Renegade Ops

Stojí akčná arkáda od tvorcov Just Cause za to?

PC
pridal piraten 29.3.2014 o 9:41 pod používateľské recenzie

7.0


       O tejto hre som počul iba zopár útržkov informácií a ako taká ma nikdy nezaujala. Pri jej vydaní ma nepresvedčil ani fakt, že hru má na svedomí Avalanche Studios, tvorcovia Just Cause. Akčná strieľačka z top-down pohľadu? Nič pre mňa, povedal som si. Nuž, rozum mieni, Humble Bundle mení.

       V hre sa prenesiete do obrneného vozidla vybaveného guľometmi, poriadnym plátovaním a odvahou a neohrozene budete zachraňovať svet. Aké originálne, že? Príbeh hrá v Renegade Ops iba druhé husle a ja ani neviem, či má zmysel sa ním zaoberať. Terorista hrozí svetu, že zrovná so zemou akékoľvek mesto na mape a miesto diplomatického riešenia sa ho partička hrdinov rozhodne zastaviť čo najskôr. Príbeh je plytký, ale pri hre podobného žánru som schopný to ospravedlniť.




       Partičku hrdinov tvorí 5 postáv a v DLC pribudnú ďalšie dve. PC verzia má prekvapenie - jednou z postáv je aj Gordon Freeman. Hra obsahuje aj RPG prvky. Všetky postavy sú prístupné okamžite a pred každou z 9 misií si môžete zvoliť ľubovoľnú z nich. Každá z postáv má vlastný XP bar a osobitné stromy schopností. Stromy sú 3 a v každom je 6 schopností. Avšak naraz môžete mať aktívne iba 4, takže pred štartom misie budete musieť spraviť zopár kompromisov. Zo schopností spomeniem napríklad lepšiu výdrž alebo pasívnu regeneráciu zdravia.

       Zbrane sú rozdelené na primárne a sekundárne. Primárny je vždy guľomet s neobmedzenými nábojmi a sekundárne môžete nájsť v priebehu misie. Je trochu škoda, že sú to iba raketomet, railgun a plameňomet. Spomenuté zbrane vám môžu vypadnúť zo zničených nepriateľov vo forme „krabičiek“ a vy ich po zdvihnutí môžete ľubovoľne používať. Rovnakým spôsobom si budete dopĺňať aj zdravie.




       Hrateľnosť je arkádová a vašu náplň bude po väčšinu času tvoriť prechádzanie uzavretými mapami v snahe zničiť všetko na obrazovke. Možno to znie stereotypne, ale popri hraní zabudnete na všetky ťažkosti. Presne tu je najväčšia sila tejto hry. V ničení drevených domčekov, uhýbaní sa raketám a strieľaní po všetkých vozidlách a tankov. Poteší občasné vniknutie do budovy a v rámci QTE vybitie zloduchov a stlačenie potrebného spínača. V misiách budete postupne plniť hlavné úlohy, ktoré vždy obdržíte cez vysielačku od veliteľa, ale občas budete mať možnosť vykonať aj vedľajšie misie. Za ich splnenie dostanete odmenu v podobe bonusových bodov do skóre a taktiež achievement.

       Uvediem príklad: Osud vás zaviedol do mesta v púšti. „Náhodou“ naň útočí váš nepriateľ a vaša hlavná úloha bude zlikvidovať útočníkov a následne aj mínometné tímy ostreľujúce mesto. Avšak skaut zahlási, že domorodci sa potrebujú brániť aj sami. Takže buď vyrazíte rovno proti mínometom, alebo prejdete celú mapu v snahe ukradnúť teroristom zbrane a zásobiť domácich. Ľahká voľba? Hlavné misie majú časovač, takže pri plnení tých vedľajších si budete musieť trochu viac pohnúť. 




 

       Hra sa hrá dobre, počet druhov nepriateľov je postačujúci a popri neustálom strieľaní vám nebude nič chýbať. Najväčší problém je však dĺžka kampane. Na strednej obtiažnosti v sólo hraní prejdete 9 misií za zhruba 4 a pol hodiny. To je za 14 eur málo. Hernú dobu vám môže predĺžiť opätovné hranie na hardcore obtiažnosti a levelovanie postavy (ktorá bude po 1. prejdení cca v polke svojho level capu) rovnako ako aj multiplayer. Ten sa skladá z kooperatívneho hrania s kamarátmi v 2 až 4-člennej skupine. Poteší, že tak môžete učiniť aj v lokálnom split-screene. Navyše sa vám v každej misii počíta skóre a zapisuje sa do tabuliek, takže sa s kamarátmi môžete pretekať v prvenstve v high-score. Bohužiaľ, stále máte k dispozícií iba 9 misií, ktoré budete po čase poznať rovnako dobre ako politik svoje predvolebné sľuby. Ibaže vám po odinštalovaní hry ešte v pamäti nejaký čas zostanú.




       Ďalší nedostatok sa týka portu z konzolí na PC. Vymoženosti ako ovládať menu myšou by som prepáčil, ale to, že mi hra nezoberie môj trochu lacnejší gamepad, mi náladu nezdvihlo. Tento problém má viac ľudí a istí si môžete byť iba s Xbox gamepadom. Po troche cviku som však môjho tátoša osedlal aj s klávesnicou a myšou, a ani to tak nebolelo. Občas haproval multiplayer a vyhľadávanie hier nie vždy išlo. In-game animácie sa nedajú prepnúť, čo by osamote nebol až taký problém. Problém je, že pri opätovnom hraní s kamarátom alebo honbou za achievementmi je to NAOZAJ OTRAVNÉ. Občas som natrafil aj na bugy - miesto ohňa nezobrazovalo nič, míny neuberali život a podobné obyčajné problémy, pri ktorých pomohol reštart hry.

       Graficky hra vyzerá slušne a autori výborne využívajú aj tretí rozmer. Mapa nie je iba placka, ale má hory, údolia a občas na vás budú útočiť aj vrtuľníky. Havok engine zabezpečil kvalitnú fyziku a deštrukciu okolia a spolu s výbuchmi je na to naozaj pekný pohľad. Zvukovo hra až tak neprekvapí. V pozadí hrá priemerná generická hudba snažiaca sa navodiť trochu napätia. Zvuky zbraní a výbuchov by som zaradil k lepšiemu priemeru.


Plusy:

+ hrateľnosť

+ deštrukcia a fyzika

+ RPG prvky

 

Mínusy:

- málo obsahu

- nepreskočiteľné in-game animácie

- nie príliš podarený port

- niekedy splašená navigácia

 

Zhrnutie:

Renegade Ops je celkom slušná arkáda, ktorú si s kamarátom v kooperatívnom hraní určite užijete. Bohužiaľ ponúka málo obsahu. Okrem toho občas trpí technickými neduhmi. Keď sa ale dostanete do tempa a začnete likvidovať všetko okolo seba, zabudnete na všetky problémy. Za naozaj chytľavú hrateľnosť dávam 70%.

 



Pri prvom spustení hry som bol príjemne prekvapený
Počas hrania sa budete musieť uhýbať aj mínometom
Fyzika zabezpečí pekné akrobatické kúsky
Vežičky môžete zničiť aj nabraním ich na kapotu
Skoky sú podarené
QTE v hre vôbec nevadia
Z cesty!
Filmové cutscény sa dajú prepnúť
Tie in-game žiaľ nie
Občas si zahráte aj proti bossovi
Po celý čas budete mať k dispozícií mapu
Ukážka schopností a RPG prvkov
Pri zaseknutí vás hra respawne bez handicapu
Občas bude naozaj prituhovať
Párkrát sa dostanete aj do vrtuľníku
Okrem vozidiel budete ničiť aj vlaky
Pomocník v podobe tanku príde vhod
Nastrieľate sa naozaj dosť
Bohužiaľ amatérski kaskadéri sa občas zaseknú v korunách stromov
Pozriete sa aj do podzemnej základne

napísal piraten 29.3.2014



Páči sa mi!

7.0
RENEGADE OPS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Avalanche Studios / SEGA
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17926)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk