GTA V

Ak ste si nikdy nevedeli predstaviť dokonalosť a to v podobe videohry tak ste asi nehrali GTA V.

PS3
pridal gabk0 11.10.2013 o 15:28 pod používateľské recenzie

10


Ak ste si nikdy nevedeli predstaviť dokonalosť a to v podobe videohry tak ste asi nehrali GTA V. Možno ste o ňom počuli a videli nejaký trailer ale nehrali ste ho a to vás minulo s dokonalosťou. Rockstar Games si pred pár rokmi po úšpešnej GTA IV asi povedal, že sa vrátia k starým koreňom a k najúspešnejšej časti GTA. Bolo to GTA San Andreas. Práve San Andreas vám dovolilo nahľiadnuť do viacerých miest v Amerike. Ocitli ste sa vo virtuálnom svete ktorý bol tak obrovský, že kým ste ho preskúmali tak vám to trvalo možno aj niekoľko rokov a San Andreas sa hrá stále. Ešte aj v tomto čase v tomto roku 2013. Hra vás vtiahla do virtuálneho mesta Los Angeles, Las Vegas, San Francisco a okolie. Všade sa nachádzali, kopce, hory, rieky, dedinky a ďalšie veci ktoré k vidieku patria. Práve táto časť sa stala najlepšou a tak začal Rockstar stavať na niečom podobnom. Povedali si, že vrátia vidiek a okolie ale neurobia 3 mestá, ale 1, a to poriadne veľké.

GTA V sa dostáva do západnej časti Ameriky. Presnejšie do mesta Los Santos (Los Angeles) a jeho okolia. Mesto a okolie je tak dokonale urobené, že si niekedy možno myslíte, že sa nachádzate priamo v Amerike. Mesto vám ponúkne obrovské možnosti a aj kopu práce v ňom. Ale o tom si povieme potom.

Rockstar Games si asi povedal, že do tak veľkej rozlohy im 1 hl. postava nebude stačiť a tak zvolili 3.
Michael, Franklin a Trevor.
Michael – je to bývalý bankový lupič, veľmi úspešný ale má aj svoje mínusi a tie patria jemu a jeho rodine. Je to síce úspešný lupič ale je menej úspešný v jeho vlastnej rodine. Čo vám poviem ? Žena ho podvádza, jeho dcéra je sprostá, absolutne nerozmýšľa a jeho syn celé dni leží pri konzole a je. Nepohybuje sa a dookola robí to isté. Jeho rodina je v katastrofálnom stave.
Franklin – je to mladý predavač aút a samozrejme aj zlodej aút. Jeho cieľom je v živote dosiahnuť niečo viac ako sa len stať predavačom mesiaca a predávať obyčajné mestské autá. Túži po niečom veľkom.
Trevor – o tejto postave by sa dalo písať asi najviac ale pekného slova by o ňom asi nepadlo. Je to úbožiak a to doslova. Pije, zabíja, je to psychopat. Keď sa mu naskytne príležitosť tak buď niekoho zabije, niečo ukradne alebo niečo zničí. Vlastne jemu sa príležisť naskytnúť ani nemusí. Pri ňom nikdy neviete čo čakať. Z jednej sekundy na druhú tak zblbne, že je schopný zničiť polovicu Los Santosu a ešte sa pritom smeje.

Každá postava má aj nejakú vlastnosť.
Michael – spomalenie času pri streľbe
Franklin – spomalenie času pri ovládaní auta
Trevor – spomalenie času a väčšia výdrž pri zasiahnutí guľkou.

A keď sme už pri hl. postavách tak sa zrejme pýtate ako ich ovládate a ako sa ku každej dostanete.
A tu prišiel Rockstar s niečim novým. Rockstar Games tak dokonale vystihol prepínanie postáv, že je jedna radosť ich prepínanie. Jednoducho stlačíte šípku a analógom si vyberiete postavu, ale pozor !!! Postava mení svoje miesto takže sa nenachádza na jednom mieste čo je priam perfektné, takže nič sa nikdy neopakuje. Postava je skoro vždy na inom mieste. Napr. raz som hral za Michaela a prepol som si na Trevora a s ním som sa ocitol na streche. To nebol až taký problém no keď som začal hrať za Trevora tak som zistil, že je na mól opitý a nedal sa dostať zo strechy. Radšej som počkal kým bude triezvi a až potom som s ním zišiel. Prepol som sa na Franklina a ten práve venčil a civičil svojho psa Chopa. A toto je tiež niečo nové. Do hry pribudol pes Chop. Pár krát si aj za psa zahráte ale to naozaj len občas. Ale viete ho ísť cvičiť a učiť nové veci takže zábava s ním určite je, hlavne ak nájde nejakú samičku a bum naňu. Poviem vám keď som to prvý krát videl, tak som sa veľmi smial. Je to dobrý pes, ktorý nájde každú stopu. Ale poďme k hre.

O príbehu by sa toho dalo tiež veľa povedať ale ten vám veľmi neopíšem. Treba ho zažiť a samozrejme aj zahrať. Snáď len toľko, že po nejakom čase sa všetci 3 (Michael, Franklin, Trevor) spojíte dohromady a budete robiť "veľké" akcie spolu.


Niečim naozaj perfektným je plánovanie. Vy sami si naplánujete krádež. Ak budete chcieť vykradnúť klenotníctvo tak jednoducho zariadite a zoženiete veci k tomu potrebné. Je len na vás či ho vykradnete pekne potichu a teda bez zabíjania alebo vojdete do klenotníctva a roztrieľate tam všetko a zabijete každého, je to len na vás. Samozrejme k úspešnej akcii potrebujete oblečenie, nejaké maskovacie auto a zbrane. Príbeh má okolo 70 misí a všetky sú perfektné. Sú záživné, svižné a veľmi zábavné. Jednoducho si užijete každú misiu a najviac tie pri ktorej budete vykrádať banky, klenotvníctva a pod. 





Mesto a okolie

Ako som už spomínal GTA V neobsahuje iba mesto ako to bolo pri GTA IV ale taktiež zahŕňa aj vidiek a okolie. A čo dodať ? Je to niečo neuveriteľné.
Rozloha 120km2 je niečo fantastické. Mesto je obrovské. Nachádzajú sa v ňom kanále, letiská, mosty, pláže, diaľnice a nebolo by to GTA ak by v ňom chýbali zápchy. Viacero ľudí sa bálo, že mesto je prázdne ale to nie je pravda. Mesto je plné aút, motoriek, kamiónov,vlakov. Na mori sa nachádzajú lode, vodné skútre a dokonca máte aj ponorku. Na letisku sa nachádzajú lietadlá, veľké aj malé, prenosné aj dvojplošníky. Jednoducho mesto žije a je preplnené dopravnými prostriedkami.

Okolo mesta sa nachádzajú pláže, parky, lesy a samozrejme cesty na vidiek. A to sa mi na hre najviac páči. Akonáhle vychádzate z mesta tak začínajú dedinky, rieky, hory, cesty 1 triedy, ďialnice, čerpacie stanice. Jednoducho je to ako v reálnom svete. Taktiež stretávate popri ceste robotníkov ktorý na niečom pracujú, možno niečo opravujú alebo niečo stavajú. Ľudia si opravujú autá, stoja pri krajniciach a kochajú sa pohľadom na mesto/vidiek/okolie. Mesto a okolie je sktrátka živé. V meste sa nachádzajú sídliská a aj všetkým známa Grove Street (GTA San Andreas), nachádzajú sa tu aj chudbné a nebezpečné štvrte, taktiež tu nájdete obrovské budovy a vily.
V hre pribudli aj zvieratá a viete sa vydať aj na lov. Pobehujú tu vlky, kojoti, jelené a srnky a mnoho ďalších zvierat. Na konci a na vrchu mesta nájdete aj Vinewwod odkiaľ je krásny výhľad na mesto. Určite si nenechajte újsť pohľad na nočne visvietené Los Santos. To je niečo nádherné a fascinujúce.
Samozrejme sa na vidieku nachádzajú aj púšte. Obrovské vrchy ako Mount Chiliad ktorý je zároveň najvyšším vrchom v GTA V. Dá sa naň výjsť autom, motorkou, lietadlom a dokonca aj lanovkou. Je to proste paráda.
Rockstar vytvoril ďalšiu novinku v hre a to je potápanie a samotné dno oceána. Oceán nie je prázdny a nachádzajú sa v ňom rôzne rastliny, korále a morské živočíchy ako žraloky a pod. Morský svete je tiež perfektný a vyzerá dokonale.

Dopravných prostriedkov je v hre naozaj veľmi veľa. Nájdete tu cez 40 modelov aút, kamiónov, motoriek a štvorkoliek. Taktiež v hre jazdí aj vlak a električka. Jazdí aj MHD pri ktorej si viete aj privirobiť. Nájdete tu metro a lode, vrtulníky, lietadlá, vodné skútre a ponorku.
Zmenil sa aj jazdný a deštrukčný model. Jazdný model je reálnejší a deštrukcný model je o niečo silnejší. Autá vydržia o niečo viac ako v GTA IV.

Hudobná stránka hry je tiež veľmi slušná a je na vysokej úrovni. Hra totiž obsahuje 17 rádio staníc. Nájdete medzi nimi obyčajné klasické pesničky, rockové piesne, country hudbu, staršie hity ale aj elektrohudbu a dj-ov a mnoho ďalších. Sktártka výber je naozaj široký, stačí si len prísť nasvoje.

Počet zbraní je v hre tiež veľmi široký. Nájdete tu pištole, automatické zbrane (samopal, uzi), kulomet, bazuku, brokovnicu, granáty, padák... V hre si viete samotné zbrane vylepšiť takže obavy o celkovú kvalitu zbrane a jej silu mať nemusíte. Vylepšíte si to čo chcete a ako to chcete. Viete si kúpiť nepriestrelnú vestu, strelné oblečenie a viete si ísť zastrieľať na strelnicu. Zaplatíte za strieľanie a vyberáte si jednotlivú zbraň a obtiažnosť terčov. Tie sa buď pohybujú alebo stoja na tom istom mieste. Po každej strele dostanete body a tie sa pripíšu k testu a zaň získate, zlato, striebro alebo bronz.

Ďalšie pozitívum hry je asi agresivity a "múdrosť" polície. Policajti sú múdrejší, rýchlejší a agresívnejší. Ak vás naháňajú tak vám radar na mape začne blikať a ukazuje vám hliadky. Hviezdičky vám hneď nezmiznú ako policajtom újdete. Po újdení budú hladiadky v okolí ešte prečesávať územia a pritom si musíte dávať pozor. Ak vás pri prečesávaní zbadajú, tak sa znova začne naháňačka.
V hre pribudlo aj tuningovanie aút. To je veľmi efektívne a veľmi dobre urobené. Máte viacero možností čo si v aute vylepšiť. Či už to je motor, turbo, výdrž auta, farba, spoiler, výfuky a ďalšie skvelé veci. 

 





V hre pribudlo aj športovanie. Možno si chcete oddýchnuť od misií a všetkého stresu a akcie v hre a tak vám hra ponúka uvoľnenie a zábavu v hre. Viete hrať tenis a golf, oba športy sú urobené veľmi dobre a rýchlo si ich obľúbite, viete skákať s padákom, civičiť jogu.
Ďalej viete v hre kukať telku, ísť do kina, ísť do fast-foodu alebo nakúpiť oblečenie, ostrihať sa, dať sa oholiť alebo si urobiť bradu, pomáhať ľudom, vykradnúť benzínovú stanicu a strašne veľa ďalších vecí.

Zhrnutie
O hre GTA V som ani zďaleka nenapísal všetko a toto je len zlomok čo sa v tejto hre dá robiť. Je to doslova dokonalá hra s kopou možností. Rockstar Games (North) vyťažili z Xboxu a PS3 aj poslednú šťavu. Vytvorili hru ktorá sa zapísala do Guinessovej knihy rekordov a ešte viac. V hre si užijete stovky, dokonca tisícky hodín ktoré nikdy neoľutujete a pri ktorých sa nikdy nebudete nudiť.
Ak hladáte dokonalosť tak si kúpte GTA V. Dúfajme, že bude aj GTA VI (6) ale či to prekoná GTA V, tak to je otázne. Rockstar Games (North) nastavil latku veľmi vysoko a bezpochyby sa jedná o hru roku 2013 a nielen 2013. Jednoducho ROCKSTAR – ĎAKUJEME.

+
mesto a okolie

misie

Michael, Franklin a Trevor

podmorský svet

zábava na 1000-ky hodín

-
občasné bugy

 


napísal gabk0 11.10.2013



Páči sa mi!

10
GTA V

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.9. 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk