Wolf Among Us

V meste kde je vlk šerifom...

PC
pridal Neratin 28.7.2014 o 13:43 pod používateľské recenzie

9.5


Telltale games je ako úžasná frajerka, ktorá je naozaj krásna, skutočne inteligentá a neuveriteľne si rozumiete. Máte pocit že sa narodila len a len pre vás, príde za vami síce len približne raz za dva mesiace ale skvelo sa spolu bavíte, občas vás prekvapý, občas doženie skoro až k slzám a vždy vás opustí v tom najnevhodnejšom momente. Prosíte ju aby ešte chvílu zostala, no viete že takto to musí byť. Tak ju necháte ísť, v hneve, vo smútku alebo v napätej radosti z jej následujúceho príchodu. Nakoniec predsa viete že sa znova vráti. A prinesie do vášho života pecky ako The Wolf Among Us.




The Wolf Among Us vás vtiahne do sveta rozprávkových bytostí zo známich aj menej známich legiend a povestí. Ocitáte sa v nevyžehlenej košeli postavy menom Bigby Wolf. A priezvysko nieje žiadna náhoda, ste totiž nechvalne známi veľký zlý vlk, ktorý sa vyskytuje v hneď niekolkých rozprávkach. Autori sa inšpirovali z komiksovej série Fables, hra sa odohráva v obdobý pred udalosťami v komiksoch v roku 1986 a ukazuje Bigbyho svet v omnoho dospelejšom a brutálnejšom svetle ako sme zvyknutý z večerníčkov. Obyvatelia všemožných príbehov sa teda spoločne združujú v Manhattane v oblasti s názvom Fabletown. Obyčajný "smrtelníci" o nich nič netušia a bytosti sa snažia držať sa z ich dohľadu ako sa len dá. Život vo Fabletowne nieje ľahký, narazíte tu na prostitúciu, vraždy a intriky. Samozrejme by to nebola vaša starosť ale Bigby Wolf, teda vy, ste tunajší šerif, a zákon máte vo vlastních rukách. Bigby po notoricky známich nezhodách s ostatnými postavami je odhodlaný zmeniť sa a konať ako ruka zákona. Na dennom poriadku má zločiny a prehrešky všetkých obyvatelov Fabletownu. Ťažko povedať či je Bigby antihrdina alebo nie, je zatrpknutý a neustále v zlej nálade a navyše veľmi obávaný pre svoju minulosť. Samozrejme sa po Manhattann neprechádza po štyroch a nevrčí na okolo, ale to nebráni skoro každúmu kto ho pozná, podľa jeho výrazu a chôdze aj kto ho nepozná, báť sa byť v jeho prítomnosti. Bigby takto vstupuje do deja, ale samozrejme je len na vás ako z neho výde. Či sa budete chcieť očistiť od hriechov vašej minulosti, alebo znova prijať svoju vlčiu podstatu je vaše rozhodnutie.

 



Hrateľnosť je taká ako sme zvyknutý z predošlých hier od Telltale games. Je to teda pointandclick adventúra, ktorá ponúka okrem klasického zbierania predmetov, aj mnohé úžasné akčné scény, pri ktorých si nevedomky zosynchronizujete dych z Bigbyho ťažkým vrčaním. Narazíte na veľa dobre napísaních rozhovorov a samozrejme nebude chýbať dnes populárne rozhodovanie a následky vašich volieb budú nasledovať, zničujúco. Nechýba morálna stránka každej voľby a pri väčšine takýchto volieb budete mať na rohodnutie vymedzený čas, tak premýšlajte dôkladne ale rýchlo, pretože na vás často budú závisieť životy. Niekedy sa budete musieť rohodnúť ktorej posavičke pomôžete alebo ktorú lokalitu navštívite a tým pádom nebudete mať čas na postavy a miesta zvyšné, čo pridáva vysokú znovuhratelnosť. Okrem myši využijete aj klávesnicu či už pri obyčajnej chôdzi po komiksovo štylizovaných lokáciach alebo stretoch kde sa po stlačení príslušného tlačidla vyhnete prekážke, pesti súpera alebo naopak uštedríte ranu vy. Napriek efektnému bojovému systému mohli autori trocha zvýšiť obtiažnosť. Niekedy to totiž príde ako interaktívny film. Na druhú stranu je táto hra o inom a to o príbehu, do ktorého nebudem zachádzať, iba poviem že je ako štúdio Telltale games samé, čiže ako som uviedol vyššie.

 



Vizuál poberá komiksovú štylizáciu predchádzajúcich hier a samozrejme je to pastva pre oči, od predchádzajúcich hier došlo k iba pár zmenám, a to zlepšením nasvietenia, zaostrovaniu hrán a podobne. Animácie postáv a hlavne Bigbyho odrážajú ich charakter. Snehulienka sa prechádza s dôstojnou eleganciou ktorá prísluší jej pozícii a šerif kráča ako... no ako vlk v ľudskej podobe. Zvuková stránka nijako nezaostáva za vizuálom a dokonca ho v mnohom predbieha, dabing je skvelo a starostlivo nahovorený, každá dôležitá postava má svoju výšku a tón a teda titulky, ak si ich zapnete, slúžiace na rozoznanie ktorá postava práve rozpráva ak nieje v dohlade pomocou farieb (napr. rúžová, zelená a podobne) sú viac menej zbytočné. Soundtack složení Jaredom Emerson-Johnsonom je hlavnou časťov masjtrovského diela tvorcov. Už od intra vás vťahuje do perfektnej atmosféry a verte mi že sa na každú epizódu budete tešiť už len aby ste sledovali ako Bigby sám prechádza temným mestom osvetlením neónmi s cigaretov v ruke, zatial čo v pozadí hrá tá zvučka, ktorá zaňho hovorí: "Ja som tu obávaná spravodlivosť a nič ma nezastaví."




Epizodické rozdelenie je ale rozpoluplné, zatial čo prvá a tretia časť hviezdia a druhá je iba o jeden lux (jednotka svetla, chcel som dať centimeter ale nemalo by to zmyseľ) za nimi, švtrtá výrazne zaostáva. Autori sa však v piatej časti znova dostanú do "švengu" a zakončujú skvelú sériu neskutočným finále. Vo svete Fabletownu som riešil choré vraždy psychopatov, v skrite duše som sa vyžíval v trápení jeho obyvatelov a sledoval ako sa zo mňa znova stáva monštrum, napriek tomu verím že som si zachoval niečo z ľudskosti a napriek tomu ako to vyzerá, vždy som sa snažil konať správne. The Wolf Among Us má drobné chybički krási, ktoré vám napadnú, len ak budete písať recenziu, ak máte radi adventúri, alebo ich neoblubujete, vyzívam vás aby ste si kúpili lístok na stanici Steam a spolu s Bigbym, Snehulienkov, vrahmi, prostitútkami a nejakou tou žabou v teplákoch cestovali do Fabletownu, kde nič nieje, ako sa na prvý pohlad zdá.

 

Plusy: Grafika, ozvučenie, hratelnosť, atmosféra, dialógy

Mínusy: je ich málo a nie sú podstatné

9.5/10

 

To máš za červenú čiapočku horár!
Tlačidlom Q sa nešetrí.
Bigby je schopný násilia, ale aj súcitu. Hlavne ak sa jedná o nežné pohlavie.
Od rany sekerou ťa delí jedno A kamarát.
"Mal si vycúvať keď si mal možnosť."
Chémia medzi Bigbym a Snehulienkou sa nezaprie.
Trocha nám tu vybuchli emócie.

napísal Neratin 28.7.2014



Páči sa mi!

9.5
WOLF AMONG US

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11.10. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk