Mafia 2

Mambo Italiano

Xbox360
pridal Tohm4 19.12.2011 o 22:03 pod používateľské recenzie

9.0


Aby som mohol začať chváliť Mafiu 2, musím najprv vyzdvihnúť jej predchodcu. Prvý diel Mafie vo svojej dobe urobil celkom peknú dieru do herného sveta, za ktorú by sa nehanbil žiadny hitman po trefe svojej obeti medzi oči. Mafia 2 nasleduje koncept mafiánskeho príbehu odohrávajúcemu sa vo fiktívnom americkom meste na východnom pobreží (po Lost Heaven je tu Empire Bay). Samotné mesto na začiatku uchváti svojou atmosférou a architektúrou, ktorá je typická pre rozvíjajúce sa americké veľkomesto z polovice 20. storočia. Áno, po prvom dieli, ktorý bol zasadený do obdobia 30tych rokov, sa posúvame do doby po 2. svetovej vojne a dokonca si počas hrania jej udalosti pripomenieme na vlastnej virtuálnej koži. Navyše, ak ste hrali prvý diel, tiež si zaspomínate na niektoré jeho momenty priamo v hre.
 

Pán Angelo?

 

V roli Vita Scalettu, ktorý sa po zranení na vojne dostáva domov, zažijeme návrat do Ameriky a stretnutie s rodinou a starými známymi. A keďže časy sú ťažké a Vitova rodina potrebuje peniaze, náš hrdina je nútený prijať možnosť ľahkého, aj keď riskantného zárobku, ktorý podsvetie Empire Bay ponúka. S pomocou kamaráta Joea teda do toho skočí rovno po hlave, čo pre hráča znamená okamžitý prísun úloh, ako sa na pravého gangstra patrí: vyberanie peňazí do mafiánskej pokladničky, odstránenie nepríjemných osôb, obchodovanie s nelegálnym matrošom a úteky pred policajtmi. Polícia je občas kritizovaná kvôli AI, mne neprišla tak tragická, aj keď sa pri sledovaní vášho auta často vzdáva po pár problémoch s ostrými zákrutami. Koho však bavia dlhé naháňačky s policajtmi, môže skúsiť napr. pár challengov v NFS:Most Wanted. Na rozdiel od iných hier vás však polícia začne naháňať nie len po tom, ako im ťuknete do auta, ale po akejkoľvek kolízii, ktorú spôsobíte (a možno aj nespôsobíte). Prechod križovatky na červenú im však už nevadí až tak ako v prvom dieli. Svoju káru môžete v gáražach u mechanikov vylepšovať, opravovať, alebo jej meniť značky a tak sa zbaviť pozornosti policajtov. Autá sa pri ovládaní správajú prirodzene a vidno na nich následky po nehodách- k tomu, pri nepozornej jazde sa môžete ľahko zraniť- pokiaľ napálite čelne v plnej rýchlosti do prekážky, arrivederci. 

 

Hra ponúka všetko, čo potrebujeme k životu mafiána. Pripravte si zbrane, pridajte rýchle autá, dochuťte trochou vymožeností, ako je nákup oblečenia, zamiešajte a podávajte čerstvé. Donucovacie prostriedky (od baseballovej pálky až po samopal a granát) sú tu dostupné v celkom rozsiahlej škále oproti prvému dielu (zastrieľame si z Colt 1911, S&W, Thompsona i Remingtona a tiež z modifikácií týchto zbraní). Vozový park je pestrý a jazdu autom perfektne dopĺňa autorádio, kde naladíte viacero staníc, ktoré hrajú hity danej doby. Dobovosť je dobre zvládnutá, postupom období meniacich v hre sa mení i to, čo ľudia nosia podľa aktuálnej módy a autá naberajú modernejšie krivky.
 

Osobný hot rod: odporúča 9 z 10 kápov.

 

Hru by sme mohli porovnať s GTA 4, ktoré však ponúka viacero možností, ako stráviť čas mimo hlavnej príbehovej línie. Empire Bay toľko možností neponúka, aj keď sa priznám, že biliardu, šípkam a kradnutiu áut som v GTA 4 až toľko času nevenoval. Nakoniec, nejaké extra úlohy ponúka i Mafia 2, mafiánske portfólio si môžete rozšíriť napr. práve kradnutím a doručovaním áut. Aj tak je to trochu slabá náplasť vzhľadom na celkom krátku hernú dobu, ktorá môže byť tak 8-9 hodín. Autori prišli neskôr s rozšírením Mafia 2: Director´s Cut, ktoré obsahuje nové kapitoly so známymi i novými tvárami a tiež rôzne doplnky.

 

Počas hrania základnej Mafie 2 sa však rozhodne nebudete nudiť. Dejová línia hry nám naservíruje celkovo 15 akciou nabitých kapitol. Najväčšiu silu hry vidím v atmosfére príbehu, rôznorodosti a mixe úloh, ktoré si na nás autori pripravili. Nepôjde len o bezduché linky, ako pošoféruj si-nájdi cieľ-daj si naháňačku-prestrieľaj sa k obeti a zruš ju. Napríklad po určitej dobe, ktorú strávite v uliciach Empire Bay, sa dostanete do väzenia, ktoré nie je odfláknuté len nejakou blbou videosekvenciou typu „Dostaneme ťa odtiaľto Vito a potom si dáš ako misiu útek z basy“, ale väzenský život si dáte so všetkým, čo k nemu patrí, a to v priebehu jednej celej kapitoly.

     Dostať sa do väzenia nemusí vždy znamenať Game Over.

 

Neodmysliteľnou súčasťou nielen prostredia za mrežami sú bitky na férovku, ktoré sú spracované výborne; je treba vykrývať údery a správne načasovať tie vaše, nielen bezhlavo mlátiť do tlačidiel a kukať pri tom z okna. Systém lekárničiek z jednotky nahradil "auto-heal", pri ktorom sa vám zdravie doplní na prijateľnú úroveň potom, ako sa na chvíľu na bezpečnom mieste vydýchate. Nie je to veľmi reálny postup, avšak do väčšiny herných situácií zapadá. Časti hry, kedy prevláda akcia, naháňačky v uliciach a prestrelky, pri ktorých sa budete musieť kryť za prvou prekážkou, ktorá príde pod ruku, striedajú relatívne pokojnejšie party, kedy sa len musíte v prestrojení dostať za nepriateľskú líniu a nastražiť pascu. Práve vo vyváženosti úloh je ďalšia veľká prednosť, ktorá vás bude držať pred obrazovkou.

 

Po vzore prvého dielu, kde bol vynikajúci český dabing, je česká verzia dostupná i v prípade Mafie 2. V oboch prípadoch sa mi český dabing páčil oveľa viac ako anglický, ktorý mi príde trochu sterilný- české hlasy majú proste viac citu a grádov. Chýbali mi však preložené party, ktoré si vypočujeme v rádiu- hre z hľadiska českej lokalizácie by to pridalo na súdržnosti. Atmosféru však pekne doplnia i správy v angličtine.

 

Mafia 2 sa v hernom svete nestratí, tak, ako sa tam nestratil ani jej predchodca. Ak si chcete hru kúpiť, trochu viac by som asi odporučil Mafia 2 Special Edition, ktorá ponúka základnú hru i so všetkými rozšíreniami, budete to mať pekne pokope. Každopádne, už základná Mafia 2 ponúka na váš stôl čistokrvnú gangsterku s výborným spracovaním a epickým príbehom. Buon appetito!

 

Plusy:

  • príbeh
  • vyváženosť úloh
  • dobová atmosféra
  • český dabing

Mínusy:

  • kratšia herná doba
  • angličtina v rádiu pri českej verzii

napísal Tohm4 19.12.2011



Páči sa mi!

9.0
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk