Wolfenstein: The New Order

Ach, B.J. čo by sme bez teba robili?

PC
pridal Angelenam 4.10.2014 o 19:21 pod používateľské recenzie

8.0


 

Die Einleitung

Machine Games nám naservírovali akciu, ktorá sa odohráva v alternatívnej histórii, kde nacisti vyhrali druhú svetovú. Ak ale premýšľate, či sa pustiť práve do tejto hry, mám pre vás jedno slovo – Die Käfer.

 

 

Der Krieg

Podobne ako v minulých tituloch Wolfenstein, aj teraz útočíme na nacistov všade, kde sa len dá. Hra disponuje fantastickými lokáciami, po ktorých vás prevedie a zabíjať sa bude často a hlavne brutálne.
Jedna veľká zmena ale prišla v čase, po nehode hlavného protagonistu prechádza štrnásť rokov a prebúdza sa vo svete, kde nacisti vyhrali a ovládajú svet.
Je celkom zaujímavé vidieť, ako počas hybernácie nestratí Blazkowicz ani gram svojej svalovej hmoty a v podstate nikto nezostarne ani o deň. Nehovorím, aby im vymodelovali kompletne nové telá a pridali dynamické vrásky spoločne s nejakou tou prehadzovačkou namiesto bujnej kštice. Ale aspoň ukážte, že čas nie je iba číslo. 

 

Súboje, ktoré budú alfou aj omegou sa podarili, sila zbraní je adekvátna, nacistické telá sa hromadia a vy budete neustále kŕmiť nepriateľov chutným olovom.
Ovládanie je priamočiare, žiadne zložité príkazy ani kombá ala Mortal Kombat nečakajte, toto je old school strieľačka. Vykláňanie z krytu je možné iba na správnych miestach, ale to nevyužijete, pokiaľ nehráte na najťažších obtiažnostiach. Na blízko vám postačí verný nôž, s ktorým budete môcť zabiť kohokoľvek, pokiaľ nedisponuje ťažkým brnením.
B.J. má ale tak namakanú figúru, že kašle na logiku a dokáže väčšinu zbraní niesť v dvojici, je celkom vtipné po prvýkrát strieľať s rychlopalnými brokovnicami súbežne.

Zaujímavý prídavok je stealth postup, ktorý je síce voliteľný, ale hra má výborný argument pre každého, kto sa rozbehne proti nadriadenej rase bez premýšľania. V istých úsekoch sú velitelia, ktorí vyhlásia poplach ešte skôr ako stará paní v Kauflande, že už nie sú rožky. Tak je iba na vás, aby ste sa ich zbavili potichu a tým sa vyhli ďalším vlnám nepriateľov.

 

 

Die Rebellion

Neskôr sa pridáte k odboju. Musím ale zložiť pochvalu za možnosť postupu, pretože je na vás, ako sa rozhodnete zaútočiť.
Vidieť mapy v strieľačke z týchto rokov je taká rarita, že to musím spomenúť, to len ukazuje, že nie všetko je jeden dlhý koridor, ale všade sa dajú nájsť skryté veci a tajomstvá. Je akurát smola, že audio záznamy sa nedajú vypočuť priamo v hre, ale musíte ísť do iného menu a zastaviť hru, väčšina potom už ani nemá záujem o to, čo v nich je.

Umelá inteligencia je zlá, nevidia vás, nepočujú, večne stoja otočení a čakajú na rozhrešenie. Pri akcii je to podstatne lepšie, kryjú sa, hádžu granáty, útočia bez milosti, akurát stratégiu veľmi neštudovali a bez zaváhania budú brániť svoju vlasť telami. 

 

Hrateľnosť oživujú aj nekonvenčné dopravné prostriedky, z ktorého jeden je päť metrový robot s raketometom. Pokiaľ budete unavený z novodobého štýlu, hra ponúka aj príjemný nostalgický oddych. Ďalšia novinka je vo forme laseru, ktorý prechádza istým materiálom lepšie ako nože z teleshopingu. Treba spomenúť hudbu, ktorú som si síce väčšinu hry ani nevšimol, ale má zopár vynikajúcich melódii, akurát mi chýba niečo zapamätateľné.

 

 

Die Verwickelung

Hlavný problém na ktorý som narazil je v príbehu. Alternatívny rok 1960, nacisti ovládli svet, všetko je depresívne a zlé. Vy ste jediná nádej, ako opäť postaviť bývalý svet na nohy, to je všetko dobré a fajn, prečo ale neukážu viac?
Ja chcem vidieť, ako svet funguje, akým spôsobom teraz ľudia žijú. Vývojári vytvorili jeden z najzaujímavejších svetov, aké kedy svietili na herných obrazovkách a boja sa nám ukázať, kam až ich nápady dosahujú.
Pretože keď sa nad tým zamyslíte, my v podstate nemáme ani poňatie, ako tento nový režím funguje.

Nepomáha ani tomu, že príbeh je napísaný dosť fádne. Bojujete proti nacistom... ale aký to bude mať výsledok? Dobyli celý svet! Neodovzdajú vám nejaký ostrov, aby ste tam pili tequilu s dáždnikom a vylihovali na pláži.
Nemáte spojencov a v odboji je iba pár ľudí, ktorí majú aj tak na hlavách obrovské hodiny s odpočtom života. To samozrejme neznamená, že príbeh je zlý, len mi chýbajú nejaké zvraty alebo aspoň niečo, čoby som nečakal. Čo sa ale podarilo na jednotku sú záporáci. Sem-tam aj narazíte na bossov.

 

 

Das Regime

Spestrením sú aj perky, ktoré získavate určitým štýlom hrania, žiadne skúsenostné body teda nečakajte.
Na začiatku budete mať jedno rozhodnutie, ktoré má zmeniť budúcnosť, tu ale nastáva problém, pretože tie zmeny sú tak minoritné, že to tam nemuselo vôbec byť. Záver je pre mňa osobne sklamaním, nakoľko ostane príliš veľa otázok nezodpovedaných a bude sa to iba hemžiť wtf momentami.
Čo ma na druhú stranu veľmi prekvapilo bola grafika, špecificky dizajn. Uniformy, nepriatelia, tváre, prostredia, všetko je to vymodelované špičkovo a jedinou chybou na kráse je pomalé nabiehanie textúr, ktoré možno vyriešia patche.

 

 

Die Folgerung

Wolfenstein The New Order je príjemnou hrou, ktorá vám s radosťou požičia svoj samopal, aby ste vystrielali nejakých nacistov a príliš pri tom nepremýšľali.
Grafika, atmosféra a hrateľnosť sú výborne spravené, problém je ale, keď sa hra snaží ísť do vôd, do ktorých by bez problémov vkročiť mohla, ale bráni jej v tom nelogické univerzum, ktoré si hádže pod nohy. Každopádne sa jedná o vynikajúcu hru. 

 

Klady
+ Atmosféra
+ Art štýl
+ Prostredia
+ Brutálnosť
+ Old school
+ Grafika

Zápory
- Textúry
- Rozhodnutie
- Logika
- Slabší príbeh
- Záver
- A.I.

 

Výsledné hodnotenie: 8/10


napísal Angelenam 4.10.2014



Páči sa mi!

8.0
WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Bethesda / MachineGames
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20.5. 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk