Call of Duty: Ghosts

Tak ako každý rok, rok z rokom sa zišiel, je koniec roka a to znamená... Približne takýto úvod sa dá napísať na každoročne vydávané tituly ako Assassins Creed, Fifa, Need for Speed a samozrejme Call of Duty. Nie je ničím zvláštne, že takéto tituly inovatívne stagnujú, no kvalitatívne sa stále držia. Ako teda dopadlo nové Call of Duty s podtitulom Ghosts?

PS4
pridal jones555 17.1.2014 o 20:27 pod používateľské recenzie

7.5


Tak ako každý rok, rok z rokom sa zišiel, je koniec roka a to znamená... Približne takýto úvod sa dá napísať na každoročne vydávané tituly ako Assassins Creed, Fifa, Need for Speed a samozrejme Call of Duty. Nie je ničím zvláštne, že takéto tituly inovatívne stagnujú, no kvalitatívne sa stále držia. Ako teda dopadlo nové Call of Duty s podtitulom Ghosts?

Singleplayer:
            Po odchode ľudí z IW bolo v Modern (russian) Warfare 3 cítiť silný úpadok. No nová podséria sľubuje, že sa dočkáme nejakých zmien. Pozadie príbehu je nasledovné. Federácia ako miešanec juhoamerických štátov a ich spojencov sa zmocní satelitu a zničí viacero Amerických miest. Hlavný príbeh spočíva v tom, že otec vypráva svojim dvom synom príbehy o jednotke Ghosts, no ako sa neskôr zistí, neboli to iba historky. Príbeh je veľmi predvídateľný, má menej postáv no na druhej strane sa v ňom budú orientovať aj neznalci anglického jazyka. Samotná hollywoodska hrateľnosť zostáva a taktiež aj krátka hracia doba. Tento krát si zahráte snáď na všetkých možných prostrediach či už pod morom, na súši a zo dve misie aj vo vesmíre. Po dlhšej dobe si aj zajazdíte na vozidle, ktoré sú avšak spracované úplne jednoducho. Hra je pomerne ľahká, ani na veteran obtiažnosti som nemal väčší problém, no pri jednej scéne musíte pekelne rýchlo stláčať square button a opakovaním strávite aj jednu hodinu. Konečne sa do boja aktívnejšie zapája aj AI, ktorá je na dobrej úrovni. S tak často propagovaným psom si skutočne len málokedy zahráte, v jednej časti ho ovládate a v zopár úrovniach vám pomáha. Po vizuálnej stránke jednotlivé misie haprujú. Zatiaľ čo jedna vyzerá relatívne dobre, tá druhá je na úrovni Call of Duty 4. Miestami je až zarážajúce, koľko filmov hra vykráda. Tak napríklad padajúci mrakodrap z Transformers 3, alebo scénka v lietadle z nového Batmana. Celkovo ale môžem zhodnotiť Singleplayer známkou 7. Je to slušná, ale ľahká jazda s lacným príbehom, na ktorú si za pár dní ani nespomeniete, a je škoda, že sa nepoužili nejaké mechanizmy z Black Ops II ako zasahovanie do deja.

Multiplayer:
            Multiplayerová zložka dostala riadnu nádielku obsahu. Extinctions, Squads a Multiplayer to sú tri položky, ktoré máte v hlavnom menu. Vezmime to od začiatku. Extinctions je mód, kde postupne odstraňujete bariéry použitím vŕtačky a musíte ju ubrániť pred nájazdom votrelcov. Na rozdiel od Zombie módu keď dôjdete ku koncu aktivujete bombu a bežíte naspäť, čiže dá sa to vyhrať. S ním to zámerne nechcem porovnávať, pretože aj Zombies bol spočiatku primitívny mód a každým dielom a DLC sa brúsil ako diamant. Potom je tu Squads, čo je mix hry AI s živými protivníkmi, pričom exp ide aj do klasického Multiplayeru. Ten keby som mal zhrnúť v jednej vete tak je asi to najlepšie zo všetkých častí COD, plus niečo navyše. Class systém je kombinácia prvého dielu Black Ops a Modern Warfare 3. Veci si odomýkate aj levelovaním a aj peniazmi, navyše si môžete upravovať postavu, killstreak systém je opäť rozdelený na assault, support a viacej perkov. Tých je tento krát skutočne požehnane, rozdeľujú sa do siedmych kategórii, tie najslabšie sú za najmenej bodov, tie silnejšie za viac. Celkovo máte osem bodov, takže si rozmyslíte či chcete dva OP perky, alebo viacero slabších. Je trochu škoda, že tu chýba emblem editor. Hra ponúka 14 máp (bez DLC mapy Free Fall), ktoré sú dynamickejšie a vcelku veľké. Mapy môžem zhodnotiť ako veľmi kvalitné. Taktiež za zmienku stojí zopár nových módov, osobne som si veľmi užíval Search and Rescue. Nedá mi nespomenúť hernú komunitu. Neviem čím to je, ale miestami je to už skutočne o nervy keď polovica týmu sa len krčí v rohu. Taktiež sniperi, v minulých častiach to bolo v norme, teraz sú neskutočne „OP“. Možno by pomohlo zrušenie autoaimu iba pre nich, prípadne znížiť účinnosťodstreľovačiek ako v Battlefielde (two hit kill).
Ak ste veterán série tak asi budete mať väčšie problémy ako úplný nováčik. Možnože je to mapami, väčšou účinnosťou zbraní, alebo aj polonovým enginom, no hra pre viac hráčov sa hrá dosť odlišne a bude to chcieť pár hodín cviku. V zásade je hra viac o boji na diaľku, na rozdiel od Black Ops II. Takže čo napísať na záver tejto časti? Multiplayer sa jednoznačne vydaril, hrá sa rozdielne, prináša tonu nového obsahu a po stránke balansu nie je toho moc, čo by som vytkol. No musím to ohodnotiť dvoma známkami, pre votrelcov 6 a pre Multiplayer spolu so Squads je to 9tka.

Technická stránka hry:
            Ako som už spomínal, hra ma polonový engine. Rozdiel medzi ním a tým čo bolo  v Modern Warfare 3 je znateľný, no nie príliš. Aby ste mali predstavu rozdiel je podobný, možno väčší ako pri FB 2 a 3 zo série Battlefield. Animácie sú na dobrej úrovni. Ozvučenie zbraní je vcelku fajn, keď si spomeniem, že na výstavách to boli pôvodne zrecyklované zvuky z MW3. Soundtrack v hre je dosť nevýrazný. Nie som náročný na vizuál a radšej som za hru, ktorá mi ide pekne v plnom rozlíšení a bez viditeľných hrán, no asi by sa už autori mohli viac pohnúť, pretože oproti konkurencii vyzerajú duchovia pomerne zastaralo. Preto dávam známku 7.

Port, prvé spustenie:
            Hra sa prakticky nainštaluje ihneď a naskočí Vám, že je dostupná aktualizácia, no keďže na PS4 sa dá hrať a zároveň sťahovať väčšina z Vás ju pustí aj bez toho. Tip číslo jedna? Nerobte to! Kombinácia nie moc graficky vydarenej prvej úrovne a 1600x900 spôsobia to, že začne zmýšľať nad predaním hry do bazáru. No po aktualizácii môžem povedať, že port sa vydaril a aj pokiaľ máte herný PC, môžem odporučiť PS4 verziu. Hra ide drvivú väčšinu času plných 60 fps pri decentnej kvalite ak odmyslím niektoré zubaté tiene. Sieťová hra ide bez najmenšieho laggu, no najmä pri extinctions neodporúčam public match na seriózne hranie, pretože často sa preruší spojenie. Sem tam sa neobjaví checkpoint, pri prechádzaní hry na Experienced som musel opakovať dlhú scénu lebo chýbal CP, pri druhom hraní tam už bol. Port tejto hry hodnotím na 8.5/10.

 Záver:
             Ghosts je prekvapivo slušná hra. Singleplayer znovu vykráda veľa momentov z iných hier a filmov, no je zábavná a prejdete sa po skutočne všetkých možných lokalitách. Extinctions za moc nestojí, zato Multiplayer je na veľmi vysokej úrovni. Next gen sa nekoná, no aj polonový engine poteší. Ak vlastníte aj predchádzajúce diely a bavili Vás, tak skutočne nie je o čom. Pokiaľ zvažujete prvú kúpu Call of Duty, tak Vám skôr odporučím predchádzajúci diel Black Ops II. Ak hodnotenia spriemerujem tak mi vychádza 7.5, pokiaľ hru kupujete primárne kvôli sieťovej hre, pridajte si bod na viac.

 


napísal jones555 17.1.2014



Páči sa mi!

7.5
CALL OF DUTY: GHOSTS

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU

Vývoj: Activision / Infinity Ward
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.11. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk