Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

„Kept you waiting, huh?“ Od prvej hry Metal Gear pre MSX2 počítač ubehlo 28 rokov a Hideo Kojima nám postupne začal rozprávať príbeh, ktorý sa odohráva v hernom svete už takmer tri desaťročia.

PC
pridal PlaNko 8.10.2015 o 13:25 pod používateľské recenzie

9.5


„Kept you waiting, huh?“ Od prvej hry Metal Gear pre MSX2 počítač ubehlo 28 rokov a Hideo Kojima nám postupne začal rozprávať príbeh, ktorý sa odohráva v hernom svete už takmer tri desaťročia. Príbeh plný politických tém, nukleárnych hrozieb, rodinných väzieb s rozmanitým počtom charizmatických postáv a nespočetnými tajomstvami a zvratmi. Podľa väčšiny zarytých fanúšikov Metal Gear-u patrí táto herná séria medzi výslnie herných sérií, ak nie rovno medzi najlepšiu. Génius, lebo inak sa tento človek nazvať nedá, Hideo Kojima posúval každým novým dielom úroveň hry o stupeň vyššie. Ako jeden z prvých zadefinoval žáner stealth do hier a priniesol dlhé a hlavne kvalitné cut-scény, cez ktoré nám rozprával nezabudnuteľný ale za to veľmi komplikovaný príbeh.

Big Boss naznačuje, že ide o piaty dieľ (V).

Vráťme sa do roku 2014 kedy vyšiel diel s názvom Ground Zeroes (ďalej už len GZ). Pre niekoho je to hra s jednou misiou, pre iných zas veľmi drahé demo. Dôležité je však, že už v tejto hre Kojima zasial semiačko, ktoré dokonale vykvitlo v TPP. V GZ si hráč mohol otestovať ako funguje nový grafický engine (Fox engine) na ktorom beží aj TPP. Ku grafike hry sa ešte v článku dostanem. Čo je viac dôležité, v GZ sme si mohli vyskúšať takmer všetky mechanizmy, z ktorých sa skladajú hlavné ale aj vedľajšie misie v TPP. Medzi tieto základné piliere patrí infiltrovanie nepriateľskej základne, záchrana rukojemníkov, získavanie informácií, zničenie rôznych cieľov, zabitie vysokopostavených vojakov. GZ hrá aj dôležitú úlohu čo sa týka príbehu. Tam kde GZ skončil TPP začína.

 

Prejdime už k hlavnej podstate tohto článku a pozrime sa bližšie na TPP. V hre hráme za Big Bossa, legendárneho vojnového hrdinu. Po udalostiach v GZ zostal Big Boss v kóme. Jeho prebudením začína celý príbeh. Prológ odohrávajúci sa v nemocnici začína pomalšie, kedy skôr sledujete svoje okolie ako hráte, ale akonáhle sa dostanete do hry, začína drsná jazda. Prológ vo mne zanechal naozaj skvelý dojem, často pôsobil až hororovo a krvilačne (kto vie či Kojima zrovna vtedy nepracoval už na hororovom titule Silent Hills, ktorý napokon zrušili). Po skončení prológu sa dočkáme sľubovaného voľného (veľkého) sveta. K dispozícii sú dve rozmanité lokality – Afganistan a Afrika, ktorá je dostupná o niečo neskôr. Svet je naozaj veľký a rozmanitý, obohatený o menšie či väčšie nepriateľské základne či o rôznu faunu a flóru. Zaujímavosťou je náhodné počasie, kedy zrovna púštna búrka vám môže pomôcť utiecť z obkľúčenia skupiny nepriateľov. K Afganistanu a Afrike sa pridáva lokalita Mother Base. Mother Base zohráva v hre veľkú úlohu. Je to vaša vlastná základňa. Môžete si ju vylepšovať, budovať nové platformy, najímať vojakov a mnoho ďalšieho. Hra obsahuje veľké množstvo voliteľného obsahu, takže si môžete napríklad vybrať vlastnú farbu Mother Base či vytvoriť vlastné logo. Na prepravu po takomto veľkom svete, okrem vlastných nôh, je možné využiť koňa, vrtuľník, rôzne autá, nákladiaky, tanky. Tieto výdobytky modernej doby môžete postupne získavať a mať ich uschované vo svojej Mother Base, kde si ich opäť môžete vylepšiť, nastaviť si vlastnú farbu a použiť na misiu kedy uznáte za vhodné.

Keď už sme pri misiách, ich hlavnou úlohou je buď niekoho identifikovať a vypočuť, prípadne ho zabiť, infiltrovať sa na nejaké miesto, získať dokumenty, zachrániť rukojemníkov alebo zničiť tank, anténu či iné zariadenie. Takýto štýl misií sa nachádza aj v príbehovej linke aj v misiách vedľajších, čiže sa často opakujú. Niektoré príbehové misie dokážete hrať aj hodinu a niektoré prejdete do 10 minút. Nechýbajú aj boje s bossmi. Vedľajších misií je cca 157, čo je pomerne veľké číslo, ale ako som už spomínal dosť sa opakujú.

Big Boss v boji s nepriateľmi už nemusí byť sám. Autori si pre nás pripravili tzv. „buddies“, ktorých si môžete zobrať ako výpomoc. Patrí sem kôň, pes DD, sniperka Quiet či Walker Gear. Opäť je dostupná možnosť ich vylepšovania či kupovania zbraní pre nich. Každý z nich sa dá rôzne v misiách využiť a je len na vás aký prístup zvolíte. Zbraní je v hre veľké množstvo a sú rozdelené do viacerých kategórií. Postupom v hre sa dostávate stále k lepším a novším zbraniam. V hre je veľmi dôležitý zber surovín, ktoré neskôr využívate na upgrade Mother Base alebo výrobu zbraní. Skvelou novinkou je možnosť poslať vlastné vojsko na rôzne lokality vo svete, začo vám v prípade úspechu prinesú rôzne typy odmien, ktoré v hre určite využijete. Ďalšou výbornou novinkou je „fulton“. Je to balón, ktorý môžete pripnúť na nepriateľov, vozidlá, zbrane a kontajnery so surovinami. Tento balón následne prepraví danú vec na vašu Mother Base, kde jej ďalší osud určíte vy.

Vaši

V hre je použitý spomínaný FOX engine. Osobne mi príde grafika veľmi pekná a výborne optimalizovaná, hlavne čo sa týka PC. Názory niektorých, že je zastaralá mi prídu neopodstatnené, pretože na hru akou je TPP je grafika naozaj kvalitná. Čo sa týka príbehu, hra už neobsahuje dlhé cut-scény známe z predchádzajúcich dielov. Mne osobne táto zmena ako fanúšikovi série dosť prekáža. Nepríjemným zážitkom pre mňa bola aj časť, keď som v hlavnej misii omylom vyšiel z vyznačenej plochy a hra mi automaticky zrušila misiu. Ja som ju tak musel hrať odznova, pričom som vôbec nebol varovaný, že sa niečo také môže stať. Celkovo má hra výbornú hrateľnosť, veľké množstvo možností a nastavení, s ktorými sa hráč môže naozaj vyhrať, skvelú grafiku a kvalitnú hudbu. Príbeh nie je zlý, ale podľa mňa zaostáva za svojimi predchodcami. Hra je navrhnutá aj pre hráčov, ktorý predchádzajúce časti nehrali.

Big Boss spolu s Ocelotom sa kochajú nad Afganistanom

Hideo Kojima znova ukázal, že latku nepodlieza a pripravil si pre nás jednu z najlepších hier v súčasnosti. My len môžeme dúfať, že po jeho rozchode z KONAMI sa k nám ešte niekedy dostane Kojimov Metal Gear alebo prípadne nejaká jeho nová hra.

Plusy:

- herný čas

- veľké množstvo herných možností

- Mother Base

- záživný otvorený svet

- sandboxová hrateľnosť

- vraždiaci pes DD

Mínusy:

- chýbajúce dlhšie cut-scény

- slabší príbeh oproti predchodcom

- menšie chybičky


napísal PlaNko 8.10.2015



Páči sa mi!

9.5
METAL GEAR SOLID V: THE PHANTOM PAIN

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk