Batman: Arkham Asylum

„Arkhmská“ pre chorobomyseľných alebo „Honey, I am home...:)“

PC
pridal Garfield 15.8.2011 o 9:20 pod používateľské recenzie

9.5


...The Joker je hajzlík a Batman nie, spolu majú len trápenie...

The Joker opäť pripravil Batmanovi malé prekvapenie, oslavu. A pozval na ňu všetkých, ktorí batmana tak veľmi milujú a nemôžu kvôli nemu spať. Veď, kto by sa nezamiloval, do toho malého okrídleného (ešte k tomu slepého) hlodavca.

KillerCroc, ten by ho od lásky najradšej zožral, Bane vyobjímal, Zsaks mu ukázal svoje nové jazvičky, Scarecrow spravil súčasťou svojho zvráteného sveta a Poison Ivy mu venovala nejakú tú svoju kytičku, Edward Enigma s ním hral, tie jeho stupídne hry na schovávačku a Joker? Joker je kráľ večera! Kým však nepríde Bats (tak, Joker familiárne prezýva Batmana). Král je mrtev! Ať žije nový král! Kráľ temnôt. Chladný. Tichý. So suchým zmyslom pre humor. Temný rytier. Batman.

„Arkhmská“ pre chorobomyseľných alebo „Honey, I am home...:)“

Všetko to začína, keď sa Joker nechá v podstate dobrovoľne chytiť a nechá sa zviezť do Arkhamskej psychiatrickej liečebne – Arkham Asylum. Nečakajte tu však žiadnych dedkov alkoholikov v županoch a cigaretkou postávajúcich na chodbe alebo Washingtona, ktorý nepochádza z tohto vesmíru v ružových papučkách, spriadajúceho plány na zničenie barbarských hôrd na planéte Pluto. Je to miesto, kde nahádzali všetku špinu ľudstva (pardon, Gothamu). Nenapraviteľnú, zlú, skazenú, zmutovanú, paranoidnú, schizofrénu, totálne neprispôsobivú, ľudstvo (pardon, Gotham) nenávidiacu. Dr. Freud a Dr. Jung by si tu prišli na svoje. A sem patrí aj The Joker. Pán Chaosu, ratlík, čo naháňa auto a nevie, čo by spravil, keby ho dobehol. V podstate týpek, čo sa zabáva, ale jeho zábava nemá hranice a to vadilo pár dobrým a slušným občanom Gothamu.

Arkham Asylum je dark noir gotický ostrov. Miesto odrezané od sveta, ako stvorené pre svoj účel. Ak vás sem raz dovezú v zvieracej kazajke, tak sa odtiaľto nedostanete. Samozrejme pokiaľ nie ste totálny magor s IQ 150 a prášky na spanie Dr. Yungovej nezaberajú alebo nemáte 3 metre, nadľudskú silu a krokodíliu kožu a nevadí vám ani občasný elektrošok do krku.

Joker, pomocou svojej priateľky a celkom šikovnej kočke, len škoda, že trošku nevyspytateľnej Harley Quin, pripravil svoju párty práve tu. A pripravil ju dokonale. Vám nezostane nič iné, ako hrať jeho zvrátenú hru až do konca a postupne dávať veci do poriadku. Joker a Batman sa navzájom poznajú a obaja vedia o sebe, že ani jeden sa nevzdá len tak a ani jeden nerobí chyby, lebo by popreli sami seba a tým by ukázali svoj strach. Strach v tejto hre hrá veľkú úlohu. Či už Batmanov, ktorý musí prekonať po občasných stretnutiach so Scarecrow alebo strach a panika, ktoré Batman využíva ako ako jednu zo svojích hlavných taktík.

Potom ako sa The J. zmocní velenia na ostrove, sprevádzať vás budú jeho vtipné hlášky (ktoré sú fakt vtipné), ironické poznámky (ktoré sú fakt ironické). To ale Batmanovi tak vtipné nepripadá a stále si udržiava výraz drsného sústredeného „netopiera“, ktorý počúva len vlastný hlas, aby nezablúdil v tme. I keď máte pocit, že sa v duchu uškŕňa, ale to si v tom uvedomíte, že sa uškŕňate na monitor vy.

Batman tu však nie je sám. Na svojej strane má detektíva Gordna, ktorého budete v jednej časti zachraňovať, členov ochranky, doktorov, cez rádio, okrem Riddlerových poznámok na vašu hlúposť, budete komunikovať s Oracle. Gordonova dcéra, bývala Batgirl, ale po nehode spôsobenej Jokerom ostala pripútaná na vozíček, vám bude dávať rôzne rady a hlásiť Vám, všetko čo zistila.

„A co vy, přítely. Taky jste vyšinutý?“

Ako sa postupne prebíjate desiatkami psyachopatov, sociopatov, a iných Jokerovych poskokov postupne odhaľujete nie len to, o čo v skutočnosti Jokerovi ide, ale aj tajomstvá Arkhamu. Bol tu držaný a liečený skoro každý Batmanov úhlavný nepriateľ. Všetci boli niečim posadnutý, alebo trpeli nejakým komplexom. Všetkých však spájalo jediné. Pomstiť sa Batmanovi za to, že im prekazil ich plán na ovládnutie ľudstva (pardon, Gothamu). A ako som tak pobehoval, po chodbách liečebni ma napadlo, či sem nepatrí aj Bats.

Pravda, túto myšlienku sa mi snažil vsugerovať Joker, ale v podstate má pravdu. Pobehujem tu v srandovnom oblečku, tvárim sa drsne, hrajem dokonale svoje alterego. Svoj strach s netopierov prenášam na iných. Stojím však na svetlej strane mince Harvey Denta alias Two Face. Ale ako sa hovorí, klín sa klínom vyráža. Batarang svuuu svuuu, batclaw tsk fzzzzzzzzzzzzt, bat bomb stk kabuuuuum a samozrejme bat fist vzuuuuch bang... ide sa na to.

„Where are you???!“

„HERE!“

Čakám v temnote. Zavesený pod stropom a pozorujem okolie. Základ tichého boja je poznať bojisko, aby ste mohli byť tichý, rýchly a efektívny. Prepol som na videnie  detective mode. Šikovné, musím za to pochváliť Foxa i keď má par chybičiek ešte. Nevadí. Na týchto vymetencov to stačí. Je ich 5. Všetci ozbrojení. S kľudným tepom. Zatiaľ. Jeden bol rovno podo mnou. Ani o mne netušil. A netušil ani čo sa stalo keď sa v okamihu začal hojdať dolu hlavou. Rýchlo som sa presunul na opačnú stranu miestnosti, jeho rev prilákal ostatných. Počkám kým sa rozdelia. Už neboli taký pokojní. Spozorneli a rozdelili sa. Po dvoch. Jak úbohé.

Na jedného som skočil spoza rohu a jeho kolega si ani nevšimol čo, ako a kedy. Panika rastie. Druhý prepadol cez zábradlie. Smola. Opäť visím dolu hlavou zo stropu a pozorujem ako posledný dvaja trestanci sa už úplne vyplašení pomaly presúvajú a boja sa rozdeliť občas to niektorý z nich nezvládne a vystrelí naslepo... Ostali stať pri prasknutej stene. Chyba. Buahahahahaha... Čo to, čo to. Temný rytier sa nesmeje len sa uškrnie keď sa nikto nepozerá. Odpálil som nálož nastriekanú na oslabenom mure. KaBUUUUUM!!! Ostali ležať pod sutinami šikovne nachystanej pasce.

Ticho som doskočil, aj keď som vedel, že na blízku nikto nie je. Joker mi ironicky gratuluje v miestnom rozhlase blázninca.... Bože ako ja toho zmrda nenávidím... chystá sa pomocou Poison Ivy otráviť mesto a to nemôžem dopustiť...

To, že strach z netopierov je oprávnený, vás Batman presvedčí po pár minútach. Pomáhajú mu k tomu rôzne gadgdets na tichý boj moderného ninju, ktorými sa dozbrojuje postupne počas celej hry. Či už formou „podľa postupu deja“ alebo expami, za ktoré si môžete výbavičku vylepšiť. Stačí vám len pár šurikenov ala batarangs, plastická trhavina, batclaw, ktorým sa dostanete na ťažko dostupné miesta alebo odtiahnete niečo na diaľku, batnieco, na vertikálny presun medzi dvoma pevnými bodmi. batdecoder, v neposlednom rade detective mod. Špeciálne (až predátorské) videnie, pomocou ktorého odhalíte možné cesty, potencionálnu hrozbu alebo pomocou neho stopujete dané osoby. No a samozrejme batmanovsky superhrdinsky plášť, pomocou ktorého plachtíte ako na rogale. Nie je toho veľa, ale ak sa tieto vecičky naučíte ovládať a kombinovať s okolím, úplne vám budú stačiť.

Väčšina nepriateľov však nie je ozbrojená a budete si to s nimi musieť rozdať na férovku. To však pre Bboya nie je žiaden problém, kľudne sa s ním postavíte mnohonásobnej presile a po pár minútach si len ležérne napravuje rukáv svojho kostýmu. Brnkačka. Musíte sa však správne naučiť mačkať tlačítka myšky. Kedy útočiť alebo vykryť. Kedy si môžete dovoliť omráčeného zloducha doraziť na zemi. Za každý útok sa vám zvyšuje combat multiplayer, za čo máte možnosť robiť rôzne kombá alebo kritické útoky. No radosť pozerať.

Občas sa však objaví nejaký zmutovaný a nešťastný jedinec, ako keby vypadol z pera Marie Shalley, na ktorého budete musieť zmeniť taktiku.

Druhá stránka sú Bossovia. Na každého niečo iné. Trošku mi vadilo, že si to nemôžem s Harley Quin rozdať osobne a súboj s Crocom bol zas trochu nudný a na to aka je to korba trochu jednoduchý.

„Welcome to my world...:)“

Prostredie sa dynamicky mení, tak aby ste si ho mohli vychutnať a tešiť sa, keď sa budete vracať naspäť. Lokácie sú navrhnuté tak, aby ste nemuseli dvakrát chodiť tou istou cestou a pomocou nových gadgets si otvárať alternatívne cesty. Až na to, že priestory sú vysoké a miestami až groteskné a temné, čo je možné asi len v sanatóriach z gotického hororu, ale sú čo najvernejšie komiksovej predlohe.

Raz začas prídete do kontaktu so Scarecrowovim toxinom a budete sa musieť preskákať jeho zvráteným svetom, v ktorom využíva váš (vlastne Batmanov) vlastný strach. Miestami pripomína halucinácie Maxa Payna na Valkýre.

Všetko to fičí na oskúšanom Unreal engine a PhysiX len dotvára úchvatnu atmosféru, plnú špiny, zašlej hrdze, poletujúcich papierov a hmly.

Všade sa skrývajú Riddlerove hádanky, ktorých riešenie nie je ťažké ako náhle nájdete jeho mapu. Pomocou nich sa vám otvárajú charakteristiky postáv, ktoré mali niekedy niečo s Batmanom spoločné, challange lokácie a iné bonusy. Príjemné oživenie, ale niekedy zbytočne odpútavali od deja. Preto som si ich nechal na koniec, lebo do Azylu sa môžete vrátiť aj po dohraní hry.

„And on the end of the fear, oblivion...“

A na záver. Čo k tomu dodať, táto hra ma skutočne dostala hlavne svojou hrateľnosťou a chvíľami som sa cítil ako sám Batman. Táto hra je pozoruhodné dielko, ktoré sa neminulo cieľu a ani účinku, za posledné obdobie znova hra ktorá ma očarila svojou prepracovanosťou, grafikou, ale hlavne perfektným scenárom, ktorý sa bez problémov môže zaradiť medzi ostatné príbehy z Gothamu o temnom prízraku zvanom Batman, za ktoré by sa ani sám pán Miller nemusel hanbiť. Som rád, že chlapáci z Rocksteady sa nedržali filmovej predlohy a dokázali, že v Gothame je vždy čo riešiť. Jednoznačne hra, ktorá mi pripomenula staré dobré gamesy ako MGS 1, Max Payn. Aj keď sa nezaradí medzi mojich naj päť tak 10 určite.

+    príbeh, Batman, Joker, Arkham, znovuhratelnosť

-     mohlo byť toho viacJ, niektoré Boss fighty zaujímavejšie

?    zábavná a temná záležitosť, nie len pre fanúšikov okrídleného hlodavca


napísal Garfield 15.8.2011



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk