Assassin's Creed 2

Prišiel čas odplaty! A nepriatelia budú pykať za zradu, ktorú spáchali na mojej rodine. Som Ezio Auditore da Firenze. A toto je môj príbeh!

PC
pridal Vivaldi 18.4.2013 o 7:02 pod používateľské recenzie

9.0


Na jazyk sa mi skutočne derú len tri písmená. WTF? Celý čas, čo som túto hru hral som si vychutnával fantastický príbeh s úžasným game-playom a skvele graficky podaným prostredím. Teraz ale sedím na svojej posteli a premýšľam nad koncom hry, ktorý skutočne ostane asi prvých pár sekúnd v hlave ako obrovský otáznik. Čo sa to tam vlastne stalo? Čakal som všeličo, ale tento koniec skutočne nie. A je nutné si ho pozrieť minimálne ešte raz, aby ste si boli istí.

Ešte som len na začiatku recenzie a už otváram koniec. No skutočnosť je práve tá, že po viac ako 30 hodinách hrania mi v hlave skutočne ostalo len posledných 15 minút hry. A snažím sa k tomu nájsť nejaké vysvetlenie, ktoré by mi objasnilo to, čo sa tam udialo. Ale akosi to nejde. Nebudem vysvetľovať prečo. Nechcem tu uvádzať spoilery v prípade, že ešte stále hráte hru. Každopádne dosť zaujímavé.

Teraz sa však budeme zaoberať hrou samotnou. V prvom rade musím pochváliť fantastické prostredie. Nielen fakt, že sa hra odohráva v Taliansku. Ale aj graficky je hra maximálne kvalitná. Do detailu máme rozpracované Benátky i Florenciu a som presvedčený, že aj vám sa to bude páčiť. Máme tu okrem toho zaujímavého hlavného hrdinu Ezia, ktorého príbeh sa nám doslova vnorí pod kožu a budeme chcieť vedieť, ako to celé bude prebiehať.

Rovnako vaše schopnosti. Som z toho ešte teraz skutočne nadšený. A nakoľko ja som vyslovene osoba, ktorá si užívala lozenie po strechách, skoky a podobné lahôdky, samozrejme som neustále musel aj eliminovať stráže na nich. A dokonca sa mi to zapáčilo. A najradšej v tejto hre mám rozhľadne. A keď sa vám urobí nádherný záber na celé oblasť mesta... wow. Veľmi sa mi to páči. 

Rovnako tu získame skvelé zbrane zabijakov, ako sú napríklad skryté nože, dymové bomby, jedovaté nože, vrhacie nože... a tak ďalej. Je tu taká kolekcia možností, akú som asi nikdy nevidel. A najmä je úžasný fakt, že máte vždy viacero možností. Nikdy nie je hra jednotvárna a ako hráča vám dá skutočne možnosť výberu. Uvediem vám len jeden príklad. Chcete sa zbaviť stráží, ktoré stoja pred vchodom do domu, kde máte stránku kódexu? Môžete ich zabiť. Môžete ich odlákať tým, že na zem hodíte zlatky, pošlete na nich zlodejov, ktorí sa za nimi rozbehnú, pošlete za nimi sladké slečny, alebo dáte inštrukcie bojovníkom, aby na nich zaútočili.

A to je len jeden z príkladov. Možností je v každej situácii niekoľko a je len na vás ako sa rozhodnete, a čo vám najlepšie bude pasovať. Plus je tu aj pár skutočne krásnych možností likvidovania nepriateľov. Zabijete ich keď budete skrytí v sene, alebo keď budete visieť na rímse a stiahnete ich dole. Smiešne mi len prišlo, keď som takto zlikvidoval štyroch strážcov, a tomu poslednému vôbec neprišlo divné, že tam ostal sám. Ale nevadí. AI je tu trošku nedokonalá.

Postavy. Tie sú jedným z kľúčom fantastickej hry. A to či už vaša postava, vaši priatelia, alebo nepriatelia. Každý z nich má v rukách svoj vlastný príbeh. Zaujímavý príbeh. A aj postavy, ktoré až tak nebudú načierať do vášho deja sa môžu stať vašimi obľúbenými. Osobne mojou obľúbenou postavou sa stala mladá zlodejka Rosa. A možno budem hnusný, ale akosi som aspoň trochu chcel vidieť trochu romantiky medzi ňou a Eziom. Páčilo by sa mi to. Toto však nie je mínus. Je to len jeden z nápadov, ktorý by som tu uvítal a mohol spraviť hru ešte zaujímavejšou. Je mi jasné, že to všetko sú spomienky Desmondovho predka, ale i tak sme mohli aspoň Ezia urobiť trošku viac podľa seba. To by sa mi páčilo.

Rovnako je tu vynikajúca postava Leonarda da Vinciho, ktorý je v tejto hre viac než len obyčajný maliar a stane sa vašim najlepším priateľom. Nechcem moc prezrádzať a radšej si zistite viac sami tým, že si zahráte túto hru. Leonardo je každopádne chlap, ktorého si obľúbite. A rovnako aj jeho okrídlený stroj. Letieť na ňom bol skutočne veľký zážitok. Wow.

Ďalšia úžasná vec v hre sú rôzne vedľajšie questy, ktoré nemusia priamo súvisieť s hlavou misou a rozličné puzzle v nich. Ako je napríklad zbieranie šiestich erbov na uvoľnenie zámkov najsilnejšieho brnenia v hre. A pri niektorých sa skutočne zapotíte. Musíme byť rýchli a všímaví.

Ďalej hádanky, ktoré objavujete nachádzaním tajomných symbolov na budovách. Správne párovanie obrázkov, ich zloženie, hľadanie konkrétneho predmetu na nich. Rozhodne niečo, čo vzbudilo môj záujem. Každý ďalší bol o niečo zložitejší, no povedzme si jedno, keby boli jednoduché, čoskoro by nás to prestalo baviť. Takto to prináša oveľa viac.

Pridáme do toho ešte vynikajúci a silný príbeh zrady, túžby po pomste a nakoniec aj uvedomenia si, že pomsta nie je to najdôležitejšie a celkový hrací čas na viac ako 30 hodín, máme tu skutočne kvalitný titul, ktorý stojí za to si zadovážiť a zahrať. Skutočne som si s touto hrou užil kvalitnú zábavu a čas s ňou strávený neľutujem.

Avšak sú tu aj veci, s ktorými som až tak absolútne spokojný nebol, a naopak mi výrazne vadili. Je za to väčšinou zodpovedný fakt, že premietame si spomienky.

V prvom rade je to zdanlivá otvorenosť hry. Nemôžete ísť skutočne úplne kamkoľvek, hoci občas vás bude mapa viesť práve tým smerom. Dôvodom je, že v tej oblasti, cez ktorú by ste chceli prejsť sú spomienky, ktoré ešte nemajú byť otvorené a nastane desynchronizácia. Toto je jedna z vecí, ktoré som si neužil. Najmä, keď som musel následne hľadať inú cestu k miestu stretnutia, alebo akcie. Nemám rád, keď sa musím túlať cez celú mapu.

Ďalej, hoci som spomenul, že postavy sú v diele fantastické, sú tu osoby, ktoréé mi počas celej hry maximálne liezli na nervy. Hudobníci. Najmä počas sledovacích misií, keď vám vošli do cesty so svojou lutnou a začali vyspevovať vo vašej blízkosti. Šalel som z toho. Liezli mi tak maximálne na nervy, že som ich často aspoň päsťou musel poriadne udrieť. A moja známosť? O 25% vyššia! To schválne, aby sme ich nemlátili, ale vychutnali si ich skladby? Najmä keď ich máte troch okolo seba a každý spieva niečo iné? Nie. Ak sa dalo snažil som sa im utiecť. Akokoľvek.

A keď už som to načal, tak tiež som akosi neobľuboval misie, kde ste mali niektorého z vašich nepriateľov zavraždiť nenápadne. Najmä, keď ste danú osobu zavraždili, ale stotinu sekundy predtým vás zaregistroval strážca a mohli ste ísť odznovu. Niektoré z týchto misií som prechádzal desaťkrát, kým som našiel nejaký spôsob, akým sa to dalo vykonať bez toho, aby vás registrovali.

A sledovačky... tie mi prišli nudné. Najmä, keď ste stále len počúvali o čom vaši nepriatelia kecali, ale reálne ste museli kráčať veľmi pomaly a niekedy cez poriadny kus mesta. Ja som proste občas trošku prchký a rád eliminujem... a nečakám na to, kedy ich odsledujem. Občas to chcem okamžite. Takže sledovacie misie mi tiež až tak nesedeli. Ale sto ľudí, sto chutí.

A potom už ako som spomenul na začiatku. Koniec hry som si musel pozrieť ešte raz, aby som ho nejako plne skúsil pochopiť. Je to tak zložito vysvetlené, že na prvé videnie som vôbec netušil o čom je reč. Až druhýkrát som trošku porozumel dianiu. WTF však neprišlo v súvislosti s rozuzlením. Toto som si povedal, keď som počul poslednú vetu, ktorá bola adresovaná Eziovi. Je to skutočne wow. A kto to dohral dokonca, vie o čom hovorím.

Takže nasleduje  záverečné hodnotenie. Už som ho mal nejako aj rozležané v hlave počas hrania, no chcel som dohrať hru do konca, aby som si ním bol na sto percent istý. A skutočne si ním som. Assasins Creed II si zasluhuje poriadnych 9/10. Je to vynikajúca hra s perfektným príbehom, ktorý vás jednoznačne zaujme. Plus si do toho ešte pridajme aj vaše schopnosti, zaujímavé postavy, ponúkané možnosti a celkový hrací čas. Je tu síce pár drobností, ktoré mi až tak veľmi ako hráčovi nesedeli, no napriek tomu to neuberá hre na jej kvalite. Ak máte radi zabijacke hry, budete nadšení. Hra je skutočne hodnotným dielom. A preto aj záverečným odznakom potvrdzujem svoje slová. Tomuto hovorím herný zážitok.

Plusy:

- vynikajúci príbeh

- zaujímavé postavy

- lietajúci stroj

- schopnosti a možnosti v boji

- zbrane 

- prostredie (oblasť, aj grafika)

- hádankové questy

- celkový herný čas okolo 30 hodín

- fantastické ukážky mesta cez rozhľadne

Mínusy:

- nedokonalá AI nepriateľov

- hudobníci

- desynchronizačné oblsti

- sledovacie misie

 

 

Záverečné Hodnotenie: 9/10
treba mať 


napísal Vivaldi 18.4.2013



Páči sa mi!

9.0
ASSASSIN'S CREED 2

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk