Crash 'n' Burn

FlatOut + Burnout x NFS Underground = Win ?

PS2
pridal TomLehockySVK 14.1.2013 o 14:45 pod používateľské recenzie

7.0


Za tie roky čo už hrám hry som si už stihol "vypestovať" určitý návyk. A to taký, že keď už príliš dlho hrám len samé dobré hry, tak po čase si od nich musím oddýchnuť a zahrať si nejakú "hovadinu". 
Výber je našťastie aj v tejto oblasti dosť široký (stačí sa portfólio City Interactive).

Občas príde vhod hra pri ktorej netreba hľadať zložitý príbeh, komplikované herné mechanizmy, či príliš hlbokú myšlienku. V tomto smere som osobne vždy hľadal potešenie v autových hrách, konkrétne sub-žáner deštrukčné derby (kto si ešte spomenie na Destruction Derby Raw ?). 


Staré autá zo šrotoviska v aréne pripravené na hromadný masaker. Má to v sebe určité čaro keď vidíte ako si navzájom idú jazdci s úsmevom na tvári trhať plechy.


Našťastie, aj my hráči máme z čoho v tejto oblasti vyberať. Vráťme sa na moment do roku 2004 ...

Konzolové Svety PS2 a Xbox v tom roku pošťastil Burnout 3: Takedown. Arkáda, ktorá si plne zasluhovala hodnotenie „najlepšie arkádové závody v histórií“.


Ťažko konkurovať ... lenže chlapci a dievčatá z Climax Studios v spolupráci s Eidos Interactive si povedali, že skombinujú to najlepšie z hier ako FlatOut a Burnout, k tomu pridajú trochu tuningu NFS Underground 2 a spravia z toho mega-hit. Toľko zatiaľ k plánu ... ako dopadla realizácia ? Veľmi zaujímavo, treba povedať, ale poďme si to rozobrať krok za krokom.

Dizajn:

Hlavnú časť hry tvorí šampionát rozdelený na 7 kategórií (GP, XGP, GP Series, atď ...). V niektorých musíte prejsť len jednu trať, zopár kôl, prežiť a ak je to aj možné, tak vyhrať. Ďalej príde aj séria viac tratí po sebe s bodovými hodnoteniami za pozície na trati. Za peniaze ktoré utŕžite z víťazstva si môžete vylepšiť vášho tátoša, či už po vizuálnej stránke rôznymi spojlermi, vymeniť prednú/zadnú kapotu, farbu a rôzne iné, alebo si zaplatíte väčšiu výdrž auta, prípadne viac turba.

Na štartovnej čiare sa stretne úctyhodný počet jazdcov. Až 16 ! Bohužiaľ autá sú na výber len štyri - Compact, Pick-up, Muscle a Sport - z toho na začiatku sú odomknuté iba prvé dve menované. Je to veľmi málo a aj keď vizuálnou úpravou sa dá dosiahnuť určitú odlišnosť, tak nie je to nič na čo by mohli byť tvorcovia na seba hrdý aj z dôvodu minimálnych rozdielov v jazdných vlastnostiach.


Herných režimov je viac ako dostatok – rôzne variácie na klasické preteky, ničenie sa navzájom v aréne, či dokonca preteky „kamikaze“ kde jedna polovica peletónu ide jedným smerom a druhá polovica opačným, takže o poriadne adrenalínové momenty nie je núdza.


Trate sa odohrávajú na (podľa mena) známych miestach a v mestách ako San Francisco, Detroid či dokonca aj Grand Canyon a ďalšie. Každá trať navyše ponúka dve verzie a každá verzia aj tzv. „X-ovú“ variantu, čo je tá istá trať len z nástrahami pri okrajoch a rôznymi skokmi pre spestrenie. Nečakajte však žiadne dych vyrážajúce výhľady, alebo miesta na kochanie sa (aj z dôvodu že nie je kedy, kvôli prebiehajúcej vojne na trati). Okruhy sú dosť jednoduché ovály len s pár zákrutami, nie sú príliš dlhé, ale naopak sú dosť široké aby sa mohli následne zaplniť troskami áut.


Split Screen Bohužiaľ nie je na výber, čo je škoda, lebo by to hre predĺžilo životnosť, kedže online nie je s kým hrať.

Hrateľnosť:
S ovládaním auta problém nikto mať nebude. Všetko ide plynulo a ľahko, k úplnej kontrole na začiatok postačí plyn, brzda/cúvanie a ručná brzda. Čo ale spôsobí mierne úvodné šoky je (ne)výdrž vášho vozítka, ktorému stačí pár ťukancov a už sa porúča do auto-šroto-nebíčka. Začiatku budú teda nekompromisne drsné. Je treba nazbierať poriadne peniaze na vylepšovanie „životnosti“ auta, ináč si ani nepísknete.

Po úvodnom oťukaní sa s mantinelmi trate si spomeniete na časy kedy nikomu neprekážala „gumovosť“. Podobne sú na tom aj zrážky s oponentmi. Niekedy vyzerajú búračky super, inokedy ako crash testy na Mesiaci.

Problémom je ďalej fakt, že aj keď dostanete finančné a nitro bonusy v prípade dorazenia súpera, tak dokým ho len „oťukávate“, tak vám len ubúda drahocenná energia ktorej nie je nikdy na plytvanie.

Je to škoda, lebo keď už má hra v názve „Crash“, tak by človek čakal že ku „crash-ovaniu“ bude aj viac motivovaný. To ale nemení nič na tom že búranie je zábavné, aj keď pre menovaný problém, aj „zbytočné“.

Poškodenia na jazdné vlastnosti vplyv nemá vôbec. Aj keď, kto by to od takejto arkády aj mohol chcieť ...

AI ostatných šoférov je na tom rôzne. Pud sebazáchovy však v mnohých prípadoch nepreukazujú. Ako keď pretekáte kamikaze a vidíte oproti idúcu svorku nadržancov, ale nikto neuhne. Asi radšej zavreli oči, aby ten masaker nemuseli vidieť.

O vašu prítomnosť ale príliš záujem nejavia a idú si viac-menej po svojej trase, v prípade že sú na trati aj rampy či iné prekážky tak neváhajú si aj vyskočiť aj za cenu sebazničenia.

Túto stránku by som ohodnotil ešte celkom pozitívne, lebo vďaka tomu nepôsobia úplne ako stroje, ale robia aj chyby ako ľudia.

Keď už prejde pár kôl z preteku (a niekedy skutočne stačia len tie dve), tak sa na trati začne množiť počet zničených súperov a ich trosky zostávajú na mieste ich posledného spáleného benzínu. Lenže olej im z áut vyteká ďalej a keď niekto škrtne trochu nitra, tak je z toho rázom pekná opekačka pre každého, kto tade prejde.

Takéto prostredie tvorí na trati pekne adrenalínové momenty, kedy musíte sledovať nie len súperov a havárie na trati, ale aj výbuchy súperov a požiare spôsobené z ich trosiek.

Škoda je len toho, že niekedy je pre prílišný chaos na trati výhra otázkou viac šťastia, než jazdeckého umu. V každom prípade s dostatkom jazdeckého umu sa dá vyhrať aj „opatrnejšou“ jazdou, aj keď tempo akým sa preteká je pomerne dosť drsné.

Prezentácia:
Úvodné intro ktoré aj keď nemá príliš zmysel (hromadná čelná zrážka desiatok áut), je pekné aspoň na zasmiatie, no menu hry je celkovo nepríliš prepracované a pomalé na navigovanie. Obsahuje však všetky potrebné možnosti a nastavenia.

Na trati sa hra hýbe prekvapivo dobre, s ohľadom na ten prebiehajúci chaos. Úvodných 60 FPS sa však rýchlo uberie aj k 20, akonáhle sa začne trať zapĺňať množstvom trosiek a ohňov. Väčšinu času je však framerate stabilný a napriek množstvu diania na obrazovke, je grafika ako taká, akceptovateľná. Modely áut príliš detailami neohúria, model poškodenia je ale nadpriemerný.

Audio stránka nepredstavuje nič extra. Motory znejú ako motory, nárazy, výbuchy, šmyky ... všetko má svoj správny „arkádový“ zvuk. Hlásateľ priebežne komentuje dianie na trati (We got a wreck ! Driver looks okay...), škoda len že má pomenej hlášok a tie sa čoskoro začnú  opakovať.

Hudbu tvorý 16 skladieb od v podstate „neznámych“ interpretov, ale každá pesnička sa hodí k šialenstvu ktoré hra predvádza a dotvára správu atmosféru.

Zhrnutie:
Ako celok je hra zaujímavý mix ktorý ponúka zdanlivo všetko čo si hráč môže priať (tuning, deštrukcia, kopec módov a dostatok tratí), lenže autori nevyužili všetok potenciál ktorý mali (chýba väčšia motivácia pre hráča, príbeh neexistuje). Pri pohľade na cenu (v tej dobe na dnešný prepočet cca 20 eur) si nie je príliš na čo sťažovať a ak nie ste príliš náročný a máte doma ešte PS2 ktorej sa nechcete vzdať a naopak chcete niečo na občasné „vypnutie“, tak Crash N´ Burn plne poslúži na tú hodinu-dve hrania.

+ 16 jazdcov na trati
+ Dobré ovládanie
+ Dostatok módov a tratí
+ Deštrukcia a chaos
+ Výber hudby
+ Prijateľná grafika
 

- Málo áut
- Chýba väčšia motivácia k hraniu a ničeniu súperov
- Nevybalancovaná obtiažnosť 
- Absencia split-screen módu
- Dosť drsné začiatky


napísal TomLehockySVK 14.1.2013



Páči sa mi!

7.0
CRASH 'N' BURN

PS2

Vývoj: Climax Studios / Eidos
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19805)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk