Exhumed

Egypt, chrámy, múmie a votrelci, čo viac si priať!

PC
pridal Raina Audron 23.11.2012 o 10:18 pod používateľské recenzie

9.0


 

 

V rámci 20. výročia od vzniku Lobotomy Software si dnes pripomenieme jednu z ich prehliadaných klenotov. Presuňme sa teda do roku 1996, ktorý bol pre herný priemysel prelomový. Počas neho vyšli také legendy ako Duke Nukem 3D, Daggerfall, Quake, Tomb Raider, Diablo, Super Mario 64, Crash Bandicoot či Resident Evil, a mnoho iných, ktoré priniesli nové nápady a ovplyvnili tak budúci vývoj hier. Niekde tam vzadu za týmito peckami sa krčil aj Exhumed (v USA známy pod názvom Powerslave), ktorý vyšiel v čase, keď sa 2D sprity v fpskách začali pomaly vytrácať a nahradili ich 3D objekty (jednou z prvých lastovičiek bol Quake). Často označovaný za klon Dooma či Duka, Exhumed bol zadupaný a zabudnutý pod náporom toľko kvalitných hier. Ale tí čo ho hrali vtedy alebo neskôr, nezabudli dodnes. Exhumed má totiž originálnu a nezameniteľnú atmosféru Egypta a vynikajúci dizajn levelov.

 

 

Na začiatku nás do deja uvedie kniha, z ktorej sa dozvedáme, že Egypt bol napadnutý votrelcami z vesmíru a hlavný hrdina bol vyslaný spolu s jeho tímom, aby zbavil svet tejto novej hrozby. Po ceste bol jeho vrtuľník ako inak zostrelený a on jediný prežil (aké šťastie v nešťastí). Vyzbrojený iba mačetou, začína sa tak jeho aj váš boj o prežitie proti hordám nepriateľov (takže až taký šťastný nakoniec nebol). Váš arzenál sa neskôr rozšíri o ďalšie zbrane ako pištoľ, samopal M60 a neskôr získate aj niečo neobyčajnejšie ako kobria tyč, ktorá vysiela hadie navádzacie projektily, prsteň, z ktorého sršia ohnivé gule či náramok, ktorý metá blesky. Každý si prijde na svoje a sila zbraní je dobre vyvážená. Veľmi zaujímavým a originálnym nápadom je, že v hre v podstate nenájdete muníciu v pravom slova zmysle. Všetky zbrane (okrem mačety) dobíjate pomocou modrých orbov, ktorý vypadnú buď z rozbitých váz alebo mŕtvych nepriateľov. Dobíjanie zbraní sa tak stane taktickou záležitosťou a mnohokrát je lepšie si premyslieť, ktorá zbraň dostane prednosť. Autori mysleli aj na to, že pod vodou zbrane nefungujú, takže môžete použiť iba mačetu alebo magicky nabité zbrane. Vaše zdravie sa zas dopĺňa zozbieraním ružových orbov. Obe druhy orbov sa objavujú vždy náhodne (okrem špeciálnych, ktoré doplnia celé vaše zdravie alebo nabijú všetky zbrane). Zdravie je možno si predĺžiť nájdením Ankh symbolov roztrúseným po leveloch.

 

 

Nepriateľov je v hre pomerne hojne. Od najmenších škorpiónov a supov, po Anubisových vojakov, múmie, pirane, šelmie ženy, niečo ako prerastené osy, votrelci a ohnivé hydry. Každý z nich má osobitný útok a vo väčšom množstve vám dajú fakt zabrať. Hlavne hydry znesú pomerne veľa. Bossovia sú osobití a dosť tuhí, predstavujú pomerne veľkú výzvu.

 

Čo však v hre naozaj prekvapí je, že na rozdiel od presne lineárneho postupu od jedného levelu k druhému, Exhumed disponuje nelinearitou. Na začiatku si síce na mape môžete vybrať len prístupný level, ale akonáhle nájdete novú ťavu (ťava = exit), tak sa môžete presunúť do ďalšieho, prípadne navštíviť tie predšolé. Dokopy je ich 21 a hlavným centrom je údolie Karnaku. Architektúra levelov je pomerne jednoduchá ale dýcha atmosférou v egyptskom štýle. Navštívite plno rôznych chrámov ako ten v Karnaku, Ramsesovu hrobku, alebo Setov Palác. Okrem toho vaše stopy povedú do aj do opusteného táboru v púšti, tichých, smrteľných bažín a do útrob sopky. Hlavne výstup na sopku a nasledovný pád do nej je veľmi atmosférický, kde svoj vzostup padákom opatrne navigujete, dúfajúc, že sa vyhnete prúdom horiacej lávy. Levely síce nie sú nejak obzvlášť rozsiahle, ale ak zomriete, idete level úplne od začiatku, žiadne checkpointy, takže obtiažnosť si Exhumed udržuje na úrovni, hlavne v neskorších pasážach je pomerne vysoká. Sem tam stlačíte spínač, ktorý dá do pohybu plošinu, otvorí dvere, ale najmä je potrebené zozbierať štyri kľúčové artefakty. Každý z nich otvorí dvere s príslušným symbolom a často sa zapotíte pri ich hľadaní. Prieskum levelov sťažujú niektoré pasce, či už v podobe kanónov strieľajúce ohnivé gule, padajúcich plošín, podvodných mín a lávy. Vysokú zábavnosť udržuje aj to, že obsahujú spústu skrytých alebo nedostupných pasáži, do ktorých sa ale dostanete o dosť neskôr. Na to slúžia rôzne artefakty, ktoré po ceste získate. Náš hrdina spočiatku vie povyskočiť iba trochu ale akonáhle nájde sandále boha Ikumptet, tak sa z hry zrazu stáva Tomb Raider v pravom zmysle slova, aj s hrobkami a skákaním. Exhumed obsahuje veľa plošinovkových pasáži, ktoré pôsobia po bojoch s nepriateľmi osviežujúco. Ak by ste nevedeli kam ďalej, je vám k dispozícií Ramsesov duch, ktorý vás vždy usmerní a dá potrebné rady. K dispozícii máte aj mapu, ktorá sa spočiatku zakresľuje ako objavujete nové chodby. Okrem sandálov taktiež získate masku Sobeka na dýchanie pod vodou, ktorá predĺži vaše podvodné výlety, šálu bohyne Isis, ktorá poslúži ako padák, či Horovo pierko, ktoré vám dokonca umožní levitovať. Všetky tieto schopnosti využijete počas hry a je to fakt zábava objavovať nové cestičky, ktoré boli predtým nedostupné a spôsob ako sa do nich dostať.

 

 

Vlastnou kapitolou hry je hudba. Zaujme už od titulnej obrazovky, až po záverečné titulky. Počas hry perfektne dotvára atmosféru so svojimi uchu lahodiacimi egyptskými motívmi a zvukmi. Všetky melódie sú výrazné a skvele sa hodia do levelov, ktoré je radosť prechádzať s takým dobrým soundtrackom. Grafika hry odpovedá veku (Patrik, radšej sa nepozeraj) a  obsahuje 2D predmety a nepriateľov ktoré majú slušne animované sprity a 3D prostredia, ktoré sú náležite otextúrované egyptskými hieroglyfmi a maľbami. Jediným problémom je, že ak sa trochu priblížite k stene, tak textúry divne menia smer, čo bolo ale problémom viacerých PlayStation hier. Hra má dokonca dva konce, a ktorý dostanete závisí iba od vás.

 

Exhumed ovplýva klasickou hrateľnosťou s novými nápadmi, a zabaví tak aj tých, čo zvyčajne fps hry nehrajú. Je to taký mix Dooma/Tomb Raidera z pohľadu prvej osoby strihnutý Zeldou. Divná kombinácia, ale ako celok to funguje perfektne. I na svoj vek, je Exhumed stále novátorským a ak sa chystáte na dovolenku do Egypta, ale chcete zažiť aj akčnejšie dobrodružstvo než obdivovať pyramídy, určite si túto hru zožeňte.

 

Hra vyšla na PC, PlayStation a Saturn. Treba poznamenať, že PC verzia je úplne odlišná, s úplne inými levelmi ako konzolové verzie a aj tie sa od sebe líšia pár detailami.


napísal Raina Audron 23.11.2012



Páči sa mi!

9.0
EXHUMED

WiiU
PC

Vývoj: BMG Interactive / Lobotomy Sofware
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31.10. 1996
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk