Alan Wake

Psychologický thriller, ktorý sa vám dostane pod kožu

PC
pridal REAPERAPO 10.4.2013 o 7:09 pod používateľské recenzie

9.0


Každá hra sa snaží zaujať rôznymi spôsobmi. Niektoré hry sa snažia zaujať grafickou stránkou, niektoré prepracovaným príbehom. A čím sa snaží zaujať Alan Wake? Pravdepodobne je to výborným príbehom ako keby vystrihnutého z pera samotného Stephena Kinga, a so svojou výbornou, priam až hororovou atmosférou, i keď ani grafická stránka tohto psychologického thrilleru nezaostáva, ba práve naopak.

V hre sa vžijete do role úspešného spisovateľa Alana Wake, ktorý má v posledných rokoch blok a dlhú dobu nič nenapísal a tak sa spolu so svojou ženou Alice vybral na dovolenku do malebného mestečka Bright Falls, aby si od oddýchol ruchu veľkomesta a od svojích početných fanúšikov. No ale už pri príchode sa ukáže že v tomto mestečku nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá, pretože Alanovi sa bude snívať nočná mora, ktorá je akýmsi úvodom a zároveň tutoriálom do hry, kde vám záhadne svetlo dá baterku, ktorá bude vašou najlepšou spoločníčkou v hre, a k baterke pridá aj zbraň a vysvetlí vám k čomu budú slúžiť. O ich využití si povieme neskôr. V tejto chvíli sa Alan zobúdza a prichádzate do Bright Falls. Vaše prvé kroku v tomto mestečku budú viesť do miestnej kaviarne, kde si vyzdvihnete kľúče od záhadnej pani v čiernom. Po získaní kľúčov sa ubytujete v chatke na ostrovčeku na miestnom jazere, no večer po vašej hádke s Alice, vaša žena záhadne zmizne a vy sa zobúdzate v noci v havarovanom aute na okraji útesu a s krátkodobou stratou pamäti a týmto začína vaša zhruba 12 hodinová púť touto netradične pojatou hrou, ktorá je robená ako seriál, len s tým rozdielom, že nemusíte čakať na ďalšiu epizódu, aby ste zistili nielen čo sa stalo s vašou ženou, ale čo sa deje na prvý pohľad v obyčajnom mestečku.



Vitajte v Bright Falls

Ako som už spomínal, vašou najlepšou spoločníčkou bude baterka, ktorá vám bude pomáhať pri postupe temnými zákutiami mestečka Bright Falls jej svetlom, pretože svetlo je jedinou silnou zbraňou proti temnote, ktorá začne ovládať každú noc a v každom temnom kúte bezbranných obyvateľov mestečka. Ale baterka nevydrží večne, pretože sa vám budú vybíjať batérie a vy ich budete musieť nachádzať aby ste baterku mohli obnoviť.  Ale tým, že posadnutých ožiarite svetlom z baterky ich nezbavíte z pod kontroly temnoty, len ich spravíte bezbrannými voči zbraniam, ktorými ich budete môcť nakoniec zabiť. Ako budete postupovať hrou budete narážať na čoraz silnejších nepriateľov a na tých bude treba silnejšie svetlo a zbrane, keďže zozačiatku máte len pištoľ a obyčajnú baterku, ale postupom času budete nachádzať silnejšie zbrane akými sú brokovnica a lovecká puška.  Rovnako budete nachádzať silnejšie baterky, do ktorých už nebude musieť až tak často meniť batérie. A akoby by posadnutý ľudia nestačili, tak v neskorších fázach na vás budú útočiť posadnuté vtáky, poprípade na vás bude temnota vrhať rôzne veci ako napríklad pneumatiky, železo atď. Pri postupe hrou budete dokonca nachádzať stránky z románu, ktorý ste nenapísali a ktorý opisuje to čo sa práve deje, i keď často krát narazíte na stránky, ktoré opisujú udalosti, ktoré sa ešte len sa majú stať. Spolu so stránkami vášho nenapísaného románu autori narazíte na rôzne termosky s kávou, televízne vysielanie seriálu Night Springs, a dokonca budete musieť aj zbierať muníciu do vašich zbraní, pretože v tejto v hre munície nie je nikdy dosť, hlavne pokiaľ na vás už ide viacero posadnutých. No ale pokiaľ vám už munícia dôjde, tak pomôže len dobehnutie k najbližšiemu svetlu, ktoré vás uzdraví, odoženie nepriateľov a navyše v blízkosti svetla sa nachádza veľakrát nachádza aj bednička s muníciou. No dôjsť k svetlu nikdy nie je jednoduché a preto vám často krát môžu zachrániť svetlice, ktoré odoženú posadnutých, poprípade vám pomôžu svetelné granáty, spolu so signálnou pištoľou, ktoré môžu zničiť viacerých nepriateľov naraz, čo veľakrát nie je vôbec na škodu.



Jedine na svetle sa v Bright Falls môžete cítiť bezpečne

V hre ale veľakrát nebudete musieť ísť peši, keďže budete môcť aj ovládať vozidlá, ktoré vám pomôžu prejsť dlhšie vzdialenosti a navyše vozidlom sa budete môcť zbavovať posadnutých, keďže ich útoky vás nebudú zraňovať pokiaľ budete sedieť vo vozidle. Vozidlá síce preberiete aj za bieleho dňa a vtedy sa budete môcť síce nádhernou krajinou, no tá bude oproti noci prázdna a v podstate bez akejkoľvek atmosféry, čo je škoda, keďže hoci hra má svoje najväčšie kúzlo, tak mohli nejakým spôsobom využiť aj denné pasáže.

V hre sa párkrát ocitnete aj v Alanovej minulosti, kde uvidíte dobu, keď bol ešte úspešným a netrápil ho žiaden blok. Tieto výlety do minulosti vám aj osvetlia Alanovu minulosť a pomôžu vám pochopiť príbeh a samotného Alana.



V PC verzii bol bezplatne pridaný bonusový obsah v podobe dvoch DLC- The Signal a The Writter, ktoré predlžujú Alanov príbeh a dávajú nám nazrieť hlbšie do mysle samotného Alana Waka. No na druhú stranu sú tieto oproti základnej hre mierne odlišné a príliš sa nehodia do základného konceptu pôvodnej hry, no napriek tomu sa jedná o kvalitné predĺženie príbehu.

Hoci je PC verzia Alana Wake portom z XBOXu 360, autori z Remedy vytiahly z už aj tak kvalitného enginu naozaj maximum a vďaka tomu sa jedná o jednu z najlepšie vyzerajúcich hier súčasnosti. V hre sa vylepšilo v podstate všetko čo sa dalo- vylepšili sa textúry, zlepšili sa efekty, vďaka čomu mierne zlepšili temnú atmosféru hry. No je tu jedna vec, ktorá kazí kvalitný vizuál hry a to sú detaily postáv pri rozhovoroch.  Všimnúť si to môžete hlavne pri mimike postáv, poprípade si môžete zlú synchronizáciu hlasov postáv keď pohyb pier nesedí s dabingom postáv.

Zvuková stránka hry je ale oproti vizuálnej stránke bez chyby a to hlavne naozaj kvalitnému dabingu a výbornému soundtracku hry. Hudba je väčšinu hry tajomná a strašidelná, no nájdu sa tu aj skladby v pokojnejšom tempe. V hre narazíte aj na mnoho výborných skladieb od mnohých umelcov ako je napríklad skupina Poets of fall, od ktorých si v hre vypočujete tri skladby, ale z toho dve sú priradené skupine z hry Old Gods of Asgard (dvaja starci).



V hre by som ťažko hľadal nejakú chybu, ale ak by som už mal niečo spomenúť, tak by to bolo už spomenutá zlá synchronizácia hlasov postáv a ďalším problémom by bola optimalizácia hry, keď v temnejších oblastiach sa znižovala plynulosť hry.

Alan Wake je hrou, ktorá zaujme hráča predovšetkým svojím výborne napísaným príbehom a hororovou atmosférou, vďaka ktorej hráč ani na chvíľu nevychladne a neodíde od hry pokiaľ neuvidí záverečné titulky, čo vďaka spomenutému hru radí medzi najlepšie hry posledných rokov a kľudne sa môže zaradiť medzi najlepšie hry všetkých čias.

Plusy:

Atmosféra

Príbeh

Grafika

Dabing

Soundtrack

Zápory:

Synchronizácia hlasov postáv

Denné pasáže

Cez deň sa budete môcť pokochať výhľadom
Hlášky niektorých posadnutých vám vytvoria úsmev na tvári.
V hre budete ovládať aj vozidlá

napísal REAPERAPO 10.4.2013



Páči sa mi!

9.0
ALAN WAKE

PC
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Remedy
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.5. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk