The Last of Us: Factions

"Heard theres supplies in the area, but theres uniforms skulking around too. Watch each others backs!"

PS4
pridal WingChun 19.9.2016 o 19:43 pod používateľské recenzie

9.0








The Last of Us – Remastered: Factions

Multiplayeroviek máme v súčasnosti viac než dosť. Čo sa strielačiek týka, najväčšími velikánmi na trhu sú bezpochyby série ako Call of Duty či Battlefield, ktoré majú svoje solídne základne hráčov, ktorí na tú svoju hru nedajú dopustiť a s radosťou si kúpia každý ďalší diel.

Potom máme hry, ktoré sú primárne singleplayerové, pri ktorých sa zdá, že autori do nich zakomponovávajú multiplayer viac menej z povinnosti. Aby sa nepovedalo. A práve jednej takej sa budeme v nasledujúcich riadkoch venovať.

Keď som prvýkrát v roku 2012 počul o hre The Last of Us od Naughty Dog, hneď som vedel, že to čo ma čaká bude dovtedy neprekonaný zážitok z naratívneho survival titulu. S prvým gameplay videom a s každým ďalším moje očakávanie rástlo a nevedel som sa dočkať kedy ten disk strčím do môjho zastaraného kusu hardvéru a vydám sa na strastiplnú cestu skrz post – apo Ameriku s Joleom a s jeho mladučkou zverenkyňou Ellie.

A potom to prišlo… Trailer na The Last of Us: Factions…




Spočiatku som bol skeptický, aj keď samotný gameplay trailer nevyzeral vôbec zle. Ale aj tak, multiplayer do takejto hry? Nejako mi to nešlo dokopy. Potom prišiel rok 2013 a hru som mal doma. Po prejdení singleplayeru (naozaj to bol zážitok, ale o tom možno nabudúce) som s malou dušičkou vybral v menu položku Factions a s napätím som čakal čo sa bude diať. Hneď teraz na tomto mieste musím zaklincovať, že The Last of Us: Factions je jedna z najlepších multiplayerových hier, aké som kedy mal možnosť hrať! Naozaj. A dôkaz? Máme tu druhú polovicu roku 2016 a ja s k nemu stále vraciam takmer na dennej báze. Preskočíme teraz rovno na remaster tejto hry a budeme sa venovať multiplayeru, aký je v súčasnosti (aj keď veľa sa v ňom od vydania nezmenilo – nebolo treba).

Feeling z hrania

Ešte pred tým, ako prejdeme k samotným herným mechanizmom a niektorým funkciám hry, chcem sa venovať tomu, čo je pravým dôvodom môjho neutíchajúceho záujmu o túto hru, a tým je pocit ktorý ma sprevádza počas každého zápasu. The Last of Us: Factions je iný. Iný ako ostatné 1st person alebo 3rd person online strielačky. A v čom? V prvom rade, zápasy sú pomalšie a zamerané viac na taktiku tímu (ale aj jednotlivca), ako na reflexy a Rambo štýl. Vyplýva to zo samotného ovládania, ako aj z relatívne malého množstva munície a zbraní (zo strelných zbraní je možné mať súčasne maximálne 2 + 1, ktorú je však potrebné si „odomknúť“ počas zápasu). Plíženie a tichý, nepozorovaný postup sú tu oveľa dôležitejšími prvkami, ako schopnosť za 0,365 sekúnd namieriť na hlavu pohyblivého nepriateľa a vystreliť (aj keď aj to je vítaný skill, ale sám o sebe zápas nevyhrá). Možno to na prvé počutie neznie veľmi napínavo a v porovnaní s takým CoD vyslovene ako nuda, ale verte mi! Zostať nažive po tom, ako súperov tím zmasakroval všetkých vašich spoluhráčov a blíži sa vašim smerom, pričom vy samy sa krčíte schovaný za krabicou nevediac, či o vás vedia, alebo nie, navyše s posledným nábojom v revolvery (ktorý by ste najradšej uštedrili sám sebe), je adrenalínový zážitok, neporovnateľný s ničím iným. Keď potom nepriatelia prebehnú okolo vás tak blízko, že doslova cítite ich dych a vy si uvedomíte že si vás nevšimli a s jedným dobre miereným molotovom ukončíte ich existenciu… na nezaplatenie.

Podobných situácií sa v hre zopakuje veľa a je len na vašom dôvtipe, ako sa s nimi popasujete.




Hra samotná

Než sa vrhnete do boja, je potrebné si pripraviť loadout, teda výbavu. Tak ako v mnohých iných hrách, aj v The Last of Us: Factions sa výbava skladá z rozličných zbraní a skillov, pričom každý z nich stojí určitý počet loadout point-ov. Na výber budete mať zo štyroch primárnych a jedenástich sekundárnych zbraní (medzi nimi variácie, napr. tlmič, puškohľad). Následne si zvolíte svoje skilly, ktoré vám najviac sedia a najlepšie pomôžu pri vašom štýle hry. Ste dobrý sniper? Nech sa páči – hawk-eyed a sharpshooter sú pre vás ako stvorené. Prvý zo spomenutých vám umožní označiť nepriateľa, pričom sa jeho silueta zobrazí vám a všetkým vašim spoluhráčom na niekoľko sekúnd aj cez prekážky. Sharpshooter vám zas pomôže s mierením, nakoľko hľadáčik sa bude menej triasť. Ale možno čakať skrčený v kúte mapy na vytúžený headshot nie je váš štýl. Možno uprednostníte, keď sa svojmu nepriateľovi dostanete až na kožu a rýchlosťou blesku mu zabodnete dýku do krku. V tom prípade je neoceniteľným skillom covert training, či strategist. Covert training vám umožní pohybovať sa tak, aby vás nepriateľ v listen mode nevidel a zaručí vám, že po každom respawne budete vybavený dýkou (listen mode sa zachoval zo single player kampane a v podstate umožňuje načúvaním vidieť nepriateľa na krátky čas aj cez steny – samozrejme ak je dostatočne blízko a ak sa hýbe), strategist vám zas nepriateľa zobrazí na radare ak je blízko, napr. ak je v dome o poschodie nižšie, alebo čaká hneď za rohom. Toto je však len demonštratívny výpočet toho, ako sa dá taktizovať a aké je dôležité nakombinovať si výbavu šitú vám na mieru (začiatočníci určite ocenia starý dobrý shotgun ;-))

Ak už máte vybraté zbrane aj skilly a nejaké tie loadout pointy vám zostali, máte na výber z takzvaných purchasable, čo sú dodatočné zbrane z ktorých si jednu môžete vybrať – tú však nemáte k dispozícii od začiatku zápasu a musíte si ju najskôr odomknúť.




Ok, it’s us or them. No mercy!

Výbavu ste si zvolili, je čas pustiť sa do akcie! Hra ponúka tri módy, pričom v každom z nich sa utkajú dva štvorčlenné tímy na jednej zo sedemnástich máp:

Supply raid je klasický team deathmatch. Oba tímy majú k dispozícii 20 spoločných respawnov. Posledný nažive vyhráva.

Survivors je mód v ktorom má každý hráč len jeden život a tím ktorý zvíťazí, dostáva bod. Hrá sa na štyri víťazné kolá.

Interrogation je mód s neobmedzeným množstvom respawnov. Úlohou každého tímu je vypočuť protihráčov (špeciálnou popravou, alebo dýkou), aby sa na mape odokryl ich trezor a ten je potrebné následne otvoriť.

Summa summarum, The Last of Us: Factions je určite hra, ktorá by si zaslúžila viac pozornosti herného obecenstva. Ak doma máte Playstation 3, alebo Playstation 4, je takmer vašou povinnosťou si túto hru zaobstarať, už len kvôli samotnému singleplayeru. A keď už tam budete, neváhajte kliknúť aj na tú položku FACTIONS. Najlepšie urobíte, ak sa do toho pustíte spolu s priateľmi. Až vtedy sa vám odkryje plný potenciál, ktorý tento skvost v sebe skrýva. Uvidíte, že po čase sa spýtate seba samých: “Tak čo? Ešte jednu dáme?”





napísal WingChun 19.9.2016



Páči sa mi!

9.0
THE LAST OF US: FACTIONS

PS4

Vývoj: SCEE / Naughty Dog
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.6. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk