Walking Dead

Zombie hra, v ktorej nejde o vraždenie zombie ale o kvalitne podaný príbeh

PC
pridal REAPERAPO 14.11.2013 o 7:16 pod používateľské recenzie

9.0


Walking dead- fenomén ktorý sa z komixu najskôr dostal do TV ako TV seriál, ktorý zvýšil úspech celej značky a tak dlho netrvalo, kým sa neobjavil aj na ďalšom médiu a to ako PC hra, ktorá vyšla aj na XBOX360, PS3 a IOS zariadeniach. Odvtedy žne jeden úspech za druhým a my sa v recenzii pozrieme, ktoré vlastnosti stoja za úspechom tohto diela.

 



Hra sa rovnako ako seriál a predloha odohráva vo svete, ktorý zužuje zombie apokalypsa a vďaka tomu už na svete mnoho živých ľudí nezostáva. V hre budeme sledovať skupinku, ktorá sa nesnaží spasiť svet, ale skupinku obyčajných ľudí ktorá sa vo svete plnom zombie snaží prežiť. Z tejto skupinky budeme ovládať muža menom Lee Evereth bývalého učiteľa histórie, ktorý bol za vraždu kongresmana odsúdený a v deň, keď vypukla apokalypsa bol na ceste do väzenia. No ako je na slnko jasné Lee sa do väzenia nikdy nedostane a tu sa začína cesta za prežitím.

 

Hra stavia svoje silné stránky na kvalitne napísanom príbehu a hlavne vďaka uveriteľným postavám, ktoré vás budú sprevádzať a ktoré nie sú žiadny superhrdinovia, alebo vojaci, ktorí prišli aby zastavili zombie inváziu. Sú to proste postavy, ktorých jediným cieľom je prežiť.  Niektoré postavy, ktoré sa v hre budú s vami celú dobu hry, iné sa objavia len dočasne a nie každá z nich bude vaším priateľom. Prvou z postáv na ktoré v hre narazíte je s malým dievčaťom menom Clementine, o ktorú sa budete starať od momentu, kedy ju stretnete a ktorá sa stane vašou parťáčkou po takmer celú dobu hry. Ďalšou zaujímavou postavou je rybár Kenny spolu so svojou manželkou a synom Duckom. Kenny sa stane vaším priateľom a mnohokrát si vzájomne budete vo vypätých situáciách pomáhať.  Hrou vás budú sprevádzať aj ženy s menami  Carley a Lili, ktorá spolu so svojim otcom vám budú pomerne liezť na nervy i keď to myslia len pre dobro celej skupiny. Ostatné postavy, s ktorými sa v hre stretnete sa len chvíľkovo v hre mihnú, alebo vás budú sprevádzať len počas dĺžky jednej epizódy, ale aj tak sa dokážu vyrovnať tým dôležitejším postavám a to hlavne vďaka ich zaujímavým charakterom.





V hre sa takmer každú chvíľu budete musieť činiť rozhodnutia, ktoré môžu ovplyvniť osud celej družiny, alebo len jedného jednotlivca. Napríklad neznámu, keď uvidíte utekať neznámu ženu pred Chodcami( tak sa tu nazývajú zombie), ktorá bude v tej chvíli aj pohryzená, tak ju môžete nechať napospas jej osudu, alebo jej dať ranu z milosti, ktorá vás ale môže prezradiť a tým skrátiť čas potrebný na získanie predmetov, ktoré budete pre skupinu potrebovať. Celkovo ale mnohé rozhodnutia, nech vyzerajú akokoľvek dôležito a zvolíte ktorúkoľvek voľbu tak nemajú žiaden vplyv na priebeh príbehu, pretože niektoré veci sa tak či tak stanú. Skoro každú voľbu budete musieť činiť rozhovoroch a navyše pri tých dôležitých budete ich musieť vykonať v určitom časovom limite, čo čiastočne zvyšuje náročnosť pri rozhodovaní. Pri niektorých sa zasa budete musieť rozhodnúť medzi dvoma postavami, ktoré zachránite, čo sa stane asi tak dvakrát za celú sériu a v tej chvíli bude záležať len na vás koho zachránite, keďže zachrániť oboch sa skrátka nedá. Navyše na konci každej epizódy budete mať zhodnotenie vašich rozhodnutí a to v takej podobe že vámukáže na koľko percent sa zhodujú vaše rozhodnutia s rozhodnutiami iných hráčov.

 

Hra je adventúrou, no prvky na ktoré ste si mohli zvyknúť v mnohých predošlých adventúrach tu boli doslova osekané na minimum, čo tejto hre ale neškodí, ba práve naopak. Takže tu nehľadajte zdĺhavé hľadanie tlačidla pre nejakú činnosť, alebo inventár.





V hre občas dôjde aj na streľbu, ktorá je napriek tomu, že sa nejedná o žiadnu strielačku dosť odfláknutá, pretože nech zamierite kamkoľvek, tak Lee ani raz neminie a to aj keď zamierite mimo útočiacej postavy.  Okrem strelných zbraní budete musieť na zastavenie útočiacich chodcov použiť aj rôzne náradie ako napríklad sekery alebo šróbováky, ktoré použijete vtedy keď bude dostatočne blízko k vášmu cieľu a v tej chvíli bude stačiť iba zamieriť na hlavu, pri ktorej sa objaví symbol pre použitie predmetu. Postup pri použití zbraní na blízko sa dá použiť aj keď potrebujete použiť predmet, ktorý máte v inventári na nejaký predmet, ktorý sa nachádza v lokalitách, ktoré navštívite. V hre sa vyskytujú aj Quick- time eventy, kde budete musieť stláčať určené tlačidlo a pri ktorých sa z väčšej časti budete musieť brániť protivníkom, i keď v niektorých prípadoch pôjde iba o obyčajné odsunutie ťažkej prekážky.

Grafická stránka hry je vzhľadom na použite komixové stvárnenia hry na pomerne dobrej úrovni, aj keď niektorých prípadoch by neuškodilo použitie trochu vyšších textúr, aj keď to na kvalite hry nijak neuberá. Čo bolo naozaj kvalitne spracované boli postavy a ich animácie.

 

Po zvukovej stránke nie je takmer čo vytknúť. Zvuky prostredia sú kvalitné, rovnako kvalitne sú nahovorené jednotlivé postavy, kde im hlasy doslova sadnú, aj keď zopár postáv, ktorým hlas nesadol by sa našlo, no vytknúť by som mohol zvuky strelných zbraní, ktoré znejú prakticky rovnako, ako aj zvuky pri chodcoch, ktoré nie sú spravené práve najlepšie. Ďalej hudobná stránka je hry prakticky minimalistická a aj to málo čo v hre nájdete je kvalitne spracované a navyše veľakrát dokonale podtrhuje situáciu na obrazovke.

 

K hre vyšlo aj 400 days DLC, ktoré nám ponúka nové postavy, a ich životné príbehy vo svete po vypuknutí zombie apokalypsy. Každý z týchto príbehov je krátky a napriek časovým odstupom, ktoré ich medzi sebou delia sú vzájomne prepojené a dokopy vám zaberú nanajvýš hodinu a pol. Toto DLC by malo byť akýmsi spojovníkom medzi prvou a druhou sériou hry.

 

Celkovo by som označil Walking dead za naozaj kvalitnú hru hodnú, ktorá nám ponúka kvalitný epizodický príbeh v momentálne úspešnom univerze, množstvo volieb, ktoré väčšinou majú len minimálny vplyv na príbeh, kvalitný dabing,  kvalitne spracované a hlavne uveriteľné postavy a emotívny záver je to čo z hry činí jednu z najlepších hier posledných rokov, na ktorú sa len tak nezabúda a ktorú si musíte zahrať viackrát.


napísal REAPERAPO 14.11.2013



Páči sa mi!

9.0
WALKING DEAD

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.4. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk