Shin Megami Tensei: Persona 4

Dni PlayStation 2 sú už žiaľ zrátané, keďže Sony zastavila výrobu, ale táto konzola mala za sebou skvelé obdobie a stala sa treťou najdlhšou žijúcou konzolou v histórii. Jednou z posledných veľkých hier, čo na ňu vyšli, bola aj Persona 4.

PS2
pridal Raina Audron 9.4.2013 o 14:51 pod používateľské recenzie

9.5


Persona hry patria pôvodne pod taktovku série Shin Megami Tensei, ktorá je o niečo menej známa než Final Fantasy či Dragon Quest. Svet Shin Megami Tensei a všetky hry nesúce tento názov obsahujú viacmenej tie isté monštrá a príšery z mytológie (s každou hrou pribudnú vždy nejaké nové) a podobný herný systém. Natrafíte tak na japonské, čínske, biblické ale aj severské mytologické príšery a božstvá, ktoré spolu koexistujú v jednom koherentnom celku. Charakteristickou črtou hier Persona 3 a 4 je, že spájajú simulačné prvky študentského života (chodenie do školy, von s kamarátmi či brigádovanie) spolu s preliezaním dungeonov. Zvláštna kombinácia, no v hre to funguje perfektne a máte úplnu voľnosť čomu sa chcete v hre venovať. Témou štvrtej Persony hry je hľadanie pravdy, ktorá je ale spočiatku hmlistá a nejasná, a len tí, čo sa nedajú zlákať ľahšou cestou, ju uzrú. Cestou budete riešiť mnoho problémov a hra sa nebojí načrieť do tém ako sú napr. homosexualita či zmena pohlavia.

 

Túto obývačku navštívite nespočetne veľakrát

 

Persona 4 je na prvý pohľad tradičné japonské rpg, ale pod povrchom skrýva prepracovaný systém so štýlovou prezentáciou. Pestré farby a menu zaodeté do žlta vás privíta na titulnej obrazovke. Po kliknutí na New game si viete zvoliť jednu z obtiažností (easy, normal a expert), ale majte na pamäti, že ak raz začnete, je veľká šanca, že sa od hry už neodtrhnete. Ocitneme sa v koži študenta strednej školy, prestupujúceho na jeden rok z veľkého mesta do mestečka Inaba. Zdanlivo by na tom nič nebolo divné, ale keď sa vám prvú noc strávenú v Inabe sníva o mužovi s obrovským nosom, už tušíte, že toto asi nebude len taký obyčajný školský rok.

 

Od vášho príchodu sa všade začne prepierať vražda televíznej hlásateľky, ktorej telo našli vskutku zvláštnej polohe - zavesené dolu hlavou na telefónnom stĺpe. Motív a spôsob vraždy ostáva záhadou a nikto si to nedokáže vysvetliť. V škole sa v tom istom čase dozvedáme o mýte o polnočného kanála, ktorý vám vraj za upršanej noci zobrazí vašu spriaznenú dušu. Náš hlavný hrdina to samozrejme vyskúša, ale namiesto toho je doslova vtiahnutý do sveta za obrazovkou. Je to zvláštne miesto, zahalené do plášťa hmly. Keď polícia objaví druhú obeť, náš hrdina a jeho priatelia nezostanú nečinní a zistia, že majú schopnosť vyvolávať persony – ich druhé ja. Nie je to však spočiatku vôbec jednoduché, pretože každý, kto uviazne v TV svete, je konfrontovaný pred svojimi skrytými pocitmi, ktoré nadobúdajú fyzickú formu v podobe tieňov. Ak je človek dostatočne silný stáť voči svojemu temnému ja a akceptovať ho, je schopný vyvolať túto personu na pomoc v boji. Hlavný hrdina vie vyvolať stovky persón a v prípade potreby medzi nimi aj prepínať. Majú podobu tarotových kariet mimo boja (v boji sú vyobrazené plne v 3D) a každá prislúcha k jednej z 22 arkán tarotu.

 

Igor vám vysvetlí základy fúzie

 

Každá persóna je unikátna, s inými odolnosťami, slabosťami a útokmi. Je to v podstate vaša osobná armáda a nosiť pri sebe môžete spočiatku len pár, ale postupne sa tento počet rozšíri o viac slotov. Tie persóny, ktoré práve nepoužívate alebo nepotrebujete, je možné odhodiť alebo použiť pri fúzii. Každá získaná persóna sa zapisuje do zoznamu a v prípade potreby je možné ju kedykoľvek vyvolať za poplatok alebo ak jej level presiahne základné štatistiky, tak ju aj prepísať. Je to veľmi pohodlný a intuitívny systém a rýchlo si naň zvyknete. Persóny je možné spočiatku zlúčiť vo fúzii dvoch či troch. Tie najvzácnejšie persóny získate iba zlúčením štyroch až piatich určitých vzácnych persón. Fúzia je nesmierne užitočná, keďže novovzniknuté persóny dedia útoky po „rodičovských“ persónach. Deje sa to náhodne, ale ak vaše pôvodné persóny majú rovnaké útoky, tým vyššia je šanca, že výsledná persóna zdedí práve tú schopnosť. Fúzia persón tak otvára možnosti stovkám rôznym kombináciám útokov a dodáva hre na variabilite.

 

Hlavným cieľom hry je včas zachrániť obete, ktoré sa objavia na polnočnom kanáli. Ak do určitého dňa nezachránite unesenú osobu, tak hra skončí. Času je našťastie dosť a máte približne dva týždne na prípravu. Veľmi užitočnou činnosťou je neustále sledovanie predpovede počasia. Zdá sa to podivné, ale od počasia závisí pomerne veľa činností. Viete si tak vhodne naplánovať, kedy je lepšie trénovať a daždivé dni sú vždy predzvesťou hmly – signálom, že niekto bude v ten deň zavraždený. V slnečné dni väčšinou je vhodné plniť sidequesty alebo stretávať sa s priateľmi. Brigádovanie má obmedzenie v tom, že napr. vypomáhať v nemocnici alebo doučovať môžete len v určité dni v týždni. K dispozícii máte taktiež zoznam všetkých aktívnych sidequestov, čo poteší.

 

Keď prší, môžete nakúpiť predmety so zľavou

 

Ako ubiehajú dni v hre, tak spoznávate viac postáv a vaša družina sa postupne rozširuje. Najprv sa zoznámite s Yosukem, synom majiteľa tamojšieho obchodného reťazca Junes, a Chie, ktorá miluje kung fu filmy. Postupne sa do vášho tímu pridajú viacerí spolužiaci, ale v dungeone so sebou môžete mať vždy iba troch. Yosukeho persóna má napr. slabosť na elektrinu a Chie zas na oheň. Vhodnou kombináciou spolubojovníkov tak môžete dosiahnuť výhodu či nevýhodu v boji. V tom vám často pomôžu predmety, keďže ovplyvňujú rôzne vlastnosti (postava získa viac odolnosti voči ohňu či ľadu atď.) alebo získaním nového brnenia či zbraní. Hlavná postava má navyše päť základných vlastností, ktoré môžete postupne zvyšovať – odvahu, vytrvalosť, porozumenie, vyjadrovanie sa a vedomosti. Študovaním v knižnici, pracovaním či čítaním kníh sa v týchto charakteristikách postupne zlepšujete a otvárajú sa vám tak nové možnosti. Chcete doučovať? Potrebujete si zlepšiť porozumenie. Chcete s niekým chodiť? Musíte mať dostatok odvahy, atď.

 

V škole vás niektorí učitelia nebudú mať radi...

 

Zo začiatku si užijete pomerne dosť cutscén a približne hodinu trvá, kým vás hra pustí k hraniu a všetko sa rozbehne. Potom vás čaká zábavné jadro hry, ktoré sa delí na život v normálnom svete a tom v TV. Na mape mesta môžete navštíviť svoju školu, nákupnú štvrť, obchoďák Junes či rieku. Niektoré postavy nájdete iba v určitej oblasti a oplatí sa s každým si pohovoriť. Ak sa vydáte do svojho domu, automaticky nastane večer a môžete si prečítať knihu na zvýšenie vašich štatistík alebo pracovať. Dej hry je limitovaný po obdobie jedného roka, ale potrvá dosť dlho, kým sa konečne dostanete na koniec. Normálny deň prebieha tak, že ráno idete do školy, na vyučovaní občas zodpoviete otázky a po škole máte voľno. Môžete sa vydať či už do mesta, reštaurácie, na nákupy (zbraní a predmetov), alebo ísť prečesať dungeon. Možností je veľa a váš deň si môžete upraviť podľa seba. Niektoré udalosti sú povinné, ale to, s kým a či pôjdete von je na vás a neraz sa stane, že si budete musieť vybrať medzi viacerými voľbami čo robiť v daný deň, lebo poobede môžete stráviť len pri jednej činnosti.

 

Veľmi dôležitým prvkom hry je takzv. Social Link. Na posilnenie svojich persón je totižto nutné si vybudovať vzťahy s vašimi kamarátmi. Či už je to namyslená sestrička v nemocnici, či stará žena, smútiaca za starými časmi, dokopy ich je 22 a každý z nich má svoje problémy. Ak im s nimi pomôžete, napr. blízki spolužiaci vás odmenia vás novými schopnosťami v boji (môžu za vás v boji napr. obetovať či vyliečiť váš status). Lepšie tak spoznáte ľudí nielen vo vašej škole, ale aj počas brigádovania alebo v meste. Niektoré linky sú dostupné až po určitom dátume alebo dostatočne vysokej charakteristike na ich vytvorenie. Vždy, keď sa puto s nimi posilní a spoznáte ich lepšie, tento Social link postúpi o jeden level. Každý jeden Social link reprezentuje jednu arkánu. Čím vyšší Social link level, tým viac skúseností dostane vaša nová persóna príslušnej arkány po fúzii. Pri druhom leveli vzťahu dostane nová persóna iba trochu skúseností naviac, ale ak máte Social link na leveli 7 alebo viac, tých skúseností bude omnoho viac. Odpadá tak otravné levelovanie každej persóny kvôli lepším skillom, čo je veľkým plusom.

 

Máte na výber z viacerých možností počas svojho ťahu

 

Súbojový systém je ťahový, ale veľmi zábavný a záleží na vašich schopnostiach a taktike. Ak ste šikovný a objavíte nepriateľovu slabosť, napr. zaútočíte ľadovým útokom na protivníka s touto slabosťou, tak dostanete ťah naviac. Ak naopak vaši nepriatelia odhalia vašu slabosť, taktiež dostanú ťah naviac. Zaútočiť môžete buď svojou vlastnou zbraňou alebo skillom práve aktívnej persóny. Útočiť zbraňou sa dá vždy, ale skilly berú SP (spirit points), a keď sa minú, musíte si ich doplniť predmetom alebo odísť z TV sveta a vrátiť sa v iný deň.

 

Dungeony sú náhodne vygenerované, ale pokiaľ neodítete z TV sveta, tak sa sa nemenia. Navštívite rozmanité prostredia ako zámok, saunu, dungeon v pixel štýle či dokonca striptízový klub a majú obvykle deväť až jedenásť podlaží. V prielezaní vám pomôže aj mapa, ktorá sa postupne odhaľuje ako napredujete. Nepriateľov vidíte na mape aj v dungeone, takže sa im kľudne môžete vyhnúť. Ak ich napadnete v predstihu zozadu, máte možnosť preemptívneho útoku. Tiene, voči ktorým to vlastne bojujete, majú rôzne farby a veľkosti. Čím väčší tieň, tým viac nepriateľov obsahuje a ťažšie sa mu vyhnúť. Červený tieň signalizuje veľmi silného oponenta a žltý zas vzácneho. Bossovia sú kapitola sama o sebe. Už hneď prvý boss vás poriadne preverí a ak nie ste pripravení, tak si súboj párkrát zopakujete. Jedinou nevýhodou je, že keď zomriete, tak si všetky cutscény musíte zopakovať, preskočiť ich nejde. Vždy vás vráti na posledné miesto, kde ste si uložili hru. Našťastie sa text dá aspoň urýchliť. Jedinou vadou čo sa dá vytknúť pri bojoch, je že jedna z vašich postáv vám vždy poskytuje podporu analyzovaním vašich nepriateľov (zobrazí sa vám ich HP/SP a útoky), čo je super nápad, ale okrem toho aj neustále hovorí ako sa vám darí, či nedarí. Mne to prišlo trochu otravné, ale nie je to nič čo by nejako kazilo zážitok.

 

Preliezanie dungeonov je zábava, každý je iný

 

Zvuková stránka hry je kvalitná a dabingoví herci nahovorili svoje postavy profesionálne a každý jeden hlas je ľahko rozpoznateľný a výrazný. Hlavná postava je síce tichým protagonistom, ale hra vám vždy dá na výber ako sa chcete zachovať v určitých situáciách. Všetky dôležité cutscény sú nahovorené a zvyšok je v podobe textu. Hudobná stránka je taktiež na úrovni a doprevádza hru v pohodovom pop-rock štýle. Počas bojov s tieňmi hrá veľmi chytľavá skladba Reach out to the Truth a ostatné skladby tiež nezaostávajú. Grafika hry je síce z čias ps2, ale hýri pestrými farbami. Prostredia sú pekne vymodelované s množstvom drobných detailov, či už vnútri budov alebo vonku. Postavičky sú zas spracované v anime štýle, ktorý sa do takejto hry veľmi hodí.

 

Persona 4 má jednu veľkú (ne)výhodu. Nevýhodu hlavne preto, že ak nemáte čas a prestanete hrať na niekoľko dní, môžete zabudnúť čo sa dialo alebo čo ste chceli v daný deň robiť. Je škoda, že neobsahuje nejaký denník udalostí, čo by vám pripomenul, čo sa stalo naposledy. Ak naopak máte času nazvyš, tak hra si vás pripúta a neraz sa stane, že si poviete, ešte dám jedno podlažie v tom dungeone a potom to vypnem, až nakoniec vypínate hru po niekoľkých hodinách. Persona 4 vám totižto vydrží kľudne aj mesiac, ak hráte priemerne tri až päť hodín denne. A ak sa dostanete až na koniec v domnení, že ste odhalili pravdu, je veľmi jednoduché prehliadnuť, že hra ešte nemusí skončiť. Závisí to od vašeho konania v určitý moment hry a keď vyberiete čo i len jednu nesprávnu odpoveď, tak dostanete zlý koniec. Ak vyberiete správne, čaká vás ešte takých 20 hodín navyše. Počas hrania je takmer nemožné stihnúť vylevelovať všetky Social linky, a ak ste aj na nejaké zabudli alebo nemali čas, pri New Game + sa o to môžete pokúsiť. Obsahuje pár nových zmien a vaše štatistiky a peniaze sa prenášajú. Môžete sa tak naplno venovať Social linkom, ktoré ste nestihli odomknúť alebo dokončiť. Takisto sa prenáša celý zoznam persón, ktoré ste počas hrania získali a môžete ich znova vyvolať. Obtiažnosť hry takisto zodpovedá čo ste si na začiatku zvolili. Pre nováčikov odporúčam normal, ktorý nie je ani príliš ľahký ani ťažký, a expert v prípade, ak ste už hru raz dokončili a chystáte sa na druhý cyklus.

 

Nové persóny vám pomôžu v boji

 

Zosumarizovať Personu 4 nie je vôbec ľahké. Hra sa pýši dlhou hracou dobou (mne to trvalo približne 100h), ktorú si užijete, ak máte radi japonské rpg a chcete skúsiť niečo nové. Poteší, že nemá náhodné súboje a zaujme aj jej detektívny príbeh. Neberia sa nijak vážne a neraz sa zasmejete počas hrania. Pridajte si k tomu ešte schopnosť vyvolávať a zbierať persóny, dobré spravené taktické boje a vznikla tak unikátna a zábavná hra. Pre mňa Persona 4 patrí k jedným z najlepším jrpg, ktoré som mala možnosť hrať. Ak nemáte ps2, vyšla nová verzia Persona 4 Golden s niekoľkými vylepšeniami.

 

+ prepracovaný a zábavný bojový systém

+ žiadne náhodné súboje

+ možnosť manuálneho aj automatického ovládania postáv pri boji

+ takmer 200 persón na zbieranie a ich kombinovanie

+ striedanie školského života s návštevou dungeonov

+ dlhá herná doba

+ štýlová prezentácia

+ chytľavý soundtrack

 

- rady pri bojoch môžu byť otravné

- na začiatku pomerne veľa cutscén

- skutočný koniec hry je ľahké minúť


napísal Raina Audron 9.4.2013



Páči sa mi!

9.5
SHIN MEGAMI TENSEI: PERSONA 4

PS2

Vývoj: Square Enix / Atlus
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13.3. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk