Batman: Arkham Asylum

V Gotham city začína byť opäť dusno. Nie tak celkom v Gothame ale v psychiatrickom sanatóriu pre zločincov Arkham Asylum. Batman bude mať znova prácu, no tentoraz to bude tvrdý boj. Aj keď trochu neskoro, ale predsa prinášam recenziu na hru Batman Arkham Asylum, ktorá púrekvapujúco patrí na špičku hier. Svojou kvalitou, hrateľnosťou a spracovaním proste vyrazila dych.

PC
pridal life28 18.10.2009 o 8:09 pod používateľské recenzie

9.5


Štúdio Rocksteady týmto zabodovalo na plnej čiare. Na hre si dali naozaj záležať, a to nielen po stránke hrateľnosti alebo grafiky. Už od začiatku začali stavať na príbehu, ktorý špeciálne pre Batman AA napísal komixový mág Paul Dini, skvelý dabing zabezpečili skvelé mená a bolo vidno že Rocksteady to má dobre premyslené. Príchod hry nesprevádzala až taká kampaň, ako napríklad NFS, ale už v deme Vám mohla spadnúť sánka.

Príbeh

Príbeh začína tým, ako Batman dovlečie Jokera, najhoršieho zločinca z Gothamu, do Arkham Asylum. Je to nápravná väznica na ostrove, s tajomnou atmosférou a je plná zlodejov, vrahov, psychopatov alebo zmutovaných ľudí, ktorých Batman pochytal. Pri prevážaní Jokera to tam vyzerá dosť zabezpečene na to, aby ste si mysleli že tie desiatky ozbrojených mužov to majú pod palcom. No Joker je vynaliezavý a ako-tak sa mu podarí dostať z rúk stráží. Ihneď otvára celý Arkham a "žolíková" karta sa obracia v prospech zločincov. Joker sa usadí nevedno kam, a odtiaľ bude rozdávať podlé údery Batmanovi. Vo Arkhame mu pomáha jeho pravá ruka Harley Quinn, a svoj podiel na pomste Batmanovi chcú aj Killer Croc či Poison Ivy.

Zahrajme sa na detektíva

Batman je špičkový mix takmer všetkých akčných prvkov. Na svoje si prídu milovníci akcie, stealth, bojového umenia alebo tí, čo sa radi hrajú na detektívov. Keďže je Batman v Arkhame na všetko sám, musí si hľadať stopy bez pomoci, a to mu pomôže nájsť správny smer. Arkham je veľký, preto sa hodí dobre si ho poobzerať a zapamätať si niektoré lokácie, pretože sa k nim môžete niekoľko krát vrátiť. K dispozícii máte mapu, takže ciele niekedy nájdete aj tam. Ak ale neviete ako ďalej, poslúži Vám Detective mode - röntgenové videnie a nástroj na analyzovanie rôznych pachov, odtlačkov prstov a podobne. S röntgenovým videním vidí Batman cez steny, dokáže rozpoznať tenké steny, ktoré sa dajú zbúrať, alebo vetracie šachty, do ktorých má ísť. Vidíte taktiež neprietaľov cez steny, dokonale rozpoznáte tých so sbraňami a podľa toho naplánujete svoje zneškodňovanie. S analyzovaním dokáže vystopovať rôzne osoby, stačí nájsť vzorku a potom pomocou Detective Mode sledovať stopy.

Odkiaľ tie vecičky len berie?

Batman okrem Detective módu má k dispozíícii aj opasok plný rôznych technických vymožeností, ktoré získavate postupom hry. Začínate s jedným batarangom, určeným na hádzanie do nepriateľov. Máte ho neobmedzené množstvo a hádže sa s ním pomerne rýchlo. Postupom hry navštívite aj Batmanovu skrýšu, odkiaľ si zoberiete novú hračku, alebo Vám ju zhodí Batmanove lietadlo. Využijete všetky typy gadgetov. Napríklad výbúšný gél nastriekate na zem a odpálite v momente, keď budú blízko nepriatelia, alebo nastiekate na stenu, ktorú je možné zničiť a dostanete sa na neprístupné miesta. Pri pohybe využijete kotvu, s ktorou sa pritiahnete na vyššie položené miesta, alebo kotvu, s ktorou preletíte ponad priepasť alebo nebezpečný materiál. Ďalšia kotva Vám umožní pritiahnuť nejaký predmet, odtrhnúť kryt vetracej šachty, alebo po upgrade aj zbúrať stenu, na ktorú s výbušným gélom nedosiahnete. Na deaktivovanie rôznych silových polí, alebo systémov slúži prístroj, na ktorom budete tlačidlami myši a klávesnice nastavovať frekvenciu, pri ktorej daný ovládací panel exploduje.

Zločinci v jasnej presile

Boj proti zločincom je úžasne prepracovaný. Predchádza mu príprava, zoznámenie sa s okolím a výber vhodných gadgetov. Kým Vám bude stáť v ceste niekoľko zločincov, pokojne tam môžete vtrhnúť a všetkým nakopať riť. Ale ak stretnete niekoľko ozbrojených mužov, už nemáte šancu. Tu je vhodné využiť stealth prvok hry. Na začiatku treba zapnúť detective mód, s ktorým uvidíte stav nepriateľov, objekty blízko stropu, na ktoré je možné sa pritiahnuť, vetracie šachty, ktorými sa dostanete k nepriateľom, steny na zbúranie alebo mriežky v podlahe v ktorých sa môžete ukryť. Niekedy závisia životy rukojemníkov na tom, aby Vás neodhalili. Inokedy zase odrovnáte jedného pred očami ostatných, tým sa im zvýši pulz a dostanú väčší strach.

Systém boja je dokonalý. Aj vo veľkej presile nie ste stratený. Batman dokáže vyvinúť rýchlu reakciu a kombá na zneškodnenie nepriateľov. On ich totiž, ako správny superhrdina, nezabíja, len ich omráči. Pohyby a animácie sú naozaj reálne prepracované, sú rýchle, zaujímavé a posledné údery sú efektne spomalené. Ak je okolo vás väčšia partia, a vy ste práve zamestnaný na druhej strane, nad tým, ktorý sa chystá zaútočiť sa zobrazí indikátor a vy ho môžete rýchlim kliknutím myši spacifikovať. Niekedy ich údery na chvíľu zložia na zem, potom stačí jednoduchou kombináciou tlačidiel doraziť. Ani do konca hry sa týchto bojov nenabažíte, lebo pri každom sa vám podarí nejaké nové kombo, alebo si ich kúpite. V boji získavate body za ktoré si môžete dokúpiť nové chvaty, upgradovať gadgety alebo zvýšiť výdrž.
Batman sa nedokáže len biť ale v situáciách, kde o Vás nikto nesmie vedieť sa zíde stealth prvok. Batman takto zozadu dokáže pridusiť nepriateľa, alebo skočiť na neho z výšky. K prekonávaniu vzdialeností, k zabrzdeniu pádu alebo k skoku na nepriateľa skvele poslúži plášť, ktorý Batman rozprestrie a plachtí na ňom.

Lezú Vám prerastený bossovia na nervy? Mne už nie!

Joker otvoril dvere na slobodu každému, takže aj prerasteným, alebo niečím iným zvláštnych zloduchov. Pravá ruka Jokera - Harley Quinn Batmanovi na príkaz Jokera znepríjemňuje pobyt v Arkhame, dáva mu rôzne skúšky a hrá sa s rukojemníkmi. Ďalej zvučné mená ako Bane, Killer Croc, ktorého stretnete v kanalizácii pri plnení úlohy pre ďalšieho bossa Poison Ivy, a samozrejme Joker. Ten si v závere pichne do žíl Titánium, a narastie na niekoľkonásobok pôvodnej veľkosti. Jeden Boss je špecifický, je to Scarecrow, ktorý ovládne Batmanove myšlienky a navodzuje mu pocity z detstva, o jeho rodičoch alebo pocit boja v nereálnom svete, kde je gigantický Scarecrow v strede a vy sa systéme arkádovej skákačky musíte dostať k reflektoru. Ďalším špecialistom je Riddler, ktorý ponúka rôzne hádanky, ktorých vylúštením otvoríte Challenge mód. S väčšinou bossov priamo bojovať nebudete, ale v konečnom dôsledku ho dolapíte.

Nádherný herný svet je zážitok

Vzhľadom na veľkosť Arkhamského väzenia sú prostredia rozmanité a majú tú správnu atmosféru. Detailne prepracované prostredie je možné využiť vo svoj prospech a tak súboje môžete ovplyvniť. Do toho hrá špičková grafika, špičkové herecké výkony a dabing, hudba a špičkový príbeh, ktorý Vás vtiahne a svojim vývinom má naozajstný komixový nádych.
Hra bola vyvíjaná hlavne pre grafické karty Nvidia, čím zasadila grafikám AMD tvrdý úder. Hra je hodná označenia: bola použitá grafika roku 2009. Karty Nvidia majú rozhranie Physx, a hry bola vytvorená pre účel ukázať možnosti Physx. Rozdiel medzi zapnutou fyzikou a vypnutou je veľký. Spomeniem že pri prebehnutí okolo pary sa pekne rozrazí a rozfúkne, že papiere a listy sa nadvihnú a pri boji až lietajú, že pri zrazení nepriateľa na zem sa rozbije dlážka alebo že kusy látky sa po hodení batarangom zavlnia alebo roztrhajú. V hre bez Physx nič z tohoto nenájdete. Čo dodá na realite sú modely postáv, nasvietenie scény, parádne pohyby a perfektný dabing. Batman počas hry získa niekoľko škrabancov a natrhnutí na obleku a na tvári, niektorí bossovia mu roztrhajú plášť a toto všetko mu zostane až do konca hry. Dokonca počas strávenej noci v AA ku konci hry si môžete všimnúť, že Bruceovi už rastú fúzy! Proste paráda.

Hra je bezkonkurenčne najlepšou komixovou hrou všetkých čias, a je veľmi silným ašpirantom na získanie titulu hra roka. Batman Arkham Asylum zmenil názor na nudnú postavu Batmana, na jeho prácu a konanie. Ohúril prepracovanou grafikou a spracovaním herných prvkov a Rocksteady Studios týmto vyšli z tieňa. Kiež by boli odteraz ich hry také dobre ako Batman AA.

Plusy: + Parádna grafika
+ Parádny príbeh
+ Parádny dabing a herecké výkony
+ Parádny boj
+ Parádny Batman a jeho vybavenie
+ Parádny mód detektíva
+ Parádny bossovia
Mínusy: - Nemá chybu

napísal life28 18.10.2009



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk