Team Fortress II

Najlepšia multiplayerová akcia?

PC
pridal 117spartan 5.2.2010 o 22:26 pod používateľské recenzie

9.0


Čo najväčšia realistickosť je méta, ktorú sa snažia dosiahnuť mnohé hry. Niektoré neúspešne, iné úspešne. Túto snahu môžeme vidieť aj u multiplayerových hrách. Legendárny Counter-Strike vyrážal dych. Battlefield ohromoval a niektoré jeho diely stále ohromujú. Vo Valve si ale povedali, že nechcú len tak obyčajnú multiplayerovú akciu, tak vytvorili Team Fortress 2 (ďalej len TF2). Podarilo sa im vytvoriť hru, ktorá posunula hernú zábavu na vyššiu priečku?

 TF2 je pokračovanie staručkej hry, ktorú bude poznať len pár čitateľov. V podstate išlo o multiplayerovú akciu založenej na rozmanitých triedach, z ktorých si hráč mohol vybrať. TF2 hrdo vykračuje v šľapajach, ktoré zanechal pôvodný TF. Na začiatku si vyberiete jeden z dvoch tímov, v tomto prípade je to RED a BLU. Hra ponúka 9 originálnych postáv s rozličným zameraním, čo núti hráčov meniť postavu a celý tím k väčšej spolupráci. Zoberme si napr. Quake Wars, solídny klon Battlefieldu. Hra, aj napriek tomu, že ponúkala 6 tried, nemuseli ste ich meniť a už vôbec nie hrať v tíme. Ak k tomu prirátame extra body, za samostatné obsadenie kontrolných bodov, veľkú rozlohu máp a niekoľko bočných uličiek, tak postavový potenciál bol úplne zabitý. Pri TF2 však čoskoro zistíte, že sa cez nepriateľskú líniu sám nedostanete. Ak chcete vyhrať, tak musíte spolupracovať, čo je veľkým plusom.

Ako som spomínal, hra ponúka 9 postáv, ktoré sú rozdelené do troch skupín. Prvou skupinou sú postavy vhodné na ofenzívu. Na výber máte Pyra, chlapíka trocha pripomínajúceho Psycho Mantisa s trocha väčším bruchom. Soldier je typický americký vojak s bazukou. A nakoniec je tu Scout, veľmi rýchly fanúšik bejzbalu.
Druhou skupinou tvoria defenzívne charaktery. Demoman, čierny Škót s granátometom. Mimochodom, túto postavu si znenávidíte ako prvú, keďže jeho míny Vás zabijú v tom najnečakanejšom momente. Zaujímavou postavou je Engineer. Dokáže postaviť neoceniteľne dobré obranné vežičky a malé prístroje dodávajúce zdravie a muníciu. Asi najsilnejšou s možno aj najpopulárnejšou postavičkou je mohutný ruský chlapík s obrovským rotačným guľometom, prezývaný Heavy.
Poslednou skupinou sú pomocné postavy. Vysoký Austrálčan so svojou puškou predstavuje Snipera, ktorý neraz pomôže zneškodniť silných nepriateľov. Medic je Nemec, ktorý uzdravuje spolubojovníkov a na krátku dobu dokáže vyvolať nesmrteľnosť. Poslednou postavou je záhadný Spy, ktorého schopnosť zamaskovať sa za člena nepriateľského tímu budete často využívať.
Svojho obľúbenca si nájde naozaj každý. Postavy sú skvele vyvážené mnohými výhodami a nevýhodami. Zoberme si spomínaného Heavyho. Má síce zbraň s ktorou narobí masaker a najväčšiu hodnotu zdravia, no hýbe sa najpomalšie v celej hre a guľomet neroztočí behom okamžiku , čo je výhoda napríklad pre Scouta, ktorý ho vďaka svojej vysokej rýchlosti bez problémov zloží. Týchto výhod a nevýhod je naozaj veľa. Nedajte sa oklamať, len kvôli tomu, že Heavy má rotačný guľomet, neznamená to, že je neporaziteľný. Treba skúšať jednotlivé postavy a hrať s tou, ktorej štýl Vám najviac vyhovuje. Celý herný štýl je postavený na animovaných filmoch a seriáloch. Svojské grafické spracovanie a leveldesign obohacujú hlášky jednotlivých postáv a ich posmešné tančeky, na ktorých na vždy zasmejete.

TF2 ponúka niekoľko herných módov. Okrem klasického team deathmatchu, ktorý je nazvaný Arena, môžete skúsiť King of the hill, čiže obsadzovanie a udržiavanie kontrolných bodov, alebo kradnutie nepriateľskej inteligencie, takzvaný Capture the Flag. Okrem spomínaných módov sa v hre nachádza ešte jeden, veľmi zaujímavý mód zvaný Payload. Ide o presúvanie svojho vozíka (na ktorom je bomba) do nepriateľskej základne. Na prvý pohľad jednoduché, no v jednej mape môžete pokojne stráviť aj 2 hodiny. Musíte dotlačiť svoj vozík, obsadiť kontrolné body a zároveň zabrániť preniknutiu nepriateľského vozíka na Vašu základňu. V tomto móde sa ukáže, či naozaj dokážete spolupracovať.

Bohužiaľ, hra obsahuje iba 6 máp. Určitou náplasťou je fakt, že mapy sú veľmi rozsiahle a sú prispôsobené jednotlivým herným režimom. Nápaditý leveldesign a rozmanitosť máp Vás zachránia pred stereotypom. Dostanete sa do Egypta, do westernového mestečka, ale aj do industriálnej zóny. Valve sa však o svoje hry stará, pomaličky vydáva nové mapky a ani mapperská obec nezaháľa vďaka čomu na internete nájdete kopu veľmi kvalitných máp. (odporúčam fpsbanana.com). Valve okrem pridávania nových máp, pridáva aj nové zbrane a predmety pre postavy a neustále aktualizuje hru, čo ju vynáša skoro k dokonalosti. Valve vykračuje spolu s dobou a do hry vložilo niekoľko achievementov, ktorých počet vzrastá, buď spolu s prichádzajúcimi mapkami alebo zbraňami. Momentálne sa hre nachádza okolo 300 achievementov, čiže úctyhodný počet. Ako som spomínal, jednotlivé postavy získavajú nové zbrane. Získavate ich za splnenie určitého počtu achvievementov, alebo zabitia nepriateľa, ktorý danú zbraň, alebo predmet vlastní. Inokedy Vám hra náhodne nadelí nový raketomet, bez ohľadu na to, či ste vôbec so Soldierom hrali. Zaujímavé,no myslím, že systém získavania zbraní, nie to pravé orechové.

Celkovo je ale arzenál relatívne bohatý, ak k tomu pripočítame zbrane, ktoré neskôr získavate. Okrem skvelej hrateľnosti, solídneho leveldesignu a výbornej vyváženosti hra ukrýva ešte jeden veľký plus. Reč je o grafickom spracovaní. Nesnaží sa útočiť na rebríčky hier s najlepšou grafikou, no vďaka spracovaniu sa tam právom zaraďuje. Celý herný svet vrátané postáv pripomína animovaný film od Pixaru. Nadhľad, jednoduchosť, excelentný Source engine spojený s dnes už nízkymi hadwarovými nárokmi robia túto hrou láskou na prvý pohľad. Je vidieť, že Valve si dali naozaj záležať a vedia ako osloviť ľudí. Veď, celý úspech hry je de facto postavený na grafickom spracovaní. Bez neho by to bola možno kvalitná hra, ale nedosiahla by taký úspech ako dnes. Inak, stačí sa pozrieť na zábery z pôvodnej hry, alebo beta verzie TF2, ktorá mala bežať na modifikovanom Quake 2 engine použitom v prvej Half-Life hre. Je vidieť aký neuveriteľný skok spravil Valve, mimochodom, skok k lepšiemu. Dlhých 9 rokov vývoja sa pozitívne podpísalo na výslednom produkte.

Team Fortress 2 je vďaka grafickému spracovaniu, návykovej hrateľnosti jedna z najlepších multiplayerových akcií. Medzi mínusy by som zaradil menší počet máp a zvláštny systém získavania zbraní. Hru si navyše môžete kúpiť za vynikajúcu cenu vo výhodnom balíku Orange Box, ktorý obsahuje 5 hier.


napísal 117spartan 5.2.2010



Páči sa mi!

9.0
TEAM FORTRESS II

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19651)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk