BIOMUTANT

BIOMUTANT

Zachránite, či pochováte rozprávkový svet?

Biomutant možno nie je najoriginálnejší názov hry, aký na Gamescome zaznel, ale samotná hra je už niečo iné. Nelámte si hlavu tím, že ste doteraz nepoznali názov štúdia, ktoré za hrou stojí. Všetko sú to skúsení borci, ktorí prišli hlavne zo štúdia Avalanche a tam už neraz svoju kvalitu dokázali. Teraz na to ale idú trošku inak a vo svojej novej hre sa pokúsia zmiešať zdanlivo nemiešateľné – RPG v otvorenom svete s postapokalyptickým prostredím, kung-fu súbojmi a akciou so zbraňami ako vo filmoch od Johna Woo. Východ sa tu mieša so západom a my sme dostali možnosť sa na tento mix bližšie pozrieť.

Aj keď sa tu toho mieša naozaj veľa, Biomutant je v prvom rade vlastne rozprávkou. A ako v každej poctivej rozprávke, aj tu nájdete hromadu zvieratiek, ktoré personifikujú ľudí a ich vlastnosti. Takže aj keď tu v hlavnej úlohe vidíte podivnú líšku, za hrou sa môže skrývať viac než by ste na prvý pohľad povedali. Hlavne je to však príbeh o zomierajúcom svete. Svete, v ktorom zomiera Strom života a so sebou berie aj všetko živé navôkol. Svete, ktorý je otrávený podivnou tmavou substanciou. A ste to práve vy, kto tento svet musí vyliečiť. Ak sa už teraz tešíte na happyend, musím vás trošku zbrzdiť. S ním totiž automaticky nepočítajte. Autori v hre počítajú s viacerými koncami a medzi nimi sa nájde aj taký, kde Strom života nevyliečite a svet zahynie.

Koncov tu bude viacero a budú sa odvíjať od mnohých faktorov a aj vašich rozhodnutí, pričom autori pracujú na tom, aby bol koniec pre hráča naozaj veľmi osobný. Nejde tu teraz len o to, aby ste mali aj úplne temný koniec, kde celý svet zahynie. Do hry preto zakomponovali aj karma systém. Máte tu jin a jang, pričom vaše činy ovplyvňujú tieto stránky a aj to, ako sa k vám budú postavy a frakcie v hre stavať. V jednom z rozhodujúcich momentov hra porovná vašu karmu s kľúčovou postavou, ktorú stretnete a na základe toho sa príbeh posunie ďalej. No koniec ovplyvnia aj vaše vzťahy so šiestimi rôznymi kmeňmi, ktoré sú v hre. Každý kmeň má vlastnú karmu a vlastné záujmy a koniec závisí aj od toho, ako s nimi jednáte. No a ešte sú tu križovatky, kde sa musíte rozhodnúť, ktorou cestou sa vydáte.


Ešte predtým, než sa do tohto všetkého vlastne pustíte, musíte si vlastne vytvoriť svojho hrdinu. Ak sa o Biomutant zaujímate, asi ste už videli video z Gamescomu alebo PAX, kde si najskôr hráč vytvára postavu. Základ je vždy rovnaký – je to taká celkom zlatá chlpatú guľka, ktorú si ale prispôsobíte podľa seba. Ak sa vám páči defaultný výzor, môžete si ho nechať, no taktiež si môžete upraviť farbu, srsť a ďalšie v štýle autosculptu, aký sa v minulosti objavil v Need for Speed sérii. Stačí pár ukazovateľov a máte postavičku podľa svojich predstáv.

A tam vaše úpravy postavy nekončia. Ďalej sa vetvia do niekoľkých rôznych možností. Ako už sám názov napovedá, hra je o mutáciách v tomto svete na pokraji skazy po environmentálnej katastrofe. Postupne si môžete meniť štatistiky a aj výzor ďalšími kozmetickými zmenami. Zabíjaním nepriateľov získavate bio body. Vlastne z nepriateľov vymlátite temnú substanciu, ktorá vás takto pri boji dokáže infikovať. Hlavne ale dostanete body, ktoré môžete neskôr v jazierkach použiť na mutácie. Autori ale v tomto bode dema načrtli zaujímavú myšlienku. Ak sa infikujete, môžete sa stať prenášačom. Je teda kontakt s vami nákazlivý? A ako zareaguje tá kľúčová postava, keď sa s vami stretne? Môže zomrieť?

Hra ponúkne dva druhy mutácií. Tým prvým sú fyzické mutácie, ktoré menia, ako inak, fyzické atribúty vašej postavy. Druhým druhom sú zase psychické mutácie, ktoré vám môžu dať psychické špeciálne schopnosti., takže z vás spravia akéhosi X-mena. Alebo skôr X-zvieratko. Postavu si ale môžete vylepšovať aj modulmi, ktoré sa využívajú na akčné schopnosti. Napríklad použijete modul na streľbu, melee zbrane a podobne, ktoré pridajú napríklad mrazivý efekt a ďalšie. No a nakoniec si dokážete postavu upraviť aj oblečením, ktoré neplní len kozmetickú úlohu. Mení aj štatistiky a slúži vám na prispôsobenie sa prostrediu. Vďaka nemu s atak dokážete brániť chladu, vybaviť sa kyslíkovou maskou a podobne.

Biomutant je aj o akcii, čo som už naznačil v úvode a aj keď zatiaľ vyzerá na videách trošku kostrbato, má niečo do seba a autori z nej môžu veľa vyťažiť, ak ju ešte vylepšia a upravia. Výhodou je, že sú súboje naozaj veľmi plynulé a dokážete prechádzať od strelných zbraní k mečom a zase kropiť nepriateľov guľkami vlastne okamžite, bez nejakého zložitejšieho prepínania medzi zbraňami. Už to len vyladiť. Okrem bežných nepriateľov budete narážať aj na väčšie príšery a čakajú aj súboje s bossmi. A pri tom všetko z nepriateľov vytlčiete aj nejaký ten loot, ktorý je náhodný.

Ak ste sledovali Biomutant videá, určite ste si všimli postavy rozprávača, ktorý vo videách hral hneď niekoľko výrazných úloh a to navyše nebude všetko, čo má v hre na starosti. Je to kontextuálna postava, ktorá uvádza dej, predstavuje postavy a podobne, čo je bežné. Taktiež je to ale postava, ktorá dopĺňa súboje tými klasickými komiksovými citoslovcami, akurát tu sú hovorené. To je niečo, čo môže časom otráviť a autori sú si toho vedomí. Hráči si tak budú môcť nastaviť intenzitu využitia rozprávača v hre, aj keď ho nie je možné z určitých dôvodov úplne vypnúť. Navyše čím dlhšie budete hru hrať, tým bude frekvencia týchto zásahov do hry nižšia. A aby toho nebolo málo, aj samotný rozprávač je jednou z postáv v hre, aj keď sa ešte len ukáže, akou.

Celkovo to bude s postavami v hre zaujímavé, keďže okolo nich autori veľmi veľa vecí zatajujú, čo je pravdepodobne v prospech príbehu. Ak ste videli aspoň trailer, určite ste si v ňom všimli vlka. To je jediný mäsožravec v hre a v rámci jej príbehu tu bude mať veľkú rolu. Nielen ako postava, ktorá vás prenasleduje. A práve tento vlk je kľúčom k minulosti vašej postavy, ktorú budete postupne odhaľovať. V traileri ste si tiež mohli všimnúť cvrčka. Jeho meno je Cricket, bude to váš sidekick a tiež má v rámci príbehu dôležitú rolu.


Hru poháňa Unreal Engine 4 a nevyzerá práve najhoršie, aj keď z nej sánka pravdepodobne nespadne. Je to taký mix, ktorý úplne nenadchne, ale ani neurazí. Z artového hľadiska však hra vyzerá fajn a ponúkne niekoľko rôznorodých prostredí, ktorými sa budete pretĺkať. Či je tu farebná džungľa, vyprahnutá púšť alebo aj snehová víchrica, ktorou sa budete musieť predrať vpred. Viac si z prostredí môžete pozrieť v pripojenom videu vyššie, kde taktiež uvidíte možnosť pohybu na vode a vo vzduchu, či využívanie rôznych ďalších vecí. V deme navyše veľmi dobre fungovala aj hudba. Tam bola síce len pasáž z úvodu hry v džungli, ale atmosfére pekne pomáhala aj zaujímavá džungľová hudba.

V posledných týždňoch vás Biomutant na Sectore zaujal asi najviac spomedzi čerstvo ohlásených hier. A povedal by som, že rozhodne právom. Experiment 101 ponúkajú zaujímavú premisu, ktorá má niečo do seba a láka už na prvý pohľad. Možno narazíte na veci, ktoré sa vám na hre nepáčia, no zatiaľ sme objavili prísľub zaujímavého herného RPG zážitku v neokukanom svete s unikátnymi postavami, kde by sme radi zavítali, no budeme si musieť ešte počkať. Hra totiž vychádza až budúci rok, čo však autorom dáva dostatok času na to, aby dotiahli veci, kde to zatiaľ škrípe.


napísal matus_ace 5.10.2017
Páči sa mi! (+8)
BIOMUTANT


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Experiment 101
Štýl: Akčná Adventúra / RPG
Dátum vydania: 25. máj 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19467)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk