SAMSUNG GEAR SPORT

SAMSUNG GEAR SPORT

8.0

Oplatí sa ísť do smart hodiniek?

Smart hodinky sú aktuálny trend a aj keď sú ich predaje pomalšie, majú potenciál na ďalší rozvoj. My sme sa pozreli na Samsung Gear Sport, novú verziu Gear hodiniek, ktorú Samsung vydal minulý rok spolu s Fit 2 náramkom. Je to už jeho tretia generácia smart hodiniek a ukazuje, že v tomto smere má čo ponúknuť.

Konkrétne Gear Sport je viac športovo ladená verzia hodiniek a je zasadená do stredu medzi fitness náramok a veľké S3 hodinky. 

Špecifikácie:

  • 1,2" SuperAMOLED 360x360 displej s Gorilla Glass 3
  • Veľkosť 43mm, farba čierna alebo modrá
  • Dual Core 1Ghz procesor (14-nm Exynos 7270)
  • Tizen 3.0 systém
  • 768 MB RAM, 4 GB miesta
  • Odolnosť proti vode do 50m - 5ATM
  • Kapacita batérie  300mAh
  • GPS prijímač , NFS, wireless nabíjanie, Wifi pripojenie
  • Hmotnosť je 50g

Sporty sú hlavne menšie ako Gear S3 v roku 2016, sú ľahšie a vhodné aj na detskú ruku. Nakoniec náležite tomu sú v balení aj dva rôzne dlhé silikónové náramky. Síce na rozdiel od Gear S3 nemajú vlastné dátové pripojenie (majú Wifi pripojenie) a ani možnosť telefonátov, ale nakoniec aj tak stále máte pri sebe mobil. To ani nevadí, čo by však mohli mať, je reproduktor. Teda napríklad budiť vás môžu len vibrovaním. Oproti tomu majú mikrofón, ktorý funguje cez asistenta a neviem, či ho využijete.

Veľkostne nečakajte najmenšie hodinky, ale vzhľadom na konštrukciu, ponuku a funkcie sú vo veľmi prijateľnej veľkosti. Nie sú to malé lacné plastové hodinky.  Ponúkajú oceľové telo, do ktorého prechádza predné gorilla glass a vzadu sa prepája so umelohmotnou plochou so senzorom tepu. Konštrukciu dopĺňajú dve tlačidlá a otočný číselník okolo displeja. Prepojenie s náramkom je štandardné na „zašťukávací" systém, a teda ho môžete ľubovolne vymeniť za iné 20 mm náramky.

Samsung Gear Sport
Samsung Gear Sport Vo výbave k hodinkám dostanete nabíjačku a menší remienok.
Vo výbave k hodinkám dostanete nabíjačku a menší remienok.


Samsung Gear Sport Veľkosťou sú Sporty veľmi prijateľné a nevadí im ani menšia ruka.
Veľkosťou sú Sporty veľmi prijateľné a nevadí im ani menšia ruka.


Samsung Gear Sport Hrúbkou sú na smart hodinky optimálne, dole nájdete senzor tepu.
Hrúbkou sú na smart hodinky optimálne, dole nájdete senzor tepu.





Čo vlastne smart hodinky ponúkajú?

Ak ste ešte smart hodinky nepoužívali, čakajte výrazný rozdiel v možnostiach. Nie sú to ručičkové hodinky ani digitálky, ani čínske klasiky s kalkulačkou, je to ako mobil na vašej ruke. Rovnako aj tu máte základné vstavané funkcie a možnosti inštalovania aplikácii, niektoré smart hodinky majú aj vlastnú SIM kartu a možnosti telefonovania alebo dát. Samozrejmou nevýhodou oproti klasickým hodinkám je batéria, tá nevydrží roky, ale len dni. Konkrétne niektoré hodinky vydržia len jeden deň, niektoré viac dní. Pri Gear Sport je to maximum štyri dni s tým, že podľa náročnosti používania sa to znižuje. Dva dni však pri bežnom používaní vydržia bez problémov.

Hodinky sa nabíjajú rovnako ako mobily, pričom lacnejšie smart hodinky majú USB pripojenie, kvalitnejšie používajú wireless nabíjanie. Toto majú aj Gear Sport, ktoré majú pribalený dock, do ktorého ich len položíte, magneticky sa pripnú a začnú sa nabíjať. Samotné nabitie potrvá okolo dve a pol hodiny. 

Na čo si musíte oproti štandardným hodinkám zvyknúť je, že sú štandardne vypnuté, automaticky sa však zapnú, keď zistia že sú v polohe, v ktorej sa na ne môžete pozrieť. Teda Gear séria a aj Gear Sport sú tak postavené, na niektoré lacnejšie treba ťuknúť.

Základnou funkciou smart hodiniek je stále zobrazovanie hodiniek, len na rozdiel od štandardných tu si môžete vybrať rôzne číselníky. Či už ručičkové, digitálne, alebo rôzne abstraktné. K údajom o čase sa môže pridať aj dátum, batéria, a rôzne fitness hodnoty - to už záleží od samotného číselníka, čo všetko zahrnie na úvodnej obrazovke. Nové verzie si do hodiniek nahrávate cez mobil, kde má Gear vlastný store. Sú tam stovky číselníkov zadarmo, niektoré sú neplatené a za iné si zaplatíte pár desiatok centov alebo eur. Výber je však taký veľký, že aj vo free sekcii nájdete všetko, čo si zmyslíte.

To isté platí aj pre aplikácie. Rozdelíte ich medzi free a platené a ponúknu aj jednoduché hry, ktoré môžete ovládať či už dotykom, alebo otáčaním ciferníka. Je tu aj veľa aplikácií, kde máte rôzne mapy, navigácie, trasy, ale aj stopky, kalkulačky, nechýba Youtube alebo aj sociálne aplikácie, ktoré vám ukážu aktuálne updaty.  

Samozrejmosťou hodiniek je prepojenie s mobilom cez bluetooth, kde vám budú hodinky ukazovať notifikácie z mobilu, emaily, SMS správy a aj telefonáty. Zatiaľ čo na SMS správy viete odpovedať aj cez hodinky, telefónne hovory môžete len zdvihnúť, prípadne vytočiť a komunikujete na mobile. Ak máte prepojený headset, automaticky sa vám hovor presmeruje do neho.

Športové funkcie

Hlavne však Gear Sporty ponúkajú fitness funkcie, čo už naznačuje aj podnázov Sport. Znamená to, že nechýba monitorovanie športových aktivít. Zariadenie automaticky spozná, keď ste aktívni, keďže sníma ako tep, tak aj pohyb. Hodinky vedia, kedy bežíte, koľko krokov ste prešli, počítajú automaticky prejdené poschodia, rátajú aj spálené kalórie. Majú aj cyklistický a plavecký mód, vedia monitorovať a spoznávať aj desiatky iných športov. Všetky údaje putujú do mobilnej aplikácie, ktorá vám to vyhodnocuje, vytvára grafy a vlastné rekordy. Môžete sa pridať aj do rôznych súťaží, alebo si viete nastaviť ciele na každý deň. Napríklad prejsť 6000 krokov a vyjsť 12 poschodí.  Hodinky vás upozornia, ak ste denné ciele dosiahli, ale aj naopak aj na to, ak nie ste dlhodobo aktívni. Všeobecne sú v tomto monitorovaní hodinky veľmi dobré a ak ste aktívni a športujete, určite to budete vedieť dobre využiť. 

Samozrejme, v hodinkách nechýbajú prehrávače hudby, kde si počas športovania môžete ľahko vyberať a ovládať hudbu z mobilu. Celé je to následne prepojené na slúchadlá pripojené do mobilu alebo priamo k hodinkám. Hodinky nakoniec vedia merať aj spánok, fázy spánku a napríklad vás aj zobudiť v najvhodnejšej chvíli. Samozrejme, len keď si ich necháte v noci na ruke. Rovnako sa vám všetko presunie do mobilu na podrobnejšiu analýzu.

Samsung Gear Sport
Samsung Gear Sport Aplikácie si vyberáte otočným kolieskom okolo ciferníka. Môžete si ich tam nahrať desiatky.
Aplikácie si vyberáte otočným kolieskom okolo ciferníka. Môžete si ich tam nahrať desiatky.


Samsung Gear Sport Nabíjačka funguje na položenie. Nemusíte nič pripájať.
Nabíjačka funguje na položenie. Nemusíte nič pripájať.


Samsung Gear Sport Číselníky si môžete meniť a mnohé stiahnete zdarma.
Číselníky si môžete meniť a mnohé stiahnete zdarma.





Systém

Samotný systém je v Gear Sportoch samsungový Tizen, ktorý je menší, menej náročný na batériu a rýchlejší ako Android. Nakoniec preto si ho Samsung aj vybral. Samozrejme, nevýhoda tam je nutnosť vlastných aplikácii, ale vyzerá to tak, že za tri generácie hodiniek sa to pekne rozrástlo. Nájdete tam všetko, čo by ste mohli v hodinkách potrebovať. Dôležité je aj to, že všetko funguje, nič nepadá ani nelaguje. 

Čo sa týka základného menu, Gear hodinky majú systém založený na točení číselníka, ktorý je pohyblivý a pri pohybe prepína aplikácie. Máte napríklad štandardne hodinky, ale ak pootočíte číselník doprava, uvidíte notifikácie, ďalej doprava už sú samotné základné aplikácie - najskôr základné, ako kroky, schody, rýchlo prejdete na počasie, prehrávač hudby, kalendár,  pripomienky, budík. Končí sa to výberom aplikácii, kde sa doinštalované aplikácie alebo hry zobrazia v krúžkoch a spustíte ich na kliknutie. Rovnako sú tam aj kontakty, kde sa tie základné zobrazia v krúžkoch s ich fotkami. Všetko si, samozrejme, môžete predefinovať, nepotrebné aplikácie zrušiť a popresúvať podľa potreby. 

Okrem točenia a dotyku majú hodinky ešte dve bočné tlačidlá na pravej strane, pričom horné vás presunie domov na hodinky, spodné zobrazí výpis všetkých nainštalovaných aplikácii. Nechýba ani detekcia gest na displeji, kde podobne ako na mobile potiahnutím zhora stiahnete rýchle menu nastavení a viete si nastaviť jas, mód v lietadle, šetrenie batérie, alebo vodný mód (aby sa vám, ak s nimi plávate alebo sprchujete, vypla detekcia dotykov a náhodou vám niečo nevytočilo alebo nepostláčalo). Viete sa dostať aj do plného settings menu, kde nastavíte čas, dátum, ale aj prepojenie s mobilom, zabezpečenia, pripojenie k Wifi.

Spolu majú hodinky 4 GB miesta a je to plne dostačujúce. Aplikácie totiž nebývajú veľké a nahráte ich tam desiatky, a zároveň aj stovky číselníkov. Viac-menej nič iné tam nepotrebujete, keďže ak napríklad prehrávate hudbu, tá sa streamuje z mobilu.

Samsung Gear Sport
Samsung Gear Sport Na hodinkách si môžete zahrať aj Tetris.
Na hodinkách si môžete zahrať aj Tetris.


Samsung Gear Sport V sniper hre používate otáčanie číselníka na zooming.
V sniper hre používate otáčanie číselníka na zooming.


Samsung Gear Sport Nechýba ani retro hadík, tiež ho ovládate otáčaním číselníka.
Nechýba ani retro hadík, tiež ho ovládate otáčaním číselníka.




Aké sú hry?

Na smart hodinkách sú hry primárne jednoduché a určené na rýchlu zábavu. Pri Gear hodinkách ich ovládate dotykom, alebo otáčaním číselníka. Náležite tomu napríklad môžete otáčať raketku, ktorá strieľa po asteroidoch, hadíka, alebo otáčate celý level, aby sa vám niečo niekam presunulo. Sú tu aj jednoduché skákačky, kde skáčete ťuknutím do displeja. Napríklad Flappy bird alebo je tu aj Fruit ninja. Sú tu stovky hier zadarmo, aj keď za tie kvalitnejšie už treba platiť.Nečakajte od nich veľa, sú výrazne jednoduchšie ako štandardné mobilné hry, hlavne 2D veci, ale ak potrebujete, viete sa s nimi zabaviť a zabiť čas. Samozrejme, treba si sledovať batériu, keďže 300mAh nie je práve batéria na dlhé hranie. 

Vzhľadom na štýl hier viac ako procesor batériu zaťaží displej. Ten je tu, našťastie, AMOLED, a teda batéria sa míňa len na svietiacich pixeloch, a zároveň ponúka parádne farby a hlavne čierna je tu čierna. Rozlíšenie 360x360 je úplne postačujúce.

Aké sú alternatívy?

Samozrejme, Samsung Gear Sport nie sú jediné hodinky na trhu. Ak nad nimi budete rozmýšľať, pozrite si aj Gear S3, ktoré sú vyššou verziou Sportov, sú väčšie a majú v sebe aj možnosti telefonovania a dát. Možno však už sú príliš veľké.  Naopak menší a lacnejší je Samsung Fit 2, ktorý je už v podobe náramku, ale je zameraný hlavne na fitness funkcie. Je síce tenký, ale rátať treba s tým, že hlavný displej je dlhý a na menšie ruky nemusí sadnúť. 

Z iných hodniek sa oplatí pozrieť na nové Apple Watch, ktoré sú stále dizajnovo jednoduché vo štvorcovom štýle a záleží na tom,  či sa vám budú páčiť. Majú len jednodňovú batériu, ale slušnú podporu aplikácii. Teraz si tam viete už vybrať ako Wifi verziu, tak aj verziu so SIM kartou. 

Kvalitnú ponuku si už robí Huawei alebo Garmin, ktorý má peknú paletu hodiniek. Z lacnejších sa môžete pozrieť na Xiaomi Amazfit. Pri ostatných neznámych značkách a cenách pod 100 eur už od hodiniek nečakajte veľa a ak by ste do nich chceli ísť, tak opatrne. Nezabúdajte, že kvalitný displej je veľmi dôležitý pri smart hodinkách. Všeobecne platí, že ak plánujete kupovať hodinky, nekupujte rovno z internetu podľa obrázku, ale choďte si ich do obchodu vyskúšať. Aby ste vedeli, ako vám sadnú, aké sú veľké a ťažké.

Zhrnutie

Celkovo síce Sporty nie sú najlacnejšie, aj keď teraz pekne klesli na 280 eur z pôvodných 349 eur, ale vzhľadom na ich kvalitu a konštrukciu sa kúpa oplatí. Hlavne ak športujete a hýbete sa, hodinky majú čo ponúknuť. K tomu majú slušnú rýchlosť, dobrú výdrž batérie, parádny systém, decentnú ponuku aplikácií a ak s nimi nevyhnutne nepotrebujete aj telefonovať, sú veľmi dobrou voľbou. 

SAMSUNG Gear Sport SM-R600
SAMSUNG Gear Sport SM-R600 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 


napísal saver 5.2.2018
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
XIAOMI 14
21
[19.4. 2024]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.0
SAMSUNG GEAR SPORT
+ menšie a tenšie ako S3
+ batéria vydrží aj štyri dni
+ kvalitné sledovanie aktivít
+ ovládanie rotovaním a dotykom
- bez SIM podpory
- nemajú reproduktor


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk