Dead Space 3

Ďalšia hororová séria, ktorá zaznamenáva úpadok vo svojich kvalitách?

PC
pridal Vivaldi 7.10.2013 o 7:14 pod používateľské recenzie

7.0


Čo sa stane, ak z hororovej TPS hry odstránite horor? Stane sa obyčajnou TPS-kou, ktorá síce môže byť zábavná, ale nemusí byť. Presne to je problém posledného dielu Dead Space. Kým v prvej časti som skutočne mal problémy občas zahnúť za roh, tretí diel už prináša viac akcie než hororu. A môžu za to najmä veľmi svetlé pasáže po pristáti na zamrznutej planéte Tau Volantis. Chytá snáď Dead Space úpadok aký som zaznamenal pri hororových sériach F.E.A.R. alebo Resident Evil? Povieme si nižšie.

Podobne ako som písal pri F.3.A.R. , že je najslabším článkom série, rovnako to platí aj pri tejto hre. Napriek tomu však treba povedať, že oproti tejto hre má Dead Space 3 na ponúknutie oveľa viac než len co-op. V prvom rade je treba povedať, že prvá časť hry patrí medzi tie zaujímavejšie. Keď prechádzate futuristickým mestom New Horizon, letíte vesmírom za Ellie alebo skúmate trosky vesmírnej lode Terra Nova. 

Toto boli skutočne zaujímavejšie časti hry, kde sme mali temné prostredia a potrebovali sme aj veľmi pružne reagovať. Nepriatelia sú dosť schopní a často vedia dať poriadne zabrať. Najmä v hord mode oblastiach, kde na vás bude vypustená hromada monstier a musíte ich všetky zlikvidovať, aby ste sa mohli dostať ďalej. I tak však musím už tu povedať jednu vec. Hodina gameplayu prvého Dead Space mala niekoľkonásobne silnejšiu atmosféra, než celých 15-20 hodín Dead Space 3. 

Povieme si teda najprv o kvalitách tejto hry. Nechcem totiž aby to vyzeralo, že je to zlá hra. V prvom rade príbeh. Vynikajúco spracovaný. Veľmi tu cítite jednotlivé vzťahy medzi posádkou a postavami. A rovnako aj postavy sú tu výborne vykreslené. A budete ich v jednotlivých oblastiach hry veľmi silno vnímať.

************************************************SPOILER*****************************************************

Príklad vám môžem uviesť, kde žiarlivý kapitán Norton, ktorý je súčasným partnerom Ellie bude brať každý jeden váš krok ako pokus o rozdelenie a nakoniec vás zradí a bude rozhodnutý vás zabiť. Alebo rovnako som cítil silnú ľútosť pre smrť techničky Jennifer Santos, ktorá skutočne mohla byť zachránená. A rovnako jej smrť bolela i Isaaca, ktorý si to neustále vyčítal, že ju mohol zachrániť.

**********************************************END OF SPOILER**********************************************

Páči sa mi aj technický stolík, kde si môžete vylepšovať alebo vytvárať nové zbrane z jednotlivých častí, ktoré ste našli počas hry. Avšak musím priznať, že po zložení mimozemskej zbrane, ktorú máte rozdelenú na tri kusy, som už nevyužíval žiadnu inú. Bol som spokojný s výberom. Ale, každý si môže vybrať a zložiť svoju obľúbenú zbraň s úplne inými možnosťami. Jediná vec, čo je podľa mňa trochu nevýhoda je fakt, že všade používate rovnaké náboje. S týmto som si celkom nesadol. Radšej by som bol za delenú muníciu. Zvýšilo by to trošku náročnosť, ale malo by to aj väčšiu chuť.

 

Nepriatelia sú tu rovnako zaujímaví. Teda ak si odmyslím ľudských nepriateľov, ku ktorým sa vyjadrovať nebudem. Teraz mám na mysli mutantov, ktorí sa pri vás objavia vo viacerých formách. Skokani, nepriatelia so sekerami, prípadne pľujúci nepríjemné látky a ďalší. Čo je zaujímavé je fakt, že niektoré typy musíte zasiahnuť veľmi veľakrát, nakoľko aj časti tela môžu neustále bojovať, ako napríklad nohy s vyrastenými tŕňmi. Máme tu ale aj výborné súboje s bossmi, kde máme snežného netvora, alebo samotné jadro planéty. Tieto boli skutočne zaujímavé a najmä chvíľku trvalo, kým som si uvedomil, čo je treba skutočne spraviť. 

Rovnako kvalitné boli aj pasáže, kde ste leteli vesmírom v stave bez tiaže a mohol vám dojsť vzduch, alebo oblasť, kde ste sa mali držať v blízkosti plameňov, aby ste nezamrzli. Tieto boli výborne spracované, nakoľko ste ich mali skutočne časovo obmedzené, ale vy ste si ho mohli prípadne doplniť a prinášalo to možnosť viac sa starať o svoje postavy. A najmä tá samota, kde jediným cieľom je neumrieť a nájsť svojich blízkych. Tieto časti boli jednoznačne najlepšími časťami hry.

Bohužiaľ táto hra nesplnila moje očakávania. A je tu aj dosť miest, o ktorých je treba si povedať. V prvom rade je cítiť, že táto hra je doslova spravená pre co-op. A singleplayer bude veľmi rýchlo frustrujúci, keď sa vám to bude hemžiť príšerami a chýba priestor na to, aby sme mohli manévrovať alebo nejako reagovať. Plus je tu (až príliš) obrovské množstvo lekárničiek či nábojov do zbraní. Rovnako tu máte robotov, ktorí vám budú suroviny hľadať.A v neposlednom rade si ich môžete aj vyrobiť.

To stavia hru skutočne do svetla, kde cítite absenciu niekoho ďalšieho po vašom boku. Chýbajú doslova momenty, kde budete mať posledné tri náboje a zvažovať ďalší postup. Munície je tu skutočne, viac než dosť. S tým súvisí aj absencia hororu.

 

Mutanti tu v sólo hre idú na vás z dvoch strán a nemáte šancu často poriadne reagovať a sledovať situáciu. Často sa potom dostanete do situácie kde budete zlikvidovaní bandou mutantov a pôjdete cez jednotlivé sekcie znovu a znovu. Napätie je tu na oveľa nižšej úrovni, než v porovnaní s predošlými dielmi. Čo ho však občas dokáže zdvihnúť je hudba a najmä zvukové efekty. Tie pracujú s hrou výborne.

Grafika je v tejto hre asi na rovnakej úrovni než minule. Žiadne zlepšenie neuvidíte. Je mi jasné, že grafika nie je všetko, ale za 2 roky by sme mohli vidieť aspoň nejaký posun. Nejaké zlepšenie. Čokoľvek. Ale tu sa toho nedočkáme. Dead Space 3 vyzerá po grafickej stránke úplne rovnako. A ja som práve chcel, aby som sa dočkal krajších prostredí.

A naozaj ma mrzí, že musím toto povedať, ale táto hra mala skutočne veľmi čudný úvod. Vysvetlíte si síce jednotlivé ovládanie počas hry, no čo mi chýbalo bolo aspoň nejaké vysvetlenie toho, čo sa tam vlastne udialo. Kto boli tie postavy, prečo jednali tým spôsobom? Je mi jasné, že pri konci sa ku spomínanému kódexu dostaneme, len vôbec nerozumiete jednaniu jednotlivých postáv v úvodnej časti. Ostanete len šokovaní s otázkou na jazyku: "Čo sa do pekla stalo?"

A už len celkom na záver musím povedať, že som mal v tejto hre aj pár bugov. Drobných, ale predsa len sa našli. Pri vstupe do výťahu sa mi nepriatelia o niečo zasekli a neustále bežali ku mne. Pôsobí to komicky a udialo sa mi to asi trikrát. Nerád vyťahujem detaily, no kazí to už beztak slabšiu atmosféru hry, keď pozeráte na zaseknutého nepriateľa.

A to je aj dôvod, pre ktorý som túto hru zrejme precenil. Čakal som proste niečo viac. Najmä z pohľadu hororu a silnej atmosféry, ktorá tu však chýbala. Ako som písal vyššie, hodina prvého Dead Spacu bola pre mňa hrozivejšia než celých 20 hodín tretej hry. Netvrdím, že je to zlá hra, no rozhodne je tu veľké upustenie od toho, čo séria priniesla v minulých častiach. A cítiť tu podovný úpadok ako pri sérii F.E.A.R., kde som poslednému dielu udelil 5/10. Tu to však nie je až na tak nízkej úrovni. Dokonca sa mi páčilo, že v prípade, že som mal v Origine aj hru Mass Effect 3, mohol mať Isaac N7 úbor. To bolo super.

 

Moje záverečné hodnotenie pre Dead Space 3 je teda 7/10. Je to dobrá hra, ktorá dokáže zabaviť na veľa hodín a vyvrcholenie jej príbehu je skutočne kvalitné a zaujímavé. Viac sa však mohlo zainvestovať do atmosféry, netlačiť hru do jednoznačného co-opu a odstrániť tie drobné bugy. Čakal som o niečo viac, no napriek tomu si myslím, že Dead Space 3 je dobrou hrou, ktorá uzatvára sériu a stojí za to. Ale palec hore jej proste dať nemôžem.

Plusy:

- príbeh a postavy
- rôznorodé zbrane, ktoré si môžeme postaviť
- silné súboje s bossmi
- zaujímaví nepriatelia
- časti vo vesmíre a na vesmírnej stanici Terra Nova
- puzzle časti
- hudba
- príchod na planétu Tau Volantis

Mínusy:

- hra je citeľne stavaná pre co-op
- slabá atmosféra
- žiadne zlepšenie v oblasti grafiky
- obrovské množsvo health-packov a munície
- Tau Volantis je veľmi svetlá

OČAKÁVANIA: 9/10
STATUS: Sklamanie
ODPORÚČAM? - Áno

Záverečné Hodnotenie: 7/10

dobré


napísal Vivaldi 7.10.2013



Páči sa mi!

7.0
DEAD SPACE 3

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: EA / Visceral Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8.2. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19617)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk