Metro 2033

Vývojári z 4A games pochádzajú z Ukrajiny ak je vám to známe z inej postapokalyptickej hry tak máte pravdu sú to vývojári ktorý stoja za hrou S.T.A.L.K.E.R.,

PC
pridal Bilingo 26.4.2011 o 10:29 pod používateľské recenzie

8.5


Vývojári z 4A games pochádzajú z Ukrajiny ak je vám to známe z inej postapokalyptickej hry tak máte pravdu sú to vývojári ktorý stoja za hrou S.T.A.L.K.E.R., v ktorej bol svet otvorený no tu stým nerátajte tu ste v metre. Kde tu po vojne 40 000 ľudí našlo útočisko a dúfajú že raz sa ešte stanú pánmi sveta tam hore, bez všetkej tej rádioaktivity a mutantov veľa mutantov.

Hra bola robená podľa rovnomennej knihy Dmitryho Glukhovského Metro 2033 ktorej sa príbehovo drží. Hra začína pri lezení po starom hrdzavom rebríku kde ešte neviete kto ste, čo tu robíte a kto je ten muž pred vami. O chvíľu vychádzate na povrch kde si musíte veľmi efektívne nasadiť plynovú masku a keď si myslíte že ste v nej v bezpečí to sa veľmi mýlite, vašu masku vám môžu nepriatelia robiť čo vyzerá veľmi efektívne keď máte popraskanú plynovú masku a verte mi že viac ako 3 nádychy rádioaktívneho mrazivého vzduchu neznesiete, poprípadne vám môžu dôjsť filtre ktoré musíte po určitej dobe meniť, no to sa dá celkom dobre ustrážiť dobre spracovanými hodinkami ktoré ukazujú čas aký mate v PC nastavený.

 Zbrane sú tiež veľmi pekne spracované hlavne zásobník u zbraní na ktorých vidíte stav zásobníku bez toho aby ste sa pozreli na HUD najlepšie je to vidieť pri samopale ktorý sa volá „bastard“ a pripomína tak trochu britskú zbraň z druhej svetovej vojny Sten. No rozhodne to nebude jediná zbraň ktorou budete nepriateľov likvidovať budete mať k dispozícia viac druhov samopalov, brokovníc, ale mojou najobľúbenejšou zbraňou bol revolver taktiež tu narazíte na šípkomet ktorý sa vám hodí na tiché prepady, a taktiež tu nájdete dynamit a samozrejme nôž buď vrhací alebo normálny a veľkou výhodou je že vrhacie nožíky sa dajú použiť aj viac krát čo dosť šetrí muníciu. Na druhú stranu ma dosť sklamala účinnosť brokovníc kedy ste museli prísť úplne k nepriateľovi aby ste ho zabili.

Platenie v hre je veľmi dobre spravené  tak isto ako aj v knihe kto čakal staré dobré ruble asi ho sklamem v hre sa platí nábojmi a nie len tak hociakými ale tými čo boli vyrobené pred vojnou ktoré rozoznáte ich žiarivosťou naopak tie vyrobené v metre spoznáte hlavne podľa účinnosti ktorá je oproti predvojnovým nábojom o dosť slabšia takže sa rohodnite vystrielate muníciu alebo si niečo pekné kúpite. Hra už nemá také RPG prvky ako S.T.A.L.K.E.R.  ale ona taká ani byť nemala. V hre narazíte aj na priateľov či už sa jedná o „drsňáka“ Burbona ktorý si vás najme alebo o kľudného a rozumného  Chána ich prítomnosť síce vytvára tu úžasnú atmosféru ich AI síce nieje nejaká skvelá ale aspoň nie ste sami. Nepriatelia  nie sú tiež veľmi bystrí a ich hlavná výhoda spočíva hlavne v prevahe to platí hlavne u mutantov s ktorými sú boje veľmi nepriehľadné a ľudia kde by som čakal trochu viac chytrosti sa poriadne nekryjú otáčajú sa vám chrbtom alebo vás ignorujú, podobne je to aj so zakrádaním kde môžete z tmy zabiť vojaka ktorý sa z niekým rozpráva a ten si to ani nevšimne, podobne keď raz spustíte poplach už sa môžete skrývať kde chcete aj tak vás nájdu povedal by som že v hre kde je nedostatok nábojov (ak nehráte na najľahšiu obtiažnosť) by mal byť stealth systém prepracovaný. Šťastie že ešte môžete okrádať mŕtvoly o ich náboje, lekárničky a filtre bez ktorých by ste na povrchu neprežily.

 V hre narazíte od obyčajných banditov až po elitných vojakov v hre nie je veľký počet mutantov ale ich spracovanie je pekné. Taktiež by som vyzdvihol audio stránku ktorá je naozaj pekná a preto v nastaveniach ju odporúčam ju nastaviť na maximum ktorá vytvára úžasnú atmosféru. Atmosféra v tejto hre by sa dala krájať keď kráčate tmavým tunel s posledným zásobníkom a počujete vo vedľajších chodbách čudné chrčanie a posvietite si tam baterkou pri ktorej zistíte že je potrebné ju dobiť a pri dobíjaní na vás vyskočí mutant neraz podskočíte so stoličky, aj váš zápisník je veľmi pekne spracovaný svietite si naňho vaším zapaľovačom v tvare nábojnice ktorým aj zapaľujete granáty.

Grafika je v tejto hre spolu s atmosférou tou najsilnejšou stránkou hry, krásne ostré textúry a modely postáv aj na najmenší detailoch, krásna hra svetlá a tieňov menšie chyby zakrýva všade prítomná tma stanice metra sú krásne vyzobrazené vyzerajú tak uveriteľne a reálne že som mal pocit že je to reálne ľudia nakupujú, varia, starajú sa o deti alebo len tak vysedávajú pri ohni s pohárom teplého hubového čaja. Horšie to už vyzerá z povrchom ktorý už tak pekný nie je hlavne by čakal že na povrchu to bude trochu voľnejšie ale nie buď vás zastavia zrútené budovy, trosky, barikády alebo radiácia. V hre sú strašne pekne vyzobrazené efekty ako námraza na plynovej maske alebo praskliny a nasádzanie je tiež dobre keď Artyom nastaví čas na na koľko mu ešte vystačí kyslík. Ešte by som vytkol reakcie nepriateľov po zásahu kde v určitom „oddychovom čase“ do nich môžete napáliť aj celý zásobník no im to nič neurobí.

Ešte by sa snáď dali vytknúť nevhodne umiestnené checkpointy kde vám uloží hru tesne pred smrťou alebo spustením alarmu a nemáte na výber musíte len načítať celú misiu od začiatku. V hre narazíte aj na bugy ale je ich menej ako v S.T.A.L.K.E.R.ovi ja som sa stretol len so zaseknutím mutanta na drezíne kde sa nedal zostreliť ale ani neútočil. Celkovo by som túto hru označil za najlepšie vyzerajúcu hru roka 2010 a zároveň najatmosférickejšiu hru akú som kedy hral.

Po dopísaní tejto recenzie som dostal dostal strašnú chuť zase nasadnúť na 12 hodinovú jazdu postapokalyptickým metrom.

Ten, kto má dosť odvahy a trpezlivosti celý život sa pozeraž do tmy, prvý v nej uvidí záblesky svetla.

Chán

Plusy +

- Grafika

- Armosféra

- Hudba

- Plynová maska

Mínusy –

- AI (umelá intelignecia)

- Stealth misie

- Lineárny povrch


napísal Bilingo 26.4.2011



Páči sa mi!

8.5
METRO 2033

PC
Xbox 360

Vývoj: THQ / 4A Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.3. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk