Mata Hari

Sú ženy, ktorým sa odoláva veľmi ťažko. A sú ženy, ktorým odoláte s radosťou. Mata Hari patrí našťastie do tej prvej kategórie ...

PC
pridal dickie 14.9.2009 o 18:13 pod používateľské recenzie

7.0


Predstavte si obdobie, kedy bolo 20-te storočie ešte len v plienkach. V uliciach Paríža sa to len tak hemžilo umelcami, básnikmi, tanečníkmi či spevákmi. A ak ste mali šťastie, mohli ste medzi nimi stretnúť exotickú tanečnicu so zmyseľným menom Mata Hari. Jej čaru podľahla celá Paríž. Nebolo snáď muža, ktorý by ju nechcel mať po svojom boku (a samozrejme aj niekde inde) a nebolo ženy, ktorá by sa aspoň na jednu noc netúžila stať Mata Hari. Len málokto však tušil, že Margaretha Geertruida Zelle je v prvom rade agentkou na výplatnej páske francúzskej vojenskej spravodajskej služby. Ba čo viac, možno je aj dvojitou agentkou pracujúcou pre nemeckú vládu. A tak zatiaľ čo sa svet rúti do náruče obrovskej tragédie s názvom Prvá svetová, Mata Hari začína svoje dráždivé predstavenie na očarenie vtedajšej európskej elity. Nikto jej predsa nemôže odolať. A čo vy?

Po nespočetnom množstve filmov, dokumentov a čírej ľudovej slovesnosti (rozumej rôznym nepodloženým fámam a klebetám) sa Mata Hari stáva aj hlavnou hrdinkou PC adventúrky. Jej život vo forme jedničiek a núl jej nevdýchol nik iný, než dvojica Hal Barwood a Falstein Noe. Ostrieľaní znalci isto vedia, odkiaľ vietor duje a tým ostatným pomôžem. Ide o kreatívne hlavičky, ktoré stáli pri zrode asi najväčšej perly z dielne LucasArts, Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Predtým, než sa sa pozrieme do tváre samotnému príbehu, začnem menej obvyklými a pre adventúru menej dôležitejšími prvkami, nakoľko to budú tentoraz práve ony, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvnia váš celkový dojem z hry. Na prvý pohľad je zrejmé, že Mata Hari je klasická third-person adventúra používajúca 2.5D formát a využívajúca staré dobré point-and-click rozhranie. Kurzor sa mení v závislosti od toho, na čo momentálne ukazujete a čo s daným predmetom môžete vykonať. Ide o adventúrnu klasiku ako pozrieť sa na objekt detailnejšie, zdvihnúť ho, prípadne sa s ním porozprávať, pokiaľ je ten objekt zhodou okolností osoba :). Samotná Mata Hari je dáma pohybujúca vo vysokých kruhoch a takéto dámy nikdy nebežia. Autori však našťastie mysleli aj na hráčov, ktorí nestrávili sedem rokov meditácií v Tibete hľadajúc prameň trpezlivosti, a preto do hry zakomponovali zázrak dvojkliku. Po tomto malom technickom cvičení sa Mata Hari teleportuje priamo vedľa vytúženého objektu. Zatiaľ sa teda všetko tvári viac či menej tradične a to až do chvíle, než príde na najvernejšieho spoločníka všetkých adventuristov. Dámy a páni, privítajte inventár.

Ten sa tento raz nachádza v dolnej časti obrazovky a nájdete v ňom okrem bežných predmetov, ktoré môže Mata Hari použiť (sú vo forme zelených ikoniek), témy na rozhovor (modré ikonky) a v neposlednom rade aj nápady (červené ikonky). Posledne menované treba ”zrealizovať”, aby sa z nich mohli stať buď to predmety alebo témy na rozhovor. Autori sa s ich pomocou snažili predísť situáciam tak typickým pre adventúri, kedy pozbierate všetky možné aj nemožné predmety v domienke, že raz sa vám určite zídu. A tak Mata Hari na plese odmietne pohár červeného vína od barmana, ale keď objekt jej profesionálneho záujmu v nezáväznom rozhovore spomenie, že by sa rád niečoho napil, Mata Hari dostane skvelý nápad a červená ikonka je na svete. Pardon, teda vlastne v inventári a vám už nič nebráni tomu, aby ste si u baru vyzdvihli dva poháre šampanského. Bohužial zapracovanie tohto nového prvku do samotnej hrateľnosti silne škrípe. Nájdu sa síce svetlé výnimky, kedy je tento systém zapracovaný na výbornú, zvyčajne však len pridáva ďalší, a často krát zbytočný krok k vytúženému cieľu.

Čo je však zarážajúce je fakt, že tento systém bol navrhnutý s jasným cieľom. Zabrániť zjavnej logickej nekonzistentnosti, avšak samotná logika sa v hre správa asi ako Lochnesská príšerka. Raz tu očividne je a inokedy po nej pre zmenu nie je ani stopy. Mata Hari obsahuje niekoľko pekne zakomponovaných dialógových puzzle, ktoré nemôžu skončiť na mŕtvom bode, pretože vám hra otvorí alternatívne možnosti konverzácie, ale väčšina stojí na správnom používaní predmetov z vášho inventára. Vo všeobecne platí, že ide o pomerne jednoduchú a priamočiaru záležitosť, ale často krát vzpierajúcu sa racionálnemu mysleniu. Keď si napríklad potrebujete zatelefonovať (bez ohľadu na to, kde sa momentálne nachádzate), musíte odcestovať do Berlína, pretože jediný telefón, ktorý je k dispozícii, je práve tam. V skutku komické je to najmä vtedy, keď sa snažíte odpočuť súkromnú konverzáciu v Madride. Aby ste sa pohli ďalej, musíte najprv odcestovať do Berlína, vziať si (Mata Hari je dáma a tie nekradnú) telefónne slúchadlo, vrátiť sa späť do Madridu, použiť ho na telefónnu skrinku a heuréka, môžete odpočúvať. Ak ste sa práve pozastavili nad tým, ako je možné, že dvaja odpočúvaní nemeckí hodnostári nestihli ukončiť svoj hovor medzi tým, než si Mata Hari stihla odskočiť do Berlína a späť, nevadí. Spýtajte sa Lochnessky, ona vám to rada vysvetlí.

Keď sme u toho cestovania, nedá mi nezastaviť sa pri ňom o sekundu dlhšie. Budete cestovať veľmi často. A to len vďaka tomu, aby ste získali objekt, ktorý v danej lokácii predtým nebol k dispozícii alebo ste len nemali potrebný nápad vo svojom inventári. Spomínate si, ako som o pár odstavcov vyššie písal, že systém s nápadmi len pridáva ďalší otravný krok navyše?

Pokiaľ od hry očakávate nejaké to puzzle, nad ktorým si potrápite makovicu, musím vaše nadšenie schladiť. Až na zopár veľmi jednoduchých hádaniek dáva Mata Hari prednosť dnes toľko populárnym mini hrám. Takže budete napríklad zachytávať kurzorom padajúce noty a Mata Hari vám bude popritom tancovať. Síce sa na prvý pohľad môže zdať daná mini hra ako naprosto banálna, neskôr bude od vás výžadovať neskutočné reflexy a koordináciu ruka-oko a verte mi, môže sa zmeniť na pravú nočnú moru. Pokiaľ mini hry nie sú váš šálok čaju (inak pekne stupidne prirovnanie, že?), autori chvaľabohu zakomponovali do hry tlačítko, ktoré vám umožní ich po pár sekundách preskočiť.

Asi najčastejšia mini hra sa týka samotného cestovania. Keď si Mata Hari kúpi cestovný lístok do vytúženej destinácie, ocitne sa na mape Európy s mnohými železničnými stanicami. Vašou úlohou bude sa dostať do cieľovej destinácie bez toho, aby vás dolapili iní agenti. A tak sa v ťahoch striedate a snažíte sa vyhnúť tomu, aby sa Mata Hari ocitla v niektorej zo staníc spolu s cudzím agentom. Náročnosť postupne stúpa, agentov pohybujúcich sa po mape je stále viac a viac, niektoré stanice môžu byť zatvorené a teda neprejazdné. Ak vás aj táto mini hra omrzí, prípadne sa stane priveľmi náročnou, môžete ju jednoducho preskočiť tak, ako tú tanečnú. Je tu však jedno ale. Za úspešné zvládnutie každej mini hry je Mata Hari odmenená. Samotná odmena môže mať tri podoby. Buď si finančne prilepšíte (tancovanie v divadle), zlepšíte zručnosti (sú prezentované číslom ako v RPG hrách a zlepšenie môžete získať napríklad za úspešné zvládnutie cestovateľskej mini hry) a v neposlednom rade zlepšenie vašich špiónskych schopností (nadobudnete plnením voliteľných aktivít, získaním dodatočných informácií, atď.). Pridaním najmä posledne menovanej skupiny ste celkom slušne motivovaný venovať pozornosť každému detailu a pred koncom samotnej hry samotná Mata Hari okomentuje vaše výsledky vo všetkých troch kategóriach, pričom vám ponúkne rady, ako sa do budúcna zlepšiť. Takže máte celkom zaujímavú motiváciu prejsť hru ešte raz.

Pred tým, než sa konečne pozrieme na toľko odkladaný príbeh, prehodím ešte zopár riadkov o technickom spracovaní. A nebudem chodiť dlho okolo horúcej kaše. Mata Hari je jednoducho vizuálne nádhernou adventúrou. Každé jedno mesto má svoju nezameniteľnú atmosféru. Jednotlivé obrazovky prekypujú detailami a rôznymi animáciami. Dokonca aj samotné osvetlenie nočného Berlína či Eiffelova veža trčiaca niekde v diaľke pri pohľade z okna je spracovaná jednoducho na výbornú a prispieva k perfektnej atmosfére. Ďalší prvok zasluhujúci si pochvalu sú šaty postáv. Sú starostlivo detailné a historicky presné, doplnené o štýlové účesy a módne doplnky ako slnečníky či krinolíny. Ruku v ruke s dokonalým vizuálom ide orchestrálna hudba. Tá je spočiatku príjemná a ľahká ako letné parížske slnko a neskôr prechádza do temnejších tónov, aby ešte viac podčiarkla hrozbu blížiacej sa vojny.

Až doteraz som sa vyhýbal samotnému príbehu, ale jeho čas nastal. Nechal som si ho zámerne až na koniec, keďže ide o najsilnejší bod. Tragický osud Mata Hari je verejne známy, tak ako aj osud ľudstva spojený s k rokom 1914. Aj napriek tomu všetkému sa autorom podarilo zostaviť príbeh, ktorý je prekvapujúci ako vo svojom vývoji, tak aj v obsiahnutej citovej rovine. Bez toho aby som uviedol detaily, môžem napísať, že budete svedkami toho, ako sa Mata Hari postupom času stala najdôležitejšou figúrkou na politickej šachovnici Európy. Budete sledovať, ako sa Nemci tešia na blížiacu sa vojnu, Briti obávajú rozvoja nových technológií a Francúzi si na poslednú chvíľu zúfalo hľadajú spojenca. Po sérii nezaujímavých hrdinov, ktorých nám v poslednom čase priniesli adventúri prichádza Mata Hari ako povestný závan čerstvého vzduchu. Páni Barwood a Falstein napísali úžasný scenár plný vtipu a nepostrádateľného pátosu, ľahkých i tragických motívov a zvratov, ktoré sú navyše veľmi podrobné a z historického hľadiska aj správne.

Mata Hari však neosloví každého. Pokiaľ od adventúri očakávate poriadnu dávku kvalitných puzzle, vaše chute ostanú nenaplnené. Mini hry môžu odradiť veľkú časť old-school adventuristov, iných môže odradiť haprujúca logika či priveľké množstvo dialógov. Ale aj napriek všetkým týmto výhradám odporúčam, aby Mata Hari dostala šancu od každého milovníka adventúr, ktorému ide o kvalitný príbeh. Ak máte totiž radi tajomstvá, sprisahania a historické detaily, príbeh o Mata Hari je to pravé dobrodružstvo pre vás. Dobrodružstvo, ktoré vás zavedie späť do jedného z najkrajších období v histórii Európy až smerom k temnému období prvej svetovej vojny.


Plusy: detailnosť jednotlivých lokácií, atmosféra, hudba, príbeh, vynikajúce zakončenie

Zápory: celková jednoduchosť hry, logika niektorých situácií, časom otravné mini hry, systém s nápadmi by potreboval vyladiť

napísal dickie 14.9.2009



Páči sa mi!

7.0
MATA HARI

PC

Vývoj: ANACONDA / 4Head Studios
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk