Sniper Elite 3

Z Berlína do Afriky za otvorenejšími levelmi

PS4
pridal ware 21.7.2014 o 11:03 pod používateľské recenzie

7.0


Letné mesiace sú už tradične na veľké tituly chudobné, prednedávnom síce vyšlo niekoľko zaujímavých kúskov (spomeňme napr. obrovským hypom sprevádzaný Watch Dogs alebo Wolfenstein: The New Order, ktorému sa úspešne podarilo oživiť tradičnú sériu), avšak väčšiny veľkých titulov sa dočkáme až ku koncu roka, takže mnoho hráčov akosi „herne abstinuje“ alebo sa vracia k starším hrám. A tak mnohých potešil príchod tretieho dielu Sniper Elite, ktorý mimochodom zostal druhej svetovej vojne verný, svoje miesto si však hľadá v horúcich bojiskách Afriky. Atraktívne a neokukané prostredie spolu so sľubmi autorov, že Sniper Elite 3 bude lepší, rozsiahlejší a krajší ako ten predchádzajúci vo mne zanechali vcelku veľké očakávania. O tom, či sa dokázali naplniť sa môžete dočítať v nasledujúcich riadkoch...

V prvom rade si treba ujasniť čo môžeme od hry so slovom sniper v názve očakávať. Ak by sme chceli nejaké skutočné zobrazenie reality, museli by sme sa zmieriť s tým, že v hre budeme takmer bez pohnutia ležať na jednom mieste a nemilosrdne likvidovať nič netušiacich nepriateľov vzdialených stovky metrov od nás ako to robili sniperské esá Häyhä či Zajcev. Takáto však hra rozhodne nie je. Nie je to simulátor odstreľovača, takže tí, ktorí simulátor odstreľovača očakávali môžu s pokojom prestať ďalej čítať a hru ignorovať, pretože by každý ich cent za ňu bol vyhodený...

Viac ako sniper by sa teda do názvu hodilo niečo ako špeciálna jednotka, pretože presne tým hlavný hrdina hry Karl Fairburne je. Drvivú väčšinu hry jednočlenná špeciálna jednotka, ktorá okrem iného skvelo ovláda prácu s odstreľovacou puškou, ktorá rozhodne ani v Afrike odpočívať nebude. Zbrane sa budú odomykať postupne, takže okrem 4 odstreľovacích pušiek, 3 samopalov prípadne Panzerschrecka, 3 pištolí (z ktorých s najväčšou pravdepodobnosťou využijete len Welrod, ktorá ako jediná má tlmič),  jeho výbava číta aj množstvo výbušnín dobre známych už z predchádzajúceho Snipera Elite V2. Vítanou zmenou je možnosť upravovať si svoju výbavu pred každou misiou podľa vlastného štýlu hry, takže môžete napríklad obetovať lekárničku na úkor granátu alebo naopak.  

Prostredie Afriky je neokúkané a neomrzí až do konca hry.

 Z ôsmich misií, ktoré hra v základnom balení ponúka sú všetky až na prvú, ktorá je akýmsi tutoriálom naozaj otvorené, čo je oproti predchádzajúcej časti veľký posun vpred a za čom dávam autorom prvú pochvalu. Každá misia ponúka okrem hlavnej aj vedľajšie úlohy spolu s množstvom zberateľských predmetov. Odklon od lineárnosti so sebou prináša množstvo spôsobov ako hru hrať, takže si môžete vybrať medzi tradičným stealthom, na ktorý je hra primárne stavaná a využiť teda plíženie s tichou likvidáciou nepriateľov v kombinácii s trocha neohrabanou, ale tichou pištoľou Welrod a vhodne nastraženými mínami.  Odstreľovacia puška je hlučná a zamaskovať zvuk jej výstrelu je možné len v blízkosti nejakého hluku, ktorý môžete vytvoriť interakciou s prostredím sami (napríklad sabotážou motora, ktorý bude v určitých intervaloch prehlušovať vaše výstrely), prípadne  v blízkosti nepriateľského dela alebo pri občasných preletoch stíhačiek. Malým paradoxom je, že pri miestach, ktoré vám pri každej misii hra určí za vhodné na odstreľovanie (tzv. Sniper Nests) väčšinou takéto maskovanie zvuku výstrelu chýba, takže vás po pár výstreloch nepriatelia odhalia a spustia (najmä na vyšších obtiažnostiach až príliš presnú) paľbu... Hra sa dá samozrejme hrať aj akčnejšie, využiť vo väčšej miere samopal, avšak tento štýl hre moc nesedí a zároveň stráca niečo zo svojho čara, ktoré spočíva v pomalšej akcii - nalákanie pomocou hodeného kameňa na nastraženú mínu vyzerá omnoho efektívnejšie ako zbesilé súboje s niekoľkonásobnou presilou s prstom na spúšti samopalu. Autori akoby si aj uvedomovali, že odstreľovačku nevyužijete tak často ako v predchadzájúcej časti, a tak sa to snažia akosi vybalansovať akčnými koncami misiií, kedy zväčša prichádza vaše odhalenie a akčná prestrelka, v ktorej vyvraždíte všetkých nepriateľov, ktorým ste sa doposiaľ úspešne vyhýbali. Pôsobí to ako keby vás autori stavali do tejto pozície nasilu a niekedy aj nelogicky, čo je škoda, pretože sa nedá povedať že by ste boli pri menšom obmedzení sniperky napríklad na úkor mín (ktoré si mimochodom nájdu omnoho väčšie uplatnenie ako v Sniperovi Elite V2) nejako  ochudobnený o zábavu. Od vášho štýlu hrania spolu s vašou ochotou preskúmavať jednotlivé misie sa bude teda pochopiteľne odvíjať aj dĺžka kampane, ktorej dĺžka bude niekde v rozmedzí 4-10 hodín. 

Spolubojovníci slúžia väčšinou len ako dovoz a odvoz z bojiska.

Kým za otvorenosť zožali vývojári pochvalu, za umelú inteligenciu ich už rozhodne pochváliť nemôžem. Po chvíli hrania totiž nastane otázka: Kde urobili súdruhovia z britského Rebellion Developments pri programovaní umelej inteligencie chybu? Nepriatelia  totiž reagujú veľmi rozporuplne a hlavne neprirodzene, niekedy vás aj spoza krytu odhalia až príliš rýchlo (vtedy najmä pri tichom postupe bezpochyby oceníte možnosť ukladať si hru ručne) a inokedy im môžete chodiť aj popred oči a nebudú reagovať, pokým na nich nevystrelíte. S príchodom nextgenu sme boli masírovaní tým, že postavičky v hre budú inteligentnejšie, teda budú zvládať vykonávať podstatne viac akcií ako tomu bolo doteraz. V tomto smere  žiaľ Sniper Elite 3 príkladom do budúcna nejde. Nepriatelia majú naprogramovaných pár akcií, ktoré donekonečna opakujú a tuposť AI sa ukáže prekvapivo najmä pri tichom postupe, takže keď napríklad zabijete jeho parťáka vzdialeného len pár krokov bez toho aby vás videl, príde daný klon Afrikakorpsu skontrolovať jeho mŕtvolu a vráti sa späť na svoje miesto čakajúc len na to, kedy mu našijete guľku do hlavy. O nejakom pátraní alebo privolaní posíl nemôže byť ani reč, takže v tomto smere hra pôsobí trochu umelo a neprirodzene. Inokedy zase nastane pravý opak a aj na menší zvuk reagujú všetci nepriatelia vzdialený desiatky metrov od vás.

Za ďalšie mínus môžu niektorí považovať príbeh, ktorý je síce nevýrazný, ale v hre ako Sniper Elite 3, v ktorej ide predovšetkým o to, aby ste strieľali, strieľali a zase strieľali to až taký problém nie je. Väčšinu hry totiž poctivo zbierate informácie o vysokom nemeckom dôstojníkovi, ktorý stojí za záhadným projektom, ktorého úspešná realizácia by mohlo zvrátiť priebeh vojny nielen v Afrike v prospech fašistov. A tomu samozrejme vy ako elitný sniper musíte zabrániť. Samotná zápletka teda moc neohúri a jej vyvrcholenie (myslím tým objavenie toho, čo sa za celým projektom skrýva) už vôbec nie, napriek tomu nejde o nič, čo by nejako pokazilo výsledný dojem z hry a ruku na srdce, koľkí z vás si kúpili nového Snipera Elite kvôli príbehu? Ide predsa o to strieľanie cez puškohľad, ktoré možno okrem Snipera Ghost Warrior (ktorý však v ostatných herných ohľadoch úplne zlyháva) nemá konkurenciu. Na vyšších obtiažnostiach musíte počítať nielen s gravitáciou ale aj vetrom, takže sa pri streľbe na väčšie vzdialenosti na najvyššej obtiažnosti budete musieť spoľahnúť len na svoj odhad, pokým pri nižších vám pomôže červený bod, ktorý sa zobrazí po zadržaní dychu a ukáže presné miesto dopadu náboja.

Kozmetických vylepšení sa dočkala aj  X-Ray kamera.

Graficky pôsobí nový Sniper aspoň na PS4 vcelku príťažlivo a beží plynulo, takže 60 fps vo FullHD rozlíšení, ktoré autori sľúbili až na pár momentov, v ktorých mierne fps poklesnú aj dodržali. Mierneho zlepšenia sa dočkali aj X-Ray zábery, ktoré sú opäť niečo detailnejšie a brutálnejšie, vďaka čomu sa tak rýchlo „nezajedia“. Sú to práve zábery úlomkov kostí a charakteristický čvachtavý zvuk, po tom ako vaša guľka preletí mozgom nejakého nič netušiaceho Nemca, ktoré Snipera Elite od ostatných hier odlišujú, ale ak by vás však náhodou po čase prestali baviť a začali zdržovať, nechýba možnosť ich obmedziť, prípadne úplne vypnúť. Veľmi dobrú prácu vývojári odviedli aj s designom jednotlivým úrovní, medzi ktorými nechýba napríklad stredoveká pevnosť, vojenské letisko, tradičné africké usadlosti alebo tajná továreň ukrytá vysoko v horách... Najmä vďaka designu levelov, ktorý sa neustále mení sa prostredie Afriky až do konca hry nezunuje. Väčšie prostredie prináša so sebou pochopiteľne aj väčšiu porciu rôznych bugov, z ktorých najviac do očí udrú mŕtvoly pretínajúce steny, do ktorých sa zvyknú zaboriť zväčša po našliapnutí na mínu prípadne aj po inom výbuchu. Výbuchy majú prekvapivo veľký dosah a čo je divné prelietajú aj cez prekážky, takže sa neoplatí dávať míny do dverí tej budovy, z ktorej strechy potom budete odstreľovať. Nejeden raz sa mi táto poistka vypomstila potom, čo vojak „rushujúci“ moju  pozíciu aktivoval pechotnú mínu a črepiny dokázali akosi čudesne preletieť aj cez strop, a zabiť ma. Pri takýchto veľkých výbuchoch a pri tom, že sa hra pyšní realistickým zobrazením projektilu trhajúceho kosti a orgány v tele pôsobí divne, že výbuchmi neodtrhnete nepriateľom žiadnu končatinu, čo je zrejme dôsledok nízkeho PEGI ratingu... Rozum sa vám zastaví občas aj pri nepodarených animáciach, najmä pri jednom spôsobe likvidovania nepriateľa odzadu, kedy náš hrdina stojí za jeho chrbtom a behom stotiny sekundy ho dokáže pomocou nejakej zvláštnej sily otočiť tak, aby mu videl do očí a popritom mu stihne aj zabodnúť nôž do ohryzku v krku. Sú to síce drobnosti, ktoré však vo výsledku mierne kazia dojem z hry  a stiahnu hodnotenie o pár čísiel dole.

Kostrbaté animácie sa prejavia najmä pri takedownoch.

Komu by sa singleplayer, ktorý sa mimochodom oplatí prejsť s rôznym postupom viackrát (dá sa hrať aj kooperačne s kamarátom) málil, môže vyskúšať kooperačné misie (v ktorých jeden dostane úlohu odstreľovača a druhý ide pekne do osieho hniezda so samopalom a označuje nepriateľov) alebo Survival, v ktorom sa snažíte zabiť čo najviac nepriateľov a prežiť tak čo najdlhšie. A nechýba ani multiplayer, ktorý ponúka 5 módov a na ktorom sa stretne štandardne maximálne  12 hráčov.

 

VERDIKT: Sniper Elite je 3 dobrou hrou, ktorá posúva sériu opäť o niečo ďalej. Veľké plus dostáva najmä za otvorené levely, ktoré rozšírili možnosti hrania, čo dáva priestor na znovuhrateľnosť. Ak prekúsnete menšie, ale početné chyby, budete sa baviť desiatky hodín v singleplayeri, coope a multiplayeri, čo je na herne chudobné letné mesiace určite dobrá správa.

PLUSY:

+ otvorené levely s väčšími možnosťami hrania

+ väčšie využitie výbavy, najmä mín

+ prostredie a design levelov

+ grafika a audio

+ kvalitne spracované odstreľovanie a X-Ray kamera

MÍNUSY:

- bugy a niektoré odfláknuté animácie

- AI nepriateľov

- niekedy násilne pridané nelogické akčné vyústenie misie *

 

 

* Nasledujúci odstavec obsahuje malý spoiler, uvádzam ho ako vysvetlenie posledného mínusu a doporučujem ďalej čítať len tým, ktorí hru už prešli. V 4. misii po scéne, v ktorej vyslobodíme nášho informátora väzneného v pevnosti príde akčná pasáž, v ktorej musíme vyčistiť nádvorie pevnosti od nepriateľov, čo sa ešte celkom dá pochopiť. Po ňom však nastáva poriadny wtf moment, kedy nám autori úplne nelogicky vnútili strieľanie zo sniperky  a to tak, že náš informátor (navyše zranený, takže ledva stojí na nohách) prebehne celým táborom a bude robiť volavku, upozorní na seba všetko čo sa v tábore nachádza plus aj tých, ktorí sa nachádzajú v nejakom tábore mimo mapy a my musíme samozrejme všetkých zabiť. Otázku si položia najmä, tí ktorí sa do pevnosti cez celý tábor dokázali dostať úplne potichu, bez vyvolania poplachu, prečo by aj teraz nemohli rovnako tichou cestou spolu so zraneným informátorom tábor opustiť, čo by bolo určite rozumnejšie ako riskovať, že ho niekto z tých desiatok nepriateľov trafí. Vďaka autorom aspoň za to, že sa našej volavke podozrivo vyhýbali všetky nepriateľské strely...

 

 


napísal ware 21.7.2014



Páči sa mi!

7.0
SNIPER ELITE 3

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: 505 Games / Rebellion
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 27.6. 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk