Mass Effect 3

Epické vyvrcholenie sci-fi trilógie

PC
pridal REAPERAPO 26.3.2013 o 7:00 pod používateľské recenzie

9.0


V prvom diely sme zničením Vládcu zastavili inváziu Smrťákov, v Mass effect 2 v DLC Arrival sme inváziu oddialili, no teraz prišlo to čoho sme sa najviac obávali. Do našej galaxie totiž vtrhlo samotné peklo. Nikto nás nepočúval, nikto nebral naše varovania vážne a tak Smrťáci zahájili svoj finálny útok na všetky inteligentné formy života v našej galaxii a ako prvá jej v ceste stojí naša planéta Zem. Nikto nebol pripravený, ilúzia bezpečia pominula a nadišiel súdny deň pre celú galaxiu. Jedinou nádejou na záchranu galaxie je veliteľ Shepard, ktorý musí zhromaždiť všetky sily v galaxii aby zachránil nielen planétu Zem ale aj celú galaxiu pred Smrťákmi.

Na začiatku hry si rovnako ako v druhom diely môžeme zvoliť import postavy, čím sa naše voľby v priebehu hry prejavia, čím každá hra môže byť iná v závislosti na rozhodnutiach, ktoré sme učinili v prvom diely. Okrem importu postavy z druhého dielu môžete po dohratí importovať postavu z tohto dielu a tým získať nejaké bonusy ako kredity, všetky zbrane ktoré ste počas prvého hrania získali a úrovne postavy, ktorú ste behom predošlého hrania získali. Import z tretieho dielu je podľa mňa vhodný najmä pre hranie na najvyššej obtiažnosti, no ale ak chcete skutočnú výzvu nikto vám nebráni aby ste si zapli najťažšiu obtiažnosť hneď pri prvom hraní. Po nastavení základných vlastností ako je vzhľad postavy a trieda postavy sa dostávame do hry a sledujeme útok Smrťákov na našu planétu. Po prestrielaní sa k Normandii a po tom ako nám admirál Anderson vráti naše psie známky, navráti nám našu hodnosť a zadá nám prvý rozkaz a to získať posily od rady Citadely, ktoré nám pomôžu získať našu modrú planétu späť. No ešte predtým ako zavítame na Citadelu, kontaktuje nás admirál Hackett aby sme získali plány zbrane, ktoré našla v Proteánskych archívoch na Marse Liara T Soni. No tu sa zdanlivo jednoduchá misia zvrtne keďže jeden člen vašej jednotky po útoku Cerbera skončí zranený a tak okrem žiadosti o pomoc odchádzate na Citadelu aj po lekársku pomoc pre vášho zraneného priateľa.




Ale získať pomoc nebude až tak ľahké ako by sa mohlo zdať. Aby sme získali potrebné sily nielen pre záchranu Zeme ale aj pre záchranu celej galaxie, budeme musieť riešiť problémy ostatných rás, ktoré nám nebudú chcieť pomôcť dovtedy dokým nevyriešime ich vlastné problémy so Smrťákmi. A až keď budú problémy nejakej rasy vyriešené, až vtedy vám poskytnú plnú pomoc, či už to bude ich flotila, pechota, alebo vedci pre stavbu Crucible, čo je superzbraň, ktorej plány ste našli na Marse. Za ich získanie získate War Assets, ktoré sú v sérii novinkou a ktoré sa vám bude započítavať do finálneho zúčtovania medzi vojskami celej galaxie a Smrťákmi. Pri ich získavaní zavítate do rôznych kútov galaxie, ale v žiadnom nebudete v bezpečí, keďže vojna so Smrťákmi beží naplno. Smrťáci ale nebudú jedinými nepriateľmi, proti ktorým budeme musieť bojovať. Bojovať budeme musieť aj proti organizácii Cerberus, pre ktorú sme v druhom diely pracovali, ktorí nás znova priviedli k životu, dali nám novú loď a dali nám potrebné zdroje aby sme zastavili kolektorov. Po tom ako sme po porážke kolektorov sme Cerberus opustili na nás Záhadný vysiela svoje jednotky aby nás zastavil na našej snahe zastaviť Smrťákov, keďže Záhadný má so Smrťákmi úplne iné plány.




V tomto diely je veľký dôraz na emócie, ktoré vás v mnohých úsekoch hry nenechajú ani trochu chladnými. V niektorých pasážach hry vám pri niektorých scénach budú doslova tiecť slzy. Pocit beznádeje dokonca prenasleduje aj samotného Sheparda, ktorého veľmi často trápia nočné mory, hlavne po tom ako videl na Zemi zomierať malého chlapca. No ohľadom príbehu by som mohol spomenúť jednu vec, a to že po vydaní niektorým hráčom hrozne vadil koniec a tak všetky fóra boli zahltené hejtom ohľadom konca. A tak  Bioware vydali bezplatné DLC Extended cut, ktoré vysvetluje niektoré veci v príbehu, plus boli pridané niekoľko scén a obrázkov, ktoré dovysvetľujú udalosti po závere hry. No aj tak sa nájdu takí, ktorým koniec stále vadí a ktorí chcú úplny happy end.




Veľkou novinkou v Mass effect 3 je multiplayer, ktorý sa objavuje po prvykrát v sérii. V multiplayeri ide o to aby ste sa v skupine štyroch hráčov vrátane vás bránili pred vlnami nepriateľov. Raz za čas sa vyskytne, že budete musieť získať informácie, vypnúť terminály alebo zabiť určitého nepriateľ vo vopred stanovenom čase. Bioware dokonca vydávalo bezplatné multiplayerove DLC, ktoré pridávali nové mapy, nových nepriateľov ako napríklad Kolektorov, nové zbrane, alebo aj nové postavy za ktoré môžete hrať. Po dosiahnutí určitej úrovne postavy ju môžete povýšiť, čím sa vám v singleplayeri zvýši pripravenosť galaxie. A tu je veľké mínus. Singleplayer je prepojený s multiplayerom, poprípade s hrou na IOS systémy Mass effect Infiltrator.  Základné mapy z multiplayeru sú prepojené so singlom, kde v singli ide väčšinou o vyzdvihnutie nejakého artefaktu, zachránenie civilistov a podobne a mohli byť v singleplayeri podľa mňa kľudne vynechané.




Cestovanie po galaktickej mape zostalo prakticky rovnaké ako v predošlom diely, len skenovanie sa čiastočne zmenilo. Už nehľadáte na planétach suroviny na vylepšovanie lode ako v Mass effect 2, ale len War assety, poprípade nejake kredity. Ale predtým ako budete môcť oskenovať planétu budete musieť oskenovať časť solárnej sústavy v ktorej sa budete momentálne nachádzať. No akonáhle sústavu oskenujete budete musieť rýchlo konať keďže sa objaví stav pripravenosti Smrťákov vo hviezdokope a akonáhle sa naplní do sústavy prídu Smrťaci, čo len umocňuje atmosféru zúriacej galaktickej vojny. Akonáhle sa smrťáci v skenovanej sústave objavia musíte okamžite odtiaľ odísť a vrátiť sa do sústavy sa môžete až keď tam bude bezpečne, čo nastane po jednej splnenej misii.

Oproti predchádzajúcemu dielu opäť pribudlo RPG prvkov, hlavne vlastností postavy, ktoré môžete vylepšovať. Do hry pribudlo aj možnosť vylepšovania zbraní, kde okrem vylepšovania úrovne zbraní, kde za každú úroveň zbrane sa zväčší množstvo munície v zbrane, poškodenie a presnosť, si zbraň môžete vylepšiť niekoľkými predmetmi, ktoré si môžete zakúpiť v obchodoch na Citadele, poprípade ich nájdete na miestach, ktoré počas hry navštívite. Ak vám v minulom diely chýbalo Mako a ani Hammerhead vám ho nenahradil, tu nenájdete ani jedno, hoci budete ovládať pár stacionárnych ťažkých zbraní.

Unreal engine 3 má svoje najlepšie roky už za sebou a to je aj na hre vidieť. Bioware sa síce snažilo z enginu vytiahnuť maximum, ale aj tak niektoré detaily sú na hru z roku 2012 dosť nízke. V hre najlepšie vyzerajú tváre jednotlivých postáv, ktorých detaily sú oproti predošlému dielu opäť o niečo detailnejšie, ale na druhú stranu prostredia až na pár výnimiek nie sú príliš detailné, hoci by sa z enginu dalo vytiahnuť omnoho viac, keďže taký Batman: Arkham City beží tiež na Unreal engine 3 a podporuje aj DX11. No vytknúť musím animácie pohybu, ktoré sú trochu nedotiahnuté a ktoré vyzerajú v niektorých prípadoch dosť komicky.

Hudobná stránka rovnako ako v predchádzajúcich dieloch na vynikajúcej úrovni. Hudba v hre síce nedosahuje kvalít hudby v druhom diely, no napriek tomu sa jedná o veľmi kvalitnú časť hry. Ako som už spomínal v hre upustíte nejednu slzu a to aj vďaka skladbám, ktoré umocňujú atmosféru samotnej hry. V treťom diely sú dokonca aj použité skladby z predchádzajúcich dielov, hlavne z druhého. Taktiež nemám zlého slova na dabing postáv, ktorý je opäť na výbornej úrovni a len pridáva na filmovosti celej hry.

Do hry bolo vytvorené aj DLC, ktoré pridávali množstvo obsahu. Multiplayerové som už spomenul v odstavci o multiplayeri. Singleplayerové DLC boli From Ashes, ktoré pridávalo novú postavu do tímu, v DLC Leviathan, nám bolo povedané o pôvode Smrťákov, v DLC Omega sme sa pridali k Arii TLoak aby sme jej pomohli oslobodiť Omegu a v DLC Citadel sme sa rozlúčili s postavami, ktoré sme si obľúbili. Posledné menované DLC môžu tí, ktorí stále nie sú spokojný s koncom hry pokladať za koniec hry.




Mass effect 3 je epické vyvrcholenie jednej z najlepších sci-fi sérii, ktoré vás ani na chvíľu nenechá chladnými, nad rozhodnutiami ktoré učiníte budete ešte dlho rozmýšlať, skladby z hry vám budú ešte po dohratí znieť v hlave. No na druhú stranu sú tu mínusy ako prepojenie singleplayeru s multiplayerom, niektoré animácie a pre niekoho ešte doteraz ukončenie hry. No aj tak sa jedná o jedno z najlepších hier, ktoré kedy vyšli a ktorú by si žiaden fanúšik sci-fi nemal za žiadnu cenu nechať ujsť.

Plusy

Príbeh

Soundtrack

Atmosféra vojny

Multiplayer

Rozhodnutia

Mínusy

Prepojenie multiplayeru so singleplayerom

Pre niekoho zakončenie

Prekvapivý útok Smrťákov
V hre sa stretnete aj so starými priateľmi

napísal REAPERAPO 26.3.2013



Páči sa mi!

9.0
MASS EFFECT 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / BioWare
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9.3. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk