GTA séria - porovnanie

Hádam sa ani nenájde správny hráč, ktorý by nepoznal niektorú hru z tejto kultovej série. GTA, teda Grand Theft Auto, vždy patrilo medzi tie hry, ktoré boli najpredávanejšie, najlepšie a najkvalitnejšie.

PC
pridal Fastyx 21.7.2011 o 12:01 pod používateľské články

Hádam sa ani nenájde správny hráč, ktorý by nepoznal niektorú hru z tejto kultovej série. GTA, teda Grand Theft Auto,  vždy patrilo medzi tie hry, ktoré boli najpredávanejšie, najlepšie a najkvalitnejšie. Hráči si mohli užiť všetko od perfektnej hrateľnosti (začiatok série), ktorá však pretrváva až doteraz  či krásnej grafiky a fyziky, čo je súčasťou hlavne GTA IV. Samozrejme GTA sa postupne vylepšovalo, bezpochyby k lepšiemu. Jedna vec  však ostala v sérii úplne nedotknutá, a to je simulácia. Simulácia gangsterského života so všetkým, čo k tomu patrí, teda vraždy, prestrelky, nelegálne obchody a samozrejme podsvetie. Na hráčov to zapôsobilo, pretože v roku 1997 (vtedy začala GTA séria svoju púť) prišlo na trh niečo prevratné, GTA 1, ktoré spôsobilo úplnú senzáciu. Spoločným znakom všetkých GTA bolo napríklad aj vlastné pomenovanie reálnych dopravných prostriedkov či objektov.

Grand Theft Auto 1:------------------------------------------------------------------------------------------- 

Poďme sa teda bližšie pozrieť na úplne prvý diel, ktorý vyšiel v roku 1997 a začal slávnu kariéru série GTA. Na hru vyšli aj dva datadisky, Grand Theft Auto: London 1969 a Grand Theft Auto: London 1961, čo je vlastne addon k London 1969. Zaujímavosťou je, že mestá v hre sa volali tak, ako sa volajú aj niektoré neskoršie hry GTA (Liberty City, Vice City, San Francisco). Hra bola dostupná na PC, PS1, Gameboy a aj na konzole Sega Dreamcast. Neskutočné množstvo hráčov má na túto „neskutočnú“ hru tie najlepšie spomienky, pretože aj v súčasnosti má čo ponúknuť. Ak teda práve nehľadáme hru s prevratnou grafikou.

 

Dej:

Dej v hre bol jednoduchý, založený len na plnení misii a získavania si rešpektu. Je zrejmé, že postup vašej postavy vôbec nebol v súlade so zákonom.  

 

Ovládateľnosť:

Keďže hra bola z pohľadu vtáčej perspektívy, ovládanie bolo maximálne jednoduché, teda  ste  používali šípky na klávesnici a zopár iných kláves.  V prípade konzol to bolo ich vlastné ovládanie. Hráči si naň nesťažovali, napokon, bola to jednoduchá hra.

 

Hrateľnosť:

Na začiatku hry ste si vybrali niektorú z postavičiek (máte na výber medzi Troyom, Kivlom, Ulrikou, Travisom, Mikkim, Divinou a Bubbom) , s ktorou ste sa snažili pretĺcť tvrdým životom amerického mafiána vo fiktívnom americkom meste. Postavy sa medzi sebou nelíšili, akurát tak oblečením a portrétom, to je všetko. Ponuka zbraní nebola príliš rozsiahla, mali ste na výber len neškodné päste, 9mm, samopal, plameňomet a raketomet. Náboje ste ani nepotrebovali nabíjať, čo bolo dosť nereálne. Mestá ste si sprístupňovali postupným prechádzaním dejovej línie- takto to funguje aj v neskorších dieloch GTA. Vašou pracovnou náplňou bolo kradnutie áut, strieľanie civilistov či plnenie najrôznejších misii.  Už spomenuté datadisky priniesli v podstate len nový obsah do hry, grafika bežala na rovnakom engine.  Čo sa týka samotného hrania, tak jednoducho chodíte po meste a plníte rôzne úlohy a misie zadávané po telefóne.  V hre ste si mohli zajazdiť aj na tanku, čo sa stalo tradíciou takmer vo všetkých dieloch GTA.

 

Grafika:

Hra disponovala na tú dobu krásnou 2D grafikou, samozrejme ešte z „pohľadu z hora“, ale priestorové usporiadanie objektov tam už bolo. Keď to porovnáme zo súčasnými dielmi, asi si to už takmer nikto nezahrá.

 

Zvuková stránka:

Hra mala primeranú zvukovú stránku na tú dobu, nechýbal soundtrack a zvuky mesta.

 

Multiplayer:

Hra ho ponúkala, najlepšie bol hrateľný na DOS verzii operačného systému.

Grand Theft Auto2:-------------------------------------------------------------------------------------------------

V roku 1999 uzrel svetlo sveta druhý diel série, GTA 2, na ktorý sa veľmi túžobne očakávalo, hlavne po dojmoch z prvej hry. Autori chceli logicky ďalej rozvíjať viac než nádejne vyzerajúcu herné sériu. Čo nové priniesol tento diel? Hra vyšla na tých istých platformách, ako aj GTA 1.

 

Dej:

Oproti prvému dielu mala hra trochu prepracovanejší príbeh, pretože ste hrali len za jednu konkrétnu postavu, a to Claude Speed. Takisto pracuje za tú druhú časť populácie mesta, teda pre podsvetie, konkrétne pre rôzne gangy.

 

Ovládateľnosť:

Táto vlastnosť sa veľmi nezmenila, hra pracuje stále na tom istom princípe.

 

Hrateľnosť:

Mesto bolo rozdelené do troch častí, na Downtown, Residential a Industrial. Každá časť sa odlišuje svojimi gangami a príslušníkmi podsvetia. Vašou úlohou bolo si získavať priazeň u týchto gangov, pričom ak ste si spriatelili jeden klan, tak druhý vás chcel najradšej odrovnať. Táto časť hry bola určite prepracovanejšia, ako mal prvý diel.  Ak sa vám podarilo splniť všetky príbehové misie, nastala situácia, keď vás chceli dostať už všetky klany, vrátane spriatelených. Tým pádom ste boli nútení preukázať svoju schopnosti a prežiť, popri tom zabiť šéfov týchto klanov. GTA 2 ponúklo pre hráčov ešte väčšiu voľnosť mesta. Za každý priestupok vás naháňala polícia, ak ste však boli šikovní, bez problémov ste jej ušli. Novinkou oproti prvému dielu bolo aj to, že ste si pod auto mohli namontovať bombu a kedykoľvek ju odpáliť. Hra mala oproti prvému dielu väčšiu ponuku zbraní  a tiež rôzne minihry. Ďalším rozdielom bolo mesto, ktoré nebolo bližšie špecifikované a pomenované (Anywhere City), ani ho už potom nikdy autori nepoužili v nasledujúcich dieloch. 

 

Grafika:

 Za hlavný rozdiel, teda skôr vylepšenie, môžeme považovať naozaj viditeľné zmenenie grafiky, ktorá vyzerala už viacej reálne, i keď to bol ešte stále pohľad z vtáčej perspektívy. Hra bola modelovaná v podstate v 3D, no pohľad ostal nezmenený, teda zhora. 

 

Zvuková stránka:

Určite sa oproti prvému dielu zlepšila, ale taký úplný rozdiel to nebol.

 

Multiplayer:

V GTA 2 bol už prepracovanejší, spúšťal sa cez GTA2 Manager, hráči sa však sťažovali na časté lagovanie.

Grand Theft Auto 3:-----------------------------------------------------------------------------------------------

Konečne prichádza revolúcia v sérii GTA. Tento tretí diel už môžeme chápať ako súčasný a „moderný“, pretože konečne dostal plne 3D grafický kabát, čo znamená, že tu sa už hráči môžu pozerať na mesto plné zločinu z ktoréhokoľvek uhlu. Je to hra, ktorá udala smer aj ostatným dielom GTA. Na svet prišla v roku 2002, pričom bola dostupná pre PS2, X-Box a samozrejme PC.

 

Dej:

V hre bol už prepracovanejší hlbší príbeh, ktorý mal čo do seba. Znovu ste hrali za gangstra Claudeho Speeda, tak ako v druhom diele GTA série.  Robili ste presne to, čo aj v GTA 2. Pracovali ste pre rôzne nelegálne organizácie, mafiu, gangy a tiež pre Yakuzu. Hrali ste v meste Liberty City, ktoré je bolo jedno z najkriminálnejších v celej Amerike, takže o prácu nebola núdza. V podstate bol dej dynamický s rýchlym spádom, teda určite môžeme vidieť zlepšenie oproti druhému dielu o 100%. Sem tam ste mohli  robiť aj menšie úlohy pre rozličné gangy roztrúsené po celom meste.

 

Ovládateľnosť:

Do hry pribudla jedna veľmi dôležitá vec, a to ovládanie myškou, pretože pohľad ste si už mohli  natáčať ľubovoľne, keďže to je 3D. Je jasné, že oproti GTA 2 mal tretí diel prepracovanejšie ovládanie s novými ovládacími prvkami, čo bolo síce oproti GTA 2 zložitejšie, ale o to nám bol ponúknutý lepší herný zážitok. Takisto nechýbali už nejaké tie náznaky fyziky u áut, čo sme pochopiteľne v GTA 2 nájsť nemohli.

 

Hrateľnosť:

To už si ani nemusíme pripomínať, jednoducho hrateľnosť bola dokonalá a hru ste mali chuť hrať aj viac krát. Mohli ste si robiť v meste čo len chcete. Nebavilo vás staré auto? Stačilo si nájsť a ukradnúť napríklad taký Infernus, čo bolo najrýchlejšie auto v hre a takisto sa veľmi dobre ovládalo. Hnevali vás nejaký ľudia? Stačilo vybrať zbraň a váš problém bol vyriešený. Nesmieme tiež zabudnúť na policajtov, ktorých bolo v hre plno. Rozumom však neprekypovali, takže vám nerobilo problém sa ich zbaviť. To v podstate autori zachovali od druhého dielu GTA tak, ako aj montovanie bômb na podvozok auta. Ak ste potrebovali zbraň, stačilo navštíviť miestnu predajňu alebo zabiť policajta či nejakého gangstra. Hra ponúkla aj rad rôznych minihier, ako tomu bolo aj v GTA 2. Mohli ste si napríklad zajazdiť na sanitke a plniť záchranárske misie, či bojovať na strane zákona, čiže policajné misie alebo hasiť požiare s požiarnickým autom, teda hasičské misie. Za toto všetko ste samozrejme dostávali odmenu v podobe dolárov. Oproti GTA 2 však tretí diel ponúkal aj niečo zábavnejšie, a to napríklad ovládanie vybuchujúceho autíčka na diaľkové ovládanie.  Hra ponúkala širšiu paletu zbraní ako GTA 2. Nechýbalo hľadanie skrytých balíčkov po meste, ktorých bolo 100.

 

Grafika:

Ako sme už hovorili, GTA 3 urobilo oproti GTA 2 zásadný krok vpred, čiže príchod 3D grafického ošatenia, ktoré sérii výrazne pomohlo. Grafika bola na svoju dobu veľmi pekná s dobre spracovanými 3D modelmi, i keď napríklad také lístie stromov bolo len dvojrozmerné a textúry určite neboli vo vysokom rozlíšení, ako je tomu teraz.

 

Zvuková stránka:

Hra ponúkla ešte lepší zvuk ako GTA 2, čo bolo podmienené významným postupom série vpred. I keď nemali všetky autá odlišné zvuky, nevadilo to skoro nikomu. Takisto si hráči pochvaľovali zvuky zbraní.

 

Multiplayer:

Hra oficiálne multiplayer nemala, to však neznamená, že práce sa nechopili rôzny nadšenci a modery. Spolu vytvorili program GTA3 GGM, pomocou ktorého ste si mohli zahrať hru pre viac hráčov na rôznych serveroch, teraz sa však GTA 3 po internete nehrá. 

Engine: RenderWare 

DirectX 8.1

 

 

 

 Grand Theft Auto: Vice City:-------------------------------------------------------------------------------------

Tak toto je naozaj hra, ktorá sa ešte často hráva aj v súčasnosti. Prečo? Je na to jednoduchý dôvod, veľké množstvo dostupných doplnkov na stiahnutie, kvalitný a silný príbeh a tiež dosť dobrý multiplayer. Hra vyšla v roku 2003 na PS2, X-box a PC.

 

Dej:

Táto stránka hry bola úplne prepracovaná, s perfektným dabingom a silnou atmosférou 90-tych rokov za čias masívnych diskoték a morského raja. Hra sa dejom podobala na GTA 3, no nie úplne, pretože s Vice City sme zažili niečo úplne nové. Hrali sme za postavu menom Tommy Vercetti, ktorého práve prepustili z väzenia, kde strávil 15 rokov. Jeho šéf Sonny Forelli s tým nebol spokojný a tak sa rozhodol, že Tommyho vstrčí do mesta Vice City, kde bude robiť špinavú prácu pre rôznych ľudí. Ako sami viete, Tommymu nevyšiel hneď prvý kšeft, kde mal predať drogy, avšak príde ešte aj o peniaze. Týmto sa začal váš príbeh, musíte nájsť toho, kto to všetko zavinil.

 

Ovládateľnosť:

Oproti GTA 3 zostala na rovnakej úrovni, teda v duchu jednoduchosť a účelnosť, jedinou nevýhodou pre väčšinu hráčov bolo to, že lietadlo v hre sa spočiatku ovládalo dosť zložito. No dalo sa na to zvyknúť. U áut bola zlepšená fyzika, i keď minimálne, autá sa stále držali pri zemi ako prilepené. Tiež ste mohli jazdiť vo vrtuľníkoch, s ich ovládaním však problém nebol.

 

Hrateľnosť:

Ak pri GTA 3 bola na tú dobu dokonalá, tak platí to aj pre Vice City? Určite.  Hra ponúkla ešte viac možností, vrátane nových dopravných prostriedkov, ako vodné lietadlo či vrtuľníky a tiež väčší počet áut. Vo Vice City však oproti GTA 3 zmizla nadzemná a podzemná hromadná doprava. Mesto, v ktorom ste prechádzali celú hru, je síce fiktívne, ale môžeme si byť istí, že má predlohu nejakého mesta na Floride. Presvedčili nás o tom promenády, nočné kluby a odvšadiaľ hrajúca disko hudba. Môžeme spomenúť napríklad diskotékový Malibu Club, v ktorom tancujú na pódiu napríklad príslušníci zákona či požiarnici, čo mnoho hráčov pobavilo. V meste nechýbal veľký obchodný dom, v ktorom sa udialo dosť misii. Vo Vice City ste takisto mohli nájsť vojenskú základňu, ak ste však nemali vojenský oblek, okamžite sa vás pokúsili zabiť. Môžeme skonštatovať, že Vice City má oproti GTA 3 viac okúzľujúcich lokalít, ktorých skúmanie vás zabaví na dlhšiu dobu. Vice City je tak ako aj GTA 3 hrou, v ktorej ste nemuseli iba plniť príbehové misie, pretože na výber ste toho mali oveľa viac. Nechýbali tu policajnú, záchranárske či hasičské misie. Novinkou boli aj úlohy, pri ktorých ste mali rozvážať po meste pizzu či predávať zmrzlinu v zmrzlinárskom aute. Teda zmrzlina to vlastne nebola, čo to naozaj bolo, to už viete sami. Samozrejme, že podľa toho, aký vysoký level ste pri týchto minihrách dosiahli, tak podľa toho ste zarábali aj adekvátny počet peňazí. Za novinku v hernom obsahu oproti GTA 3 môžeme považovať aj to, že za utŕžené peniaze ste si mohli kupovať nielen zbrane a vybavenie, ale aj rovno celé podniky, ktoré vám pravidelne zarábali peniaze. Museli ste si však po ne chodiť. V hre nechýbala jazda na autách, motorkách, vrtuľníkoch, lietadlách či lodiach. V GTA 3 ste mohli ovládať aj RC autíčko, vo Vice City ste sa mohli na viac pohrať aj s RC lietadielkom a vrtuľníkom, ktorý dokázal efektne svojimi rotormi rozsekávať ľudí. Tak ako aj v GTA3, aj vo Vice City si pod autá môžete montovať bomby, môžete ich prelakovať či opraviť.  Vice City ponúkalo veľmi zaujímavé a rôznorodé misie, ktoré mali primeranú zložitosť. Za zmienku napríklad stojí strieľanie nepriateľských gangov z vrtuľníka pomocou guľometu. Pomocou rôznych cheatov, ktorých bolo naozaj požehnane, ste si mohli napríklad zmeniť Tommyho za akúkoľvek inú postavu, ktorú ste mohli stretnúť hocikde v meste. Nechýbali cheaty na nesmrteľnosť, zbrane či autá.

 

Grafika:

Grafické spracovanie zostalo na tom istom princípe, zmeny však oproti GTA 3 určite nájdeme. Boli zlepšené hlavne detaily textúr a efektov.

 

Zvuková stránka:

Za hlavné pozitívum zvukovej stránky Vice City môžeme označiť dabing, ktorý bol naozaj na vysokej úrovni. Nehovorím, že v GTA 3 bol dabing zlý, ale vo Vice City bol naozaj dobrý, vďaka čomu vás vtiahol do deja naozaj rýchlo. Veľkým pozitívom bolo veľmi precízne spravené herné rádio, vďaka ktorému ste mohli napríklad počas jazdy počúvať tie najlepšie hity, napríklad od Michaela Jacksona.

 

Multiplayer:

Tak ako v GTA 3, ani tu nebol multiplayer oficiálny. Existuje len vďaka práci fanúšikov a nadšencov, ktorí si ho radi zahrajú aj v súčasnosti. Vyšlo viacero multiplayerových módov pre Vice City, spomeniem napríklad Vice City Online, VC:MP 0.3z či GEMM.

Engine: RenderWare

Direct X 9.0

Grand Theft Auto: San Andreas:--------------------------------------------------------------------------------

Táto hra, a to so mnou budú súhlasiť všetci, je naozaj tá najlepšia zlatá klasika v histórii hier. Patrí medzi tie najlepšie hry, ktoré kedy vyšli. Toto šialenstvo začalo v roku 2005, keď hra vyšla. Táto hre je stále neuveriteľne živá, stále má čo ponúknuť a stále ju hrá obrovské množstvo hráčov. Čo je dôležité, pre GTA: SA je nekonečné množstvo doplnkov na stiahnutie, vrátane áut, lietadiel, textúr, grafických vylepšení a mnoho iného, vďaka čomu si môžete vytvoriť v podstate novú hru. Hra je dostupná na PS2, X-box a PC.

 

Dej:

Samotný príbeh je v hre na takej vysokej úrovni, že sa dokonale vžijete do role gangstra. Nemusíte sa vôbec báť, že hru prejdete pri rýchlo. Ak by ste hrali v kuse, museli by ste si urobiť prinajmenšom týždeň voľna. Poďme sa teraz pozrieť, aký dej vlastne hra ponúka. Čaká vás intro, v ktorom uvidíte, ako váš hlavný hrdina černoch  Carl Johnson prichádza do San Andreas. Chytia ho však skorumpovaní policajti, ktorí sa však so CJ-om len „pohrajú“. CJ potom mieri do svojho rodičovského domu, kde sa mu však nedostane milé privítanie. Všetko sa však vyjasní a CJ začne svoj nový život v San Andreas v prvom meste Los Santos. Situácie v CJ-ovej rodine nie je ani zďaleka ideálna, pretože ich rodinný gang sa dostáva čoraz viac do úzadia. CJ sa rozhodne, že to zmení, avšak okrem tejto úlohy príde na rad aj mnoho iných záležitostí po celom San Andreas. Oproti GTA Vice City môžeme očakávať oveľa hlbší a rozsiahlejší príbeh, rozdelený do viacerých lokácii po San Andreas, čo nikdy nespôsobí nudný stereotyp. Okrem gangsterských záležitostí sa bude CJ predierať aj životom osobným, vrátane lásky a rozhodovania sa medzi rodinou a prežitím.

 

Ovládateľnosť:

Môžeme povedať, že hra ho má na naozaj vysokej úrovni, aj keď sa niekedy vyskytujú problémy s kamerou, čo v GTA Vice City nebolo. Auta sa už správajú reálnejšie, no stále to nie je ono a stále to vyzerá, ako by ste jazdili na autíčkach Hot Wheels. Pravdou však je, že GTA SA je simuláciou niečoho iného a nie jazdenia. Pribudli rôzne nové dopravné prostriedky, ktoré sa ovládajú naozaj bravúrne.

 

Hrateľnosť:

Hrateľná stránka hry sa zlepšila o 100% oproti Vice City, a to aj kvôli tomu, že v hre nájdeme skutočne veľké prostredie. Tri mestá, lesy, púšť a oblasť okolo vysokého kopca. To všetko má úctyhodné plošné rozmery čo zaručí, že budete mať vždy čo objavovať. Po celom San Andreas nájdete rôzne zaujímavosti, ako napríklad jamu plnú mŕtvol, tajnú vojenskú základňu či rôzne záhadné budovy. Dosť veľkou novinkou oproti GTA Vice City a vôbec všetkým GTA dielom, je možnosť plávania. CJ konečne môže ísť do vody bez toho, aby sa utopil. Takisto sa môže potápať, čas pod vodou je však obmedzený kapacitou pľúc. Tu sa dostávame k ďalšiemu významnému vylepšeniu oproti Vice City. GTA SA disponuje RPG prvkami, čiže CJ si môže vylepšovať rôzne vlastnosti ako sila, presnosť, výdrž či už spomenutá kapacita pľúc. Budete môcť chodiť do posilňovne, kde si CJ bude vylepšovať silu a výdrž. V hre sú aj rôzne skilly, ako jazda na motorke, aute či lietadle. Čím viac bodov v danom skille máte, tým lepšie a jednoduchšie tú vec urobíte. Nechýba učenie sa rôznych bojových umení alebo boxu, čo CJ využije hlavne pri boji zblízka. Poďme sa pozrieť na dopravné prostriedky. Je ich tu naozaj veľa, oproti Vice City napríklad pribudla stíhačka,  bojový vrtuľník, vlaky, viac lietadiel či vznášadlo. Počet áut bol taktiež zvýšený. Misie sú rôznorodé a vždy originálne, napríklad infiltrovanie sa do tajne základne za účelom získania jetpacku či kradnutie lietadla vo vzduchu. Misie často nebývajú jednoduché, takže hra vás zabaví na dlho. Ak som povedal, že prejdenie príbehovej časti vám bude trvať minimálne týždeň hrania, tak dokončenie hry na 100% minimálne mesiac. Budete musieť plniť rôzne achievmenty a hľadať rôzne predmety po celom San Andreas, pričom za ne potom dostanete odmenu. Takže hrateľnosť je vskutku excelentná a zabaví vás nadlho.

 

Grafika:

Asi najväčším mínusom hry je práve grafika, pretože je veľmi podobná Vice City. Samozrejme, sú tu nové textúry aj 3D modely, ale vzhľadom na herné požiadavky to taká sláva nie je. Sú však iné dokonalé vlastnosti hry, ktoré spôsobia, že grafika nás zaujímať nebude.

 

Zvuková stránka:

Zvuky žijúceho mesta sú perfektné , tak isto aj zvuky prírody. Veľmi pôsobivé sú napríklad zvukové efekty púštnej búrky. Dabing postáv je veľmi dobrý a prepracovaný, asi na takej úrovni ako vo Vice City.

 

Multiplayer:

Znovu ho autori do hry nezapracovali, hráči si ho museli vytvoriť sami. Hrá sa pomocou programu SA:MP, pričom multiplayer je veľmi obľúbený ešte aj dnes, pretože sa hrá vo veľkom na množstve serverov s rôznymi vlastnosťami. Jedinou nevýhodou sú časté hacknutia a používanie cheatov či trainerov.

Engine: RenderWare

Direct X 9.0

 

 

 

 

Grand Theft Auto IV:-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mnohí na túto hru predpovedali, že to bude ďalšia herná revolúcia. Stalo sa tak? Áno, z takmer všetkých pohľadov. Hra vyšla v roku 2008 pre konzoly, čo spôsobilo úplnú senzáciu. Hra dostávala v recenziách takmer vždy plný počet bodov. Trochu neskôr sme sa dočkali aj PC verzie, tu bol však problém. Hra bola veľmi zle optimalizovaná a vyžadovala veľké hardwarové nároky. No obsah hry zostal nezmenený. Pre GTA IV je takisto dostupných množstvo doplnkov na stiahnutie. Na GTA IV vyšli dva datadisky, ktoré sú spoločne obsiahnuté v treťom, Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City. Hra vyšla pre PS3, XBox360 a PC.

 

Dej:

Tak, ako je u GTA-čiek zvykom, aj v GTA IV môžeme očakávať hlboký a prepracovaný príbeh. Zaujímavá zápletka a strhujúca dynamika spádu príbehu vás doslova doň vtiahnu. Hráte za srbského prisťahovalca a bývalého vojaka Nika Bellica, ktorý hľadá v meste Liberty City pomstu. Hľadá človeka, ktorý ho zradil počas vojenskej akcie. Príbeh môžete ovplyvňovať. Hra má dva rôzne konce a aj rôzne prístupy k plneniu príbehových misii. Mohli by sme povedať, že GTA IV má prepracovanejší, hlbší a dospelejší príbeh ako GTA:SA a všetky GTA diely vôbec. Kvalitný dabing a naozaj profesionálne cutscény spôsobia to, že príbeh budete doslova hltať. Príbeh je originálny, vôbec sa neopakuje a nekopíruje príbeh GTA:SA, pretože je to naozaj o niečom inom. Z Nikovho konania a správania vycítite, že mu naozaj ide a pomstu a všetko myslí vážne. Dej je preto veľmi dôveryhodný a jeho atmosféra vás totálne pohltí. Počas pobytu v Liberty City bude Nikovi verne pomáhať jeho bratranec, Roman Bellic. Roman je večný bojko a zbabelec, čo zistíte aj sami, ale nakoniec sa prejaví naozaj neuveriteľne. Okrem toho, že Niko prichádza do Liberty City za pomstou, chce tu začať aj nový život. Roman napísal Nikovi list, že má veľa peňazí a drahé autá, skrátka luxusný život. Niko tomu uveril, ale keď pricestoval do Liberty City zistil, že realita je úplne iná. Roman sa topí v dlhoch a vlastní len krachujúcu taxislužbu, ktorá aj tak nakoniec skončí v plameňoch. Takisto je Roman zapletený s miestnou mafiou a súrne potrebuje pomoc. Niko sa nad ním zľutuje a bude mu pomáhať. Úplnú Nikovu minulosť sa budeme dozvedať postupom príbehu.

Rozdielom oproti minulým dielom je fakt, že príbeh GTA IV nenadväzuje na žiadnu z predošlých hier. Na rozdiel od GTA:SA, kde išlo o to, aby ste sa stali uznávaným gangstrom, v GTA IV pôjde len o to, aby ste v skorumpovanom a nebezpečnom meste prežili.

Ovládateľnosť:

Niet pochýb, že GTA IV má najlepšie spracované ovládanie. Je jednoduché, ale pri tom účelné. Čo je hlavné, autá sa už naozaj správajú ako autá, a nie ako tomu bolo v GTA:SA. Hra má perfektne prepracovanú fyziku áut, ktoré sa chovajú precízne a adekvátne vzhľadom na svoje rozmery. Určite je to krok vpred oproti GTA:SA.


Hrateľnosť:

Tak hrateľnosť určite nemusíme komentovať dlhými vetami. Je jednoducho taká, ako sa na správne GTA patrí, je možno najlepšia spomedzi GTA-čiek a súperiť s ňou môže iba hrateľnosť GTA:SA, pretože každá z týchto hier ponúka niečo iné. GTA:SA má obrovský svet, rozličné prostredia a RPG prvky, GTA IV je však zamerané na niečo iné. I keď ponúka len jedno mesto s názvom Liberty City, je to viac než dosť. Je síce menšie ako celé prostredie GTA:SA dokopy, ale za to úplne prepracované. Liberty City je vernou kópiou New Yorku s takmer úplne prepracovaným mestským životom. Všetko, čo uvidíte, sa nedeje len tak. Má to svoju príčinu. Takýto herný prvok by ste v GTA:SA hľadali len márne. V Liberty City nájdete Central Park, Times Square a tiež Sochu slobody. Samozrejme, autori použili svoje vlastné mená pre tieto objekty. Mesto doslova žije, ľudia telefonujú, majú nákupné tašky, rozprávajú sa, skrátka to pôsobí veľmi reálne. Herný obsah bol síce oproti GTA:SA orezaný, stále si užijete veľa zábavy či už s vystrašenými civilistami alebo policajtmi. Novým prvkom oproti GTA:SA je spôsob utekania pred policajtmi, podľa toho, akú úroveň pátrania máte, tak na takej veľkej ploche po vás policajti pátrajú. I keď už v hre nie sú žiadne skilly, ktoré by ste si vylepšovali, vždy budete mať čo robiť. Mesto ponúka veľké množstvo možností, napríklad zábavné kluby, striptízové bary či rôzne krčmy. V GTA:IV sa môžete na viac aj opiť, ak však budete v tomto stave šoférovať vozidlo, o chvíľu po vás pôjdu policajti. Ak budete potrebovať zbrane, jednoducho zájdete do obchodu so zbraňami, kde ich nájdete celú kopu. Tento systém malo aj GTA:SA a vôbec všetky GTA-čka. Dosť dôležitou súčasťou GTA IV je mobilný telefón, ktorý síce bol aj v GTA:SA, ale tu je prepracovaný do iných rozmerov. Normálne si ho môžete napríklad behom jazdy na aute vytiahnuť  a meniť si pozadie, zvonenia či vyberať si rôzne misie. Postupom hry budete mať dokopy dva mobily. Môže si napríklad zavolať svojim herným priateľom a pozvať ich napríklad na pohárik. Tiež si môžete zavolať kedykoľvek budete potrebovať pomoc. Môžete volať aj na tiesňové linky a tak si na dané miesto zavolať sanitku, hasičov či policajtov. Môžete hrať bowling alebo šípky, čo sú minihry, ktoré v GTA:SA obsiahnuté neboli. Máte na výber množstvo dopravných prostriedkov, je ich však menej ako v GTA:SA. Absentujú hlavne lietadlá, ktoré by však v takom meste boli zbytočné a nemotorné. Lietadlá aspoň sčasti nahradzujú vrtuľníky, ktorých tiež nie je veľa, ale postačí to. Tak ako v GTA:SA aj tu môžete jazdiť na lodiach. Čo je však potešujúce je fakt, že v hre je veľké množstvo kvalitne spracovaných áut. Dôležitou vecou však je, že pri GTA:SA malo množstvo hráčov tendenciu sťahovať si nové modely áut a nahradzovať ich dosť skoro, zatiaľ čo v GTA IV sú autá naozaj pekné, čiže budete spokojní s nimi dlhšie. Za takú menej dôležitú, ale predsa zaujímavú vec považujem to, že v hre môžete sledovať aj televíziu či ísť na internet. Je to novinka oproti GTA:SA. V internetovej kaviarni môžete navštíviť tie najrôznejšie webové stránky, pochopiteľne sú to len fiktívne stránky. Ak však ich adresu zadáte do reálneho prehliadača, dostanete sa na oficiálnu stránku GTA IV. Hra disponuje aj prepracovanými policajnými misiami, ktoré už nie sú také jednoduché, ako v GTA:SA. Nastúpite do policajného auta, otvoríte si policajný počítač a potom si už len stačí vybrať hľadanú osobu, ktorú musíte dostať. V hre začínate v zaostalej ruskej štvrti, kde máte aj prvý byt spoločný s bratrancom, no postupom času sa dostanete do tých najluxusnejších mestských štvrtí a bytov. Samozrejmosťou je, že Niko vie plávať, no podmorský svet už autori príliš neurobili, preto sa potápať ani nebudete. Čo dodať? Myslím, že GTA IV má naozaj preplnený hrací obsah, i keď je mierne orezaný oproti GTA:SA. O čo však ide, GTA IV má priniesť reálnu simuláciu tvrdého nelegálneho mestského života, GTA:SA skôr prináša viac arkádových prvkov.


Grafika:

Grafická stránka hry je špičková, ponúkajúca textúry vo vysokom rozlíšení či rôzne iné špeciálne efekty. Grafika nie je nikdy jednoliata, mesto sa plynule mení, neustále mení svoju tvár a mení svoj prístup k vám. Iné farebné tóny uvidíte počas východu slnka pri Soche slobody, iné počas daždivého počasia na smogom preplnených uliciach či z pohľadu z brooklynského mostu na more. Skrátka, grafika je bezchybná a nedá sa ani porovnať s grafikou GTA:SA, i keď je medzi hrami trojročný rozdiel. Hra beží na Ephoria engine. Na konzolách ide hra v pohode, no problémy sa dostavia pri hraní na PC. Potrebujete totiž poriadne silnú zostavu, aby ste hru mohli hrať aspoň na stredných detailoch. To je v podstate jediné výrazné mínus hry a aj to len pre PC verziu. Pohyby postáv sú reálne a fyzika skrátka pôsobí všade. Hra podporuje PhysX, čo má vplyv napríklad na nakláňanie sa postáv v aute počas silného brzdenia. Autá sú plne zničiteľné, môžete z nich urobiť doslova kocku šrotu, ak predtým nevybuchnú. V GTA:SA boli len akési nejasné náznaky fyziky, no v GTA IV hra ňou doslova prekypuje.


Zvuková stránka:

Zvuk v tejto hre je asi najlepšie spracovaný za celú sériu GTA, ponúka kvalitné filmové dabingy, zvuky mesta, áut alebo počasie. Je to doslova pastva pre uši. Tak, ako vo všetkých GTA-čkach, aj tu máte možnosť počúvať rádio s rozličnými hudobnými stanicami, ktoré ponúkajú tie najrôznejšie hity.


Multiplayer:

 Áno, v GTA IV je multiplayer obsiahnutý štandardne, čiže to nie je žiadny výtvor amatérov.  V PC verzii môže v jednom meste hrať až 32 hráčov, čo je dvakrát viac ako pre konzoly. Hráči môžu pretekať, voľne hrať, navzájom sa strieľať či hrať v rôznych módoch. Multiplayer v GTA IV prakticky ponúka to isté čo  v GTA:SA, ide však o to, že ho má oficiálny, teda by sa malo vyskytovať menej problémov a výpadkov počas hry.

Tak a sme na konci série GTA.  Musíme však spomenúť aj Grand Theft Auto: ChinaTown Wars pre Nintendo DS a Grand Theft Auto: Advance pre GameBoy Advance. Uvidíme, kam sa bude séria uberať, no už teraz je trochu vidieť, že autorom ide hlavne o peniaze, no určite to nie je také nápadné ako pri iných tituloch. 

Engine: RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) od Rockstaru v kombinácii s Euphoria animation engine.

Direct X 9.0


napísal Fastyx 21.7.2011



Páči sa mi!

GTA SÉRIA - POROVNANIE

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk