Najsamprvšie dojmy a rozmary nad vynálezom menom Steam Controller

Alebo ako Drury veľký peniaz prešustroval a nehanbil sa za to.

PC
pridal Drury 21.11.2015 o 12:45 pod používateľské recenzie

V utorok mi tento zázrak doniesol kuriér, ale až cez víkend som s ním šantil. Teraz to budú plné dva dni čo to mám, takže možno jem kašu čo ešte nevychladla, ale román sa už napísal, tak čo s tým.

 

Prvé čo mi udrelo do očí je, že na spásu všetkých PC hráčov bez rozdielu, teda okrem tých, čo sa im po stoloch nepovaľujú zbytočné päťdesiateurovky, to vyzerá akosi lacno. Aj sa to drží nejako kadejako. Avšak, keď som strčil palce do tých povestných jám levových, všetko bolo tip-top.

 

V krabici boli dve duracelky, čo sa nejako divne strkajú hlboko do rukovätí a majú pri sebe akési páčky aby sa, po dúfajme že dlhšej dobe, dali vyslobodiť, ďalej kábel, aby sme do toho nemuseli strkať žiadne duracelky, potom niečo, čo sa tuším odborne nazýva dongeľ, a niečo, čo netuším čo vlastne je, ale je to malé, ťažké, a veľmi užitočné ako ťažítko na papier.

 

Pri zasunutí dongeľa do počítača a naštartovaní tej potvory sa mi na tvári vyčaril najkyslejší výraz aký si viem predstaviť (nič iné mi neostáva, nemal som zrkadlo ani duchaprítomnosť aby som sa, takpovediac, selfíroval, ale verte mi, stálo to za to). Síce to fungovalo, ale to isté sa dá povedať o šengenskom priestore. Parný klient mi hneď dal najavo aby som išiel zapnúť mód veľkého obrazu a nemal som vôľu oponovať. Nakoniec sa utrpenie ktorým je stlačenie jedného tlačidla na obrazovke vyplatilo, veľký obraz mi obnovil firmvér ovládača a už to šlapalo ako hodinky.

 

To som nemyslel obrazne. Prejdeš prstom po dotykovej ploche, ovládač sa roztiká, ako inak sa to dá povedať. Ohliadnuc od toho, začal som si všímať, že celá tá vec má to tikanie, cvakanie a klikanie nejako v krvi. Obe dotykové plochy da dajú kliknúť, vrchné tlačidlá cvakajú, tie za nimi čo sa im nadáva do spúští pod tlakom tikajú ako dotykové plochy, a ak ich podržíte, tak kliknú, a ešte viac vzadu, doslova pod rukoväťou, je pár spodných pedálikov čo cvakajú ako kačky zobákmi. Jedna z výhod slobodného života je v tom, že si môžem užívať nočné hranie na tomto ovládači bez obáv že mi polovička za rušenie jej spánku raz priloží revolver na ten môj.

 

Ohliadnuc od neskutočného lomozu to ale problém nie je. To klikanie je v skutočnosti celkom pohodlné, preto ho samozrejme umelo vtlačili aj do vecí, čo bežne neklikajú, konkrétne dotykové plôšky, páčka, spúšte a dokonca aj gyroskop. Takto máte zabezpečené, že je úplne jedno, čo robíte, vždy máte pocit profesionálneho hráča Starcraftu ktorý momentálne rúca svetový rekord v počte klikov za sekundu - napríklad aj pri pohodlnom prezeraní ponuky pornografického servera. Keď už sme pri tom, tie vybrácie sa celkom dobre dajú využiť aj na iné účely - napríklad nimi zistíte ako pohybovať palcom, ako silno treba pritlačiť prst. Na spúšť. V hre.

 

Z hier som zistil, že najlepšie fungujú tie, pri ktorých myšou pohybujete kurzorom a iba klikáte, a tie, ktoré majú podporu ovládača na Xbox360. Hry týchto dvoch typov fungujú perfektne aj bez akýchkoľvek úprav nastavenia ovládača. Žiadne výhrady. Myš funguje špecificky dobre, oveľa lepšie, ako som čakal. Ak máte pochybnosti ohľadom veľkosti plôch, môžete ich vyhodiť von oknom, napríklad na surfovanie internetu už myš ani nepoužívam. Len si zväčším font, rozvalím sa a čítam. Pekne si viem prejsť myšou z jednej strany obrazovky na druhú jedným šmahom, pri klikaní drobných tlačítok na obrazovke tiež nie je žiadny problém. Pri hraní hier v mode ovládača X360 mi vadí postavenie tlačítok XYAB, kde na X sa skoro nedá dočiahnuť, ale dá sa to všetko pekne hodiť na dotykovku a problémy zmiznú.

 

Keď už o hádzaní vecí na dotykovku, áno, nastavenie ovládača sa nielenže dá zmeniť, ale bez vlastných úprav si toho veľa v pohodlí nezahráte. To je obrovké plus a zároveň obrovské mínus. Na jednej strane je priam úžasné, ako si viem každé tlačidlo v Need for Speed nastaviť na nitro a už sa viac nezaoberať hrateľnosťou, na druhej je to otravné robiť pre každé Need for Speed. Nitro sa dá pritom nastaviť na každú vymoženosť ovládača - môže sa zapnúť keď stlačíte spúšť do istej polohy, alebo iba ak rázne stlačíte spúšť, pričom, ak stlačíte iba jemne, pre zmenu sa zapne nitro. Viete ho nastaviť tak, že sa zapne, ak potlačíte páčku rovno, pripadne do strany, alebo dole, a, samozrejme, ak kliknete páčku. Dá sa nastaviť aby sa zaplo ak sa dotknete istej časti dotykovej plochy, alebo iba ak najprv kliknete a podržíte dotykovú plochu a potom sa dotknete tej časti. Dokonca ho viete nastaviť tak, že podľa gyroskopu sa zapne vtedy, keď celý ovládač podržíte v istej polohe. A, samozrejme, dá sa nastaviť na každé tlačidlo.

 

Ak ste nudný typ a chcete otáčať predné kolesá auta namiesto využívania zvodidiel, môžete nastaviť dotykové plochy aby sa správali ako páčky, prípadne ak ste divoká karta môžete jednoducho použiť páčku. Každá časť sa dá do podrobna nastaviť, citlivosť, horizontálna, vertikálna, krivoľaká, mŕtva zóna, živá zóna, tikanie, cvakanie, rôzne módy. Všetko som vyskúšal a nič mi tam nechýbalo. Nastaviť si hru vie každý, je to len o nervy.

 

Pri samotnom hraní je to potom pre zmenu o zvyku. Skúsil som Team Fortress 2, a jakožto s myšou odborník, som sa cítil ako najväčší hlupák na serveri. Po čase a nespočetných úpravách som sa začal cítiť trochu istejšie, ale furt to nie je celkom ono. Na druhej strane, mal som už tú česť hrať TF2 aj s ovládačom z Xboxu a musím povedať že toto je úplne iná liga. Jedna vec je chodiť a mieriť páčkami, iná je chodiť dotykovou plochou ktorá reaguje na najmenší dotyk palca, a mieriť druhou plochou ktorá celkom dobre nahrádza myš a ešte si kde-tu dopomôcť v mierení s gyroskopom. Ten gyroskop je úplná paráda, jeden by ani nepovedal. Na 100% mierenie by som to nepoužíval, ale ak si ho nastavím aby sa zapol keď stlačím druhú spúšť, celkom dobre funguje na korigovanie rán. Prisámvačku že snajpera s tým hrám lepšie ako s myšou - čo, nalejme si čistého, nie je žiadna sláva, ale ten gyroskop si za svoje stojí.

 

Jedným veľkým problémom je písanie. Milerád by som povedal že túto diplomovku som písal na ovládači, ale to je jednoducho, priznajme si, utópia. Na druhej strane, Valve vymyslelo celkom šikovnú klávesnicu na obrazovke, rozdelili bežnú QWERTY klávesnicu na dve časti a každej pridelili jednu dotykovku, takže máte dva kurzory a viete pekne písať oboma palcami naraz. Na to, ako to znie, to ide celkom svižne, ale všetkými desiatimi to aj tak ide 5-krát rýchlejšie (veselá matematika, ha!). Je to ale dosť rýchle na to, že ku Falloutu 4 si nemusíte pred telku zobrať klávesnicu aby ste sa na začiatku podpísali tomu otravnému chlapíkovi z Vault-Tecu. /aj tak doporučujem zobrať si pred telku klávesnicu na googlovanie lokalít bublihláv

 

Takže parný kontrolór, stál si tie nekresťanské peniaze? Tvári sa, že nie, ale povedal by som, že aj viac. Je lepší na hry pre ovládač na Xbox 360 ako ovládač na Xbox 360? Pre mňa určite áno, ale viem si predstaviť, že niekto zbehlejší by sa hádal
(nehádžem rukavicu). Je lepší na hry pre klávesnicu a myš ako klávesnica a myš? Nepovedal by som, prinajmenšom do tej doby, kým si jeden nezvykne. Môže sa priblížiť, ak niekto vie, veľmi, veľmi blízko, to nehovorím, ale nahradiť, ee.


napísal Drury 21.11.2015



Páči sa mi!

NAJSAMPRVŠIE DOJMY A ROZMARY NAD VYNÁLEZOM MENOM STEAM CONTROLLER

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk