Castlevania: Lords Of Shadow

Megarecenzia!

PS3
pridal Kratos86 7.3.2011 o 2:12 pod používateľské recenzie

10


Najnovšie pokračovanie Castlevanie od Konami je “ Hra Bohov „ akoby povedal Marťas. A nemyslím to zo srandy...pozorne som sledoval mnohé koncoročné oceňovania  a dve moje hry roka v nich prekvapivo nelogicky vôbec nefigurovali. Metro 2033 a práve recenzovaná Castlevania. Hra, ktorá predčí všetky ocenené dĺžkou, hrateľnosťou, grafikou i monumentálnosťou. Táto recenzie nech je aspoň slabou náplasťou na toľkú nespravodlivosť.



Po tráve sa nešlape, po tráve sa smeje.

Kráľ  je mŕtvy, nech žije Kráľ!

God of War 3 je určite výnimočná hra, ale len do chvíle kým spustíte Castlevaniu. Ujímate sa postavy Gabriela Belmonta, člena starodávneho bratstva zrodeného, aby nastolil rovnováhu medzi nebom a peklom. Vo svete povstal Satan, vypuklo zlo, pekelné monštrá šíria medzi ľuďmi utrpenie a skazu a duše mŕtvych kradne a spútava Satan. Do upršanej stredovekej dedinky prichádza náš zronený hrdina, smrť jeho milovanej Merie ho prudko zasiahla. Ochrana dedinčanov pred vlkodlakmi je však  len začiatok na jeho strastiplnej ceste. Z príbehu nebudem prezrádzať viac, je krásne spletitý, rozprávaný nádhernými filmami, prepracovaný, plný nečakaných zvratov a oprostený zažitých klišé, Gabriel musí na ceste za záchranou Merie veľakrát prekročiť hranicu zla, až pochybujete, či vôbec hráte za dobrú postavu. A koniec, trpezlivo počkajte po záverečných titulkoch, je to najlepšie, čo som v danom žánri doteraz videl.



Problémy so škodcami? Volajte Gabriela Belmonta, poradíme si s káždou háveďou!

Keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté!

Castlevania nie je čistá arkáda, je to hack and slash rúbačka s prvkami Tomb Raideru a logickými hádankami. A s výnimkou rozhovorov je to viac RPG ako Mass Effect 2. Tam kde v God of War 3 slúžia logické hádanky iba ako nutné zlo a zdržovanie, v Castlevanii sú podstatnou súčasťou hry, level dizajnu a predstavujú skutočnú výzvu pre hráčovu šedú kôru mozgovú. Obzvlášť ak chcete dokončiť i trials.

Príklad? Obrovská knižnica kde musíte správne nasmerovať rozmiestnené zrkadlá a lúče doviesť až do mechanizmu spúšťajúcemu dvere, maličkosť počas hry, ale spraviť to v trials pod 2 a pol minúty je záležitosť rýchlosti, cviku a desiatok reštartov levela. Trials sa sprístupnia vždy po dohratí misie, sú podrobne rozpísané priamo v hre a ukazovateľ  úspešnosti máte počas celého plnenia. Pre tých menej trpezlivých je tu barlička v podobe zväzku s rozlúštením hádanky, ten nájdete vždy niekde poblíž, ale prídete tak o cenné skúsenosti a skvelý pocit. Neskutočne to motivuje hráča k znovuhrateľnosti a otestovaniu si svojich schopností...veď prejsť kamenného Titána pod dve minúty je pocit satisfakcie zrovnateľný snáď len s porazením bossa v hardcore RPG Demon Souls.

Pomyselnou čerešničkou je to, že autori vytvorili ako bonus samostatnú minihru wargame na spôsob šachu, kde namiesto strelcov sú vlkodlaci, kone nahradili vampíri a kráľ a kráľovná sú mocní lichovia. Hru si po odomknutí možno zahrať i z hlavného menu neskôr.



Butcher, poprosím 20 deko vykostenej človečiny....

5x Call of Duty za cenu jednej hry? Kupuj Castlevaniu!

Áno je to tak. Keď sa vám po troch hodinách soft hrania otvorí svetová mapa s celkom 12tymi kapitolami a každá kapitola ešte číta niekoľko samostatných misií, budete len neveriacky krútiť hlavou. Prejsť až k finálnemu bossovi zaberie cca 20 hodiniek a čo je absolútne najdôležitejšie, nebudete sa ani chvíľu nudiť.

Tvorcovia umne striedajú bojové a logické pasáže, epické súboje s komornými scénami, skákanie a lozenie po obrovských priepastiach.  To, aký dokázali vytvoriť kompaktný, dychberúci a veľkolepý svet, je niečo neskutočné a úchvatné. Stredovekú dedinku strieda tajomný les, tisícročný bútľavý strom, Drakulov hrad v Transylvánii, obrovský kláštor plný nástrah a pascí, zasnežené údolie s vločkami roztápajúcimi sa na obrazovke (tie v Killzone 3 vyzerajú o triedu horšie), riečky a vodopády, rozsiahle bezodné a jedovaté močiare, kde jeden chybný krok znamená smrť.

Nechýba obligátne peklo, ale to sa mi zdalo najslabšou časťou hry, i keď celkom nápaditou. Jedným dohratím to však nekončí! Gabriel totiž postupne získava nové schopností, ako sú napríklad anjelské krídla umožňujúce obrovský skok, ktoré vám sprístupnia tajné miesta a zákutia nedostupné na prvé prejdenie. Okrem trials sú veľkým motivátorom pre znovu dohratie i nové skilly, ktoré si odomykáte za skúsenosti zo zabitých nepriateľov. Potrebujete silnejšie kombo, lebo sú na vás nepriatelia príliš silní? Vráťte sa, nagrindujte skúsenosti, kúpte si ho a roznesiete potvory na kopytách, teda vlastne reťaziach.

Okrem ničivých bojových úderov a komb si kupujete i nemenej účinnejšie kúzla. Gabriel je odborník v liečivej, svetlej mágii ako i v tej ničivej, démonej. Každá mágia má svoj ukazovateľ many a je na vás, ktorú si doplníte prednostne, liečivá vás vylieči, ale zase s diabolskou spôsobujete väčšie poškodenie. Mágiu si dopĺňate zo špeciálnych žriediel v hre, ale i ak ste šikovný a úspešne sa budete vyhýbať úderom, budú magické orby vypadávať  z nepriateľov. Ale pozor! iba do času, kým vás daktorí nezasiahne!  Oba druhy mágie obsahujú jedno ultimátne kúzlo Final Light a Final Shadow , ktoré stojí 25 tisíc skúsenosti a ak pomýšľate nad obtiažnosťou paladin, neskutočne si nimi ušetríte nervy. Ja som po prvom dohratí nemal skúsenosti ani na jedno J, odomkol som si ich až po splnení trials.

Klasikou je hľadanie gemov, ktoré vám upgradnú ukazovateľ zdravia, či mágie. Nájsť všetky je celkom výzva a rozhodne sa to vyplatí.

Gabriel je ale majster majstrov, zabijak zabijakov a s Eziom by si ani zakrvavenú ruku nepodal. Okrem kúziel, desiatky úderov so svojím krížom na reťaziach má ešte totiž eso v rukáve. Svetlušku, ktorá odpúta pozornosť nepriateľa, svätenú vodu s podobne smrteľnými účinkami na nemŕtvych ako má obyčajná voda na Rusa, vystreľujúce dýky a to najlepšie na koniec! Temný krištáľ, ktorý po použití vypustí obrovského démona ničiaceho všetko naokolo.



Drahá a si si istá, že tá nová pleťová maska od tej čarodejnice bola košér?

Z každého druhu jeden, čo to je? Zasadnutie OSN? Ale kdeže, ide o beštiár Castlevanie!

Epickosť Castlevanie si hráč uvedomí už pri tom krásnom menu hry v podobe starodávnej knižky. Tu sa zobrazia všetky kúzla, kombá, nové skilly, nájdené gemy, splnené trials, sú tu všetky dohraté kapitoly, do každej sa dá bez problémov vrátiť, backtracking tu funguje na jednotku. A hlavne sú tu dopodrobna popísané i potvorky, ktoré stretnete, s ich históriou, slabinami a najúčinnejším spôsobom zabitia. Krása. Keď na vás prvýkrát v hre vybehne obrovská tarantula, pomyslíte si aha boss! Nie nie,  v inej hre možno, ale v Castlevanii iba bežná potvora. Niektoré tvory sa dajú osedlať a umožnia vám dostať sa na neprístupné miesta. Ovládajú sa ľahko a intuitívne a je to príjemné spestrenie. Autori si dali záležať a v hre stretnete ghúlov, vampírov, zombíkov, goblinov, wargov,  tieňové prízraky, chupacabru, voodoo hračky, vlkodlakov, trollov, pavúkov, titánov, lietajúcich čertíkov,  a hlavne jednu Babu Jagu na stračej nôžke a s kúzelnou hracou skrinkou, čo patrí k môjmu top hernému zážitku vôbec.



Nekukaj sa dole, nekukaj sa dole....uááá,,,,no super a môžem si v potoku prať ľanové spodky!

Epilóg

Ovládanie je perfektné, dokonale načasované, QTE je inovované a má podobu zužujúceho sa kruhu, kedy musíte trafiť presne moment, keď sa dva kruhy spoja....je to zábavnejšie ako už otrepané zbesilé mačkanie jednej klávesy a nezničíte si tak gamepad J. Kombá reťazí Gabriel s gráciou Pľuščenka, priepasť preskakuje sťa naspeedovany Batman a s hákom sa priťahuje do výšok ako Spiderman pavučinou. Tam kde som v God of War, Dantes Inferno a podobných hrách trieskal gamepadom o zem, lebo hra nezareagovala na moje kliknutie, v Castlevanii sa mi to nestalo ani raz.

Graficky žmýka hra z konzolí maximum a krajšie, velkolepejšie prostredia, či prepracovanejšie textúry nenájdete v inej konzolovej hre. Celkom som sa obával grafických lagov a dokresľovania textúr, ale je to len strašiak...po najnovšom patchi hra beží absolútne plynulo, ani raz sa mi nezasekla a narazil som až na jeden bug. Za všetko hovorí fakt, že môj 17ročný brat šiel okolo a so slovami: „waaau, to je nádhera,“ si sadol vedľa mňa a pozeral sa ako hrám.



Sneh, dážď a účes stále drží. Nový gél z medvedieho tuku, len 30 grošov!

Jedinou chybou je, že hra kopíruje všetky súčasné trendy a nájdete tu prvky Shadow of Colossus, God of War, Uncharted, Tomb Raider a iných. Robí to však tak veľkolepo, inovatívne a vynaliezavým spôsobom, že nato po pár minútach zabudnete a ponoríte sa do toho úžasného sveta.

Do sveta Castlevanie, sveta fantázie a čarov, boja dobra a zla, sveta čarovných bytostí a hrdinských činov, keď milovať znamenalo milovať za cenu svojho života, v surovom, a zároveň nádhernom svete kde stojíte samy proti všetkým.



Ak to nepreskočíš, dostaneš na večeru len seno!




napísal Kratos86 7.3.2011



Páči sa mi!

10
CASTLEVANIA: LORDS OF SHADOW

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Konami / Mercury Steam
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.9. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk