Čo nás čaká v roku 2011?

Prehľad toho najlepšieho čo náš čaká v budúcich mesiacoch.

PC
pridal MX-72 10.1.2011 o 16:17 pod používateľské články

Rok 2010 je za nami a ankety o hre roka už križujú hernými médiami. Mnohé tituly prekvapili, mnohé sklamali, mnohé prepadli aj keď si to nezasúžili a mnohé si slušne zarobili aj keď si to tiež nezaslúžili. Nuž, herný biznis je nevyspytateľný. Neohliadajme sa však cez rameno a pozrime sa čo nás čaká v roku 2011! Tak ako aj pred minule, vám aj dnes predkladám taký "kratší" zoznam so stručnými popismi a zaujímavosťami. Opäť som sa snažil obsiahnuť čo najväčšie množstvo hier naprieč hlavnými platformami PC, X-Box 360 a Playstation 3 aby si skutočne každý našiel svoj titul.


Aliens: Colonial Marines   (PC, X360, PS3)
Nový film o votrelcoch v réžii Ridleyho Scotta sa pomaly blíži a tak Sega znovu oživila pozastavený FPS projekt Aliens: Colonial Marines. Vývoj opäť pokračuje v rukách Gearboxu a už je vraj vo veľmi pokročilej fáze vývoja (čo vraveli vývojári aj po jeho minulom zrušení). V hre sa zhostíme úlohy vesmírneho mariňáka na ktorého netrpezlivo čakajú krvilačné tesáky slizkých Xenomorphov. Olovo a oheň budú jeho najlepšími priateľmi v najtrašnejších chvíľach jeho života.

Battlefield 3   (PC, X360, PS3)
Vysoko očakávaná multiplayerová strieľačka sa dorúti koncom roka na všetky tri primárne platformy a jej ambície rozhodne nie sú malé. Avšak stať sa kráľom multiplayerových vojnových akcií by nemalo byť pre titul z menom Battlefield nič obtiažne. Švédski odborníci z DICE nám zaisto prinesú online vojnu s takými grádmi, že sme to ešte nevideli. Battlefield 3 bude bežať na pokročilom engine Frostbite 2.0. Rozsiahle mapy, deštrukčné orgie, stíhačky, helikoptéry by mali byť samozrejmosťou. PC verzia je vraj primárna a dostane špeciálnu starostlivosť.

Battlefield Play4Free   (PC)
Hľadáte kvalitnú free multiplayerovku? Battlefield Play4Free by mal byť to pravé pre vás. Ide vlastne len o upravený Battlefield 2, ale aj tak je to veľmi lákavá vec, ktorá si dozaista nájde veľa hráčov. Predsa len nie každý deň vychádza free hra takýchto rozmerov, kde nechýba široký výber zbraní, vozidiel a vzdušných prostriedkov. Systém mikrotransakcií sa začína silno rozmáhať a tento titul bude taktiež spoliehať práve na ne.

Black Mesa Source   (PC)
BMS nie je žiadnou oficiálnou hrou vyvíjanou veľkým štúdiom, ale modom vyvíjaným malou skupinkou nadšencov, ktorí už niekoľko rokov makajú na tomto remaku HL1 do Source enginu. Podľa najnovších správ je už dokončenie takmer na spadnutie a dočkať by sme sa mali niekedy v apríli. Dúfajme, že tvrdá fanúšikovská práca sa po tom dlhom čakaní skutočne ukáže v pravom svetle a zažijeme znovuzrodenie legendy aké tu dlho nebolo.

Bodycount   (X360, PS3)
Stuart Black rozbehol pod krídlami Codemasters vývoj hry, ktorá by mala byť prakticky duchovným nástupcom populárnej PS2 strieľačky Black. Základná myšlienka je prostá - zlikvidovať všetko! Totálna deštrukcia prostredia by tentoraz nemala byť skriptovaná, ale plne fyzikálna o čom síce môžeme polemizovať, no ak sa to podarí, tak palec nahor. Bohužial správy o tom, že Stuart nebol z vývojom spokojný a od projektu odstúpil neznejú veľmi v prospech kvality. Uvidíme ako sa s tým Codies nakoniec popasujú.

Brink   (PC, X360, PS3)
Zaujímavo vyzerajúca FPS s veľmi osobitým štýlom, ktorá by sa dala charakterizovať ako mix Team Fortress 2 a Mirrors Edge. Kĺzanie sa, preliezanie, šplhanie je krásne zakomponované a dáva tejto hre výnimočne dynamický pocit. Vývojári zo Splash Damage sľubujú návykový multiplayer, macatú kampaň a aj kooperačnú hru. Naviac všetky módy majú byť navzájom prepojené a prejsť zo singlu priamo do mulťáku teda nebude žiadnym problémom. Naše virtuálne končatiny si ponaťahujeme už na jar.

Bulletstorm   (PC, X360, PS3)
Štúdio People Can Fly, ktoré je podpísané pod kosenicou Painkiller vyvíja spolu s Epicom nemenej masakrálny titul s názvom Bulletstorm. Málokto sa chváli tým, že ich hra je hlavne o zabíjaní, avšak tu o zabíjanie nepriateľov na tisíc spôsobov proste ide a autori sa to rozhodne nesnažia skrývať. Dokonca vás za čo najoriginálnejšie zamordovanie budú v hre odmeňovať. Každý sadista si tak príde naozaj na svoje a cenzori z Austrálie a Nemecka budú mať aspoň nejakú robotu. Bulletstorm vychádza vo už februári!

Call of Duty 8   (PC, X360, PS3)
Ďaľší titul zo série Call of Duty k nám už tradične príde koncom roka. Podtitul nie je zatiaľ známy, no je pravdepodobné že pôjde o Modern Warfare 3 vyvíjaný v Sladgehammer Studios. Otázne ostáva či sa nové neskúsené štúdio zvládne priblížiť latke nastolenej polorozpadnutým Infinity Wardom. Ak by dokázali sériu kvalitatívne podvihnúť, nikto by určite nebol proti, ale konieckoncov je úplne jedno s akou kvalitou Sladgehammer príde, predaje budú aj tak siahať do nebies. Volá sa to predsa Call of Duty.

Crysis 2   (PC, X360, PS3)
PC klenot menom Crysis pricváľa v marci so svojím druhým dielom, tentoraz aj na platformách X-Box 360 a Playstation 3. To že sa Crysis 2 vyvíja multiplatformovo nepotešilo mnohých fanúšikov prvého dielu, ktorí by boli najradšej keby sa tvorcovia nemuseli držať v hardvérových mantineloch dnešných konzol a mohli by tak posunúť žáner fps na novú úroveň. Avšak aj napriek tomu, že sa toho nedočkáme netreba hádzať flintu do žita. Crytek nie je žiadne béčkové štúdio a očakávať niečo iné, než skvelo hrateľnú fps s nádherným tech. spracovaním by bol hriech.

Doom 4   (PC, X360, PS3)
Vieme, že je vo vývoji. Vieme, že sa bude pravdepodobne odohrávať na Zemi a inak nevieme o ňom prakticky ani prd. ID Software stále tvrdo pracujú na Rage a o štvrtom pokračovaní legendy Doom stále mlčia. Jediné konkrétne vyjadrenie zo strany ID je, že chcú spraviť najlepšiu FPS všetkých čias. No dobre teda, takých prehlásení sme počuli už od kdekoho, takže sa na to veľmi radi pozrieme.

Duke Nukem Forever   (PC, X360, PS3)
Prerábanie hry na nespočetné množstvo enginov ruka v ruke s nekonečným odkladaním si nakoniec vyžiadali svoju daň v podobe prepúšťania v 3D Realms a zrušenia vývoja Duke Nukem Forever. Našťastie zasiahol Randy Pitchford, kamarát a bývalý kolega šéfa 3D Realmsu Georgea Broussarda a ukecal ho aby nechal hru dokončiť pod krídlami Gearboxu. A tak sa "after 12 fu**ing years" konečne dočkáme skutočného návratu niekoho, kto má "balls of steel". Nekompromisná old-scholl hrateľnosť a vtip budú hre dominovať a či sa to neskutočné čakanie naozaj oplatilo zistíme na jar.

E.Y.E   (PC)
Nie veľmi očakávaná, ale zato vcelku zaujímavo vyzerajúca hra vo Falloutovskom prostredí nám má ponúknuť FPS akciu s početnými RPG prvkami. V temnej budúcnosti plnej násilia sa budeme brániť nie len futuristickými zbraňami, ale aj kybernetickými implantátmi a psychickými schopnosťami. E.Y.E beží na source engine, čo je na tom celkom dosť poznať. Uvidíme či sa s ním za tie roky vývoja trocha pohrali. Posledný rok totiž o tomto titule nebolo absolútne počuť, avšak v roku 2011 by sa hádam mal konečne objaviť na pultoch obchodov.

Far Cry 3   (PC, X360, PS3)
Ubisoft sa zatiaľ oficiálne o treťom Far Cry veľmi nevyjadril, ale nejaký ten rumor už presiakol. Hra sa už nebude odohrávať v Afrike, ale vraj vyzerá veľmi pôsobivo. O tom, žeby Far Cry 3 stihol rok 2011 celkom pochybujem, ale určite príde na rad aspoň oznámenie a prvé prezentácie na seba tiež nenechajú dlho čakať. Uvidíme čo Ubi z hry dostanú a či sa vyhnú ťažkému stereotypu, ktorým toľko trpel druhý diel.

F.3.A.R.   (PC, X360, PS3)
Séria F.E.A.R. ktorá kvalitou prvého dielu veľmi prekvapila hráčsku komunitu na PC sa bohužial pomaly ale isto stáva skôr budgetovou záležitosťou. Druhý diel veľa vody nenamútil a prichádzajúci F.3.A.R. tiež nevyzerá veľmi k svetu. Aj to že sa k tomu dostalo štúdio, ktoré malo na starosti len konzolové porty jednotky neznie zrovna nádejne. Kooperatívny mód, ktorým bude hra disponovať ju síce môže oživiť, no obavy o ešte väčšiu degradáciu atmosféry sú na mieste.

Half-Life 2: Episode Three   (PC, X360, PS3)
Počujete to ticho? To sa vám práve hlásia správy o ďaľšom pokračovaní legendárnej série Half-Life. Valve asi zmenili taktiku ohlasovania a namiesto prezentácií hry, ktorú aj tak budú robiť ešte 2-3 roky sa rozhodli, že nepovedia o tom ani pol slova a dostanú tak milióny fanúšikov série do abstinenčného stavu. Gabe Newell sa ešte v lete vyjadril, že Valve behom 12-tich mesiacov uskutočnia 3 veľké ohlásenia. Prvé v podobe DOTA 2 máme za sebou a ak ani tie ďaľšie dve nebudú pokračovaním Halfa, tak nech si fanúšikov neprajú! :)

Homefront   (PC, X360, PS3)
Severná Kórea zahájila inváziu do ekonomicky zruinovaných spojených štátov a domobrana sa stala hlavnou silou US armády. Kaos Studios sa už pred pár rokmi ukázali, že potenciál v nich je a teraz nám ostáva čakať, či ho naozaj zúžitkujú a pripravia hru, ktorá ich pozdvihne na úroveň elitných vývojárov. Rozsiahly multiplayer a kvalitná singelplayerová kampaň, to presne chceme! Či to naozaj dostaneme zistíme v apríli.

Killzone 3   (PS3)
Visari padol, ale boje na Helghane ani zďaleka neutíchli. Z pozadia sa vynorilo niekoľko frakcií, ktoré spolu začali bojovať o kontrolu nad planétou a samozrejme ani jedna sa s ISA mazliť nebude. Z hrateľných noviniek autori prezentovali jetpack, súboje na blízko a v multiplayeri sa objavia aj mechovia. Sľúbená je tiež lepšia odozva ovládania a rozmanitejšie prostredia od zamrznutých severských oblastí až po Helghanské džungle. Chystajte si pady a MOVE-y vážení, Killzone 3 je tu už vo februári!

Metro 2034   (PC, X360)
Kto pochybuje o tom, že ďaľší výlet do Moskovského metra v roku 2011 nepríde, tak pochybuje oprávnene. O pokračovaní zatiaľ nie sú žiadne bližšie správy a keďže prvá hra podľa Glukhovského Metro ságy vyšla len nedávno, ťažko očakávať žeby 2034-ka prišla tak skoro. Očakávať zatiaľ môžeme len ohlásenie, prvé info, screeny, možno trailer.

Operation Flashpoint: Red River   (PC, X360, PS3)
Po nie veľmi vydarenom Operation Flashpoint: Dragon Rising by radi v Codemasters zaradili druhý prevodový stupeň. V OF: Red River sa dostaneme do Tajikistanu v strednej Ázii, kde sa v boji stretneme s jednotkami Číny. Design prostredia by už nemal byť holý a prázdny ako v predchádzajúcej časti, rovnako by sme sa mali dočkať aj masívnejších bojov a vylepšenej AI.

Portal 2   (PC, X360, PS3)
Originálne, očarujúce, roztomilé,... Dalo by sa nájsť ešte veľa superlatívov na ďaľší chystaný trhák od Valve. Ubehlo veľa času od doby, čo androidka Chell zničila GlaDOS, no teraz sa začína druhé kolo Portálovej párty. Hra obsiahne aj kooperatívny mód, ktorý bude mať svoj vlastný nezávislý príbeh s dvomi robotíkmi v hlavnej úlohe. Portal 2 vychádza 22. apríla 2011 pre všetky tri hlavné platformy (+ aj na MacOS). Bzzzz,....Cake is a lie!...

Rage   (PC, X360, PS3)
Všade kde sa ID objavia s prezentáciou Rage, odtiaľ odchádzajú s nejedným ocenením. Nový výtvor otcov FPS žánru vyzerá naozaj skvelo a v lete okúsime, či sa bude môcť hrdo postaviť medzi strieľačkovú elitu roka 2011. Rage pofrčí na ID Tech 5 engine a prinesie gameplay v otvorenom postapokalyptickom svete. Dôležitou súčasťou hry budú aj dopravné prostriedky v podobe bugín. Tie budú slúžiť nielen na prepravu nášho váženého zadku, ale aj ako prostriedok k získavaniu financií v brutálnych závodoch.

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad   (PC)
Každého fanúšika reality a druhej svetovej vojny musí potešiť prichádzajúce pokračovanie multiplayerovky Red Orchestra. Tešiť sa môžeme na sólo módy, pochopiteľne multiplayer a aj kooperáciu (offline aj online). Hra sa bude točiť okolo ruských a nemeckých operácií v rokoch 1942-1943 a príde k nám niekedy v druhom štvrťroku 2011.

Resistance 3   (PS3)
Chiméra pohlcuje svet čoraz viac a ľudia sa uchyľujú aj k najzúfalejším praktikám prežitia. Hlavným hrdinom sa v Resistance 3 stáva dobre známy Joseph Capelli, ktorý sa dal dokopy s Haleovou nevlastnou sestrou. Primárnym poháňadlom dejstva bude honba za vakcínou proti Chimére, čo nám dáva príležitosť precestovať mnohé zákutia krajiny, ktorá sa kedysi nazývala Spojenými štátmi americkými. Do boja vyrazíme s tretím odbojom v septembri.

Section 8: Preduice   (PC, X360, PS3)
FPS nápadne pripomínajúca Halo s prvkom výsadku z Medal of Honor: Airborne. Hlavný nosník hry bude multiplayer a co-op pre štyroch hráčov, avšak nebude chýbať ani singelplayerová kampaň. Tej by som síce osobne veľmi neveril, no aj tak vyzerá hra vcelku zaujímavo a ak vám na PC, či PS3 chýba niečo v Halo štýle, môže byť Section 8: Preduice tým pravým pre vás. Hra bude distribuovaná digitálne cez Steam, GFWL, XBLA a PSN za nijako drastických 15 dolárov.

S.T.A.L.K.E.R. 2   (PC, X360, PS3)
Je jasné, že ani táto hra nespatrí v roku 2011 svetlo sveta, ale môžeme sa tešiť aspoň na prvé ukážky. GSC GameWorld už 3-krát predviedli, že atmosférické klenoty robiť vedia a pevne verím, že STALKER 2 nebude výnimkou. Po oznámení, že hra bude multiplatformná bolo veľa fanúšikov sklamaných, ale podľa ľudí z GSC budú konzolové robené až po dokončení primárnej PC verzie a teda iskra nádeje stále žije. Krásu a život má Zóne vdýchnuť úplne nový engine, ktorý možno bude konkurovať aj samotnému Cryenginu 3.

Tactical Intervation   (PC)
Jeden z tvorcov stále veľmi populárneho Counter-Strikeu prichádza so svojou vlastnou hrou. Celkový design nevyzerá veľmi odlišne od CS: Source, ale samotný gameplay prichádza so zaujímavými nápadmi a približuje sa tak viac k štýlu SWAT, alebo Rainbow Six. Tactical Intervention je podľa posledných vyjadrení úplne hotový a čaká na marketingovo výhodnejší dátum.

The Spire   (PC)
Malý, neznámy tím vývojárov z RAW Games využil zadarmo uvoľnenú verziu Unreal 3 enginu a v relatívnej tichosti pracuje na sviežo vyzerajúcej hre s názvom The Spire. Autori charakterizujú svoje dielo ako mix Portalu, Penumbry a čiastočne Half-Life 2. Samopaly, pištole, útočné pušky a iné strelné zbrane budete v tejto hre hľadať márne, celá hrateľnosť je totiž obstaraná interakciou s prostredím pomocou špeciálnej rukavice. Uvidíme ako si s námetom nakoniec RAW poradia.

Warface   (PC)
Free MMO FPS-ka Warface od Kórejsej pobočky Cryteku nás osobne nejako veľmi zaujímať nemusí, pretože je určená len pre niekoľko Ázijských krajín. Hra sa práve nachádza v štádiu betatestingu a nemá ďaľeko od dokončenia. Z aktuálneho gameplayu vyzerala hra dosť lacno a nepomáha jej ani to, že beží na Cryengine 3. Nuž predsa len je to zadarmo.

XCOM   (PC, X360)
Pôvodne strategická séria X-COM príde v roku 2011 v kompletne odlišnej podobe. V štúdiu 2K Australia síce chcú ponechať aj nejaký ten strategický prvok, ale je jasné, že v prvom rade pôjde o akciu v štýle Bioshocku. V úlohe agenta Cartera z tajnej organizácie XCOM budete vyšetrovať množstvo tajomných mimozemských útokov po celkom území USA. Schyľuje sa k niečomu veľkému a ak nezistíte ako to zastaviť, bude to mať fatálne následky.

Agent   (PS3)
Rockstar už niekoľko rokov pracuje na PS3 exkluzívnej hre Agent. Zatiaľ nám bolo ukázané iba logo, takže ťažko si z toho vyvodiť niečo konkrétne. Podľa vyjadrení vieme, že pôjde o akčnú adventúru (pravdepodobne na GTA štýl) zasadenú do obdobia studenej vojny. Prostredie Americko-Sovietskych špionážnych hrátok znie veľmi zaujímavo a obzvlášť keď v tom figuruje Rockstar.

Assassins Creed 3   (PC, X360, PS3)
Najprv bolo povedané, že žiadny Assassins Creed (okrem PC verzie Brotherhood) v roku 2011 nevyjde, no nedávno sa zase objavila správa ako nás v roku 2011 čaká veľká Assassins Creed hra. Bude to tretí diel, či dáka odbočka od hlavnej línie? Ak to bude tretí diel, kde a v akej dobe bude zasadený? Môj osobný tip je obdobie francúzskej revolúcie.

Assassins Creed: Brotherhood   (PC verzia)
Ezio Auditore da Firenze sa úspešne prehnal ulicami Ríma na platformách X360 a PS3 už v novembri. PC verzia tak ako je u Ubisoftu zvykom vychádza o niekoľko mesiacov neskôr s DLC obsahom zadarmo. PC hráči si rovnako ako konzolisti užijú otvorený Rím, tréning zabijakov, multiplayer, skrátka všetko čo obsahovala aj konzolová verzia. PC verzia Assassins Creed: Brotherhood vychádza vo februári. Recuiescat in Pace!

Batman: Arkham City   (PC, X360, PS3)
Netopierí superhrdina musí opäť zasahovať. Rok a pol po udalostiach v Arkham Asylum vzal Joker roha z Arkhamu a vydal sa ulíc mesta rozpútať chaos ohromných rozmerov. Rozloha hernej plochy by mala byť 4-6 krát väčšia než v predchádzajúcej časti a máme na nej čakať viac volnosti, viac možností, viac súbojov aj viac známych Batmanovských záporákov. Prvá časť nastolila latku dosť vysoko a ak ju Batman: Arkham City prekročí budeme tu mať silného ašpiranta na hru roka.

Beyond Good and Evil 2   (PC, X360, PS3)
Pokračovanie legendárnej adventúry stále neprichádza, no práce na nej vraj nikdy neboli zastavené. Podľa posledných informácií pracuje na Beyond Good and Evil 2 zámerne veľmi malý tím, ktorý nechce aby ich hra bola nejako ovplyvnená hernou finančnou mašinérou. Vývojárov, ktorí svoju hru tvoria skutočne srdcom je v dnešnej dobe málo a preto dávam palec hore a verím, že nakoniec sa dočkáme nezapomenuteľnej hry.

Dead Space 2   (PC, X360, PS3)
Nočná mora Isaaca Clarka ani zďaleka neskončila. Po nepeknom zážitku na lodi Ishimura sa Nekromorfovia objavujú o tri roky neskôr na stanici Sprawl pri Saturne. Atmosférická jazda pokračuje a prichádza s chutnými novinkami. Pohyb v nulovej gravitácii bude vylepšený, boj dostane svižnejšie tempo, priestory budú väčšie a variabilnejšie. V boji sa naviac osvedčí nová zbraň strieľajúca veľké kolíky. Isaac tentoraz nebude sám kto vzdoruje návalu Nekromorfov, ale bude stretávať posledných preživších Sprawlu a komunikovať s nimi prostredníctvom svojho hlasu. Presne tak, hlavná postava bude nadabovaná. Plazmové rezačky pripraviť! Dead Space 2 prichádza už tento mesiac.

Devil May Cry   (X360, PS3)
Diabol mohol plakať už 4 krát, avšak prichádza reštart série a do plaču sa môžu teraz dať fanúšikovia tejto značky. Charizmatický hlavný hrdina Dante, ktorého si početné zástupy fanúšikov veľmi obľúbili sa totiž zmenil na nepoznanie. Ninja Theory celý jeho cool charakter prosto zahodili a ukázali ho ako čiernovlasého trestanca s cigaretou v papuli. Následne po predstavení nového DMC sa spustila obrovská vlna nevôle s tonami petícií. Ďaľší nepochopiteľný krok je aj zmena enginu. Zatiaľ čo Devil May Cry 4 beží na svižnom a krásne vyzerajúcom MT Framework engine, tak nový diel má využívať obyčajný a masovo používaný Unreal 3 engine. Uvidíme ako sa nakoniec k negatívnym reakciám vývojový tím Ninja Theory postaví.

Gears of War 3   (X360)
Nabúchaná partička s Marcusom Fenixom v čele príde koncom roka exkluzívne na X-Box 360 uzatvoriť Gears of War trilógiu. V tretej časti sa pozrieme do exotických lokácií plných zelene v ktorých vynikne najnovšia verzia Unreal enginu s výrazne inovovaným systémom flóry. K Delta teamu sa pridá aj známa ženská postava Anya. Nebudú chýbať ani noví Locusti, zbrane a nové bojové techniky. Prečistite retiazky na Lancerkách dámy a páni, nech sú v zime pripravené na použitie!

Ghostbusters: Sanctum of Slime   (PC, X360, PS3)
Ak radi krotíte duchov, to by vám nemala ujsť arkádovo ladená hra Ghostbusters: Sanctum of Slime. Pôvodní filmoví hrdinovia najali novú partičku, ktorí budú postupne spoznávať všetky druhy duchov a taktické možnosti ich lovu. Používať sa budú rozmanité zbrane v klasicky Ghostbusterskom štýle. Hra bude distribuovaná digitálne.

Ghost Recon: Future Soldier   (PC, X360, PS3)
Špeciálna jednotka vyzbrojená najpokročilejšími high-tech hračičkami znovu zasiahne svoje ciele. V nedalekej budúcnosti dochádza k problematickej situácii v Rusku. Prezident je unesený extrémistami a celá krajina sa zmieta v nepokojoch. Ideálna príležitosť na nasadenie Ghostov do akcie. Hra stále bude stáť na princípoch taktizovania aj keď s pôvodnými FPS Ghost Reconmi má spoločné už veľmi málo. Každý Ghost bude tentoraz skutočne doslovným Ghostom pri použití technológie optickej kamufláže. Zatiaľ nebolo nijako konkretizované či bude kamufláž nejakým spôsobom obmedzená aby hráčovi nedávala príliš veľkú výhodu.

Grand Theft Auto V   (PC, X360, PS3)
Ohlásenie piateho GTÁčka sa očakáva každým mesiacom. Šuškandy o vydaní na prelome rokov 2011/2012 možno sú pravdivé a možno nie. Každopádne je nad slnko jasné, že GTA V skutočne prísť musí. Na značku takto vysokého kalibru sa Rockstar určite nevykašle a tak ostávajú dve základné otázky. Kde sa bude to bude odohrávať? A aké novinky máme očakávať?

I Am Alive   (PC, X360, PS3)
Už je to celkom dlho, čo Ubisoft ohlásil túto survival adventúru s I Am Legend lookom. Renderovaný trailer vyzeral pekne, ale od tej doby sme nevideli z hry vôbec nič. Rovnako ako Splinter Cell Conviction sa aj I Am Alive dostalo v pokročilej fáze vývoja do slepej uličky a začalo sa kompletne prerábať. Pravdepodobnosť, že sa ho dočkáme v roku 2011 je ale celkom reálna.

Infamous 2   (PS3)
Nové mesto, nové schopnosti, noví nepriatelia a vylepšenia v každom smere. Presne to sľubuje elektricky nabité pokračovanie hry Infamous. Výrazne vylepšený by mal byť aj grafický kabátik a interakcia s prostredím. Cole sa dostáva do fiktívneho mesta New Marais, kde sa zapletie s miestnou bandou hovoriacou si The Militia, ktorá bojuje s konkurenčnou The Corrupted. Karty zamieša aj nová postava doktora Sebastiana Wolfa, jedného z vedcov stojacich za prístrojom Ray Sphere.

L.A. Noire   (X360, PS3)
Skutočne luxusná kriminálka na dnešnom hernom poli vcelku absentuje. Napraviť to má prichádzajúci L.A. Noire. V hre síce dostaneme k dispozícii otvorené mesto, no gameplay má byť lineárny podobne ako pri Mafii. Hlavne treba zdôrazniť, že sa nebude orientovať na prestrelky. Skúmanie miesta činu, vypočúvanie svedkov a podozrivých bude vaším chlebom. K atmosfére a uveriteľnosti riešení kriminálnych prípadov prispeje zatiaľ najdokonalejšie spracovaná herná mimika, ktorá môže skúsenému detektívovi odhaliť nervozitu a lož vypočúvaných osôb. Do úlíc L.A. sa vydáme v jarných mesiacoch.

Max Payne 3   (PC, X360, PS3)
Tretí Max sa topí v problémoch. Hra je stále v nedohľadne a interné informácie z Rockstar Vancouver neznejú príliš dobre. Podľa nich trpí titul zlým manažmentom, neustálou obmenou obsahu a vedúcich pracovníkov. Dúfajme, že všetky rozpory sa rýchlo vyriešia a Max Payne 3 bude naozaj stáť za to. Zopár starších uvoľnených materiálov nám už o hre povedalo, že sa náš detektív dostane do brazílskeho Sao Paula, drogovej megatropoly plnej zločinu. Upršaná atmosféra New Yorku sa zrejme vytratí, ale nepredbiehajme. Špinavé brazílske slumy plné drogových dílerov nemusia vonkoncom všetko pokaziť.

Metal Gear Solid: Rising   (PC, X360, PS3)
Metal Gear Solid séria vstupuje do multiplatformových vôd s novou krvou a podtitulom Rising. Snakea vystrieda v hlavnej úlohe kybernetický ninja Raiden, ktorý nám vyrozpráva svoj príbeh ako sa stal tým čím sa stal. Štýl hry sa od predchádzajúcich častí série zmení tak trochu na hack & slash, avšak aj pri tom všetkom by mal ostať verný stealth základom. Raidenov meč dokáže byť pekne nekompromisný a rozsekávať nepriateľov, automobily, či dokonca betónové stĺpy nebude žiadny problém a slogan "Rozsekaj čo chceš" z E3 prezentácie je viac než presný.

Postal 3   (PC, X360)
Abnormálne uletená a maximálne brutálna hra Postal 3 má už za sebou dlhý list odkladov a nutno povedať, že právom. Doteraz uvoľnené materiály vyzerali priam otrasne. Animácie, AI, grafika, správanie sa zbraní, proste všetko malo silno podpriemerný nádych. Dúfajme teda, že odklady urobili svoje a nejaká kvalita sa v titule predsa len vyskytne. Postal 3 funguje na source engine a jeho dátum vydania je nejasný.

Prototype 2   (PC, X360, PS3)
Ste pripravený stretnúť svojho stvoriteľa? A ste pripravený ho zabiť? Tak na to sa pýta jediný doteraz ukázaný trailer z Prototype 2. Prvý diel síce nezožal ovácie, ale predával sa dobre. Čo ukáže diel druhý uvidíme asi až v roku 2012. Nový hrdina sa bude volať James H. a jeho úlohou bude zabiť svojho predchodcu Alexa Mercera. Trailer tým pádom dáva dojem, že stvoriteľom Jamesových schopností bude práve Alex, no možno si len autori protirečia.

Red Faction: Armageddon   (PC, X360, PS3)
Deštruktívna séria Red Faction prichádza so svojím štvrtým pokračovaním. Príbeh sa odohráva 50 rokov po udalostiach v RF: Guerilla. Terraformovacie zariadenie bolo zničené, povrch Marsu sa stáva neobyvateľným a obyvatelia utekajú pod povrch planéty. Darius Mason, vnuk Alexa Masona má v tomto drsnom svete zaujímavý džob. Ponúka svoje služby na nebezpečné úlohy v podzemí aj na povrchu. Avšak jedna pochybná úloha - otvoriť tajomnú šachtu v Marauderskom chráme, spustí udalosti hodné potitulu hry: Armageddon. Vypustili sme nepriateľa čakajúceho na svoju príležitosť celé veky a ak sa chceme ubrániť musíme opäť dať dokopy Červenú frakciu.

SOCOM 4   (PS3)
Posledné hry zo série SOCOM veľa vody nenamútili, to však nemusí byť prípad nového SOCOMu s číslovkou 4. Vývoj dostali na starosť chalani zo Zipper Interactive, ktorí stáli pri zrode série a pred rokom nám ukázali svoje kvality s multiplayerovým titulom MAG. Jednotky rebelov v Juhovýchodnej Ázii ohrozujú celosvetovú ekonomiku. Vy a váš tím budete vyslaní zasiahnuť citlivé miesta rebelujúcej armáde. Dátum vydanie zatiaľ nie je známy.

Spec Ops: The Line   (PC, X360, PS3)
Ulicami Dubaja sa presýpajú tony piesku. Pochrómované Bavoráky, Bentleyčka a Rolls-Roycy stoja nefunkčné pred zdevastovanými luxusnými hotelmi. Vy ako kapitán Martin Walker sa vydávate do evakuovaného mesta nájsť posledných čo ostali, obzvlášť Commandera Johna Konrada a jeho jednotku. Problém nastáva vo chvíli, keď zistíte, že Konrad sa namiesto plnenia rozkazov poddal božskému syndrómu a ustanovil Dubaj za svoje teritórium. Piesok má v hrateľnosti zohrať dôležitú úlohu, podobne ako voda v Bioshocku. Spec Ops: The Line vyzerá určite veľmi zaujímavo a osobne si ho dovolím nazvať jedným z čiernych koňov roku 2011.

Tomb Raider   (PC, X360, PS3)
Nesmrteľná sexica Lara Croft sa v roku 2011 opäť dostane na naše obrazovky. A keďže je móda reštartov, dostáva sa do tejto fázy aj Tomb Raider. Prešiel vám mráz po chrbte? Netreba sa báť, narozdiel od mnohých ďaľších reštartov tento vyzerá ako krok sakramentsky správnym smerom. Už žiadny vekový rating PEGI 12! Nový Tomb Raider má byť brutálnym survival zážitkom zo všetkým čo k tomu patrí. Strach a smrť číhajú na Laru na každom metri tajomného ostrova kde stroskotala. Dokáže sa Tomb Raider vyšvihnúť späť medzi najsilnejšie značky herného priemyslu?

Transformers: Dark of the Moon   (PC, X360, PS3)
Tretí Transformers film Michaela Baya sa už veselo točí a ako obyčajne, súčasne s filmom bude k dispozícii aj sprievodná hra. Vysokú kvalitu by som na vašom mieste nečakal, rovnako ako pri predchádzajúcich častiach, avšak ako nenáročná výbušná akcia pre mladších určite obstojí. Ak sa mýlim a bude to pecka, rád napíšem mail v ktorom sa vývojárom zo srdca ospravedlním.

True Crime: Hong Kong   (PC, X360, PS3)
Ak vás neláka byť zloduchom v GTA-čkach, môžete skúsiť aké je to byť policajtom v True Crime. Sanboxový gameplay s širokou paletou dopravných prostriedkov je aj v True Crime: Hong Kong základným kameňom hrateľnosti. Vcítite sa do kože agenta Wei-a snažiaceho sa preniknúť do zločineckej organizácie v Hong Kongu. Wei ako každý správny východný agent ovláda širokú škálu bojových chvatov a popri nich nebude chýbať ani interakcia s prostredím.

Uncharted 3: Drakes Deception   (PS3)
Charizmatický Nathan Drake si získal behom svojej krátkej existencie početný dav fanúšikov a po veľmi úspešnom Uncharted 2: Among Thieves bolo nad slnko jasné, že trojka skrátka bude čo nevidieť. A tak sa aj stane. Uncharted 3: Drakes Deception docváľa na PS3 platformu koncom roka 2011 a prinesie so sebou náruč plnú vylepšení od pästných súbojov po stealth systém. Pátranie po stratenom meste v arabskej púšti zavedie Drake-a do rôznych kútov sveta a po boku mu bude často asistovať jeho priateľ Sully.

Warhammer 40000: Space Marine   (PC, X360, PS3)
Veľmi populárne Warhammer 40K Univerzum sa dočká nového typu hry. Doteraz výhradne strategická séria príde s third-person cover akciou v štýle Gears of War a do toho si aj poriadne zasekáme v štýle God of War. Znie to veľmi štýlovo a možno sa nám rysuje ďaľší megahit roka. Spolu s vesmírnymi mariňákmi si naporcujeme armádu Orkov útočiacich na Imperiálny svet v rozsiahlom a epickom príbehu.

Yakuza 4   (PS3)
S Japonskou Mafiou si netreba zahrávať, inak môžete skončiť s xichtom prevalcovaným nunčakmi a bruchom rozpáraným katanou. U nás nepríliš známa séria Yakuza sa v Japonsku teší veľkej obľube. Jej nízke predaje v ostatných krajinách sú isto následkom výrazného vplyvu japonskej kultúry na hru, čo avšak na druhú stranu robí z Yakuzy neokukanú záležitosť a pre milovníkov krajiny vychádzajúceho slnka absolútnu povinnosť. Titul sa do Európy a Severnej Ameriky dostane na jar.

Darkspore   (PC)
Čo sa stane ako sa pestrofarebne ladený Spore spojí s temnotou a pridá sa k tomu aj Diablovská hrateľnosť? Vznikne Darkspore! Kreatúry z celej galaxie čelia nebezpečnému nepriateľovi. Temné spóry šíriace sa vesmírom pohlcujú jednu planétu za druhou a vy tomu pôjdete zabrániť. Hra má byť klasickou akčnou RPG v Diablo štýle s prvkami pôvodného Spore. Tešiť sa môžeme na (vraj) epickú kampaň a chýbať nebude ani kooperačný mód.

DC Universe Online   (PC, PS3)
Široká škála známych superhrdinov a superzloduchov sa stretne v drsnom boji. MMORPG titul DC Universe Online sľubuje chytľavú hru za takých velikánov komixového sveta ako: Superman, Batman, Green Latern, Joker, Lex Luthor a mnohých ďaľších. Pokiaľ máte chuť na niečo superhrdinské a naviac v MMO podobe, bude táto hra pre vás tým pravým orechovým...možno.

Deus Ex: Human Revolution   (PC, X360, PS3)
Nádherný štylový mix cyber-punku a renesancie s prevládajúcou zlato-čiernou farebnou paletou, áno aj tak by sa dal opísať Deus Ex: Human Revolution. FPS/RPG odohrávajúca sa v roku 2027, v dobe keď sa ľudia začínajú vylepšovať mechanickými implantátmi a vďaka tomu získavajú nadnárodné korporácie moc presahujúcu svetové vlády. Svet je na pokraji rozsiahlych občianskych vojen a náš hlavný hrdina - Adam Jensen, stojí priamo uprostred diana.

Diablo 3   (PC)
Blizzard sa so svojimi hrami nikdy príliš neponáhľa a taktiež že vždy to stojí za to. Od Diabla 3 sa neočakáva nič menšie než jeden z najvýraznejších hitov roka, bomba na ktorú sme dlho čakali a pecka, ktorá sa bude hrávať celé roky. Vylepšená hrateľnosť, povolania, nový systém liečenia, učenliví remeselníci, aplikovaná fyzika, to všetko čaká len a len na vás. Dátum vydania nie je ešte úplne stabilný. 30. november 2011 sa javí ako celkom reálny, avšak špekulovalo sa aj o odklade, takže nič nie je isté.

DOTA 2   (PC)
Máloktorá modifikácia si získala takú priazeň ako Defense of the Ancients (DotA) pre Warcraft 3. Hlavne (čo pozorujem v okolí) na vysokoškolských intrákoch sa DotA parí ako o život. V momente ako si Valve zobralo pod svoje krídla vývojárov z IceFrog, začali sa šíriť nepotvrdené správy, ktoré sa nakoniec potvrdili. DOTA 2 je vo vývoji! Už to nie je nezávislý projekt, už to nie je free a nie je to modifikácia, ale plnohodnotná hra. Hra ponúkne viac ako 100 známych hrdinov, vylepšené skilly, novú grafiku, AI botov, špeciálny matchmaking a mnoho ďaľších funkcií.

Dragon Age 2   (PC, X360, PS3)
Majstri RPG hier Bioware si pre nás chystajú ďaľší RPG skvost. Nie každému je však po chuti akými zmenami Dragon Age 2 prechádza. Hra bude viac konzolovo zameraná, boj podstatne rýchlejší, izometrický pohľad úplne zmizne. Aj cez to všetko sa nedá povedať, žeby titul mal nakročené k zlej hre a v posledných prezentáciách ukázal, že až tak extrémne odlišný od predchodcu nie je. Ak jadro hry - príbeh a vrstvené rozhovory budú excelovať, čo je u Bioware takmer samozrejmosťou, určite nebudeme sklamaní.

Drakensang Online   (PC)
Drakensang je celkom neznáma RPG hra, ktorá si našla cestu do sŕdc hardcore RPG hráčov svojím old-school prístupom a skvelo napísanými dialógmi. Drakensang Online ale nie je klasickým RPG Drakensangom, ale skôr Diablovkou. Hra bude bezplatnou MMO a bude sa hrať cez webový prehliadač, čoby človek pri pohľade na grafické spracovanie ani nepovedal.

Dungeon Siege 3   (PC, X360, PS3)
Ďaľšia populárna značka vstáva z hrobu. Gas Powered Games v spolupráci s Obsidianom vdychujú život tretiemu Dungeon Siege, je to pokračovanie hodné svojich predchodcov? Na hre vidno, že sa viac sústredí na hack & slash akciu než na RPG old-school princípy, čo môže byť niekomu po chuti a niekomu nechutne proti srsti. Veľký dôraz bude kladený na kooperatívnu hru, ktorá nevyzerá vôbec zle. Inak ostáva klasická schéma levelovania, nakupovania, rekrutovania,... Uvidíme, možno to dopadne nadmieru dobre.

Fable 3   (PC verzia)
Microsoft o svojej podpore PC scény už zopár mesiacov hrdo hovorí a na jar by konečne malo prísť aj k skutkom. Ťažko povedať, či je zrovna port vlažnejšie prijatej Fable 3-ky tým pravým orechovým, čo by si PC hráči želali. Každopádne to nič nemení na fakte, že aj vo Fable 3 na hráča čaká rozprávkovo krásny svet, ktorý bude silno ovplyvniteľný jeho rozhodnutiami.

Guild Wars 2   (PC)
V záplave tohtoročných MMORPG hier bude len hŕstka z nich skutočne vynikať a Guild Wars 2 sa smelo radí medzi tú hŕstku. Vývojový tím ArenaNet sa dušuje, že hráči dostanú za svoje peniaze MMO hru s doteraz nevidenými prvkami v tomto žánri a zábavu na extrémne dlhý čas. Netypické zadávanie questov, podanie dejstva a dynamický svet, to všetko znie veľmi lákavo a hlavne pre všetkých čo sú alergickí na mesačné poplatky u ostatných MMORPG. Hranie Guild Wars 2 bude rovnako ako u prvého dielu bez mesačných poplatkov a jediná investícia s ním spojená bude tým pádom kúpa hry.

Mass Effect 2   (PS3 verzia)
Vysokocenená space-opera, ktorá si momentálne odnáša jedno ocenenie hry roka za druhým sa po roku konečne dostáva aj k PS3 hráčom. PS3 verzia obsiahne všetky doteraz vydané DLC rozšírenia a tiež dostane updatovaný engine. Rovnako ako aj v PC a Xbox 360 verzii sa vžijeme do roly Commandera Sheparda, ktorý musí zostaviť tím najlepších z najlepších aby spolu s nimi zastavil tajomné únosy celých ľudských kolónií a prežil aj samovražednú misiu v končinách odkiaľ sa ešte nikto nevrátil.

Mass Effect 3   (PC, X360, PS3)
Jedna z najepickejších ság všetkých čias vrcholí. The Reapers zahajujú proces totálneho vyhladenia inteligentného života v galaxii. Akákoľvek doteraz známa technológia nemá v boji proti nim žiadnu efektivitu. Strážcovia našej záhuby majú obzvlášť s ľuďstvom svoje plány a ak Shepard rýchlo nepríde na nejaký spôsob ako s nimi bojovať, neostane z planéty Zem nič čoby sa dalo zachrániť. Mass Effect 3 vyjde koncom roka na všetky 3 hlavné platformy.

Ni No Kuni   (PS3)
Hra pôvodne určená len pre Nintendo DS dostane aj svoju PS3 verziu, ktorá naň bude na mieru prispôsobená. Roztomilé animované JRPG v jednoduchom ale krásnom príbehu odmäkčí každé ľadové srdce. Animácie postáv sú spracované perfektne a posúvajú tento žáner vpred. V prípade, že nie ste zarytými odporcami anime Ni No Kuni vás chytí a nepustí. Dátum vydania je otázny a pre svet mimo Japonska to platí dvojnásobne.

The Secret World   (PC, X360)
Funcom, tvorcovia MMO hier Anarchy Online a Age of Conan dali hlavy dokopy s Ragnarom Tornquistom autorom legendárnych adventúr The Longest Journey, Dreamfall a pripravujú spolu akčne-dobrodružnú MMO s názvom The Secret World. Hra bude založená na príbehu so všetkým čo k tomu patrí, čiže misie, zvraty a famózne zakončenie. Vybrať si budete môcť z troch frakcií: Illuminati, Templars a Dragons. Všetky bojujú proti tajomnému zlu, ktoré pôsobí na Zemi už od nepamäti.

Star Wars: The Old Republic   (PC)
Najočakávanejšie a najambicióznejšie MMORPG posledných rokov by teoreticky mohlo ešte v roku 2011 vtrhnúť do sveta a zviesť neľútostný súboj s najväčším gigantom v žánri. World of Warcraft stále neohrozene vládne a práve Star Wars: The Old Republic je najvážnejším konkurentom. Age of Conan, Aion a mnohé ďaľšie si pri súboji s WoW vylámali zuby, avšak The Old Republic má predpoklady prečo by sa mohol uchytiť. Predovšetkým je to populárna značka - Star Wars, a tiež schopné vývojové štúdio - Bioware, ktoré do vývoja vrazilo už viac než 300 miliónov dolárov. Uvidíme, či sa im investície vrátia.

Torchlight 2   (PC)
Bolo tu už veľa klonov Diabla, vydarných viac, či menej. Torchlight patrí medzi tie viac vydarené. Veď bodaj by nie, keď na ňom makalo niekoľko ľudí z pôvodného Diablo týmu. Pred vydaním o ňom veľa počuť nebolo, ale akonáhle bol tu, zožal zaslúžené ovácie a druhý diel bol tým pádom istý. Torchlight 2 naservíruje hráčom nové úlohy, nových nepriateľov, zmenu počasia aj dennej doby a veľmi vítaný multiplayer.

The Elder Scrolls V: Skyrim   (PC, X360, PS3)
Na novom Elder Scrolls sa vraj pracuje už od dokončenia Oblivionu, čo je pekne dlhá doba. Dúfajme teda, že Skyrim bude naozaj stáť za to. Veľa zatiaľ o hre nevieme, Bethesda nám ukázala len jeden nič nehovoriaci trailer s klasicky hrdinským nádychom a pár viet prehodili o vylepšenom engine. Sanboxový štýl hry sa zaisto meniť nebude, uvidíme ako sa vylepšia ostatné prvky. Hra vychádza na magický dátum 11.11.11

The Witcher 2: Assassins of Kings   (PC)
Dobrodružstvá Geralta z Rivie pokračujú. Kráľ Foltest poveruje nášho Zaklínača pátraním po tajomnej skupine, ktorej sa hovorí - Vrahovia Kráľov. Odhalenia dôvodov ich konania a kto stojí na najvyššom stupni rebríka bude pre Geralta primárnym cieľom, zapletie sa však aj do epických konfliktov medzi jednotlivými kráľovstvami. Witcher 2 beží na novom prekrásnom RED engine, ktorý umožní autorom z CD Projekt RED priniesť nám famózny nelineárny zážitok s atmosférou na akú dlho nezabudneme. Zaklínač 2 vychádza 17. mája exkluzívne pre PC.

Catherine   (X360, PS3)
Všetci perverzáci pozor! Japonská animovaná hra Catherine zaručene uspokojí vaše túžby po next-gen erotickej gamese, naviac s hororovým nádychom. Ako 32-ročný Vincent sa zoznámite s príťažlivou Catherine. Vincenta prenasledujú horúce erotické predstavy miešajúce sa s prazvláštnymi nočnými morami. Ako to celé súvisí s Catherine a čo to dočerta má spoločné s ovcami zistia v Japonsku už 17. februára.

Posel Smrti 3   (PC)
Adventúrna séria Posel Smrti, v zahraničí známa ako Black Mirror sa chystá ukončiť svoju trilógiu návratom ku klasickým koreňom prvého dielu. Predrendrované pozadia, polygónové postavičky, point & click ovládanie a temný príbeh sa opäť vrátia. Znovu sa stretneme s mladíkom Darrenom ako hlavnou postavou hry. Darren musí zistiť prečo ho polícia zatkla a tri týždne vyšetrovala a kto bol tajomný človek, čo zaňho zložil kauciu. Posel Smrti 3 u nás vychádza na jar s kompletnou lokalizáciou  (dabing+titulky).

Silent Hill 8   (X360, PS3)
Silent Hill mení vývojárov jedna radosť. Vývoj ďaľšieho dielu sa prekvapivo dostal do rúk českého štúdia Vatra Games. Jadro tímu bezpochýb netvoria žiadny zelenáči, ale skúsení ľudia z bývalých Pterodon a Illusion Softworks, čo pracovali kedysi na tituloch Vietcong, Mafia, či Hiden & Dangerous. S hororovými hrami veľa skúseností nemajú, to priznávajú, no veria v svoje schopnosti a sú plne odhodlaní vydať hru vysokých kvalít. Silent Hill 8 pobeží na Unreal 3 engine, dátum vydania zatiaľ nie je stanovený.

Little Big Planet 2   (PS3)
Úspešná svieža žánrovka sa vracia v masívnejšej a rozmanitejšej podobe. Všetky možné aj nemožné aktivity, bruslenie medzi najrôznejšími žánrami a hlavne neutíchajúca zábava. Vlastná tvorba levelov nebude chýbať, takže o obrovský zástup užívateľských úrovní nebude ani tentoraz núdza. Handroví panáčikovia prihopkajú na PS3 už 19. januára.

Ratchet & Clank: All 4 One   (PS3)
Ratchet s Clankom vstupujú do novej éry. Už nebudú na svoje dobrodružstvá sami. Pribudnú k nim dvaja noví priatelia - veľký zelený Qwark a rýchly fialový Nefarious. Aký dôvod mali v Insomniacu, aby pridávali nové postavy? No predsa kooperatívnu hru pre štyroch hráčov. Na našich hrdinov čakajú mnohé nástrahy, ktoré prekonajú len za pomoci vašej šikovnosti.

Trine 2   (PC, X360, PS3)
Prvý diel Trine bol veľmi pôvabnou plošinovkou s dobre zakomponovanou fyzikou a nutnosťou použiť mozog. Pokračovanie nebude v tomto smere iné. Na starú dobrú trojicu hrdinov čakajú nové dobrodružstvá v nádherných prostrediach plných puzzlov, nových nepriateľov a silných bossov. Novinkou bude online co-op pre troch hráčov.

The Last Guardian   (PS3)
Umelecká precítenosť bola vždy súčasťou hier od teamu ICO. ICO a Shadow of the Colossus sú medzi hráčmi aj medzi kritikmi vysoko cenené a preto sa od ich nového výtvoru s názvom The Last Guardian nečaká nič plytké. V hre preberieme úlohu malého chlapca, ktorý sa zblíži s mláďatom Gryphona a spolu s ním bude objavovať a prekonávať tajomstvá a nástrahy monumentálnych chrámov. Hru očakávame koncom roka.

Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds   (X360, PS3)
Marvelácky komixoví superhrdinovia a Capcomácki videoherní superhrdinovia sa stretnú vo svojej tretej bojovke. Ponuka známych postáv bude naozaj veľmi pestrá a po držke si dajú navzájom takí hrdinovia ako: Spiderman, Ryu Hayabusa, Wolverine, Hulk, Dante, Capitain America, Iron Man, Albert Wesker, Chris Redfield, Thor a ďaľší. Na tento nárez sa už môžete pomaly pripravovať, hra u nás vychádza už 18. februára.

Mortal Kombat   (X360, PS3)
Legendárna séria Mortal Kombat zažije svoj veľký návrat. Všetci starí známi bojovníci ako Sub-Zero, Scorpion, Johny Cage, Reptile, či Raiden vrthnú do mechaník X-Boxu 360 a Playstationu 3 rozpútať boj o holý život v apríli. Na hostovanie príde aj Kratos z God of War. Hra bude napriek 3D enginu situovaná na svoj klasický boj v 2D rovine tak ako máme Mortal Kombat radi, čo naozaj oceňujeme. Netreba všetko trepať do sfér kde to netreba.

Age of Empires Online   (PC)
Microsoft je síce odhodlaný obrátiť svoju pozornosť aj k PC, ale zatiaľ má v pláne len tri hry, ktoré nie každého zaujmú. Riadna herná podpora PC sa má v MS rozbehnúť príchodom Windows 8, takže uvidíme čo si na nás nachystajú. Avšak značku Age of Empires majú v pláne oživiť ešte tento rok vo free online podobe. Beta test už klopká na dvere, no dátum vydania stále nie je známy.

End of Nations   (PC)
Masívna multiplayerová stratégia vyzerá byť zhmotneným snom každého kto túžil po niečom ako C&C Generals s obrovskými online bitkami. Na rozsiahlom bitevnom poli sa podľa posledných informácií môže stretnúť až 51 hráčov. Systém spolupráce jednotlivých hráčov, výroby armád a získavania nových jednotiek je hlavnou kostrou celej hry. Fanúšikovia stratégií by v žiadnom prípade nemali spúšťať z tohto projektu zrak.

Might & Magic: Heroes VI   (PC)
Nie, nepomýlil som sa. To len Ubisoft z neznámeho dôvodu prekrútil názov pokračovania legendárnej ťahovky. Znovu sa stretneme so známymi hrdinami a povedieme ich do klasicky ladeného takticky-ťahového boja. Dej šiestych Heroesov sa odohráva 400 rokov pred udalosťami piatej časti keď Archanjel zhromažďuje obyvateľov Ashanu do boja proti invázii démonov. Hru vyvíjajú skúsení vývojári z Black Hole Entertainment a mali by sme sa jej dočkať v marci.

Jagged Alliance 3   (PC)
S pokračovaniami legiend sa tento rok roztrhne vrece (ak teda všetky povychádzajú). Populárna ťahová stratégia Jagged Alliance už dlhé roky čaká na svoj návrat, ale množstvo komplikácií dátum vydania len odďalovali. Tak sa nakoniec stalo, že hra bola v roku 2009 zrušená a fanúšikom ostali oči pre plač. No o pár mesiacov z čista jasna prišli bitComposer Games, získali práva na hru a pustili sa rázne do vývoja. Jagged Alliance 3 má byť presne tým, čo skalní fanúšikovia očakávajú. Či to tak naozaj bude uvidíme (možno) v priebehu roka.

Shogun 2: Total War   (PC)
Uznávaná strategická séria Total War sa po rokoch vracia späť do feudálneho Japonska, aby si hrdo obliekla podnázov, či skôr nadnázov: Shogun 2. V úlohe vodcu jedného z deviatich klanov sa stretneme v masivnych japonských bitkách 16-teho storočia. Hra bude obsahovať singelplayerovú kampaň, kompetitívny a aj kooperačný multiplayer. Bitky budú realistickejšie a vylepšené po každej stránke od obliehania pevností, vplyvu počasia, vypalovania domov až po využitie prírodných útvarov ako pascí. Obsiahlosť a prepracovanosť sršia z tejto stratégie prúdom a právom sa už teraz môže zaradiť na list vážnych kandidátov o RTS roka 2011.

Stronghold 3   (PC)
Na to, že Stronghold 3 má vyjsť v prvom štvrťroku 2011 toho veľa nevieme. SouthPeak Interactive uvolnili len pár obrázkov a letmé info. Môžeme sa vraj tešiť na realistickú fyziku, vylepšený systém výstavby hradov, nočné prepady a aj kvalitný príbeh. Hra ďalej ponúkne dve rôzne kampane (jedna zameraná na boj, druhá na ekonimiku), online multiplayer so zaujímavými módmi a určite potešia rekonštrukcie známych historických bitiek a obliehaní.

Warhammer 40000: Dawn of War II: Retribution   (PC)
Relic Entertainment bezdebaty patria medzi najlepších RTS vývojárov na scéne a po prvej samostatne fungujúcej expanzii pre Dawn of War 2 prichádza druhá s podtitulom Retribution. Hráčov určite veľmi poteší odstránenie nepraktickej služby Games for Windows Live a nahradenie obľúbenejším systémom Steam. Retribution kampaň má obsahovať obsiahle ťaženia za Tyranidov, Eldarov, Orkov a prevdepodobne ešte jednu stranu. Warhammer 40000: Dawn of War II: Retribution (OMG, prečo taký dlhý názov) vychádza v marci.

Ace Combat: Assault Horizon   (X360, PS3)
Do boja proti Ubisofťáckemu HAWX 2 sa púšťa Namco Bandai s reštartom obľúbenej arkádovej série Ace Combat. Narozdiel od predchádzajúcich dielov nebudeme teraz poletovať nad fiktívnou krajinou, ale skutočnými svetovými metropolami. Nový Ace má klásť väčší dôraz na dogfighty a deštrukciu. Niektoré nové prvky sa však skalným fanúšikom veľmi nepozdávajú, takže trúfnuť si odhadnúť aký úspech hra uloví je ťažké.

Janes Advanced Strike Fighters   (PC, X360, PS3)
Tretie želiezko v ohni leteckých arkád priletí s názvom J.A.S.F. (Jankine pokročilé útočné bitevníky :-) ). Dej sa točí okolo dlhorvajúcej občianskej vojny vo fiktívnej krajine menom Azbaristan, kde proti sebe bojujú komunistický sever a demokratický juh. Južná provincia sa zúfalo bráni pred útokami severu a preto do hry vstupujú jednotky zo západu medzi ktorými je aj líder elitnej letky Razor....vy! Zalietate si na 65000 kilometrov štvorcových veľkej mape a medzi ovládateľnými strojmi budú také skvosty ako F-22, F-35, Eurofighter, SU-35, či SU-T50. Jankine stroje sa začnú na nebi premávať v lete.

DiRT 3   (PC, X360, PS3)
Druhá ŠpiNA zožala vcelku slušný úspech a tak DiRT 3 na seba nenecháva dlho čakať. Sťažnosti na príliš americky zameranú dvojku si Codemasters zobrali k srdcu a teraz hodlá uspokojiť obidve strany. Americké publikum sa bude môcť vyžiť v X-Games a Gymkhana móde a Európania si prídu na svoje v klasických WRC kategóriách. Zahrnuté budú tentoraz aj staršie automobily ako Lancia Stratos, Peugeot 205, Audi Quattro S1 a ďaľšie. K realistickému zážitku prispeje zmena počasia, vrátane sneženia a tiež zmena dňa a noci.

Driver: San Francisco   (PC, X360, PS3)
Keď Ubisoft na E3 prezentoval nového Drivera, mnoho ľudí sa zmohlo len na "WTF?" Nešlo ani tak o samotné jazdenie, to vyzeralo vonkoncom fajn, ale skôr o doprovodné blbinky. Napríklad zadné svetlá prenasledovaného vozidla tvorili za autom výrazné červené pruhy aby ho nestratil ani ten najväčší antitalent, ale no dobre, aj to by človek celkom akceptoval. Avšak to najnenormálnejšie prišlo potom. Vaša herná postava je šofér v kóme, čo dokáže preberať myseľ akéhokoľvek vodiča v okolí a preto keď sa vybúrate, jednoducho si v zapauzovanej hre vyberiete iné auto čo prechádza naokolo a brm brm, pokračuje sa za svojím cieľom. O tom, že s hrou nie je spokojné ani Ubi svedčí nedávne vyjadrenie o prerobení hry a odklade. Ktovie či sa vôbec tohoto dočkáme v roku 2011.

F1 2011   (PC, X360, PS3)
Po minuloročnej vydarenej F1 2010, sa v tomto roku pochopiteľne prirúti F1 2011. Znovu na titule pracujú racingoví odborníci z Codemasters. Nikto nečaká, že by hra bola úplne nanovo prerobená, ale dúfame že obsiahne čo najviac vylepšení a nie len prepísanie štatistík a preskinovanie monopostov. Deštrukčný model, AI, zvuky, vernejšie prvky simulácie, to by sa novej Formule hodilo ako soľ. F1 2011 vyjde pravdepodobne na jeseň.

Forza Motorsport 4   (X360)
Microsofťácky konkurent Gran Turisma sa predvádza už so svojím štvrtým dielom a opäť ponúkne rozšírenie svojho obsahu a náruč vylepšení. Hra bude viac prepojená na populárnu TV Show Top Gear a ponúkne aj ich trať. Medzi novinkami sa budú vynímať offroad trate, systém počasia a dennej doby a podpora Kinectu, vďaka ktorému budete môcť otvoriť kapotu, nastúpiť, rozhliadať sa po kabíne, ale aj samotné ovládanie auta bude Kinectom možné. Samozrejme to nijako neovplyvní klasické ovládače v podobe volantov a gamepadov. Forza Motorsport 4 vyjde v októbri exkluzívne pre X-Box 360.

Moto GP 10/11   (X360, PS3)
Dvojkolesové tátoše od Capcomu ponúknu svoj výkon aj v roku 2011. Hra bude obsahovať každý aspekt svojho predchodcu, pochopiteľne s vylepšeniami vo fyzike, ovládaní a vypnuteľných asistentoch. Úplnou novinkou bude kooperačný režim, kde druhý hráč môže zastať funkciu tímového spolujazdca a obidvaja si môžu navzájom pomáhať. Všetky tímy a jazdci budú v MotoGP 10/11 samozrejme obsiahnutí keďže sa jedná o plne licencovaný titul. Digitálne Yamahy, Hondice aj Ducátky si zavŕkajú na svetových tratiach v marci.

MotorStorm: Apocalypse   (PS3)
S deštruktívne racingy sú poslednou dobou akosi obľúbenejšie a po minuloročnej náloži, ktorú spôsobil hlavne Split/Second sa na adrenalínovú jazdu skrz rúcajúce sa prostredie vydáva aj PS3-ková séria MotorStorm. Aj podtitul Apocalypse už sám o sebe značí čosi deštruktívne a presne toho má hra aj dostáť. Z bahnitých ciest, modrých lagún a zamrznutých plání sa dostávame do mesta, ktoré sa pod vplyvom zemetrasení doslova rúca pod našimi pneumatikami. Autori sľubujú, že dvakrát po rovnakej trati nepôjdeme a vždy keď sa vrátime na rovnaké miesto, nájdeme ho v inak poničenom stave. Racingový "koniec sveta" nastane 16. marca.

Nascar 2011: The Game   (X360, PS3)
Po tom čo EA odhodilo licenciu Nascar bokom, netrvalo príliš dlho aby po nej skočil konkurenčný Activision. Vývoj je v teraz v rukách britských Eutechnyx, čo pri pohľade na kvalitu ich predchádzajúcich hier neznie vôbec dobre. No nechajme sa prekvapiť. Nascar 2011 má obsiahnuť vraj najdokonalejšiu deštrukciu z officálne licencovaných hier a najväčší počet áut na trati aký bol kedy na konzolách k videniu. Chýbať by nemal ani multiplayer pre 16 hráčov. Hra vyjde už 20. februára pred pretekom Daytona 500.

Shift 2: Unleashed   (PC, X360, PS3)
Need for Speed: Shift ukázal, že táto racingová značka sa nebojí zahryznúť ani do simulačnej kategórie. V pokračovaní sa názov NFS odstavuje bokom a EA plánuje vypustiť rozzúreného tigra medzi ostatných taktiež slušne nabrúsených konkurentov s menami Forza a Gran Turismo. V Slightly Mad Studios sa dušujú, že budú viac než len dôstojnými konkurentmi. Shift 2 Unleashed nemá za úlohu šprintovať s frameratom 60-tich snímok za sekundu, ale 30 ich obetuje za účelom bohatšej grafiky. Adrenalínový zážitok z rýchlej jazdy a autentické prepracovanie pocitov jazdca ostáva a bude vylepšené rovnako ako poškodenie vozidiel.

Test Drive: Unlimited 2   (PC, X360, PS3)
Welcome to Ibiza. Yop, práve tento krásny ostrov bude tým miestom, kde sa povozíte vo svojich nablýskaných fárach v Test Drive: Unlimited 2. Tešiť sa môžete na rozsiahly ostrov, veľkú ponuku áut a po novom aj jemnú deštrukciu áut (takú akú licencia dovolí). Škrabance, preliačené plechy, nárazníky, odstávajúce kapoty a dvere nám budú musieť stačiť. Krásu dovolenkových destinácií a luxusných vozov si budete môcť vychutnať už 21. februára.

Trackmania 2   (PC)
Obľúbený kreatívny racing sa vracia s novými prvkami a takmer neobmedzenými možnosťami. Grafický engine bude výrazne vylepšený, pribudne multiplayer pre 4 hráčov na jednom PC, kooperácia a tímový mód. Tvorba vašej vlastnej trate by teraz nemala byť takmer ničím obmedzovaná a je len na vás aké šialenosti sa vo vašich hlavách urodia. Je však otázne kedy presne Trackmania 2 vyjde, pretože firmu Nadeo odkúpil Ubisoft pri ktorom je pravdepodobné, že si vyžiada aj vývoj konzolových verzií.

FIFA 12 / NHL 12 / Pro Evolution Soccer 2012   (PC, X360, PS3)
Z dôvodu nedostatku informácií o týchto hrách a vlastne aj z dôvodu, že by som k nim mohol napísať to isté, som sa rozhodol ich zhrnúť do jednej položky. Tak ako v predchádzajúcich sezónach príde hlavne na obmenu štatistík, menu a soundtracku, avšak nemôžem tvrdiť žeby sa v iných aspektoch nijako nevylepšili. Fyzika lopty/puku, grafický kabátik, animácie, všetko prechádza postupnými vylepšeniami aby bol šport náš každoročný zasa o niečo lepší.

SSX: Deadly Descent   (X360, PS3)
Extrémne adrenalínové vychytávky sa do hier presadzujú stále viac a nový snowboarding SSX bude týmto syndrómom rovnako poznačený. Športové podujatia sa vytratia a miesto nich pôjde o holý život. Budete vysadzovaní v rôznych nebezpečných oblastiach kde vás každičká chybička bude stáť veľmi draho a cesta dolu nie je vždy len o zdolaní terénnej prekážky. Vo veľmi veľkých nadmorských výškach bude nutné ísť čo najrýchlešie aby jazdec nestratil následkom nízkeho tlaku vedomie a pri lokáciách s extrémne nízkymi teplotami treba vyhľadávať len slnkom zaliate úbočia. Nápady znejú zaujímavo, len aby to v hre nakoniec nepôsobilo čudne.

Top Spin 4   (X360, PS3)
Po Mafii 2 boli ľudia z 2K Czech dosadení na vývoj tenisového Top Spinu 4, čo je teda vzhľadom na ich portfólium hier veľmi zvláštnym rozhodnutím zo strany 2K Games, ale budiš. Možno predvedú svoje tvorcovské kvality aj v inom type hier. Titul má byť najrealistickejším tenisom v sérii s kvalitnými modelmi, animáciami a hlbokým zoznamom hráčov. Ovládanie má byť kompletne prerobené a intuitívnejšie. Tak teda poďme si "zapinkať".

Michael Jackson: Exprience   (X360, PS3)
Ani po smrti nebude mať MJ pokoj a ryžovať na jeho mene sa bude ostošesť. Tanečnú hru v štýle Just Dance prinesie do obývačiek Ubisoft a bude cielená jednoznačne na fanúšikov zosnulého kráľa popu a jeho skladieb. V hre budú počuť také hity ako: Who is it?, Black or White, Bad, The Girl is mine a ďaľšie.

Microsoft Flight Simulator   (PC)
Pokus Microsoftu číslo 3 o herný návrat k PC platforme. Populárny letecký simulátor prišiel so svojou prvou verziou už pred 28 rokmi a odvtedy prechádzal väčšinou len vizuálnymi zmenami. Známy je aj faktom, že na ňom trénovali samovražední atentátnici Al-Káidy pred útokmi 11. septembra 2001. Nový Microsoft Flight prinesie svieži vietor do žánru simulátorov a realistický zážitok z lietania si budú môcť vďaka špecifickým nastaveniam vychutnať pokročilí letci aj nováčikovia. Dátum vydania zatiaľ nie je známy.

Traktor Zetor Simulátor 2011   (PC)
Najväčšia, najočakávanejšia a najvymakanejšia pecka roku sa nezadrtžiteľne blíži! Oproti pokračovaniu bude Farming Simulator 2011 (u nás známy ako Traktor Zetor Simulátor) vylepšený takmer v každom smere. Zlepšené ovládanie, nové stroje, obrábanie pôdy, či dokonca chovanie dobytka! Hra bude podporovať aj volanty a gamepady "a to se vyplatí!" No absolútne najsenzačnejšou správou je, že po poliach sa už nebudete musieť preháňať sami, ale pridať sa môžu aj iní hráči. Waau, ne neznie to perfektne? A ono to k nám vtrhne už o pár dní! 14. januára je ten netrpezlivo očakávaný dátum, kedy príde najvážnejší ašpirant na hru roka!!! Áno, robím si srandu :-)).


Trojice najočakávanejších hier roka 2011 podľa ohlasov:
PC:   The Witcher 2: Assassins of Kings,  Diablo 3,  Portal 2
X360:   Gears of War 3,  Mass Effect 3,  Forza Motorsport 4
PS3:   Uncharted 3: Drakes Deception,  Killzone 3,  Little Big Planet 2

Či už s Traktormi alebo bez nich, tento rok nás čaká kráľovská nádielka. Prajem vám všetkým čo najviac prekvapení a spokojnosti s prichádzajúcimi titulmi a čo nejmenej sklamaní. Lets play!


napísal MX-72 10.1.2011



Páči sa mi!

ČO NÁS ČAKÁ V ROKU 2011?

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk