Need for Speed: Most Wanted (2012)

V poradí devätnásty diel série Need For Speed sa chce vrátiť k starým dobrým časom série. Alebo k Burnoutu?

PC
pridal life28 8.11.2012 o 6:50 pod používateľské recenzie

8.5


Fanúšikovia boli samozrejme plní očakávaní, Most Wanted je všeobecne považovaný za jeden z najlepších dielov značky NFS, priniesol kombináciu otvoreného mesta z Underground a naháňačiek s policajtmi z Hot Pusrsuit.

Práve remake Hot Pursuit bol hrou, ktorú Criterion pod taktovkou EA vytvorili v roku 2010. Most Wanted sa chce zase vrátiť k pôvodnej hre, takže sa môžete tešiť na otvorené mesto, naháňačky s policajtmi, aj zoznam desiatich najlepších jazdcov v meste, ktorých budete postupne predbiehať. Vzhľadom na dnešné trendy samozrejme pribudlo mnoho noviniek, ktoré mali gameplay priblížiť širším masám, aj multiplayerovej komunite.

Začiatok hry je veľmi rýchly, žiadne opletačky s príbehom alebo tutoriály. Ocitáte sa v meste Fairhaven, dostávate prvé auto a všetko ostatné je len a len na vás. Oboznámite sa so zoznamom desiatich najlepších závodníkov, ku ktorým sa však môžete postaviť až vtedy, keď dosiahnete určitý počet Speed Points. Tie získavate závodením, ale aj rôznymi aktivitami, ktoré mesto ponúka.

  

V meste sú rozmiestnené stovky billboardov a brán, ktorých rozrazením získate nejaké tie Speed Pointy. Tie si môžete zarobiť aj prejazdom cez rýchlostné radary, či navýšením škôd počas naháňačiek s policajtmi. Síce týmito spôsobmi si dostatočné množstvo pre bossov budete zbierať dlhšie, nie je to nemožné a hra vás tak vôbec nenúti ísť závodiť. Ak sa v kolotoči pretekov budete predsa len chcieť pohybovať, zoznámte sa so systémom EasyDrive.

Systém EasyDrive je integrovaný na obrazovke počas celej hry a ovládať ho môžete aj počas jazdenia. EasyDrive ponúka tri základné funkcie – Autolog, zmena a úprava vozidla a manažér závodov. Autologu a multiplayerovým možnostiam sa budem venovať neskôr, zaujímavé sú ďalšie dve kategórie, ktoré sú v sérii úplne nové a originálne. Jedno si zaslúži pochvalu, druhé pokarhanie.

Najskôr však musím spomenúť jeden dôležitý fakt – všetky autá (okrem bossov) máte odomknuté už od samého začiatku hry. Ak ich nájdete, môžete v nich jazdiť – to je motto, ktoré ruší viac ako 20-ročnú tradíciu postupného odomykania a nakupovania. Áut je v hre takmer 50 a nie je nič neobvyklé, keď sa hráči preháňajú po meste v naleštenom Porsche, už po pol hodinke hry.



Ono tento systém sa k sandboxovej hre hodí skvele, napríklad v GTA tiež nejazdíte najskôr na kraksni, potom na fáre, ale to fáro si proste zoberiete, kedykoľvek ho budete potrebovať. Pri NFS to je ale trochu zložitejšie. S každým autom máte totiž len 5 závodov, ktoré si môžete nepovinne odjazdiť. Ak chcete ale ďalej získavať pekné odmeny za nové závody, budete musieť autá stále meniť. Možno aj preto si autá neobľúbite tak, ako to bolo v starších hrách a navyše odpadá zodpovednosť za investície do auta.

Kedysi sme s radosťou kupovali nové vozidlo s tým, že aspoň nachvíľu budeme pred ostatnými vo výhode, tu však s každým autom prichádza aj adekvátna obtiažnosť. Ak sa teda nechcete v závodoch premávať rýchlosťou 300 km/h v Lamborghini aby ste nazbierali nejaké speed pointy, zoberiete si nejaký slabší offroad a závodiť budete v pomalšom štýle, čo znamená, že podobne rýchle vozidlá budú mať aj pretekári. Systém voľného prístupu k autám mi vyhovuje, štýl kampane však ukladá nový trend. A to taký, že bossa v Bugatti dokáže prekonať aj Ford Focus.

Vozidlá je možné priamo v hre (aj počas závodu otvoríte EasyDrive, bohužiaľ bez spomalenia času) jemne upravovať, prejazdom cez pumpu ho opravíte a prefarbíte, ostatné doplnky je možné si odomknúť prejdením spomínaných piatich závodov. Získate tak nitro, rôzne druhy pneumatík, či posilnenú konštrukciu, ktorá odolá tlaku súperov. Do iného auta skočíte rovnako v EasyDrive, alebo k nemu zaparkujete a presadnete.

Závody sú viac-menej klasické, od šprintu, cez udržiavanie rýchlosti cez radary, alebo okruhy, do toho však postupom hry začnú liezť policajti a závod sa tak zväčša nekončí preletom cez finiš. Špeciálne bossovia s exkluzívnymi vozmi potom dokážu zahriať gamepad, či volant. Najskôr ich musí hráč predbehnúť v šprinte, potom ho musí „zostreliť“ ak chce jeho auto a nakoniec sa zbaviť aj policajtov na krku. Ak vám však boss po skončení závodu utečie, ešte stále sa bude premávať po meste a kvôli získaniu jeho auta tak nemusíte opakovať pretek. Chýba tu však akási personalizácia postáv, v starom Most Wanted sme mali tú česť vidieť, s kým pretekáme.




Dokončiť taký závod a pohybovať sa po meste nie je sranda. Hra disponuje relatívne ľahkou obtiažnosťou, keď ale nabúrate, pri ťažkých pretekoch nasleduje jednoznačný reštart. Pri nabúraní sa navyše spustí desať-sekundové video, kedy sa pozeráte na deštrukciu svojho auta. To by nebolo nič, ak by ste som sa na to nemusel pozerať prakticky každú minútu. Po čase som si na ovládanie zvykol a búral som oveľa menej, chuť rozbiť ovládač pri dôležitom závode ma ale neopustila.

A môže za to jeden podstatný problém – slabá odozva ovládačov a to aj na vysokej frekvencii FPS. Uhnúť pred civilistom tesne pred zrážkou bolo v starých dieloch veľmi nápomocné, tu to je vzhľadom na spomalenú odozvu takmer nemožné. Problémy tiež nastanú, ak sa chcete vyhnúť barikáde policajtov, alebo prepichnutiu pneumatík. Vyriešilo by to možno spomalenie času.

Inak hodnotím jazdný model kladne, z každého vozidla ide iný pocit z jazdy a odporúčam vyskúšať čo najviac modelov, aby ste si našli ten, ktorý vám vyhovuje najviac. Aj napriek tomu, že v závodoch s ním strávite len pár desiatok minút, dôležité je aj mesto. Jazdný model nie je tak arkádový ako v Burnout Paradise, ale simulácia to nie je ani zďaleka.

Práve Burnoutu sa Most Wanted podobá najviac, však je to od rovnakých vývojárov. Mesto priam láka k objavovaniu, k voľnému jazdeniu a preprava k päť kilometrov vzdialenému závodu nebude vôbec nuda. Dizajn mesta spolu s jazdným modelom som si neskutočne užíval, ponúka krásne výhľady na prírodu, aj zástavbu, skratky, skoky, skrýše, strechy, mosty aj tunely.




Poznať mesto je dobrý (a snáď jediný) návod ako sa zbaviť polície. Tá sa za vami rozbehne už len za to, že pred nimi pálite gumy,  naopak, sú tolerantní, ak v meste preletíte sto päťdesiatkou, hlavne, že nič nerozbijete. Čaká na vás šesť úrovní hľadanosti a podľa toho vybavené policajné zložky. Zbaviť sa Interceptorov nie je sranda, ak ale poznáte mesto, viete ich zaviesť do uličiek a skokov, kde proste nemajú šancu. Bez toho naopak nemáte šancu vy. Pri vyšších úrovniach obtiažnosti by sme všetci privítali nejaké tie pasce, bohužiaľ, budete si musieť vystačiť s mestom.

Prikladám pár tipov, ktoré môžete vyskúšať, keď budete mať s políciou vážny problém. Je dobré si vybrať stredne silné auto, ktoré je rýchle a zároveň ustojí silnejšie nárazy. Zbaviť sa polície môžete na dialničných vstupoch a výstupoch, na ktorých môžete krúžiť. Ak sa policajti v týchto úsekoch zamotajú, stačí šliapnuť na pedál a vypustiť poriadnu dávku nitra.

 

Ak po vás nejde celý oddiel, môžete sa tiež schovať do jednej z budov, alebo stavebných objektov, ak sa nebudete hýbať a zhasnete svetlá, policajti to vzdajú. Nezabudnite sa pohybovať po úzkych a ťažko dosiahnuteľných priestoroch a mierte to tiež na skoky. Vyplatí sa kľučkovať medzi kontajnermi, na stavenisku, alebo po schodoch, či vlakových koľajniciach. Pamätajte, vždy si môžete prepnúť počas jazdy na výbušné nitro, ktoré vám na pár sekúnd zaistí okamžitý únik.

 

Tu musím spomenúť aj skvelé hlášky policajtov vo vysielačke, ktoré vám ako jediné v celej hre dajú vedieť, že tam nie ste sami, ako osoba. "Títo jazdci sú dobrí, fakt dobrí" ... "Asi ich stratíme, tie fára sú iná liga" ..."Hej, dávajte pozor na rýchlosť, chceme ich chytiť, nie stratiť jednotky!" ... "Uzavrite celú diaľnicu, nechcem tu vidieť žiadnych civilistov, pošlite interceptorov!"

 

Skočím k multiplayeru, ktorý do hry prináša úplne iný rozmer. Žiadne lobby, žiadne menu, len jazdenie. To sa líši od singleplayerových závodov len tým, že eventy vás v ničom neobmedzujú. Je jedno s akým autom prídete, či to bude off road, formula, exotické auto, alebo muscle. Hráči majú dva pevné body – štart a koniec, ako sa k cieľu dostanete je len na vás. Všetko je navyše ovládané cez EasyDrive, takže prechod zo singláča do multiplayeru a naopak prakticky nevnímate.

Herné módy sú rozdelené do niekoľkých kategórií v Playliste, ktorý zaručí, aby sa herné módy neopakovali. Pretek je mód, v ktorom budete klasicky pretekať cez sériu checkpointov. Speed test vám zase dá 90 sekúnd na to, aby ste cez radary prešli najvyššou rýchlosťou. Freedrive Challenge je mód, v ktorom hra náhodne vygeneruje sériu zábavnejších úloh, ktorých plnenie je hodnotené Speed bodmi. Ide napríklad o najdlhší drift, najrýchlejšiu cestu na strechu alebo najväčší skok. Posledným módom je týmový závod, kedy výsledný čas skladajú všetci pretekári z tímu.

Multiplayer tak plní neoddeliteľnú funkciu a ak máte počítač pernamentne pripojený k netu, vďaka absencii príbehu odporúčam prepínať medzi kľudným singleplayerom a akčnejším multiplayerom. Aj keď sú AI nepriatelia dosť agresívny a vedia vás poťukať, predsa len to je s kamarátmi a živými hráčmi iný zážitok. Autolog 2.0 všetku aktivitu v singleplayeri aj multiplayeri monitoruje a porovnáva s priateľmi. Zaznamená čady závodov, počet rozbitých brán, nájdených áut aj výsledky v naháňačkách s policajtmi.




Chameleon engine vyzerá bezchybne. PC verzia je vybavená hi-res textúrami a parádnymi odrazmi na mokrej vozovke, možno za cenu vyšších nárokov na hardvér. Rozdiel medzi najnižšími nastaveniami a najvyššími (ako sme porovnávali v článku) nie je zas tak drastický a zážitku z hry to neuberie. Je ťažké presvedčiť automobilky, že poriadna deštrukcia auta hre len prospeje, ale dočkali sme sa celkom solídneho spracovania. Plechy neodlietajú, ale je ich možné decentne pokrčiť, odrieť a povybíjať, čo sa dá. Na ovládaní auta sa prejaví len vyfučaná pneumatika.

Mesto vyzerá nádherne, odrazy, počasie a nakoniec aj všetky tie vozidlá sú skvele prepracované. V jednej z tých lepšie vyzerajúcich závodných hier mi rozhodne chýba fotorežim, s ktorým by vďaka skvelému vizuálu vznikali krásne zábery. Čo je lepšie, je to parádne ozvučené, či už burácajúce motory, ktoré si s radosťou naštartujete, alebo bezchybná hudba, ktorá spája novšie, i staršie songy, aby spolu vytvorili atmosféru, ako kedysi Most Wanted, či Carbon.

Criterion odviedol skvelú prácu. Most Wanted síce kampaň nemá – čisté závodenie je len rozdelené do online a offline módov – no vďaka absencii príbehu je možné voľne prechádzať medzi SP a MP, získavať body cestou, akú si zvolíte a nikto vám nediktuje, čo robiť. Hra je aj po desiatich hodinách zábavná, ponúka stále nové možnosti a už len to exkluzívne auto od bossa vás bude ťahať dopredu. Nakoniec skončíte jazdením po meste, kochaním sa okolím a počúvaním soundtracku, budete prekonávať rekordy, súťažiť v online výzvach, vymetať policajtov a zistíte, že to nové Most Wanted predsa len nie je také zlé.

Plusy:
perfektný vizuál, zvuky, soundtrack, skos z offline do online, EasyDrive systém, pocit z jazdy, dostupnosť všetkých vozidiel, živá polícia

Mínusy:
mizne zodpovednosť za odomykanie áut, pomalá odozva ovládačov, frustrujúce búranie

Verdikt: Tejto hre by skôr pristal názov Burnout Paradise 2. Herné elementy sa odkláňajú od tradície NFS a prichádzajú nové, ktoré nie sú zlé, len nemusia sadnúť každému. Skvelý vizuál a hrateľnosť podporuje multiplayer, v ktorom začína podstatná časť zábavy.


napísal life28 8.11.2012



Páči sa mi!

8.5
NEED FOR SPEED: MOST WANTED (2012)

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Criterion Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2.11. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk