Dungeon Defenders

Keďže je na Steam-e tento víkend päťdesiat percentná (50%) zľava na túto hru, rozhodol som sa napísať krátku recenziu. Do nedele ju môžete voľne hrať, takže toto je skôr pre tých, ktorým sa nechce zbytočne sťahovať hra, o ktorej nič nevedia. Vopred sa ospravedlňujem ak nájdete gramatické chyby, alebo čudné tvary viet, píšem to narýchlo, aby ste ešte stihli akciu ak by Vás táto recenzia presvedčil

PC
pridal laker_faker 18.3.2012 o 12:53 pod používateľské recenzie

8.0


Ak Vám ide o príbeh, tu ho nenájdete, čo je myslím jasné. Teda príbeh v hre je, no nič od neho nemôžete čakať. Uvidíte asi tri kreslené animácie, ktoré Vás uvedú do problému, popíšu priebeh a nakoniec povedia niečo o Vašej hrdinskej výhre. To je asi všetko.

 

Dungeon Defenders je tower defense hra s prvkami akčného RPG. Máte svojho hrdinu, staviate s ním veže, zabíjate narastajúce vlny nepriateľov a snažíte sa zabrániť im v zničení kryštálov (Eternia crystals). Na začiatku chránite iba jeden, neskôr počet narastá až na štyri kryštále.

 

 V základnej hre sú na výber štyria hrdinovia, a to mág, rytier (v trenkách), lovkyňa a mních. Zakúpiť sa dajú aj ďalší. Sú veľmi rôznorodí, jeden sa spolieha skôr na seba,iný na veže, čo je samozrejme dobré pre znovuhrateľnosť. Problémom ale je veľká nevyváženosť. Každý z nich má päť špecifických veží, mágové strieľajú kúzla (prekvapivo), mních pokladá na zem aury, ktoré spomaľujú nepriateľov alebo liečia Vás a Vaších spoluhráčov, atď.  Tieto veže sa dajú nakupovať, ale aj vylepšovať prostredníctvom many, ktorá slúži ako surovina na všetko. Okrem už spomenutých činností sa ňou liečite, ale využívate ju aj na nákup a vylepšovanie výzbroje. Manu získavate najmä z padlých nepriateľov.

 

 Protivníkov je niekoľko druhov, od malých goblinov s kyjakmi, lukmi alebo velkým dynamitom na chrbte, cez obrovských orkov, gargyoly, necromancerov (tí liečia a oživujú svojich súdruhov) a obrnených nindžov (neviem čo sú zač, ale skáču ako šialení) až po menších či väčších bossov. Tak ako sa zlepšujete Vy a Vaše veže, tak sa zlepšujú aj oni. Kým na začiaku má najmenší goblin okolo 200 HP, pri konci hry má cez 1200 a stáva sa problémom.

 

 Za zabíjanie protivníkov a Váš výkon počas hrania (bonusy za neutrženie žiadneho zranenia či už na Vás alebo na kryštáli, atď.) získavate skúsenostné body, pomocou ktorých levelujete. Za každý level získate skill pointy (ich počet postupne narastá, na prvom leveli dostanete jeden, na štyridsiatom už päť), ktoré následne investujete do rôznych zručností. Môžete si zvýšiť hit pointy, silu a rýchloť útoku, alebo rýchlosť behu. Zlepšovať ale môžete aj vlastnosti vežičiek, ich odolnosť, plošný účinok a opať silu a rýchlosť útoku. Toto rozloženie skillov umožňuje rôzne zameranie hrdinu, môžete investovať body do seba, pobehovať medzi nepriateľmi a zabíjať ich svojimi zbraňami, alebo ich použijete na veže a budete sa za nimi kryť a vypomáhať kde to bude treba.

 

 V hre je obrovské množstvi predmetov. Každý hrdina má špecifické zbrane (magické palice, meče, kuše, kópie...) a spoločné brnenia, ktoré sa skladajú z helmy, armoru, rukavíc a bôt. Všetky časti môžu mať veľa rôznych bonusov, či už pre Vás alebo pre Vaše veže a tie lepšie ich majú aj zo dvadsať. Výbavu si môžete vylepšovať, ako som už spomenul pomocou many. Každá zbraň má iný počet možných vylepšení, od žiadneho až po niekoľko desiatok. Kým prvé vylepšenia stoja niekoľko stoviek až tisícok many, za tie vyššie dáte až státisíce. Vylepšovať môžete na každom levely len jeden atribút, no ak máte dvadsať levelov na vylepšovanie a dvadsať rôznych atribútov, môžete napríklad vylepšiť každý atribút raz, alebo jeden dvadsaťkrát, predstavivosti sa medze nekladú. Niektoré atribúty majú záponú hodnotu, no prostredníctvom vylepšení dokážete tieto negatívne vlastnosti anulovať, či dokonca ich priviesť do kladných hodnôt. Môžete získať aj familiára, čo je malé roztomilé stvorenie, ktoré okolo Vás poletuje a zlepšuje Vaše vlastnosti.  Menším problémom je, že už na leveli desať získavate zbrane, ktoré možno používať až od levelu tridsať, štyridsaťpäť alebo šestdesiat. A nie je to zrovna príjemné, keď máte inventár zahádzaný vecami, ktoré nemôžete ešte niekoľko hodín používať.

 

 Cel-shaded grafika (napr. Borderlands) beží na Unreal Engine 3 a aj keď sa asi nebude páčiť každému, podľa mna je rozkošná a perfektne pasuje k celemu art style-u hry. Ozvučenie je kvalitné, čo mi ale vadí je soundtrack. Stále dokola sa opakuje motýv podobajúci sa na intro z Game of Thrones, ktorý je síce príjemný ale je len jeden.

 

 Najväčším problémom hry je toporné UI. Ak stlačíte klávesu „i“ (rozloženie kláves sa nastaviť nedá) uvidíte svoje schopnosti a výzbroj ktorú máte na sebe. Ak si výzbroj chcete vylepšiť, musíte dvojklikom otvoriť dialogové okno a odoslat príslušný kus výzbroje do „item boxu“. Potom musíte pribehnúť k vyhni (forge), aktivovať ju (klávesa „e“), vybrať item box a v neprehľadnom zozname všetkých predmetov si ju musíte nájsť, následne kliknúť na „Item info“, ďalej na „Invest“, „Invest all“ a napokon vybrať, ktorý atribút chcete vylepšiť. Ak dobre počítam je to osem krokov, z ktorých väčšina je naozaj zbytočná. Po tom čo sa preklikáte k vylepšovaniu daného predmetu je to už jednoduchšie, stačí dokola klikať na Invest, Invest All a vybrať atribút, čo je ale tiež dosť nezmyselný proces.

 

 Jednoduchšie je to našťastie so stavaním a vylepšovaním veží. Všetko potrebné máte napevno priradené ku klávesám 1 až 0, pričom prvých päť slúži na liečenie, opravovanie, predávanie, atď a druhá polovica na vyvolanie konkrétnych veží. Druhou alternatívou je stlačenie scrollovacieho kolečka na myši a z prehladného kontextového menu si vybrať čo chcete robiť.

 

 Hrať môžete lokálne alebo online, kde máte na výber moderovaný alebo otvorený herný mód. Pri otvorenom môžete hrať vlastné mapy a módy (development kit je volne prístupný). Základom hry je kampaň, ktorá sa skladá z trinástich levelov a troch bonusových. Na strednej obtiažnosti sa dá prejsť v priemere za osem hodín, ak hráte dvaja dostanete sa obaja asi na tridsiaty level. Obťiažností je viacero, Easy, Medium, Hard, Insane a Nightmare. Problémom je, že keď hru prejdete na Medium a s rovnakými postavami idete na Hard, tak vďaka Vášmu vysokému levelu je hra naozaj veľmi jedoduchá. Okrem kampane, môžete hrať Surival mód (nekonečné vlny nepriateľov), Pure Strategy (s hrdinami sa nemôžete zapájať do bojov, všetko záleži od rozloženia obrany), Hardcore a nakoniec Challenge. Challenge je bohužial neprístupný v základnej hre, na výber je niekoľko platených DLC, čo ma veľmi sklamalo.  Do hry Vás buď zavolá kamarát (musíte spustiť hru, preklikať sa do správnej kategórie, v ktorej je aj Váš kamarát a potom čakať kým Vám pošle pozvánku, prepnúť sa do windowsu a v steam chate kliknúť na pozvánku, a hrať), môžete vytvoriť vlastnú hru, pripojiť sa na už existujúcu alebo cez sa cez Quick Match nechať pripojiť niekam náhodne. Quick match mi nepripadá veľmi funkčný, ako level 40 ma pripojilo k levelom 70+ a príšerne to lagovalo.

 

 Dungeon Defenders nie je hra pre každého, ale ak ste doteraz neboli fanúšikmi tower defense hier (tak ako ja), neznamená to, že by sa Vám nemusela páčiť ani táto. Hra je neustále updatovaná a patchovaná (aj keď jediný problém, na ktorý som narazil je spomínaný quick match) a funguje bez chyby. Sám by som ju nehral (skúšal som a nebavila ma), no s kamarátmi je to skvelá a nenáročná zábava. Čo mi ale naozaj vadí sú DLC. V ponuke je ich už pätnásť! Tri sú zadarmo, väčšina (najmä tie Challenge) stoja 1,6 eur a plánujú sa štyri (dve už sú vonku) príbehové DLC, každé za štyri eurá.


napísal laker_faker 18.3.2012



Páči sa mi!

8.0
DUNGEON DEFENDERS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: REVERB / Trendy Entertainment
Štýl: RPG / Akcia
Dátum vydania: 19.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk