Book of Demons

Malé mestečko s katedrálou, v nej temné kobky, hordy kostlivcov, jeden nenažranec, jeden zradca a na konci samotný Pán Pekla. Pripomína vám to niečo?? Spomínate s láskou na prvé Diablo? Tak vám s radosťou predstavujem Book of Demons, papierové Diablo.

PC
pridal LukasDCA 19.4.2017 o 6:52 pod používateľské recenzie

8.5


Prvé Diablo je legenda. O tom asi nikto nepochybuje, veď každý, kto ho hral spomína na tú ponurú atmosféru mestečka Tristram, na temnú katedrálu a ešte temnejšie tajomstvo, ktoré sa v jej útrobách skrývalo. No, a niečo podobné ponúka aj Book of Demons, Early Access titul, ktorý si vďaka grafickému štýlu vyslúžil aj druhé meno, papierové Diablo. V tejto hre Vás tiež privíta malé mestečko s katedrálou na pozadí, v ktorom žije mladá slečna krčmárka, liečiteľ, šedivý mudrc a tajomná čarodejka - does it ring a bell?? ;)), terorizovaní zlom, ktoré sa odtiaľ prebíja na svetlo sveta. A vašou úlohou bude presne tak isto, ako kedysi v Diable, v koži bojovníka, alebo po splnení určitej podmienky aj mága (v pláne je aj lukostrelkyňa, ale až neskôr) poschodie po poschodí vyčistiť katedrálu od príšer, zombíkov a démonov, vtrhnúť do samotného Pekla a vysporiadať sa s Arcidémonom, ako sa v tejto hre volá hlavný nepriateľ.

Čo vás prvé pri spustení hry ale zaujme, je jednoznačne použitý grafický štýl, takmer celá hra vypadá ako poskladaná z papierovej vystrihovačky, dokonca aj efekt ohňa je papierový. Nie je to síce také výrazne ako napríklad pri Tearaway Unfolded, či Paper Mario, ale ak si na takéto veci potrpíte, táto hra Vás osloví. Grafický štýl nepôsobí vôbec rušivo a zároveň aj robí hru o kúsok zapamätovatelnejšou oproti iným ARPG hrám. Takže budovy v mestečku sú z papiera, postavy sú z papiera, aj vrany krákajúce na papierových konároch stromov sú z papiera. Po prvých rozhovoroch - postavičky su všetky plne nadabované - sa teda s vašim hrdinom vrhnete priamo do boja.

Tu sa znova prejaví zvolený štýl, pretože postavička nie len že vyzerá papierovo, ale aj pohyb má ako figúrka z papiera, nehýbe nohami, len skacká ako panáčik v šachu. Spočiatku to pôsobilo prinajlepšom divne, neskôr to ale v hektike boja nevnímate. Po dungeone sa nepohybujete voľne, ale len po cestičkách, ktoré sa ale všelijako vetvia, križujú, rozdeľujú a zasa spájajú a vo vačších podlažiach strávite pekne dlhé chvíle. Dungeony sú pekne temné a ponuré ako to máme radi a atmosféru dokresľuje jemná hudba, ktorá miestami takisto pripomína tóny z prvého Diabla. Sedí k hre perfektne.

Prvý boj absolvujete prakticky hneď po vstupe do prvého poschodia, samozrejme len proti slabému kostlivcovi. Príšery majú miesto HP srdiečka, ale všetko funguje rovnako, ako by HP mali, takže kostlivček na tri rany umrie. Neskôr však počty srdiečok narastajú, dokonca sa mení aj ich typ (kamenné, otrávené, ľadové, aj ohnivé) a tu už treba taktizovať a mať na všetky druhy nepriateľov nejaké opatrenie. Tu vstupujú do hry karty, ktoré šikovne preberajú úlohu skillov, predmetov, aj equip-u naraz. Kartičky sa používajú ako uzdravovacia flaška, Fireball skill vhodný na ľadové monštrá, amulet na obnovu many, či štít na ochranu pred údermi. A to je len zlomok toho, aké kartičky v hre sú. Padajú z nepriateľov, truhiel po úrovniach, mini-bossov aj zo špeciálnych oltárov. Dajú sa samozrejme vylepšovať, na čo slúžia vylepšovacie kartičky a peniaze, ktoré zbierate tiež kdekade, ale aj tak ich je stále málo. Dokonca jedna karta môže mať viacero variácií, (občas dokonca aj legendárnu) ktorá danej karte pridá špeciálnu vlastnosť. Takže vaša uzdravovacia flaša vám okrem vráteného života aj zníži cenu za dobitie u čarodejky, či vám pasívne urýchli cooldown na jej dalšie použitie. Každá variácia sa upgraduje samostatne, takže si treba vybrať len naozaj takú, ktorá vám sadne a investovať do nej. Zo začiatku môžete používať tri karty, neskôr až do desať, ak si odomknete - znova za peniaze - dalšie sloty. To vás núti znova taktizovať a pečlivo vyberať ako si poskladáte postavu. Budete mať plný set equipových, pasívnych kariet? Ich použitie ale zamkne časť many, ktorá može chýbať pri aktívnych kúzlach. Alebo budete používať aktívne skilly a riskovať, že bez flašiek s manou zrazu ostanete kdesi v hĺbke slabý ako čaj?

Hlavne neskôr je toto riadna dilema, pretože nepriatelia su silnejší, majú rôzne schopnosti a imunity, vyvolávajú si pomocníkov a používajú aj kúzla. Tie im musíte manuálne rušiť, teda klikaním na ikonku kúzlenia im čarovanie prerušíte, počas neho sú ale imúnny na iné útoky. V hre sú monštrá so štítom, ten takisto musíte rozbiť presným klikaním na štít, až potom im ubúdajú srdiečka. Iné príšery si volajú na pomoc nohsledov, tých treba zabiť prv, lebo hlavná príšera je vtedy nezraniteľná. Bossovia dokonca môžu a budú používať aj nezrušiteľné kúzla, vtedy máte akurát čas sa premiestniť na pozíciu blízko liečivého oltára, alebo ku vchodu, keby bolo treba utekať. Toto všetko dohromady tvorí veľmi dobre spracovaný súbojový systém, kde treba sledovať naozaj mnoho faktorov. Vaše karty, kúzla a obranu nepriateľov, ich zvláštne schopnosti (niektorý pavúci vás opľujú pavučinou, ktorá vám na pár sekúnd zneškodní náhodné karty) a útoky (démon vás omráči a vy musíte po obrazovke myškou nahánať ,,hviezdičky pred očami), do toho sa stíhať liečiť a občas aj dopredu rozmýšlať, kadiaľ sa dá ujsť.

Za vynaloženú úsilie z monštier padajú karty, peniaze a dostaváte aj skúsenosti, pri každej novej úrovni ale rozhodujete len, či si navýšite HP, alebo manu. Dokonca, ak sa rozhodnete napríklad pre HP, bod do many sa uloží u barmanky v meste, kde si ho za obnos môžete neskor vybrať (aj s dalšími odmenami, ktoré občas z monšier padajú - vačšinou ide o peniaze, potiony, občas sa pritrafí aj karta) z magického kotla. Jeho obsah ale zmizne, ak cestou umriete. Okrem toho sa v meste liečite, identifikujete nové karty, či upgradujete tie stávajúce.

Silné karty sa ale budú hodiť, pretože s každým poschodím slušne stúpa obtiažnosť, pribúda monštier, majú viac HP a rozmanitejšie schopnosti. V posledných fázach hry už som fakt nestíhal sledovať celé bojisko, všade okolo mna lietal papierový oheň, bojoval som aj s dvomi bossmi naraz a to ani neboli hlavný bossovia. Tam sú boje ešte tažšie, ale aj odmena býva omnoho vačšia. Pri hlavných bossov sa znova myslelo na Diablo, takže prvý je The Cook (Butcher), druhý Antipope (Lazarus) a tretí už spomínaný Archdemon (Diablo).

Po jeho smrti hra ale nekončí, skôr naopak. Odomkne sa vám možnosť Freeplay, kde si nastavíte v akom prostredí a približne aký druh monštier chcete zabijať a to v štyroch postupne odomykajúcich sa obtiažnostiach. Celú túto parádu môžete skúsiť hrať aj v Daredevil móde, kde jedna smrť je aj tou jedinou. Je toho teda veľa a takto môžete nazbierať všetky karty, povylepšovať ich a hrať prakticky donekonečna, čo ale samozrejme časom pravdepodobne omrzí. Za 20 eur ale hra podľa mňa stojí, aj s prísľubom viac obsahu do budúcnosti, kedže sa stále jedná o Early Access titul.

Čo som ešte nespomenul? V skratke teda:

- keď umriete, musíte si bežať pre mŕtvolu, vtedy ste slabší ako čerstvo narodený klokan
- v hre je systém umožnujúci nastavovať veľkosť a dĺžku dungeonu tak, ako si prajete a ako máte na hru čas
- level cap je 40, nedosiahol som ho
- takisto sa mi nepodarilo odomknúť všetkých desať slotov na karty, nieto ich ešte povylepšovať na maximálnu úroveň
- vrany v meste vraj vedia vykrákať melodiu Game of Thrones
- v hre je easter egg na Witchera

 


napísal LukasDCA 19.4.2017



Páči sa mi! (+1)

8.5
BOOK OF DEMONS
+ Atmosféra presne vystihuje prvé Diablo, ktoré vkusne paroduje, ale aj vo veľkej miere vzdáva legende poklonu
+ Hudba a dabing
+ Papierová grafika
+ Systém kariet a ich upgradovania
+ Súbojový systém
+ Rozmanitý nepriatelia s rôznymi schopnosťami
+ Príjemná obtiažnosť
+ Množstvo obsahu po dohratí hlavnej príbehovej línie
- Len dvaja hrdinovia, aj to musíte mága najprv odomknúť
- Divne riešený pohyb postavy po dungeonoch
- Okrem kariet už žiadne hlbšie RPG prvky
- Môže neskôr nastať stereotyp

PC

Vývoj: Thing Trunk
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13.12. 2018
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk