Tour de France 2013 - 100th Edition

Tisíce kilometrov, všade dav, bicykle, pády, oslavné gestá, dopingové škandály, tričká a hrdinovia. Toto všetko je Tour. Sú všetky tieto faktory aj v hernej verzii? Konečne môžme povedať, že z časti už áno.

Xbox360
pridal mastro 31.10.2013 o 7:57 pod používateľské recenzie

7.5


Rozdiel 30 sekúnd. Len 30 sekúnd ma delí od aspoň čiastočnej slávy. Len 30 sekúnd a žltý dres bude znovu môj, možno len na pár dní, ale teraz na tom nezáleží, a meno Ivan Basso sa opäť objaví na titulkách talianskych denníkov. 9. etapa sa vydarila, únik s trojicou, El Pistolero a spol. so mnou nepočítali a podarilo sa mi získať žltý dres. Síce len do časovky, ale predsa. A aj teraz som len 30 sekúnd od Froome-a, mohlo by sa to podariť.

 

Sme pri Mont Ventoux, všetci lídri spolu. Moji domestici sa pokúsili uštvať domestikov Sky, no nemáme na nich, je to všetko na mne. 30 sekúnd. Prichádza strmá časť, nemôžem udávať tempo, nemôžem sa hneď teraz zničiť. Radšej za francúza z Europcar-u sa skryjem, 2 roky dozadu mu to celkom išlo. 30 sekúnd, ach. Nie! Už to ide, Rodriguez vyrazil. Aj Froome s Contadorom fičia za ním. Tempo je brutálne. S menšou skupinou sa za nich pridávame, no nestíhame. Len sa trochu zotavím, tyčinka pomôže a už to bude, ešte ich vidím, možno len 15 sekúnd majú. 45 sekúnd, ale to dám, ešte príde tá ľahšia časť. Druhá tyčinka pre istotu. A už znovu idú, odkiaľ majú toľko energie?! Vyrážam, niet na čo čakať. Nohy ako z betónu, zvyšok ma doháňa. Stará dáma mi to nedovolí a bolo to len 30 sekúnd! Že dáma, štetka je to! A ešte 3 km na vrchol.
.... End Game...Load Save Position (Givors-Mont Ventoux)...

 



Áno, prepískol som to a znova nahral pozíciu. Ba čo, ešte raz som to zopakoval, kým som dokončil etapu so cťou. Aj keď do žltého som sa už nedostal, aspoň som neodpadol hneď a dorazil som na krásnom ôsmom mieste so stratou 1:30. Ale bol som šťastný, ako keby som vyhral celú Tour.

 

Je to už tretia časť hry Le Tour de France, ktorá dorazila na konzoly X360 a PS3. Odnož PC verzie menom Pro Cycling Manager prišla na konzoly v roku 2011, môžeme povedať v alpha verzii. Množstvo chýb, slabá grafika, hráč dokázal ovplyvniť len minimum vecí. V roku 2012 vyšla verzia na beta testing, hra už bola celkom hrateľná, ale k dokonalosti ešte chýbalo veľa. Ale pri takom rozpočte na vývoj človek zázraky nečaká.


Stará dáma má tento rok výročie a ja som bol veľmi zvedavý, či aj s hernou verziou urobia niečo pozitívne. Urobili. Fakt. Čestné iskričkovské. Na pioniera som to už nedotiahol, no nie je to moja chyba. Havel a spol. mi túto kariéru prekazili. Ale k téme.

 

Konečne si z tejto hry nemusím robiť nejaký extra posmech, pretože jednoducho nie je zlou hrou. Ešte nie je vynikajúca, ale je dobrá a zábavná. Teda, ak niekoho baví cyklistika. Pekne od začiatku.

Vývojári úplne prekopali ovládanie a inšpirovali sa so závodnými hrami. Klasika plyn /brzda na RT/LT, nad nimi "preradenie" a "nasledovanie". Posledná funkcia je najgeniálnejšia vec od vynájdenia ohňa, kolesa a boxeriek. Stačí sa skryť za pretekárom pred vami a pri držaní tlačítka ho váš jazdec automaticky nasleduje a kryje sa za ním. Príkazy spolujazdcom obsluhuje pravý analog, krásne v kruhu môžete vyberať jazdca a ešte jednoduchšie pridať príkaz. Chce to trochu cviku, ale po pár etapách to už robíte automaticky. Rovnako jednoducho zistíte informácie o vašej strate alebo náskoku, umiestnenie na trati, či ktorých jazdcov máte okolo seba strážiť, lebo vás môžu ohroziť.

 

Doteraz ste počas jednej etapy mohli ovládať len jedného jazdca. Konečne sa to zmenilo. Ak teda šprintér či borec v úniku pozbiera body na šprintérskej prémii, pred stúpaním na vrchol sa môžete "prevteliť" do vášho vrchára a pokúsiť sa o pekný výsledok. Užitočným vylepšením je aj čiara ideálnej trasy, prebraná zo závodných hier. Samozrejmosťou je meniaca sa farba podľa toho, či musíte brzdiť, alebo máte "voľnú" jazdu.

 



Pelotón konečne nie je jedna veľká masa a dostať sa z konca na začiatok zaberie dosť veľké úsilie, kde musíte využiť každú možnosť, alebo, najlepšie, privolať si pomoc domestika.

 

Novinkou sú hromadné pády, resp. pády všeobecne. Možno to znie trochu morbídne, no doteraz mohol spadnúť len náš jazdec, tak nech si to teraz "užijú" všetci. Jazdec sa našťastie nezraní, má to za následok len časovú stratu.

 

O situácii v pelotóne vás informuje váš tímový riaditeľ. Vyhodnocuje situáciu, informuje o súperoch, dáva rady kde pridať a kedy si strážiť sily. Človek sa až čuduje, že to aj funguje a nie je to nejaký všeobecný blábol.

 

Pelotón spolupracuje, tak ako je potrebné a vy reálne vidíte, ako domestici pracujú na svojho lídra, hlavne, ak je v žltom drese. Žiaľ, podľa všetkého sa to sústreďuje len na žltý dres. Ak som nejakým spôsobom ohrozoval lídra pretekov, pelotón ma jednoducho nepustil a mohol som sa snažiť, ako som len vedel. No ak išlo o zelený dres, tak to skoro vôbec neplatilo. Stačilo pred cieľom dosiahnuť náskok pred pelotónom a len si ho potom udržať. Škoda.

 


Čo sa týka samotnej náplne hry, logicky ide o to vyhrať Tour de France. Počkať! Nie, to platilo maximálne tak minulý rok. Úlohy v TDF 2013 sa menia podľa toho, ktorý tím si vyberiete za svoj. Pri Cannondale stačí napr. viesť pelotón istý čas, vyhrať jednu etapu, dostať Bassa medzí 10 najlepších v celkovom poradí, alebo so Saganom vyhrať zelený dres. Za splnenú úlohu dostávate trofeje rôznej hodnoty. Pri Sky či Saxo sú tieto úlohy o triedu ťažšie, alebo naopak, pri FDJ relatívne jednoduchšie.

 

Čo sa týka tímov, tak našťastie väčšina je licencovaná, zvyšok si môžete upraviť v editore.
V minulých ročníkoch bolo nutné absolvovať všetky etapy, ak ste chceli, aby sa zarátali výsledky. Pre splnenie úloh tento rok stačí dokončiť šesť etáp, ktoré si buď vyberiete, alebo ich určí hra. Motivuje vás to aspoň vyskúšať splniť úlohy aj za iné zoskupenia. Samozrejme nič vám nebráni dokončiť celú Tour.


Cyanide zmenil aj priebeh etapy. V TDF 2012 ste absolvovali len časti etáp, zväčša to boli tie zaujímavé, no jednoducho museli ste ich dokončit. Tento rok absolvujete celú etapu, ale sú tu dve zmeny. Etapy sú "skrátené", jednoducho km ubehnú rýchlejšie. Žiaľ, niektoré veci nie sú úplne doriešené, napriklad kvôli tomu samotný šprint nezačne 300 m pred cieľom, ale už nejakých 1600 m. Je nutné sa tomu len jednoducho prispôsobiť. Druhá, veľmi pozitívna zmena je, že sa môžete prepnúť do simulačného režimu, v ktorom pred sebou vidíte profil etapy a zrýchlený priebeh. V rôznych oknách sledujete ukazovatele a ak uznáte za vhodné, znovu spustíte preteky.

 

Grafika a ozvučenie zostali na podobnej úrovni ako pri predchádzajúcom ročníku, čo určite nie je chvála, ak by to niekto nepochopil. Mierne vylepšenia tam sú, no Frostbite či Cryengine by som bral všetkými desiatimi. Rozpočet podľa všekého nepustí.

 

Ak si viete v takejto hre predstaviť multiplayer, tak sa môžete tešiť. Ak si viete predstaviť v takejto hre coop, tak si ztrhnite tričko, gate a dajte si kolečko okolo domu od radosti. V kooperačnom režime môžete dohrať celú Tour a to aj na jednej konzole. Aj keď nájsť druhého zúfalca bude asi nadľudský výkon.


Budem sa trochu opakovať, ale musím to napísať. Konečne si z hry Tour de France nemusím robiť extra posmech. Jednoducho už nie je tak zlá, aby som pri nej musel prižmúriť aj kurie oko. Ešte nie je vynikajúca, ale je dobrá, zábavná a cyklofanúšikovi stojí za to, aby za ňu vyhodil aj nejaké tie euráče. A áno, je tam aj Sagan. :)

+ Ovládanie                                                              - Stále slabá grafika
+ Úlohy a trofeje                                                       - "Nedorobené" kilometre
+ Coop                                                                      - Nudný boj a zelený dres
+ Veľa drobných vylepšení


napísal mastro 31.10.2013



Páči sa mi!

7.5
TOUR DE FRANCE 2013 - 100TH EDITION

Xbox 360
PS3

Vývoj: Focus Home Interactive / Cyanide
Dátum vydania: 6. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19497)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk