Mount and Blade: Warband a Napoleónske vojny

M&B Warband je datadisk pre M&B, lenže ako jediný je samostatne spustiteľný

PC
pridal deadawp 10.11.2014 o 21:28 pod používateľské recenzie

POZOR! Článok nižšie môže obsahovať SPOILERY, či opísané časti z hry!

Ahoj všetci! Popri novembrových Steam akciách som si zaobstaral Mount & Blade Warband počas Haloween výpredaju.  M&B Warband je datadisk pre M&B, lenže ako jediný je samostatne spustiteľný. Hra sa odohráva v stredoveku, no štýlom postáv a prepínaním sa medzi 3rd a 1st person mi hra veľmi pripomína Hidden & Dangerous. Warband ma na prvý pohľad zaujal, na maximálnych nastaveniach a českou lokalizáciou si ma hneď získal.

 

Začal som samozrejme výukovou misiou, kde som si osvojil to, ako sa v hre čo robí, teda lukostreľba, šerm, či jazda na koni. Pri spustení singleplayeru som mal zmiešané pocity, čo zač bude tá hra. Pred spustením mapy som si mohol vygenerovať vlastnú postavu a určiť si svoj pôvod, formou klikačky na možnosti vkladaných do textu. Tieto rozhodnutia môžu veľmi ovplyvniť vaše postavenie v hre. Pri týchto klikačkách si samozrejme určíte aj to, aké mesto bude vaším východiskom. Na mape, ktorej štýl aj pohyb veľmi pripomína Rome: Total War, cestujete po mape, zatiaľ čo sa po nej pohybujú aj rôzne karavany, či jazdec, banditi ale taktiež aj vojenské výpravy.

 

Mapa je rozsiahla a nájdete na nej Saharu, či zamrznuté planiny.  K vašej bezpečnosti, či vojenským výpravám potrebujete armádu. Tú môžete zhromažďovať a verbovať v pohostinstvách, no je to limitované vašimi prerozdelenými bodmi. Podľa toho, ako sa na mape správate sa vyvinie váš samotný príbeh, začínate okolo roku 1257. Môžete byť jazdec prepadávajúci karavany, či maršál, vojak kráľovstva, v ktorom sa nachádzate. Samozrejme, ak niektoré questy zadané kráľmi odmietnete, či dokonca s nimi idete do vojny sa váš vzťah s kráľom zhoršuje.

 

Takto si môžete znepriateliť celé kráľovstvo. Toto môže viesť ku vojne a vašej prvej poriadnej akcii, s vašou skromnou armádou môžete začať aj obliehať hrad, dokonca ho prepadnúť, vyzabíjať všetkých vojakov a zmocniť sa ho, takto môže na mape vzniknúť nové kráľovstvo, vaše!
Hra ponúka neskutočné množstvo možností a je len na vás, ako s nimi naložíte. Diplomacia funguje a prostredníctvom nej môžete vyhlásiť inému kráľovstvu vojnu, či mier.

 

V boji s kráľmi ich môžete získať ako väzňov a väzniť ich na vašom hrade, môžete na tom skvelo zarobiť, lebo kráľovstvá dokážu zaplatiť dosť za oslobodenie určitého väzňa.  Vaše kráľovstvo môžete rozširovať dobíjaním iných hradov a kráľovstiev, no pozor, môžu zaútočiť aj oni na vás a získať ukoristené hrady späť. Ďalším trhákom v hre je možnosť boja v aréne, kde si môžete získať rešpekt pred občanmi miest. Na trhu môžete predávať zbrane a nakupovať nové, taktiež zbroj, či kone. Samozrejme vaša armáda sa udržiava na určitej morálke, potrebujú stravu, morálka sa radikálne zvyšuje/znižuje podľa toho, či ste boli alebo neboli úspešný v bitke.

 

 

 

Členom družín môžete obratom menovať za kráľov istých hradov, budú ich spravovať a starať sa o ne a podnikať vojenské výpravy, dokonca aj ako SUPPORT pre vás do bojov. Hra mi prišla ako veľmi dobre optimalizovaná, dokonca aj pri veľkom počte nepriateľov a urputnom boji som nepocítil pokles FPS. Samozrejme v hre sa môžete aj oženiť a držať si svoju pani na hrade ako vo vatičke. Pri boji pretečie veľa krvi, takže ju určite uvidíte na vašich vojakoch, či na čepeli vášho meča. V boji často zomierajú aj zvieratá, teda kone a veľmi presvedčivá animácia postáv skvele vystihuje pád koňa, či pád vás z neho. Neviem, čo by som ešte dodal, hra je veľmi zaujímavá, a ešte.. Na mape sa pohybujete ako samostatný kôň s jazdcom a vašou vlajkou, v prípade boja, k tomu sa dostanete cez režim dialógu, ak vás nepriateľský kôň dostihne, tak sa dostanete do režimu boja. Po krátkom načítaní sa ocitnete na teréne spawnutý  aj s vašou armádou. Pri plienení dedín  môže prísť armáda na pomoc a spoločne s dedinčanmi sa vám dajú na odpor. 



DATADISK
Warband dostal neskôr taktiež aj datadisk v podobe Napolenic Wars. Ako iste názov naznačuje, tak si predstavíme Napoleona na koni v jeho typickom dvojcípom klobúku, či línie vojakov s mušketami. Presne toto ponúka M&B Warband Napoleonic Wars. Hra nemá Singleplayer, iba režim rýchlej vojny, no tam si hru neužijete. Hra sa hrá hlavne online a hráčov na serverov je rozsiahlo, dokonca viac ako 200 hráčov. K dispozícii je veľa režimov, či už ide o dobytie pevnosti, tak aj roviny kde si užijete líniové vojny naplno.

 

 

 

Pri prihlásení si môžete vybrať typ vojaka, za ktorého chcete hrať a taktiež aj tím (národnosť) za ktorú budete hrať. Boje prebiehajú tak, že zo Spawn stanoviska vychádzate zoradený, podľa prvého dôstojníka a bežíte za ním v línii. Ten si vás neskôr zoradí, zoči voči nepriateľovi a dá vám povedal na zamierenie, či streľbu! Prebíjanie muškety je zdĺhavé a pri jej dobíjaní sa nemôžete pohnúť.  Preto sa dostávame k ďalšej časti.

Boja 1 na 1 bajonetmi na mušketách. Pri bojoch s mušketami môžete viesť útok mušketou (bajonetom) Zhora alebo zdola, obecne platí, že zhora je úder silnejší, v 80% prípadoch smrteľný, no pomalší, ako úder zdola, ktorý samozrejme dáva menší damage. Takéto radenie vojakov a plný zážitok z Napoleonských vojen si užijete hlavne vtedy, ak sa pridáte do nejakého klanu na internete. Zúčastníte sa eventov a spoznáte nových ľudí a formou Teamspeaku vám dáva dôstojník príkazy, je to rýchlejšie, kompaktnejšie. 

Mne sa skôr zapáčila stredoveká verzia boja s mečmi, je tam singleplayer, ktorý mi príde reálnejší a mám viac z hry ako u Napoleon Wars. Na záver.. Napoleon Wars ponúka aj vylepšený fyzikálny engine. V hre sú aj delá, ktoré pri strele do steny do nej spravia dieru, pri dostrieľanej stene sa stena aj zrúti, je postavená z jednotlivých tehál! 

Dúfam, že sa článok zapáčil, je trochu z každého kúska troška, chcel som opísať môj postoj k hre a to, ako ju vidím, je to trochu chaotický a skákané, nečakám veľké hodnotenie.

 

Záverečné hodnotenie hry:
+ Toho času super grafika na polovičnú stratégiu
+ Rozmanité možnosti
+ Rozsiahlosť sveta
+ Optimalizácia

- AI vás zasekne v stiesnených priestoroch


napísal deadawp 10.11.2014



Páči sa mi!

MOUNT AND BLADE: WARBAND A NAPOLEÓNSKE VOJNY

PC

Vývoj: Paradox Interactive / TaleWorlds
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18378)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk