Mirror's Edge Catalyst

Pohľad na uzavretú betu Mirrors Edge Catalyst

PC
pridal horizon286 1.5.2016 o 20:06 pod používateľské recenzie

9.0


Mirrors Edge Catalyst je reboot hry, ktorá vyšla v roku 2009 a aj keď nemala velký komerčný úspech, stala sa svojím spôsobom kultovou s pomerne velkou základňou fanúšikov. Priniesla revolučný koncept rýchleho pohybu z pohľadu prvej osoby a miestami až akrobatické kúsky hlavnej hrdinky. Nový prírastok do série má túto hru priblížiť viac mainstreamu a má napraviť jej reputáciu a hlavne slabší príber pôvodnej hry. Dej sa posunul viacej do budúcnosti do štátu menom Cascadia. Cascadia vznikla po rozpadu OmniStatu. OmniStat bol budovaný na základe utopistickej ideológie kde sú si všetci rovní a každý vlastní všetko. Niektorí ludia sa však nedokázali spokojiť s takýmto životom, na čo OmniStat reagoval zvýšením bezpečnosti a sledovaním občanov. Čoskoro sa z OmniStatu stala krutá diktatúra riadená Stranou. Krugerovci, jeden z najstarších rodov v OmniState, sa rozhodol podriadiť sa plánu Strany a začal si zaisťovať svoju pozíciu moci v Strane a rôznych industriálnych podnikoch. Občianska vojna ktorá vypukla trvala roky a keď skončila, OmniStat zostal  rozdelený na 3 časti. Najväčšia časť si nechala meno OmniStat a bude spravovaná Stranou. Druhá najväčšia časť dostala meno Cascadia a stala sa domovom pre rodinu Krugerovcov. Posledná, najmenšia časť, dostala meno Sabaeus a zakladá si na prísnych náboženských hodnotách. Medzi týmito štátmi panuje napätie a velice jemný mier. Nenávisť voči OmniStatu a Strane v Cascadii vyústila k ničeniu všetkého starého a budovaniu nového na základe hodnôt ako sloboda, iniciatíva a Original Twelve - hlavy rodín ktoré podporili Kruger Uprising.




Behom jednej dekády dokázalo týchto 12 rodín ovládnuť skoro 80% "voľného" trhu. Spojením týchto rodín vznikol Conglomerate. Po rokoch stagnácie pracovných podmienok a zhoršujúcej sa sociálnej situácie vypukly proti Conglomerate protesty. A ako Conglomerate rástol, rástli aj protesty ktoré nakoniec vyústili v nepokoje - November Riots, ktoré boli brutálne potlačené vládou. Conglomerate v tom videl šancu a obvinil vládu že nedokáže spravovať krajinu a chopil sa moci v Cascadii. 15 rokov po týchto udalostiach sa dostávame do role našej hrdinky Faith a v tento moment začína aj demo. Po dvoch rokoch vo väzení a reformačnom procese vás prepúšťajú z väzenia.




Čaká na vás Icarus. Nový člen Runnerov o ktorom nič neviete a ktorý do vás neustále rýpe a snaží sa vyvolať hádku. No nemáte na výber. Poslal ho Noah, muž ktorý si Faith osvojil po tom, čo celá jej rodina zahynula pri protestoch. A tu vás čaká váš prvý beh. kde vás odrežú od kontroly Conglomeratu a vy sa im musíte stratiť. Pokial ste hrali prvý Mirrors Edge tak vás privítajú staré známe pohyby v trochu pozmenej podobe. Pokial sa chcete odraziť od prekážky už nemusíte dvakrát mačkať medzerník, stačí ho iba podržať. Skĺznutie vyvoláte po novom talčítkom Ctrl namiesto Shiftu. Čo vás však najvaic prekvapí je, že Faith nedokáže vykonať iné základné pohyby z originálnej hry, ako napríklad rýchle otočenie o 180° ani kotúl pri dopade. Jednotlivé schopnosti sú uzamknuté a môžete ich odomknúť za body. Núti vás to teda absolvovať aj bočné misie ktorých je v novom, otvorenom svete, požehnane. Nesúvisia sice s príbehom, ale poskytnú pohlad na to, ako funguje mesto Glass a akí ludia v ňom žijú a novoodomknuté schopnosti sa vám určite budú hodiť. V úvodnej misii narazíte aj na nepriatelov. Po novom má Faith rôzne možnosti ako sa ich zbaviť. Môže dokonca odrovnať dvoch naraz. Je to rozšírenie zneškodnení z pôvodnej hry. Po novom už nemôžete použiť zbrane odrovnaných nepriatelov a tým pádom bola odstránená možnosť mať zbraň z hry. Faith je po novom rýchlejšia a silnejšia. Čím rýchlejšie sa pohybuje, tým rýchlejšie odrovná nepriatelov.




 

Grafická stránka hry je na vysokej úrovni aj v bete a prestrihové scény sú nádherné a dobre zapracovaná je aj optimaizácia. Otvorený svet ponúka niekoľko možností ako trasovať svoju cestu k cieľu. Skúsenejší hráči dokážu nájsť rýchlejšiu, viac riskantnejšiu cestu, zatial čo ostatní budú mať k dispozícii prepripravené trasy pomocou Runner Vision, ktorá už nie je akýmsi šiestym zmyslom Runnerov, ale je to vlastne augmentovaná realita prostredkovaná pomocou vašich kontaktných šošoviek. Trochu to postráda svoje kúzlo, kde Runneri už nie sú tí slobodní ludia ktorí vidia mesto inak, majú svoj šiesty zmysel a užívajú si svoju slobodu. Sú to už len rebeli závislí na technológii. Mesto je dosť veľké a obsahuje množstvo bočných misií. Je rozdelené na 3 časti, no ak sa chcete dostať do inej časti potrebujete Mag Rope - grapling hook, ktorý nie je možné v bete odomknúť. Tipujem že rôzne časti mesta sa vám budú postupne odomykať s postupom príbehu. 




Zatail čo Faith si zvyká na svoj nový život na slobode a testuje svoje schopnosti, dostáva prvú úlohu. Všetko sa ale zvrtne kvôli záhadnej osobe ktorá kradne dáta od Krugera. Neznámy skončí mŕtvy a Faith s dátami a ide po nej Kruger. Potom nám demo ešte predstaví Birdmana a Nomada a tým príbehová časť končí a vy môžete skúmať otvorený svet a plňiť bočné misie. 




Po meste nájdete aj plno tzv. collectables, teda predmetov ktoré môžete zbierať. Svojím spôsobom sa to velmi podobá na Assassins Creed sériu. Faith ako hlavná hrdinka je omnoho mladšia než v pôvodnej hre. Pôsobí neskúsenejšie a velice neopatrne. Niekedy až ako pubertiak. Dôvod na vypustenie bety bol hlavne otestovať záťaž serverov a sociálne funkcie. Tie zahrnujú klasické predpripravené závody na čas alebo uživatelské závody, kde si môžete zvoliť trasu a vaši kamaráti sa ju budú snažiť prekonať v čo najkratšiom čase. Beta nám ukázala nádhernú grafickú stránku hry no hlavne posun k mainstreamu a kopírovanie niektorých prvkov z už zavedených značiek. No myslím si že pokial bude príbeh kvalitný tak aj skalný fanúšikovia Mirrors Edge zatnú zuby a uznajú že je to dobrá hra. Z toho čo som mal možnosť vidieť sa na hru docela teším, beta bola odladená a pôsobí už ako demo pre hru. Dúfam že finálna hra nesklame.


napísal horizon286 1.5.2016



Páči sa mi!

9.0
MIRROR'S EDGE CATALYST

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9.6. 2016
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19600)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk