňatie Falloutu je nespochybniteľné, ale okrem početných súbojov dôjde aj na mnohé rozhovory s rôznymi postavami. Sú dostatočne košaté a občas aj veľmi vtipné. V tomto smere zrejme nový Fallout za svojimi predchodcami zaostáva, no dôvod na nespokojnosť nie je. Postupným objavovaním sveta, spoznávaním nových ľudí prichádzajú nové a nové rozhodnutia, voľby a dôsledky. V závislosti na vašom konaní tvarujete svoju karmu, to znamená, budete zlý, dobrý, alebo neutrálny. Podáte starcovi bažiacom po čistej vode pomocnú ruku, alebo ho pošlete kade ľahšie? Pomôžete chlapcovi nájsť po smrti jeho rodičov jeho druhý domov, alebo sa vykašlete naňho? Budete kradnúť, budete poskytovať finančné almužny ? To všetko a ešte oveľa, oveľa viac.

Mnohokrát však bude vašim jediným slovom zbraň v ruke. Zbraňový arzenál poskytuje dostatočné množstvo kúskov k zneškodneniu nepriateľa, od rôznych pištolí, útočných pušiek, samopalov, guľometov, ťažkých zbraní, granátov, mín až po obyčajnú baseballovú pálku. Vynikajúca je možnosť opravovania. Na opravenie vašej zbrane potrebujete nájsť, kúpiť, takú istú zbraň, čo hlavne v neskorších fázach hry nie je vôbec problém. Zamrzí pomerne krátka výdrž stavu zbrane, hlavne pri ťažšej obtiažnosti je opravovanie potrebné naozaj každú chvíľu. Zbraň sa môže naviac aj zaseknúť. Časom sa vám dostane do rúk aj nejaký ten plánik na zostrojenie si vlastnej zbrane, kde pomocou rôzneho „harampádia“, ktoré je všadeprítomné po okolitom prostredí, môžete na špeciálnom stole zostrojiť nejakú tú pomôcku v boji s nepriateľmi.


Do cesty sa vám postavia tradičný známi z univerza Fallout-u, ako radškorpióny, divý gúlovia, nájazdníci, mutanti, supermutanti, rôzny banditi, alebo lovci odmien, vypísaných práve na vás. Neskôr narazíte aj na tuhších nepriateľov a bude záležať iba na vás, ako dokážete postupným získavaním skúseností vylepšiť vašu postavu tak, aby ste dokázali odolávať aj presile útočníkov.
Vaša postave je žiaľ v získavaní skúseností obmädzená na level 20, čo určite neteší, pretože pri naozaj pomalom a poctivom hraní je túto hranicu možné dosiahnuť pomerne skoro, ešte pred dokončením samotnej hry. Hráč môže stratiť motiváciu, tento nedostatok však bude s prichádzajúcim datadiskom odstránený.

Je toho naozaj veľmi veľa, čo Fallout 3 ponúka a určite sa nájde mnoho vecí, ktoré som nespomenul. Je to neuveriteľne rozsiahla hra, jej podobnosť s Obliovion-om je viditeľná nielen v tomto smere. Bethesda použila tento engine, pretože považovala „dušu“ jej predchádzajúceho hitu za jedinú správnu alternatívu a podľa mňa urobila dobre. Autori ukázali svoje majstrovstvo v tomto žánri a posunuli svet okolo brahmínov, supermutantov a opustených detských preliezok zasa o kúsok ďalej, ďalej k dnešnému hráčovi. Počas hrania narazíte na rôzne detaily a perličky, dych vám vyrazí zaručene jeden prekvapujúci moment približne v ¾ príbehu, ktorý toto všetko iba potvrdzuje.

Fallout 3 je obrovský, jeho krásy a možnosti odporúčam vyskúšať každému, kto má rád počítačové hry. Samozrejme, nedostatky ako nie príliš dokonalá AI nepriateľov, obmädzený level.cap, nemožnosť pokračovať v hre po splnení hlavného príbehu, občasná zabugovanosť, nie príliš podarený súbojový systém v real-time, či nepochopiteľne odfláknutý koniec hlavného príbehu nezakrýva. No atmosférou, možnosťami, príbehom a zážitkami pri putovaní týmto ohromujúcim a zároveň zničeným svetom zadupáva tieto negatíva hlboko pod zem. V každom prípade je to pokračovanie , ktoré nemožno porovnávať s predchádzajúcimi dvoma dielmi tejto vynikajúcej série. Je to nová vízia tohto univerza, akčnejšia, krajšia no zároveň možno menej „urozprávaná“, prístupná viac hráčovi, ktorý hľadá aj v RPG veľa akcie a rýchlejší spád. Kto príjme túto skutočnosť a dokáže odpustiť spomínané nedostatky, prežije dobrodružstvo, na aké sa len tak ľahko nezabúda.


napísal Patrik Dee 29.4.2009



Páči sa mi!

9.6
FALLOUT 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Bethesda Softworks / Bethesda Softworks
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk