Fallout 4 a jeho DLC

Alebo príbeh ako za "akože" malý peniaz toho dostanete ešte menej...

PS4
pridal wellbi 8.7.2016 o 4:42 pod používateľské články

Musím sa priznať, posledný Fallout som si "užil" a kdežto som mu prepáčil. Napríklad to, že súdruhovia v Bethesde kompletne znemožnili akýkoľvek roleplay, okresali voľbu dialógov (3 možnosti pre áno, 1 že prídem neskôr), a vydali niečo za čo by sa hociaký iný vývojársky tábor (teda okrem Zenimaxu) dosť hambil - tieto veci som im odpustil v takej mojej naivite, že spomínané DLC urobia z Falloutu lepšiu hru. Hádaj sa svete, nieje tomu tak, a ani nebude. 

Začnime so základnou hrou, a s (dnes už) kultovými slovami "Its just works!" od Todda Howarda. Pokiaľ neviete kdo Todd je, Howard je hlavička za všetkými legendárnymi hrami ako Morrowind, Oblivion, Skyrim, Fallout 3, 4... Pokiaľ si hovoríte, že prečo to hovorím v takomto úchylnom poradí, je to preto lebo to hovorím podľa kvality. Ako môžete vidieť, ako išiel čas, tak išla kvalita dole. Čím to je? Je to tým, že Todd Howard je tiež marketingový a trhový génius. Vie že hry ako Morrowind či Oblivion, plné tabuliek a roleplayu, by dnes už vedel zahrať a užiť si málokto, natož to ešte kúpiť za 60 eur. Tento trend začal už od Falloutu 3, kde mal ale Howard stále ešte dostatok chochmesu, že by si 100% okresanú hru vydať neuniesol. Stále hra musela mať ešte aký taký dialóg, questy a "roleplay". Odniesli si to ale RPG prvky, ktoré boli vo F3 akoby naokrasu... V Skyrime tak nejak tušili že s Falloutom boli na hrane, tak urobili hru trochu komplexnejšiu, stále ale slabý odvar oproti Morrowindu. 

V Skyrime si to odniesli questy. To, že skoro v každom queste vás niekdo posiela do krypty aby ste mu odtiaľ niečo priniesli je nehorázne. Povestnou frázou sa tiež stalo Howardove "See that mountain? You can climb it.", ktoré sa ale až na výnimky nenaplnili. Skyrim ale lámal rekordy predajnosti, aj keď bol čisto jedným z tých horších dielov série. Čo si Howard uvedomil? Že ľudia od nich kúpia aj ho*no v alobale. A to doslova (viď. Fallout 4: Pip boy edition). Howard si pomyslel: Jednoduchšie = menej náročné (však nemusím vymýšlať zložité herné mechanizmy pre "hard-core hráčov") = viac profitu a predajov. A ešte keď som u Skyrimu, ten dostal dve veľké DLCs, ktoré spasili jeho rozmanitosť questov a napravili všetko, čo napraviť mali. 

Pozrime sa teraz na Fallout 4 pekne od vydania. Ten dostal vyššie spomenutú edíciu s Pip-boyom. Tešili ste sa tak že budete mať svoj náručný počítač, aj keď cena tej edície presahuje niekoľkých desiatok až stoviek eur? Aj keď hej, tak vás sklamem. "Pip-Boy" bola len plastová násada na váš iPhone 6, či iný drahý telefón, za ktorú ste zaplatili 200 dolárov. A aby toho nebolo málo, nemali ani tú drzosť pribaliť season pass, ktorý vás dnes výjde na 50 eur. Tomuto sa hovorí že "láska k hráčom".



Ako sa hovorí, obrázok znesie všetko, a aj tieto "skvosty" na ňom môžu vyzerať dobre.

Bethesde sa to ale podarilo, a hráči jej to zožrali ako z navyjaka. Čo ale potom? Na rade bol season pass, ktorý v tej dobe stál niečo okolo 30tich eur. Poviem si, vpohode. Však snáď po dobrých DLC zo Skyrimu to ešte nezabudli. Keby som sa mýlil. Bethesda ohlásila 3 DLC, kde prvé z nich bolo Automatron. Bola to (až) jedna príbehová misia o žene čo má rada robotov. Väčšiu hĺbku v tom nečakajte. Taktiež si v tom môžete postaviť robota. Hurá. Toto posilní isto môj zážitok v hre. Pos*atý robot, čo 90% času hučí ako starý mixér. Toto DLC často vidím porovnávané so Zaklínačovými Srdciami z Kameňa, a poviem, že neprávom. Toto Srdciam z Kameňa nesiaha ani po molekuly na podrážke, tým Srdciam z Kameňa, nad ktorou atmosférom a príbehom som mal zimomriavky. No ajtak, hádajme asi ktoré z tých dvoch kupovali ľudia viacej...

Ďalšie z väčších DLC prišlo Far Harbor. Asi najväčší dôvod prečo píšem tento článok o tretej ráno v noci, nahnevaný. To DLC je stále pokazené. Stále beží defaultne na 16fps (PS4) a stále pos*ato seká. Môžete to ale napraviť. Tak že ten otras vymažete a stiahnete znova, jeho "opravenú" verziu. Nie, oni nemohli vydať opravný patch. Nie, oni to nemohli mať už vyriešné na začiatku, ako by to urobilo 100% iných firiem. Oni to vydali ešte raz, teraz na čisto, X týždňov po vydaní akéhosi "beta testu", na konzolách. A hádajte čo? Stratil som svoj save s vyše 30 hodinami v datadisku. Tak to teda ďakujem. A ak sa mám vyjadriť ku jeho kvalite, je to ten samý oblb ako u pôvodnej hry, len v tomto prípade Bethesda chcela skopírovať aj zjednodušiť veci od New Vegas - v čom taktiež totálne stroskotali. Keby som si mal tento brak kúpiť viacej za 4.99, bol by som okradnutý.

A teraz k tým malým DLCčkam. K tej rakovine a potratu DLCs. Všetky tieto stavacie srandy kde si postavíte nový koberček, alebo novú "podlahu" kde sa môžu biť vaši dedinčania... Je to smiešne a trápne. Aby sa k nepovinnej veci v hre, ktorú Howard sväto-sväte hovoril že sa dá 100% ignorovať, aby k nej robilli DLCs za niekoľko desiatok dolárov? Že sa nehambia. V jednom z nich je hlavnou náplňou urobiť dráhu pre guličku... ešte navyše v hre s ich PREHISTORICKOU fyzikou... A čo je na tom pekné, že na 80% vecí, ktorú každú z nich predávajú za 5 eur, je už mód, ktorý danú vec robí lepšie, funkčnejšie a krajšie... a zadarmo. A hráči im to tak zobú z ruky... Ach jaj. A keď si tých 5 eur aj zaplatíte, prípadne ste skončili ako chudák ja, na ktorom Howard zrižoval Season Pass, musíte ešte farmiť suroviny aby ste vôbec niečo z vašeho zaplateného obsahu postavili. Nieee, v DLC vám nedajú nejaký zázračný stroj, aby ste nemuseli behať jak chuj, a nevyberať keramiku ako posledný somrák... To vám nedajú. Ale dajú vám posraté nové high end nábytky, steny a iné srandy, ktoré stoja týchto surovín tisíce. Stále musíte 20 hodín behať, pomocou online návodu to farmiť a dúfať že za X hodín virtuálnej driny niečo uvidíte, na čo máte nárok. No pekne.



Nepripomínajú vám tieto platené "módy" od Bethesdy niečo?

Zvyšné dve DLC (posledné), majú byť následovné. V prvom si postavýme podzemný Vault. Čo nám slubujú? Úžasné nové featury, spravovanie Vaultu a kopu nových hodín v stavaní. Čo dostaneme za svoje peniaze? Ďalšiu generickú stavbáreň, ako vždy bez príbehu, hlavy a päty a s X bugmi. Ako by sme už neboli zvyknutí. Posledné DLC - Nuka World má priniesť nový svet, ďalšie príbehy, možnosť pridať sa ku gangom v novom púštnom svete. Toto DLC môže byť lepšie než čo sme doposiaľ dostali, no ja už Howardovi neverím ani nos medzi očami. A je to celkom tragické, no Fallout 4 dostal iba 2 DLC, z toho jedno je pokazená, predvídateľná brečka, za ktorú by sa hanbil aj prvák na strednej informačnej, a to druhé sú iba sľuby, ktoré sa ajtak ani možno nenaplnia. Je to smutné, hlavne po rečiach ako dostaneme 3 a ešte potom ďalšie sľubené DLC. Dostali sme keď tak 2, z toho ako som povedal jedno pokazené, jedno sú sľuby. Zvyšné 4 sú: Vystrihnutá nepodarená misia z pôvodnej hry a 3 módy, spoplatnené. Bethesde to nevyšlo s platenými módmi tak vydáva svojevlastné... A aby som nezabudol, ďalšia veľká vec, Bethesda mi nedá na PS4 Skyrim Ultimate edition. Chápem ich, keby som mal krabicovku, no ja mám tú pos*atú hru na PSN, a za 60 eur ten ich brak rozhodne nekupujem. Keď túto chybu neopravia, prisahám že im tam pošlem aj dopis do tej Bethesdy, ale už rovno s atomovkou... 

Pokiaľ sa ale pýtate ako to ten Howard dokázal, je to tak že ukazoval svoju hru v lepšom svetle, a klamal. Niečo čo je bežné v tomto priemysle. Každý čakal viac než 3 dobré DLC (niečo na úrovni aspoň Point Lookout, Shivering Isles), a takto to aj Todd Howard prezentoval. Dostal tak maximálne niečo za čo by sa hanbili aj vývojári v roku 2012. Však uvidíme čo sa stane s novým The Elder Scrolls, či bude ešte viacej jednoduchší než tento "majstrovský kúsok". 

Ak by som to mal zosumarizovať, tak sa cítim okradnutý. Za 30 eur som toho dostal menej, než keby som si kúpil 10 eurový prídavok do zaklínača. Tu som za tých 30 eur dostal tak maximálne ľútosť o moje paniaze. Za tých 30 eur mám oboje expanzie do zaklínača, ešte ostane aj na obed v dobrej reštaurácii. Prípadne 3 epizódy do Hitmana, ďalšej extra kvalitnej hry. A nie platené módy či narýchlo zbúchané svety a príbehy, ktoré vyzerajú ako teleportom z roku 2012. Čo som zabudol zmieniť je, že Bethesda za to dnes pýta 50€ (!!!!!!). Neviem ako vy, no tejto ponuke by som sa vyhol a na Bethesdu naplul. Ale tak viete, keď to hráči kupujú... 

-Wellbi. 


napísal wellbi 8.7.2016



Páči sa mi! (+1)

FALLOUT 4 A JEHO DLC

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10.11. 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk