Mafia 2

Pokračovanie mafiánskej akcie z dielne českých vývojárov zasadené do 40. a 50. rokov minulého storočia.

PC
pridal Dado94 27.8.2010 o 16:23 pod používateľské recenzie

9.0


Osem rokov ubehlo od vtedy, čo svetlo sveta uzrela prvá Mafia (ďalej už len M1). Hra, ktorá nespočetným množstvom kladov niekoľkonásobne prevýšila malé množstvo záporov a zožala tak obrovský úspech medzi kritikmi i obyčajnými hráčmi, sa dočkala po dlhom čase svojho pokračovania. Väčšina z tých, ktorí mali možnosť okúsiť M1 z roku 2002, očakávali od vývojárov z 2K Czech (pôvodne Illusion Softworks) minimálne rovnako skvelý zážitok, aký sa im dostal z už spomínanej hry.

V druhej Mafii sa vžijete do kože muža menom Vito Scaletta. Ten sa po tom, čo musel bojovať vo vojne v Európe vracia kvôli zraneniu, ktoré utrpel, domov, do Empire Bay. Tu stretáva svojho kamaráta z destva Joea Barberu, ktorý sa ochotne ponúkne, že Vita pre začiatok ubytuje u seba, finančne podporí a pomôže mu nájsť prácu. Postupne sa stretávame s ďalším množstvom vedľajších postáv, členmi rodín Falcone, Clemente a Vinci, Vitovou blízkou rodinou, či pochybným automechanikom Mikeom Burskym a jednookým chlapíkom Harrym, ktorý je doslova zásobárňou zbraní. Charaktery najdôležitejších postáv sú priebehom celej hry krásne vykreslené a postupne si obľúbite ich životné osudy, či už to bude Vito s jeho inteligenciou a opatrnosťou alebo Joe, ktorý si v žiadnom prípade nedáva servítku pred ústa a neraz vykoná niečo skôr, ako si stihne uvedomiť, že to nie je správne. Práve Joe mne osobne vďaka jeho priamočiarosti pripomínajúci Paulieho z M1 prirástol k srdcu najviac.

Mafia II, i keď označovaná ako pokračovanie M1 ponúka hráčovi úplne nový príbeh. Práve ten najviac ohúril na prvej Mafii asi najviac a musím s istotou povedať, že ani príbeh v novej Mafii nezaostáva. Ten sa odohráva tesne pred koncom druhej svetovej vojny a po jej skončení. Už jeho začiatok na bojovom poli v Európe vás určite zaujme a každou misiou sa budete chcieť dostávať čo najrýchlejšie, aby ste zistili, ako sa budú osudy postáv vyvíjať. Misie ponúkajú rôznorodú náplň, budete sa musieť zbaviť prebytočnej mŕtvoly nechutne zapáchajúcej v kufri, zničiť podnik ľudí, ktorí si vás nepekne pohnevali, či dokonca zdevastovať časť najdrahšieho hotela v meste. Viac však nejdem prezrádzať, keďže rozmanitosť misií uvidíte na vlastné oči, keď si hru zaobstaráte a teda ani na okamih nepocíti pocit nudy. Misie sú poskladané do vynikajúcej mozaiky pätnástich kapitol a prepájané bravúrne zvládnutými cutscénami, ktoré sú rozhodne dôležité pre správne pochopenie deja a preto vám neodporúčam znudene ich preskakovať ako u rôznych béčkových hier, kde slúžia akurát tak nato, aby držali celý príbeh ako tak pokope. Príbeh je teda svižný a rozhodne neobsahuje nijaké slabšie miesta. Čerešničkou na torte je prepojenie s prvou hrou, ktorého sa dočkáte hlavne v predposlednej kapitole.

Vedľajších misií, aké sme mali možnosť vidieť v M1, sa však hráč nedočká. Autori totiž dbali hlavne na hlavnú dejovú líniu, takže okrem priameho postupu hrou sa žiadneho zaujímavého spestrenia, ako to bolo prostredníctvom Lucasa v M1, nedočkáte. Medzi výnimky sa dá zaradiť len šrotovisko Mika Burskeho, kde môžete lisovať autá a zinkasovať tak pár stoviek dolárov navyše, alebo navštevovanie podnikov a obchodov s oblečením či zbraňami, čím sa vám o niečo predĺžia hraciu dobu, ktorej dĺžka je 10-12 hodín, závisí to však aj od obtiažnosti, na akú hráte. Tú ešte aspoň o niečo môže predĺžiť nachádzanie zatykačov či častí časopisu Playboy obsahujúce fotky pôvabných a obnažených slečien. Vzhľadom na to, že v jednej kapitole sa vyskytne hneď niekoľko rozličných úloh, absencia vedľajších úloh až tak neprekáža, no aj tak je to po skúsenostiach z M1 sklamaním. Snáď to nejaké sľubované expanzie napravia.

Ohľadom grafiky nie je, až na občasné menšie bugy, vývojárom skutočne čo vytknúť. Je spracovaná vynikajúce, textúry budov a iných predmetov sú tiež dokonalé. Neraz som mal dokonca pocit autentickosti prostredia v hre s realitou, čo len umocňovalo vynikajúci zážitok počas hrania. Rovnako fascinujúce sú aj explózie, ktorých zažijete počas hrania mnoho. Autori si dali záležať na drobnostiach, takže niečo také ako črepy z rozbitého okna na zemi, pásy po šmyku auta či stopy v snehu sú samozrejmosťou. Rovnako aj interiéry navštívené počas hrania, ktorých je skutočne veľké množstvo, sú spracované bravúrne a nechýba im skutočne nič. Pravdaže, hráča skôr zaujmú exteriéry. Krásy fiktívneho mesta Empire Bay, veľkého okolo 10 kilometrov štvorcových, si užijete v letnom i zimnom ošatení. Najkrajší zážitok istotne nadobudnete vo chvíli, keď budete v noci prechádzať autom zasneženým mestom, vďaka čomu si užijete pekné svetelné efekty za kombinácií svetiel áut či osvetlených budov.

Tu sa dostávame k ďalšiemu bodu a tým je vozový park, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou hry. Hra vám ponúkne cez tridsať rôznych modelov, od pomalých a čudne tvarovaných áut z 30. rokov až po rýchle kúsky z povojnového obdobia. Podobne ako v M1 nie sú autá licencované a tak sa hráč bude musieť uspokojiť so značkami ako Schubert či Smith. Autá, ktoré sú za absencie eletričky a nadzemky jediným dopravným prostriedkom, si v prípade poškodenia môžete nechať opraviť v autoservisoch rozmiestnených po meste, tí šetrnejší si však radšej jednoducho ukradnú nové auto pomocou páčidla. Spomínané autoservisy okrem opravy slúžia aj na zmenu poznávacej značky či farby auta s cieľom zbaviť sa otravných policajtov. Autá samozrejme neslúžia len na obhliadku mesta, ale sú aj dôležitou súčasťou náplni misií. Využívať ich budete hlavne na presun do nejakého vopred vyznačeného miesta, no nechýbajú ani misie na čas či dokonca naháňačky, kde sa vám logicky hodí skôr rýchlejšie auto.

Misie sú však samozrejme založené hlavne na akčných pasážach. V hre sa občas stretnete s pästnými súbojmi, ktoré obyčajne žiadny problém hráčovi nenarobia, vo väčšine akčných úloh vám však poslúži bohatý arzenál zbraní, no iba tých strelných, keďže ručné zbrane slúžiace na tichú prácičku ako napríklad bejzbalka v hre chýbajú. Zbrane sa dajú zaobstarať buď oberaním mŕtvych nepriateľov, alebo priamym kúpením či ukradnutím v obchode so zbraňami. Na výber budete mať niekoľko typov strelných zbraní, od revolverov až po obľúbené samopaly, ktorými bez problémov spravíte z dotieravého nepriateľa sitko. V hre sa teda len ťažko dostanete do situácie, v ktorej by vám chýbali náboje či samotná zbraň. Nosiť navyše môžete hneď niekoľko typov zbraní naraz, takže situácie z M1, v ktorých ste nemohli nosiť dve veľké zbrane, vás nepostretnú. Pohodlne so sebou zoberiete štyri samopaly, tri pištole a ešte k tomu jednu brokovnicu, navyše všetko bez problémov skryjete, i keď budete mať na sebe len košeľu a nohavice. Tento fakt sa určite nebude pozdávať hráčom, ktorí čakali od hry reálnosť a medzi nich môžem pokojne zaradiť aj seba. Rovnako ma zarazil aj fakt, že náboje, ktoré boli v práve vyhodenom zásobníku, vám zázračne zostávajú.

K prestrelkám, ktorých je v hre naozaj požehnane, patrí samozrejme aj krytie. To je spracované dobre, Vito reaguje bleskovo a dokáže sa prilepiť doslova za každý predmet či prekážku, ktoré sa nedajú rozstreliť. Je dokonca možné pohybovať sa okolo predmetu bez toho, že by ste museli vykročiť od svojho úkrytu a znovu sa prilepiť na jeho ďalšiu stenu. Napriek tomu má systém krytia svoje muchy. S postavou sa nedokážete pohybovať od krytu k ďalšiemu krytu, čím by ste sa bez následkov dostali bližšie k cieľu. Namiesto toho hráč musí zo svojho krytu vyjsť a čo najrýchlejšie sa presunúť do ďalšieho, ktorý si vyhliadol a dúfať, že neutrpí žiadnu ujmu, čo sa týka hodnoty jeho zdravia. Pokiaľ sa takáto ujma dostaví, zdravie sa podľa úrovne, na ktorej hráč hrá, dopĺňa či nedopĺňa, každopádne sa postupne míňa a vy ho musíte doplniť jedlom či pitím v podnikoch. Napriek nemožnosti rýchlo sa premiestňovať z krytu do krytu som si na systém krytia dosť rýchlo zvykol a ako mínus by som ho rozhodne nebral.

Rovnako by som ohodnotil aj umelú inteligenciu nepriateľov. Všetci sa kryjú za prekážky podobne ako vy a vaši spoločníci. Preto vám väčšinou nezostáva nič iné, ako byť ukrytý a vyčkávať na moment, kedy nepriateľ s cieľom presnejšie zamieriť a vystreliť vystrčí hlavu, poprípade aj celé telo. Keď sa tak stane, stačí byť už len pripravený a poslať mu ako darček olovo z vašej zbrane. Občas sa však stane, že nepriateľ nie je dostatočne ukrytý, v tom prípade ho dostanete presne mierenou strelou do hlavy, poprípade viacerými do inej časti tela, ktorá nie je schovaná za bariérou chrániacou zvyšok nešťastníkovho tela. AI nepriateľov je teda na slušnej úrovni, to sa však nedá povedať o tej, ktorú pobrali policajti brázdiaci cesty Empire Bay. Nedá sa povedať, že by boli úplne tupí, veď ich okamžitý príchod na miesto činu a rýchla obhliadka mŕtveho tela, ktoré zostalo na ceste následkom hráčovho besnenia, sú obdivuhodné. Pre hráča je skvelé aj to, že sú podplatiteľný a tak miesto toho, aby vás zatkli, príjmu istú sumu a na incident zabudnú. Ich presnosť, ktorú si určite viacerí dobre pamätajú z M1 však jednoducho zmizla. Naháňať vás nezačnú vždy, niekedy môžete okolo nich prefrčať rýchlosťou, akú by vám aj Schumacher závidel, len v niekoľkých prípadoch vás však začnú naháňať. Väčšinou však tieto naháňačky nie sú pre hráča žiadny problém a policajtov sa zbaví bez problémov a jediným problémom tak zostáva vymeniť značku či farbu, poprípade celé auto alebo oblečenie, aby ho v budúcnosti nespoznali. Najväčšou slabinou policajtov sú však semafory. Na vašu jazdu na červenú absolútne nereagujú, aj keď stoja tesne vedľa vás a vy postrehnete váš priestupok len vďaka vete z úst Joea sediaceho vedľa vás: „Ty si snáď na červenú farbu alergický.“

Aby som však nerozoberal len negatívne veci, ktorých nová Mafia naozaj veľa nemá, ale pokračoval vo vymenovaní pozitív, musím spomenúť český dabing. Ten je podobne ako v M1 bravúrne zvládnutý a prakticky bez chýb. Medzi českými dabingovými hercami, ktorí svojím skvelým dabingom ešte viac pozdvihli úroveň tejto hry sa objavili mená ako Martin Trnavský (Vito Scaletta), Jana Drbohlavová (Vitova matka), Jan Šťastný (Henry Tomasino) alebo Dalimil Klapka (Leone Galante). Obzvlášť však musím vyzdvihnúť dabingový výkon Vlastimila Zavřela, ktorého si po odohraní hry už nebudete spájať len s lenivým a hlúpym Homerom Simpsonom, ale aj (a hlavne) s Joeom Barberom, jeho vulgárnym slovníkom a nezabudnuteľnými hláškami okoreňujúcimi priebeh hry. Jediným mínusom, čo sa týka českého dabingu je fakt, že rádiá hrajúce v autách, bytoch či rôznych podnikoch a obchodoch, zostali nepredabované. V prípade, že by v rádiu zneli výlučne dobové piesne, ktorých výber je vynikajúci, bolo by to normálne. V rádiách sa však objavujú aj správy o tom, čo sa udialo v poslednom čase v Empire Bay a teda aj o hráčových činoch, tie si však neznalec anglického jazyku príliš neužije a to je škoda.

Verdikt: Joe raz Vitovi položil v rámci vtipu otázku: „Aký je rozdiel medzi sexom a konverzáciou?“. Keby sme túto otázku jemne pozmenili, odpoveď by mohla znieť nasledovne: rozdiel medzi sexom a rozprávaním o ňom je rovnaký ako rozdiel medzi novou Mafiou a konverzáciou o nej. Pri rozprávaní o sexe aj o Mafii II sa vám predstavivosť rozbehne na plné obrátky, no až potom, čo zažijete obe veci na vlastnej koži, pochopíte, aké sú vzrušujúce. Mafia II je jednoducho aj napriek niekoľkým chybám klenotom herného priemyslu a o tom, či si ju zahrať alebo nie, by nemal nikto polemizovať.

+ bravúrny príbeh

+ charaktery postáv

+ skvelá grafika

+ Empire Bay

+ jazdenie

+ český dabing

+ prepojenie s M1

+ neustála akcia

- AI policajtov

- absencia vedľajších úloh

- nepredabované rádio

- neobmedzené množstvo nosených zbraní, neprichádzanie o náboje z prebitých zásobníkov

Vitajte v Empire Bay!
V hre očakávajte mnoho vedľajších postáv.
O dojemné scény nebude núdza.
Počas loadingov si budete môcť prečítať výroky Toma Angela i informácie o Empire Bay.
Myslím, že toto komentár nepotrebuje.
Prejsť na červenú pred zrakom policajtov? Bez problémov.
Stačia dva výstrely do nádrže a ohňostroj je na svete.
Mojím obľúbeným autom bol Ascot Bailey.
Vyrobiť si poznávaciu značku podľa svojho gusta nie je problém.
Obtiažnosť pästných súbojov nie je veľká.
Ani Rytmus by lepšie "nezabil".
Po dohraní hry sa vám sprístupní album s charakteristikou postáv.

napísal Dado94 27.8.2010



Páči sa mi!

9.0
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk