Return to Wolfenstein

Hra ktorá sa líši od iných hier odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny

PC
pridal REAPERAPO 9.8.2013 o 7:41 pod používateľské recenzie

9.0


Určite sa nájde veľa z Vás, kto si rád spomenie na tento skvost medzi FPS hrami z obdobia 2. svetovej vojny. Veď kto by si nespomenul na B.J. Blazkowitza, ktorý nás opäť zachraňuje pred nacistami a ich plánmi, no ale začnime pekne poporiadku.

Príbeh je v hre úplne jednoduchý, no aj to hre neuškodilo, keďže príbeh je v tejto hre až druhoradý a ide tu hlavne o jednoduchú a priamočiaru akciu. V hre hráte za spojeneckého vojaka B. J. Blazkowitza, ktorý plní tajné úlohy pre OSA, no pri jednej z úloh ho zajmú nemecký vojaci a odvedú ho do hradu Wolfenstein. No našťastie sa mu podarí utiecť a dokončiť jeho misiu, aj keď nie tak ako bola pôvodne plánovaná, keďže zistil že nacisti majú v pláne niečo šialeného, čo spojencov nenapadlo ani v najhoršom sne a tým je oživenie zloducha z 10. storočia- Heinricha a spolu s ním armádu nemŕtvych. No oživenie Heinricha nie je jediné, čo majú nacisti v pláne, pretože ako sa neskôr dozviete, nacisti okrem snahy o oživenie Heinricha sa snažia aj vytvoriť mechanickú armádu, ktorá by im pomohla vyhrať vojnu nad spojencami. A tak začína vaša cesta hrou, kde vašou jedinou úlohou bude prekaziť tieto plány a tým zabrániť nacistom aby sa misky váh priklonili na ich stranu.

Väčšina hry sa bude odohrávať na hrade Wolfenstein a jeho okolí ako napríklad v okolitých lesoch, dedinách, no zavítate aj na vodnú elektráreň, dostanete sa do nacistickej základne v Nórsku, navštívite podzemné krypty a na týchto miestach vám nie vždy pôjdu vojaci SS, ale narazíte aj na rôzne druhy príšer ako sú zombie, ohnivé monštrá, no neskôr narazíte aj na robotov, ktorí sa ale na veľké prekvapenie ich tvorcov sa vzbúria proti ich vlastným tvorcom, aj keď sa nájdu takí, ktorí ich budú na slovo poslúchať. Okrem obyčajných príšer narazíte pár krát aj na Bossov, na porážku ktorých nebudete potrebovať prakticky nič špeciálneho, iba silné zbrane a dostatok munície a zdravia.

Zbrane na ktoré v hre narazíte sú klasické zbrane, ktoré sú typické pre obdobie druhej svetovej vojny a nimi sú zbrane ako píštol Luger, samopaly ako MP40, tichý Sten a Thompson, odstreľovacie pušky, panzerfaust, granáty a dynamit a plameňomet, no nájdete tu aj také kúsky akými sú rotačný guľomet či elektrická Tesla gun, ktoré sú schopné spraviť poriadnu paseku a pomôžu vám  v neskorších fázach hry. Zdravie si v hre budete obnovovať hlavne pomocou lekárničiek, ktoré budete nachádzať takmer všade, no okrem nich si zdravie môžete doplniť aj konzumáciou jedla. Pomôcť v boji by mali aj prilby, či obleky, ktoré vám pridávajú ochranu pred guľkami.

Na niektorých miestach v hre môžete nájsť aj tajné miestnosti, v ktorých sa v drvivej väčšine nachádza nejaký poklad ako napríklad zlato, ktoré ale nemá žiaden vplyv na priebeh hry a jedná sa skôr len spomienkový doplnok do hry z pôvodného Wolfensteina 3D.

Väčšinou vašou úlohou v misiách bude sa bude doslova sa prestrieľať cez hordy nepriateľov do alebo z určitého miesta, poprípade získať nejaký predmet, no v niekoľkých misiách vám hra ponúkne stealth postup a kvôli budete musieť postupovať obozretne, keďže nebudete môcť spustiť žiaden alarm, čo by v konečnom dôsledku viedlo k opakovaniu misie. Takýchto misii je ale málo, no napriek tomu sa jedná o príjemný oddych od ostatných, adrenalínom nabitých misii.

Hra už vďaka svojmu veku síce nevyzerá nijak vábne, no v dobe svojho vydania patrila medzi grafickú špičku a to hlavne použitému Quake 3 enginu. V hre vynikajú detailne spracované postavy a ich animácie. Všetky detaily postáv si všimnete prevažne v pokojných pasážach poprípade v cutscénach, ktoré sa v hre vyskytujú vždy po niekoľkých misiách. No za detailmi postáv v ničom nezaostávajú ani detaily prostredí, ktoré sú detailné a skoro všade nájdete aj zničitelné obrazy, či vlajky.

Zvuková stránka hry je jednoducho fenomenálna a to hlavne hudba, ktorá sa mení podľa levelu a podľa diania na obrazovke, čiže v pokojných pasážach hrá tak atmosférickejšia hudba, kým v akčných pasážach sa  tempo hudby zrýchli a ešte viac nabudí hráča. Dabing je celkom kvalitný, no mohlo by byť lepšie kebyže Nemci hovoria v hre po nemecky a nie tak ako to je a to tak že Nemci hovoria po anglicky s nemeckým prízvukom, čo je dosť veľká škoda.

V hre sa vyskytuje aj multiplayer, ktorý sa prakticky v ničom nelíši od iných podobných hier. Na začiatku si vyberiete jednu z dvoch strán a to medzi spojencami a Nemcami ( aké to prekvapenie), vyberiete si jednu z tried postáv, ktorú ale si môžete kedykoľvek zmeniť, vyberiete si zbraň, ktorú budete používať a už iba sa hor sa do hry proti ostatným hráčom. Väčšinou budete musieť dobiť určité miesto, no niekedy budete musieť napríklad získať nejaké dokumenty. Multiplayerove mapy sú kvalitne spracované a v mnohých prípadoch sa jedná o ľahko upravené mapy zo singleplyerovej časti hry, no nájdu sa tu aj mapy, ktoré nemajú so singleplayerom nič spoločné ako napríklad vylodenie v Normandii, na ktorej môžete zažívať aj výbuchy okolo vás, zatiaľ čo budete bojovať na bojisku. No na druhú stranu v multiplayeri chýbajú boti, proti ktorým by si začiatočníci mohli multiplayer trochu precvičiť.

Celkovo je Return to castle Wolfenstein jednou z legiend FPS žánru, hrou, ktorá je trochu iná oproti iným hrám z obdobia druhej svetovej vojny a to hlavne tým, že nám neprináša významné bojiská v tohto obdobia v hernej podobe, ale ide si vlastnou cestou. Hra vo svojej dobe priniesla výbornú grafiku, vynikajúci soundtrack, vysokú variabilitu nepriateľov, kvalitný multiplayer a návykovú hrateľnosť, no niekedy to ničí umelá inteligencia, ktorá sa občas správa trocha divne.

 

Plusy:

Grafika

Zvuky a hudba

Multiplayer

Veľká variabilita nepriateľov

 

Mínusy:

Občas A.I.

Chýbajúci boti v multiplayeri


napísal REAPERAPO 9.8.2013



Páči sa mi!

9.0
RETURN TO WOLFENSTEIN

PC

Vývoj: Bethesda / id Software
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19.11. 2001
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk