Batman: Arkham Asylum

Kto iný ako Batman môže zastaviť Jokera v úteku z Arkhamu a následnom zničení Gothamu? Zdá sa vám táto téma ako klišé, ktoré môžme pozerať v televízii rok čo rok? Neviem ako vy ale ja si toto klišé pozriem vždy keď sa nájde trochu času a preto som si nemohol nechať utiecť ani hernú verziu.

PC
pridal KOnev 21.2.2010 o 11:08 pod používateľské recenzie

9.0


Kto iný ako Batman môže zastaviť Jokera v úteku z Arkhamu a následnom zničení Gothamu? Zdá sa vám táto téma ako klišé, ktoré môžme pozerať v televízii rok čo rok? Neviem ako vy ale ja si toto klišé pozriem vždy keď sa nájde trochu času a preto som si nemohol nechať utiecť ani hernú verziu.

Grafika: 9/10

Myslím si, že grafika sa v Arham Asylum naozaj podarila. Samozrejme to nemôže súperiť s titulmi ako Crysis, Arma 2, Stalker, ale napriek tomu, že Rocksteady nepriniesli nič revolučné s grafikou museli byť všetci spokojní. I napriek veľmi peknej a prepracovanej grafike si hru mohli zahrať na slušnej kvalite aj hráči so zastaralejšími modelmi PC a dokonca aj hráči s Xboxmi a to už je čo povedať, za takú optimalizáciu klobúk dolu. Nemôžem povedať, že by v grafike Batmana niečo príliš vyčnievalo, tak ako napríklad efekty počasia v Stalkerovi, ale ani tam nie je nič čo by nejak výrazne zaostávalo, myslím si, že čo sa týka grafiky, nie je čo vytknúť Batmanovi, aj hráči zameraní najmä na grafiku museli byť spokojní.

Príbeh: 9/10

Klasický "batmanovský" príbeh, ktorý sa aspoň mne nikdy nepreje. Takto môžem označiť dej ktorý nám autori podávajú. Joker zo svojími psychopatmi sa dostanú z pút spravodlivosti a privítajú vás v "MADHOUSE" teda šialenom dome. Ten si chce Joker vytvoriť z Arkhamu a následne z celého Gothamu a zabrániť mu má práve Batman v spolupráci s Gothamskou políciou vedenou Jimom Gordonom. Batman je moja oblúbená fiktívna postava a takýto námet som si nemohol nechať újsť.

Súboje: 10/10

Bez nich by som si túto hru ani nevedel predstaviť. Ak by sa ma niekto spýtal čo je také geniálne na Arkham Asylum, bez váhania by som povedal súboje. Tie snáď nikoho neomrzia. Množstvo hmatov ktoré Batman ovláda odlišné údery, kopy, hmaty skrtáka všetko čo si môžme my milovníci násilia v hrách priať. Škoda, že aj napriek neustálim bojom je tam pramálo krvi v podstate žiadna. Neviem čo tým autori chceli dosiahnúť ale keď Batman kopne protivníka priamo do hlavy a on sa zloží na zem ako by prichádzala jeho posledná minúta, trochu tej krvi by sa žiadalo. Nechápajte ma zle nemusím hry kde z obete vystriekne 5 litrov krvi keď mu ustrelím malícek ako Left 4 Dead, ale Arkham Asylum je zase z extrému do extrému, psychopatov čo na vás útočia sa vlastne ani nedá zabiť, ak ste si všimli i keď ležia v nehybnom stave na zemi stále dýchajú, ale to by mi až tak nevadilo ako tá krv. Inak v súbojoch nie je čo vytknúť, navyše sú veľmi efektné vďaka dobrej fyzike. Arkham Asylm totiž využíva PhysX.

Batmanove hračičky: 9.5/10

Bez poriadneho vybavenia by Batman nebol Batmanom. Batman je vlastne jediným komiksovým superhrdinom ktorý nemá žiadne zvláštne schopnosti (aspoň z tých najznámejších), takže by sa bez svojích miliónových "hračičiek" len tak nezaobišiel. Na to mysleli aj tvorcovia Arham Asylum. Bats má ako vždy v opasku toľko vecí, že sa vám ani nechce veriť, že by sa to tam všetko zmestilo. Na začiatku máte iba Batarang, ktorý môžte hodiť do nepriatela a tým ho omráčiť. Až časom k tomu pribudne Explosive Gel, ktorým môže vybuchovať nestabílné steny, ďalšia hračka v poradí je Batclaw, musím sa priznať, že pri ňom som iné využitie ako zvrhnutie vetracej šachty vo väčších výškach ani nenašiel, ďalej následuje hračička na vyradenie silových polí a dual Batarang ktorým môžte omráčiť dvoch nepriatelov naraz, dostanete ešte aj vylepšený Batclaw ktorým strhnete aj ochablé steny, časom ešte pribudne Line Launcher. Na sochy vo výške alebo iné predmety sa môžte vešať pomocou tlačítka "F". Tým použijete niečo ako vystrelovaciu pištol. Túto možnost máte od začiatku hry, bez nej by ste sa dlho nezaobišli. Batmanove hračky sú dôležitou súčasťou hry a túto súčasť môžme považovať za naozaj vydarenú.

Detektívna práca: 8.5/10

Dodáva hre potrebnú obtiažnosť bez nej by to bola iba ďalšia pomerne lineárna a ľahká hra. Na druhej strane je škoda, že keď treba začať pátrať pretože sa neviete pohnúť ďalej ukáže, vám nápoveda použite "X".  Keď stlačíte X aktivuje sa detektívny mód ktorým vidíte nepriatelov cez steny, alebo takisto viete zamerať odtlačky prstov a podľa nich vystopovať hladanú osobu. To sa da aj napríklad z výparov z Gordonovej fajky. Práca detektíva určite oživila mnohé misie.

Riddlerove hádanky: 4/10

Ostal som prekvapený keď som to vo väčšine recenzií videl v plusoch. Ja to do mínusov nedám iba preto, že ma to nikto nenútil robiť. Riddlerove hádanky boli podľa mňa dosť nudné. Keby to bolo celé o tom, že vás Ridller vyzve na súboj a vy máte zamerať obraz riaditela Arkhamu ako to bolo v jednej misii bolo by to OK, ale hľadať zelené otažničky alebo čo to bolo po celom Arkhame, to nepovažujem za zábavu a oživenie hry. Keby to bola povinnosť nutná k prejdeniu hry tak to je u mňa v mínusoch.

Atmosféra: 9/10

Myslím, že atmosféra sa v Arham Asylum podarila. Je presne taká ako Batman. Tmavá, pochmúrna keď si to tak zrekapitulujem jediné počasie je tmavá noc. V inej hre by mi to vadilo ale netopier je nočný tvor, takže do Arkham Asylum sa to naozaj hodilo. Misie zo Scarecrowom atmosfére ešte pridávali...

Herecké výkony (dabing): 10/10

Málokto by pred vydaním hry očakával, že to bude jedna z najdôležitejších faktorov hry. Ale hlasy ktoré prepožičali herci postavám ako Joker, Harley Queen, Poison Ivy su nenapodobitelné. Najmä dabing Jokera bol nezabudnuteľný. Navyše sa môžete často pobaviť na jeho hláškach.

PLUSY:

+grafika

+herecké výkony, dabing

+súboje

+detektívna práca

+Batmanové "hračičky"

+neprejediteľný dej

Mínusy:

-absencia krvi

-celá hra sa odohráva na Arkhamskom ostrove (rád by som sa pozrel do Gothamu, snád sa dočkám v dvojke)

-nevyužitie Batmobilu


napísal KOnev 21.2.2010



Páči sa mi!

9.0
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk