PlayStation 1 a ja

Aj keď PlayStation 1 nie je jednou z mojich najobľúbenejších konzol (tam patria konzoly od Nintenda a Dreamcast) určite raz, keď budem zbierať videohry chcem, aby táto šedivá mašinka bola jednou z tých, ktoré budú pod mojou TV. V tomto článku trochu rozpíšem skúsenosti s ňou a celkový svoj názor na ňu.

PS2
pridal deathclaw 19.1.2010 o 15:58 pod používateľské články

Aj keď PlayStation 1 nie je jednou z mojich najobľúbenejších konzol (tam patria konzoly od Nintenda a Dreamcast) určite raz, keď budem zbierať videohry chcem, aby táto šedivá mašinka bola jednou z tých, ktoré budú pod mojou TV. V tomto článku trochu rozpíšem skúsenosti s ňou a celkový svoj názor na ňu.


História


Asi prvý krát som o PlayStation 1 počul od bratranca, ktorý mi hovoril o kamarátovi, ktorý túto konzolu požičiaval za 100 sk na deň. V tých časoch táto konzola mohla stáť približne 10 000 Sk. Nevedel som o nej veľa, ale spájal som si ju s úžasnou zábavou...100 Sk na deň, alebo prípadne 10 000 Sk v prípade, že by sa mi tá konzola pokazila bolo však naozaj veľmi veľa...a preto som si na zážitok s ňou musel nejaký čas počkať.

Potom začali vysielať na STV Maxihru. Každý, kto bol v tom čase mladý si na to určite pamätá a Maxihra bol naozaj kult – pre menej znalých – súťažiaci zavolal do tejto relácie a potom mohol pomocou telefónu ovládať hru Crash Bandicoot 2 alebo 3. Ak prešiel prvý level, tak išiel do tzv. bonusového (level, kde vás naháňa kamenná guľa alebo ľadový medveď) a keď prešiel aj ten, vyhral konzolu Sony PlayStation.


Moja druhá skúsenosť bola v PlayStationovej herni, ktorá bola v mojom meste – bolo tam asi 5 TV a pri každom PSX...a hry na výber. Hrával som tam hlavne Crash Bandicoot, Mortal Kombat a Alien Trilogy.


Moja tretia skúsenosť bola veľmi krátka, ale o to intenzívnejšia – keď som u spolužiaka pár krát hral Tekken 3. Síce dnes ma bojovky veľmi nebavia, ale vtedy som tou hrou bol naozaj „blown away“.


Odvtedy som z PSX zažil ešte kadečo, no tieto zážitky boli pre mňa najintenzívnejšie. U mňa doma sa však PSX objavila až niekedy v roku 2004, keď som ju mal požičanú od kamoša – a prvý krát prešiel Metal Gear Solid a hral tiež iné hry. Na svoju vlastnú konzolu som si však musel ešte nejaký ten rok počkať, potom som si však na nej zahral takmer všetko to, po čom som celý ten čas túžil.


Hry


Môj osobný názor na PSX je ten, že väčšina hier z neho neprešla testom času. To čo bolo kedysi dokonalé, je dnes už prekonané v mnohých novších dieloch, prípadne ak tú hru človek nehral predtým, a teda tomu nenapomáha nostalgia, dnes už dosť z jej naj hier nemá moc človeka čím upútať. Toto sú však hry, ktoré prešli testom času a určite majú čo ponúknuť aj dnes (aj keď Gran Turismo 2 bolo prekonané každým dalším dielom a MoH dnes už nie je nič moc a na dnešné štandardy sa zdaleka nechytá).


Môj osobný rebríček naj PSX hier čo som hral:


1. Metal Gear Solid/Vib Ribbon


Metal Gear Solid – Táto hra ma naozaj ohúrila...tie možnosti, čo sa dajú v hre robiť, tá filmová atmosféra, úžasná hrateľnosť a ďaľšie veci hádam ani nemôžu byť popísané slovami, to treba naozaj len hrať. Aj keď dnes grafika pokrivkáva, určite má táto hra čo ponúknuť aj ľuďom, čo ju nikdy nehrali.


Vib Ribbon – Síce som ju hral ďaleko menej, ako MGS, dostala sa na prvé miesto a to z jediného dôvodu – táto hra je neskutočne zábavná, s výbornou, až takmer vtipnou hudbou a táto hra mi pripadá ako stelesnená čistá radosť...zmiešaná s japonskou úchylnosťou :) (nemyslím to v zlom). Určite ju odporúčam vyskúšať každému milovníkovi PS a/alebo japonských hier...aj keď je táto hra dosť vzácna, nemala by chýbať v žiadnej poriadnej zbierke.

2. Gran Turismo 2

Aj keď táto hra je už dnes prekonaná novšími dielmi, na svoju dobu to bola doslova bomba (vlastne ako každý jeden diel GT série na svoju dobu :) ) Recenzenti o grafike hovorili, že sú to „fotky v pohybe“ a výborný kariérny mód, s obrovskými možnosťami, tak ako aj veľkou motiváciou, je naozaj zábavou na veľmi dlhý čas.

3. Crash bandicoot 1/2/3

Síce žiadna z hier tejto trilógie nedosahuje kvalít žiadnej z hier Mario série od Miyamota, sú to určite výborné hry, ktoré majú svoje čaro...a tiež hlavne prvý diel aj miestami frustrujúcu obtiažnosť.


4. Tony Hawks Pro Skater 1/2/3/4 – Táto séria mi predstavila obrovskú voľnosť...a geniálny pocit dobre vydareného komba, ako aj frustráciu, kedy po zostavení komba, ktoré často malo byť takmer najväčším herným úspechom môjho života som spravil malú blbosť a celé kombo bolo stratené :) Hlavne tieto prvé 4 diely tejto série majú u mňa vďaka nostalgii svoje čestné miesto.

5. Medal of Honor/MoH Underground

Pre mňa prvá hra, ktorá mi predstavila úžasnosť FPS hier na konzole. Síce som nikdy nehral Goldeneye, ktorý je považovaný za najväčší mílnik FPS hier na konzolách, ale pre mna to bolo jednoznačne toto. (A druhý bol Halo na prvom Xboxe a myslím to vážne)


Tak toto je mojich top 5 hier/sérií na PlayStation a všetky tiež naozaj zaslúžene patria medzi najlepšie hry, aké som kedy hral vôbec. Okrem nich však už nie je nič také, čo by až tak výnimočne upútalo, aj keď samozrejme dobrých, alebo veľmi dobrých hier som na PSX hral dosť. Je však tiež pravdou, že dosť hier, ktoré vyšli na tejto konzole som nikdy nemal šancu hrať, prípadne som ich hral veľmi málo, ale verím, že sú úžasné a možno po zahraní trochu zamiešajú poradie. O tom však až nižšie.


Hry, ktoré sú považované za jedny z najlepších, no na mňa nemali veľký dopad


Final Fantasy VII

– Po všetkom, čo som o tejto hre počul som sa snažil túto hru milovať. Uznávam, je to veľmi solídna a výborná hra, no hodnotenie u mňa samotného by sa pohybovalo na stupnici 7/ alebo 8/10. Síce tam boli nádherné momenty, ale celková zdĺhavosť a často nudnosť, ako u väčšiny JRPG ( z môjho pohľadu) zabraňujú tomu, aby sa táto hra umiestnila medzi moje naj hry.


Resident Evil 2 – Znova výborná hra, tentokrát by sa hodnotenie pohybovalo vyššie – na stupnici 8/10 alebo 9/10. No keďže táto hra bola akčná adventúra, znova u mňa zábava doplácala na to, že adventúra ako žáner u mňa nie je moc obľúbená a teda ma miestami naozaj nudila.


Tomb Raider+Silent Hill – Znova ako pri RE 2 – adventúry ma jednoducho nebavia a tieto hry ma nedokázali upútať na dlhší čas. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch hier som ich nielenže neprešiel, ale ani dlhšie nehral.

Tekken 3 a ďaľšie bojovky

– Žáner bojoviek ma jednoducho nebaví, pretože mu – pre mňa osobne – chýba hĺbka a preto ma žiadna nedokázala nikdy na dlhšie upútať (okrem TMNT: Tournament Fighters na NES, ktorá bola zároveň prvou hrou, čo som kedy prešiel)


Hry, o ktorých si myslím, že sú výborné, no zatiaľ som ich nehral




Castlevania:Symphony of the night

Na túto hru počúvam len samú chválu. Pre mňa, milovníka celej Castlevanie série bude táto hra v budúcnosti povinnosť a určite si ju raz prejdem.


PaRappa the Rapper

Rovnako ako pri Castlevanii:SOTN, na túto hru počúvam tiež len samú chválu – a navyše pár videí čo som videl na youtube vyzerajú naozaj výborne. Túto hru raz určite chcem hrať.


Einhander

2D strieľačka od Squaresoft? To hovorí samo za seba, ak raz budem mať tú príležitosť, určite si ju chcem vyskúšať.


Chrono Cross


Nasledovník legendárneho Chrono Trigger a výborne hodnotená hra...Vyskúšam ju a snáď nebudem sklamaný, ako pri Final Fantasy VII.


Oddworld: Abe’s Oddysee - o tejto hre počujem rovnako samé dobré veci a keďže mám veľmi rád platformovky, tak túto si tiež chcem rád zahrať.


GTA 1/2

Aj keď 3D GTA hry patria medzi moje najobľúbenejšie vôbec (hlavne GTA VC), prvé dva diely tejto série som hral len veľmi málo – a hlavne kvôli ovládaniu sa mi nepáčili (hral som ich na PC). Na PSX to však dúfam bude lepšie a snáď sa mi tam budú páčiť.


napísal deathclaw 19.1.2010



Páči sa mi!

PLAYSTATION 1 A JA

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19856)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk