Katawa Shoujo

Katawa Shoujo je vizuálna novela, ktorá až prekvapivo dospelo pojednáva o téme postihnutia a umožňuje nám pridať sa k hlavnému hrdinovi na ceste za objavením nového zmyslu života. Dosiahne ho? To je len na vás.

PC
pridal dodisturb888 2.4.2014 o 9:50 pod používateľské recenzie

10


Väčšina z nás sa určite v minulosti stretla s žánrom Dating sim (simulátory randenia), keď sme brázdili internetové stránky a hľadali nejaké zábavné online hry ako deti. Skoro vždy to bola Japonská hra, ktorej jediným cieľom bolo zbaliť dievča a... no to je asi tak všetko. Nemalo to poväčšinou ani len príbeh alebo len také malé náznaky, ktoré by naviedli aspoň nejaké to pozadie vašemu malému romániku. Nikdy som si popravde nemyslel, že o niečo podobné niekedy zakopnem. A bol som prekvapený, keď som sa v roku 2012 dostal k žánru Visual Novel (Vizuálna novela) práve vďaka titulu Katawa Shoujo, ktorý vám teraz chcem trochu priblížiť. 

Najprv ale samozrejme musím priblížiť samotný žáner, keďže nepredpokladám, že ho pozná každý. Žáner vizuálnej novely pochádza z Japonska a viem, že keď sa spomenie Ja ponsko, tak vás napadne hneď jedna vec. HENTAI! (alebo možno Devil may cry a podobne). Popravde, máte z veľkej časti pravdu. Tento žáner je hlavne záležitosťou pre dospelých, pretože skoro vždy obsahuje sexuálne narážky a samozrejme aj sex ako taký. Čím sa ale líši od obyčajného Dating Simu z internetu, je že niektoré vizuálne novely majú veľmi dobrý, priam až neuveriteľný príbeh. Ja osobne poznám tri a všetky tri by som vám chcel prostredníctvom recenzií predstaviť. Ako prvé je na rade dielo, vytvorené štúdiom nadšencov tohoto žánru z celého sveta.


 

Katawa Shoujo vznikla z pomerne kontroverzného žartu, keď užívateľ RAITA na stránke 4chan uverejnil obrázok znázorňujúci dievčatá s rôznymi postihnutiami a označil tento obrázok za návrh Dating Simu. Samozrejme to znamenalo, že sa tieto dievčatá pomyselný hráč bude snažiť zviesť a to sa istej mierne uchýlnejšej polke ľudí na fóre veľmi pozdávalo, zatiaľčo druhú to nesmierne pobúrilo. Nikto avšak netušil že to zaujme skupinku ľudí, ktorí RAITa kontaktujú a prídu s návrhom, aby sa tento projekt skutočne zrealizoval. Avšak vôbec nie tak ako to naznačil RAITA. Hra sa totižto nesústredí na prostoduché zbalenie dievčat do postele, ale skôr na ich pohľady na svet a to ako sa naučili so svojimi postihnutiami žiť. Každá z postáv trpí samozrejme aj psychickými následkami ich postihnutí a vy ako hlavný hrdina nielenže uvidíte, ako sa s nimi postupne vyrovnávajú, ale vaše rozhodnuitia priamo ovplyvnia to, ako to s nimi dopadne.

Hra sa zameriava na príbeh mladého Hisaa Nakaia, ktorý prekonal zástavu srdca a v nemocnici mu oznámili že trpí veľmi vzácnym typom arytmie. Keďže si jeho stav bude vyžadovať nepretržité sledovanie, bude umiestnený do školy pre deti so špeciálnymi potrebami Yamaku. Hisao je absolútne zdevastovaný, keďže sa mo jeho život rozpadol na kusy, ale z vedomím že nemá na výber tento fakt prijíma a odcestuje do Yamaku. Tu sa postupne stretáva s ďalšími študentmi, z ktorých pre nás najdôležitejší sú:

Shizune - hluchonemá predsedníčka triedy

Misha - strelená kamarátka Shizune, ktorá jej všetko tlmočí do posunkovej reči

Hanako - extrémne hanblivá spolužiačka, trpiaca popáleninami na viac ako štvrtine tela

Lilly - vysoká, slepá, veľmi dobre vychovaná blondína z inej triedy

Emi - malá bežkyňa, ktorá prišla v minulosti o nohy a teraz chodí pomocou protéz

Rin - extrémne zvláštna umelkyňa bez rúk

Kenji  - poloslepý spolubývajúci na internáte, veriaci že ženské pokolenie plánuje sprisahanie proti mužom.

 Toto sú najhlavnejšie postavy príbehu, ktorých hlbšiemu opisu sa vyhýbam, aby som zbytočne neprezrádzal veci dopredu. Ide totiž o postavy, ktorým vy ako Hisao rozhodnete, aký bude ich osud.

 


Hra má dohromady  12 rôznych koncov a to ako dobrých, tak aj neutrálnych a samozrejme nechýbajú ani zlé. Všetko ovplyvňuje to, ako sa počas hry rozhodnete a to je v podstate celý gameplay, čo zažijete. Vizuálna novela je v podstate príbeh, ktorý sa vám odkrýva prostredníctvom textu, hudby a obrázkov, ktoré sa ukazujú v pozadí. Je to niečo ako interaktívna kniha a všetky tieto tri aspekty sú v prípade tohoto diela takmer dokonalé. Hudbe zloženej Nikolom Armarfim (mladým študentom hudby) sa vždy podarí naladiť tú správnu atmosféru pre daný moment. Vizuálny štýl celej novely je veľmi atraktívny a čo sa príbehu týka, tak je v takmer každej „ceste“ ktorú si vyberiete úžasný a úplne jedinečný. To ako dospelo sa celá hra stavia ku problematike postihnutia ma zaskočilo a to v dobrom slova zmysle. Napriek tomu je to vizuálna novela a všetci už asi tušíte že sexuálne scény sú v tomto žánri nevyhnutné. Takže ako je to s nimi tu? Sú tu, ale zapadajú tam perfektne. Ani pri jednej z nich som nemal pocit, že by bola len tak vhodená do kotextu len aby tam bol nejaký sex a aby sa to predávalo, ale skôr ako súčasť vzťahu, ktorý má hlavný protagonista s dievčaťom, ku ktorému sa dostal. Ak by vám ale aj tak prišlo neprístojné pozerať sa na sexuálne scény s postihnutými dievčatami, môžete ísť kľudne do menu a tam si ich v nastaveniach vypnúť. Budú proste preskočené a vy nič neuvidíte.

V konečnom dôsledku ide o výnimočný zážitok. Zaoberá sa ťažkou témou ku ktorej sa stavia až prekvapivo dospelo a prevedenie ako také je zvládnuté na jednotku. Jediná vec čo by sa dala vytknúť je občasná natvrdlosť hlavnej postavy, ale to je z mojich osobných výtiek všetko. Ak vás žáner vizuálnych noviel zatiaľ príliš neoslovil, tak si myslím si že táto je jedna ktorej by ste mohli dať šancu. Skúste si sadnúť a vychutnať si zážitok, ktorý vám prinesie tento neobyčajný príbeh. Celá novela je bohužiaľ v angličtine, čiže znalosť tohoto jazyka je nevyhnutná. Boli síce nejaké zmienky o českom preklade, ale s tým sa ešte nikam nepohlo, takže bohužiaľ angličtina je jediný jazyk v ktorom je Katawa Shoujo dostupná. A je tu ešte jedna úžasná vec ohľadom tohoto titulu, a síce že je úplne zadarmo. Celé dielo, ktoré bolo vo výrobe okolo 5 rokov je voľne stiahnuteľné na domovskej stránke www.katawa-shoujo.com

Takto sa to celé začalo

napísal dodisturb888 2.4.2014



Páči sa mi!

10
KATAWA SHOUJO

PC

Vývoj: Four Leaf Studios / Four Leaf Studios
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4.1. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19527)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk