Uncharted: Drake's Fortune

Z diela od Naughty Dog mi opäť ostala sánka dolu :)

PS3
pridal Acidbomb 23.10.2013 o 7:04 pod používateľské recenzie

9.0


Na svete poznám asi len 2 ľudí , ktorí nepoznajú Crasha Bandicoota a to je moja mama a neznalá spolužiačka . Túto legendu na Playstation pozná a hral asi celý svet . PS3 vlastním od leta a prvou hrou , ktorú som hral bolo The Last of Us - ďalšia hra od Naughty Dog , ktprú si budem pamätať asi do konca života . A tak som sa na odporúčania kamarátov a ich  kladných hodnotení pustil aj do série Uncharted a opäť som nadmieru nadšený .

 

Nikdy som nebol fanúšikom FPS / dobrodružných adventúr / skákačiek . Pre mňa to boli nudné lineárne hry .

Filmy ako Indiana Jones alebo Tomb Rider ma bavili a tešil som sa na ne ale hry už na tom boli horšie . A tak som sa aj do The Last of US aj do Uncharted : Drakes Fortune púšťal tak trošku nasilu .

 

PRÍBEH
 

Hra sa odohráva  v  súčastnosti . Vy ako dobrodruh a lovec pokladov Nathan Nate Drake spolu s partiou pátrate po stopách svojho samozvaného predka Sira Francisa Drakea a po bájnom El Dorade . Hra Vás zavedie na ostrov v pacifiku a jeho tropického a exotického prostredia. Príbeh je vynikajúco napísaný a jedoducho sa od neho neviete odtrhnúť . Nenudíte sa ani sekundu . Osobne sa mi páčilo , že príbeh je veľmi ťažko predvídateľný a je v ňom  veľmi veľa zvratov a nových zápletok . Človek by si povedal : " Ako v mexickej telenovele "  , no to vôbec nie je pravda , pretože  sa  vždy tešíte na to nové , čo príde a vždy vás niečo prekvapí . Príbeh je určite jednou z najsilnejších zbraní hry a už len kvôli nemu sa hru oplatí hrať . Mne osobne zabral 9 hodín hracieho času . Nehovorím , že to je nejak extra krátke ale utieklo  to " ako cigán z roboty "  .

 

POSTAVY
 

V hre sa stretnete s jednou hrateľnou postavou no vaši parťáci budú väčšinou času s Vami a  budú Vám pomáhať a radiť .

 

Nathan Nate Drake  - Nový kráľ dobrodružného žánru . Túto postavu si všetci zamilujete . Je to neohrozený dobrodruh ,  neskutočný sympaťák  a plný ironického humoru . Je zosobnením príslovia Nič nie je tak zlé , aby sa na tom nedalo zasmiať . Väčšinu hry srší hláškami a odľahčuje napátú atmosféru .
Určite je to už teraz jedna z mojich najobľubenejších  postáv . V hre mu ide o to nájsť bájne El Dorado a hrob svojho samozvaného predka Francisa Drakea

 

Elena Fisher - sympatická baba , ktorej nechýba  zdravá drzosť a odvaha .  Postupne si z Nateom k sebe vybudujú vzťah a aj v hre už vidieť , že jednému na druhom záleží  .  V hre jej ide hlavne o príbeh , pre  TV šou a preto má so sebou neustále kameru

 

Victor  Sully   Sullivan - Nateov mentor a starý kamarát . Typický týpek v havajskej košeli a s dútnikom v ústach .  Je po uši  v dlhoch a preto mu veľmi záleží na tom aby našli El Dorado a kopu zlata

 

Eddy Raja - záporák Indonézkeho pôvodu , väčšinu hry vás častuje hláškami z jeho domorodého jazyka .

 

 Gabriel Roman  - britský zločinec a lovec pokladov . Chce nájsť El Dorado ale Nate a jeho partia mu až často skrížia cestu preto sa ich rozhodne zabiť 

 

Atoq Navaro - Aj keď to tak nevypadá  je to hlavný záporák v hre . Gabriel si najal jeho aj jeho mužov aby mu pomohli nájsť El Dorado

 

AKCIA 
 

V hre si užijete strieľanie , veľmi veľa strieľania .  Aj napriek tomu Nate môže zo sebou mať len  jednu primárnu a jednu sekundárnu zbraň . O náboje však núdza nie je  , je ich fakt veľa a na každom kroku . 

Takisto aj zbraní je veľmi veľa či už 9mm pištol , Ak - 47 , M4 alebo aj staré nemecké zbrane . Takisto nechýba ani strieľanie z guľometu . 
Systém mierenia je spravený priam výborne a tak ani niekoľko násobná presila pre Vás nebude problém. Dôležitou súčasťou je takisto systém krytia . Tu mi dosť vadí prechod z krytu  do iného krytu . Je to síce spravené pomocu efektívneho salta ale  je tažko sa z krytu dostať do pohybu a takisto aj strielanie z krytu ma občas hnevalo , keďže jediné , čo som videl bola stena  . S týmto sa autori mohli ešte trošku pohrať a zdokonaliť to .

 

Ďalším typom akcie je skákanie , lozenie , šplhanie , utekanie . V hre sa naskáčete ako zajac . Kamera pri skákaní je vymslená veľmi dobre a tak sa nemáte problém zorientovať  .  Skáčte z platforiem na kamene , rýmsy a rôzne . Lozenie po rýmsach je nebezpečné a nikdy neviete kedy sa rýmsa zrúti a kedy nie .  Troška mi vadí že lozenie a šplhanie je dosť pomalé . Páčilo by sa mi niečo ako v God of War 3 , kde pomocu skokov kratos zvládol  rýmsu za chvíľku , hold Nate je len človek a nie poloboh . 
Utekanie je tiež dobre spravené .  Je dosť podobné tomu ako ste v Crashovi utekali pred obrovskou guľou alebo dinosaurom . Takisto tu pracuje výborne kamera čiže nemáte problém

 

V hre si užijete aj jazdu na Jeepe a vodnom skútri . Osobnite sa mi páčila viac jazda na aute , pretože to máte v štýle viacerých vonových hier takže Elena šoféruje a vy robíte z nepriateľov cedítko na cestoviny pomocou guľometu .  Jazda na skútri je takisto fajn ale vadilo mi to bránenie sa proti nepriateľom . V jednom momente ovládate skúter a v ďalšom už strieľate za Elenu . Škoda že sa nevykonávali obe akcie súčasne , ale zase prechod medzi nimi je plynulý , čiže to nie je nič hrozné

 

Je tu aj veľa logických hádanok tzv. Puzzle ako napr hladanie správnej cesty pomocou čísel , otáčanie symbolov atď . Nie sú vôbec ťažké  a priemerne inteligentný človek ich hravo zvládne . 

 

Takisto sú tu aj , neviem či to tak nazvať , " qucik time eventy " ... proste stlačenie tlačítka v určitom momente  , niečo ako Brutal finish  pri God of War . 

 

Pästné súboje sú úžasné a niekedy som sa račej bil , než strieľal . Mal som pocit že Nate chodil aj na wrestling pretože niektoré jeho chmaty  :D .. kopačka s 2 nohami na hrudník  , no hotové WWE . Takisto sú tu rôzne kombá , a za ich správne použitie obdržíte od nepriateľa darček v podobe viacej nábojov .

 

Myslím , že medzi akciu treba spomenúť aj zbieranie pokladov . V hre je ich 60 a sú schované v rôznych kútoch a zákutiach .  Takisto  sú v hre aj eventy a za ich splnenie získavate medals  a medals points  a za medals points si možete odomknúť rôzne bonusy ako napr . skiny na Natea . Zbieranie slúži na to aby ste prehľadávali lokácie a je to príjemné zpríjemnenie hry :) .

 

AUDIO - VIZUÁLNA STRÁNKA
 

Je vynikajúca . Grafika je na rok 2007 až neuveriteľná a je lepšia než  tá , ktorú majú niektoré priemerné hry v roku 2013 .  Hra sa odohráva v krásnej džungli a naplno si vychutnáte jej krásu . Neraz som sa zastavil pri útese a vychutnával si krásu západu slnka nad oceánom :)   ach , tá romantika . 

Ruiny kláštora sú tiež úžasné a uveriteľné .  Na začiatku mi vadil model vody pretože bol fakt podľa mňa otrasný ale neskôr v misiách  so skútrom to bol krásny model vody .


Hudba vám stále pripomína , že sa nachádzate na tropickom ostrove a neraz  mi môj brat , ktorý ma sledoval ako sa hrám hovoril , že aká dobrá hudba tam je .   Zapôsobili na mňa hlavne zvuky prírody .

 

O uncharted sa dá toho napísať , ešte na 3-4 strany  , ale ako sa hovorí " Je lepšie raz vidieť ( hrať ) ako 100x počuť ( čítať ) 

 

ZÁVEREČNÝ VERDIKT
 

Keby áno znamená vynikajúca a nie zneamená  pečená hus   , hru by som hodnil asi hej ... ale nie ja nie som Connan :D

 

 Hra ktorá dokázala presvedčiť konzervatívneho človeka , ktorý nemá rád FPS / Adventure , o tom že sa veľmi mýli a je obmedzený . Dovolím si trúfať , že je to  Must have titul pre každého PSkára . Aj keď to nie je dokonalá hra , kdo z nás je? :) . Medzi kladné stránky patria určite postavy , príbeh a atmosféra džungle a tropického ostrova . Medzi záporné asi dĺžka hry a systém krytia .   90%

 

Plusy  : Príbeh , Atmosféra , Nate , množstvo zbraní , audivizuálna stránka

 

Mínusy :  dĺžka hry , systém krytia 

 


napísal Acidbomb 23.10.2013



Páči sa mi!

9.0
UNCHARTED: DRAKE'S FORTUNE

PS3

Vývoj: SCEE / Naughty Dog
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7.12. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk