League of Legends

Dokonalé spojenie magického sveta fantasy a akcie.

PC
pridal manny27 12.1.2011 o 11:47 pod používateľské recenzie

9.5


Žáner akčných RPG bol vždy niečím unikátny. Magické prepojenie fantasy sveta s pravou nefalšovanou porciou akcie. Dnešným trendom sa čoraz viac stávajú MMORPG, kde prakticky v každej musíte 90% času stráviť chtiac-nechtiac levelovaním svojej postavy. O férovosti a ume sa tam dá vôbec hovoriť len vtedy, ak bojujete proti približne úrovňovo rovnakému súperovi, čo sa stáva málokedy. MMORPG hry sú definitívne určené hráčom, ktorí chcu pri takejto hre stráviť dlhšie chvíľky. Čo však s nami, občasnými hráčmi, ktorí si chcú len zmerať sily a poriadne sa zabaviť? Pre nás páni z Riot Games vytvorili legendárny titul League of Legends.

League of Legends je akčná RPG hra na štýl DOTA. Ba čo viac, bola vytvorená tými istými vývojármi ako DOTA samotná. Hra sa odohráva formou zápasov v arénach (celkovo sú k dispozícii dve, a to 3vs3 a 5vs5). Cieľom hry je zničiť nepriateľskú základňu. Možností a taktík je však veľa, no ovládanie hry je intuitívne a jednoduché. Keď si len vezmeme, že si môžete vybrať jedného zo 76 šampiónov a každý z nich je špecifický svojim zameraním a ovladaním, tak si asi viete predstaviť, čo správne zvolení šampióni spravia v rukách majstrov. A o tomto práve išlo tvorcom hry - vytvoriť taktickú hru, ktorá zaujme masy ľudí a bude ľahko ovládateľná. Poďme sa na ňu pozrieť detailnejšie

Na počiatku bol vyvolávač...
A to ste práve vy! Po založení herného účtu sa hrdo dostávate na prvú úroveň (maximálna je 30). Spočiatku nevlastníte žiadneho šampióna. Môžete si však zvoliť nejakého zo skúšobných šampiónov - tí sa cyklicky striedajú každý týždeň, aby ste si mohli zdarma vyskúšať nových. Vašim záujmom budú Influence Points (IP body) a Experiences (EXP body). Tie dostávate po každom odohranom zápase a to aj keď váš zápas skončí prehrou (vtedy však dostávate asi len 40% než keby ste vyhrali). EXP body sú potrebné pre získanie vyššieho levelu vyvolávača. Za každý nový level dostávatete jeden mastery bod. Mastery body špecifikujú voliteľné zameranie šampióna. Jednoducho ich môžete zaradiť podľa svojej vôle do troch vetví a to Offence (útok), Defence (obrana) a Utility (funkčnosť). Dalo by sa to prirovnať talentovým bodom v hre World of Warcraft. Po prvom spustení hry všetko pochopíte. 

Čo sa IP bodov týka, budú pre vás najpodstatnejšie. Budete ich potrebovať na kúpu nových šampiónov a rún. Runy sú magické znaky. Umožňujú vám v malom rozsahu zlepšiť svojich šampiónov. Vo svojom profile nájdete rune sockety, do ktorých môžete tieto runy (magické znaky) ukladať. Celkovú existujú 4 druhy rún, a to Marks (červené), Glyphs (modré), Seals (žlté) a Quintessences (fialové). Počet socketov sa levelovaním vyvolávača zvyšuje, okrem fialových rún, nakoľko tam je limit pevne nastavený na dva sockety. Tým by som uzavrel teoretickú časť League of Legends.

Priebeh hry
Hra sa odohráva v arénach formou zápasov. Pred začatím si volíte svojho šampióna - je naozaj rozumné sa zosynchronizovať s tímom a určiť si svoje pevné pozície (v každom tíme by nemal napríklad chýbať damage dealer a tank). Časový limit na zvolenie šampióna a nastavenie je 90 sekúnd, ak to však stihnete skôr, môžete svoju voľbu potvrdiť tlačidlom.

Po loadingu sa ocitáte so svojím tímom vo svojej základni, konkrétne na spawne. Na spawne dostávate extrémne zvýšenie regenerácie many a healthu. Okrem toho tu môžete nakupovať herné itemy. Na začiatku máte 450 goldov a tie môžete využiť na nákup prvého itemu. Po nákupe a odchode zo spawnu sa môžete hneď vydať na nejakú bojovú líniu. Po 30 sekundách, ktoré sú určené na rozostavenie tímu, sa začnú spawnovať Minioni. Sú to kreatúry, ktoré vychádzajú z vášho Nexusu smerom na ten nepriateľský. V každej línii sa spawnujú zvlášť a ničia všetko, čo im príde do cesty a to až kým nezničia nepriateľský Nexus alebo ich niekto nezabije. Každá línia je chránená vašimi vežami až smerom k základni, ktorá má názov Nexus. Základňa sa nachádza geograficky tesne pred spawnom. Okolo základne sú umiestnené zvláštne budovy, ktoré sa nazývajú Inhibitor. Každá línia má jeden Inhibitor. Ak vám ho nepriateľ zničí, budú sa na tejto línii spawnovať super miniony, ktoré sú výrazne silnejšie. Nič nemusí byť ešte stratené, Inhibitor sa ako jediná budova v hre respawnuje. Jednou vetou, vašou úlohou je zničiť nepriateľský Nexus a zároveň zabrániť nepriateľom v tom, aby zničili oni ten váš. A verte, že niekedy je to neľahká úloha.

Najdôležitejší je práve priebeh hry. Kľúčom k úspechu v boji je dostatok goldov na nákup itemov, ktoré vám najviac pomáhajú a sú synonymom k víťazstvu. Aby ste získali dostatok goldov, budete musieť odstrániť zopár nepriateľských šampiónov (za jedného dostávate približne 300 goldov, čo je dosť). Goldy získavate aj za zabíjanie minionov a zničenie nepriateľských stavieb. Toto je asi najpodstatnejšia informácia pre vás, pretože môže dôjsť aj k opačnému efektu a to k vašej smrti. Musíte si uvedomiť, že ak vás zabije nepriateľský šampión, dostáva on za vás goldy. Tento nežiadúci efekt sa nazýva "feed" - vo voľnom preklade "krmivo". Preto si musíte toto uvedomiť a nepúšťať sa do každého súboja bezhlavo, lebo pokiaľ nafeedujete opozitnú stranu v dostatočnej miere, môže to pre vás znamenať prehratý zápas.

Váš šampión musí levelovať. Začína sa s prvým levelom a končí sa na leveli 18 (nemýľte si to s levelom vyvolávača). Váš level sa zvyšuje takmer každou činnosťou: zabíjaním nepriateľských minionov, zničenie budov, nepriateľských šampiónov, kreatúr. Kreatúrami sa myslia moby umiestnené medzi bojovými líniami - je to možnosť ako si zvýšiť efektívne level a aj zarobiť nejaký ten gold k dobru.

Socializing - cítime sociálne

Väčšina nových hier sa uberá rovnakým mottom ako Facebook, teda akýkoľvek iný používateľ aplikácie môže byť vašim potencionálnym priateľom, tož vám hra umožňuje si takmer na každej obrazovke pridať ako priateľa kohokoľvek (napr. po skončení zápasu v listine výsledkov máte hneď vedľa nicku tlačidlo plus). Môžem povedať, že sa to celkom osvedčilo.

Technické spracovanie hry
League of Legends tvoria celkovo dve aplikácie. Po prihlásení sa na svoj herný účet uvidíte akúsi out-game aplikáciu, ktorá slúži na dohľadanie hier, prezeranie profilu, chatovanie, nastavovanie, nákup, skrátka všetky mimoherné činnosti. Po spustení hry sa spúšťa samotný herný engine. Je to veľmi výhodné, že nemusíte hru minimalizovať, keď ešte len čakáte na kamarátov.


Ovládanie hry
Hodnotím na jednotku s hviezdičkou! Všetko, čo budete potrebovať si môžete nastaviť a prispôsobiť k svojmu obrazu. Hra sa ovláda myšou a klávesnicou. Pomocou myši udávate rozkazy šampiónovi na pohyb a útok. Klávesnica slúži na ovládanie skillov, ktoré sa rozkladajú na písmenách [Q] [W] [E] [R] a [D] [F]. Je to najlepšie ovládanie aké môžete dosiahnúť, no napriek tomu sa dá zmeniť (aj keď nevidím dôvod). Ako si môžete všimnúť, každý šampión má 3 klasické skilly rozkladajúce sa po klávesách [Q] [W] [E] a jeden ultimátny skill na klávese [R]. Zvyšné klávesy [D] [F] slúžia na voliteľné spelly, ktoré si volíte pred každým zápasom (niektoré voliteľné spelly však získate až časom na vyššom leveli vyvolávača).

Taktické postupy

Výber šampiónov je rozmanitý, každý si nájde toho svojho. Len to niekedy trvá dlhšie... preto sa pripravte na to, že niektorí šampióni vám sadnú menej, iní viac. Takticky sa dajú využívať verejne známe postupy z iných hier.

Komunita & dostupné informácie

Bol som naozaj prekvapený vyspelosťou hernej komunity na európskom serveri. Pozitívne. Iste, narazíte aj na výkukov, ktorí vás pošlú na počkanie kade ľahšie, ale je ich minimum. In-game teda v poriadku.


Informácií nájdete po internete koľko len potrebujete. K dispozícii sú návody pre konkrétnych šampiónov, taktiky, vysvetlenia atď. Určite odporúčam si tieto materiály prejsť. Často zistíte pravý potenciál svojho šampióna.

Grafika
Je naozaj podobná Warcraftu. Keď si to tak vezmeme, dvaja developeri boli v minulosti súčasťou Blizzardu, takže sa ani nemusíme čudovať. Aj keď som mal v prvom okamžiku pocit, že to nie je to pravé, musím svoj názor zmeniť. Grafika je dokonalá. Keď sa pozriete lepšie, uvidíte krásne ostré detaily. Netvrdím, že je to maximum, čo sa dá v dnešnej dobe dosiahnuť, ale na túto hru je najlepšou voľbou. Na herný svet sa pozeráte z vtáčej perspektívy bez možnosti akokoľvek zmeniť uhol - dá sa len kamera priblížiť/oddialiť a to stačí.

Zvuky a hudba
Hudba ma dostala. Je dynamická, zvučná a vystihuje často herné situácie. Zvuky sú rovnako kvalitné ako hudba samotná. Ani po viacerých zápasoch vám ozvučenie hry určite vadiť nebude.

Donate
Úprimne, citlivá téma. Ale nemusíte sa obávať, nejedná sa o žiadne funkčné zásahy do hry. Ak sa rozhodnete podporiť League of Legends finančným príspevkom, môžete si za Riot Points (donatorské body) nakúpiť.

  • nových šampiónov (to môžete samozrejme aj za herne dosiahnuteľné IP body)
  • nové skiny na šampiónov
  • boosty (slúžia na časovo obmedzné 200% získavanie IP/EXP bodov)

Zhodnotiť sa to dá jednoducho. Podporením hry sa dostanete len rýchlejšie k svojmu cieľu. Eventuálne si zmeníte svoju vizáž. Nezískate tým však šokujúcu prevahu nad hráčmi, ktorí hrajú bez príspevkov. Je to fér a za toto majú chalani z Riot Points u mňa veľké plus (kiež by si toto uvedomilo viac firiem).

Perspektíva hry
Hra bola spustená 27. marca (března) 2009. Odvtedy prešla intenzívnymi zmenami, ktoré hráči na fórach kvalifikujú ako úspešné. Počet hráčov sa neustále zvyšuje. Tvorcovia hry sľubujú časté aktualizácie, pridávanie nových šampiónov (momentálne čo týždeň, to nový šampión). Na pláne sú aj nové mapy, herné režimy atď. Je evidentne vidieť záujem zo strany Riot Games, že sa snažia vytvoriť najlepšiu hru vo svojej kategórii. Osobne si myslím, že sa im to už podarilo, ale na čo im brať vietor z plachiet :-)

Resumé
Skvelý herný titul, ktorý si môžete zahrať zdarma, naplno sa internetovo vyblázniť a výborne si zataktizovať. Navyše, herný klient má len okolo 1GB. Zaručená zábava bez nutnosti tráviť v hre kvantum času (zápasy trvajú od 25 min - 60 min).


napísal manny27 12.1.2011



Páči sa mi! (+1)

9.5
LEAGUE OF LEGENDS

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk