GUNDAM VERSUS

GUNDAM VERSUS

5.0

Súboje bojových strojov len pre fanúšikov

Recenzia na PS4 verziu

V idylickej krajine plnej prirodzených prekážok, ktoré môžu slúžiť ako vhodné miesta na krytie, bojujú dvaja obrovskí roboti, strieľajú po sebe olovo, plazmu, lasery, rúbu do seba sekerami a mečmi, skáču, poletujú, kryjú sa štítmi. Počujeme škripot kovu, dunenie, zunenie, vrnenie, fijú, žvm, brm, bum, bác, explózie ilustrujú farby celého spektra, scéna má vizuál, atmosféru a predovšetkým jasnú, zreteľnú, výraznú pastelovú farebnosť osemdesiatkového japonského anime.

Akoby už táto samotná audovizuálna smršť podnetov nestačila, dianie na hernom poli komentuje animovaná postavička, rozpráva maznavým detským hláskom, mierne hysterickým, vykrikuje čosi, nie je presne rozumieť čo, snaží sa prekričať bojový hukot a za tým všetkým, v občasných polsekundových chvíľkach, tíško znie patetická hymnická pieseň spievaná v japončine. Našinec zvyknutý prakticky na čokoľvek si nemôže odpustiť už stokrát opakované klišé, takú tú frázu, čo strašne lezie na nervy, ale nedá sa jej vyhnúť.

Gundam Versus
Gundam Versus Řemdih, po slovensky vraj remdik, ale aj mlat, či biják v akcii.
Řemdih, po slovensky vraj remdik, ale aj mlat, či biják v akcii.


Gundam Versus V súbojoch chladnými zbraňami niet nad spoľahlivú oceľ.
V súbojoch chladnými zbraňami niet nad spoľahlivú oceľ.


Gundam Versus Štít nemá iba vyslovene defenzívnu funkciu.
Štít nemá iba vyslovene defenzívnu funkciu.





Japonci sú divní. Dobre, nie sú divní, zostaňme korektní. Japonci sú iní. Veľmi. Gundam Versus, videohra rozširujúca už tak mimoriadne neprehľadný a rozsiahly svet popkultúrneho fenoménu Mobile Suit Gundam, je toho ďalším dôkazom. Hra, po ktorej azda nemôže siahnuť nikto, okrem programových fanúšikov a nešťastných recenzentov, ktorí to akosi majú v popise práce.

A to je problém a zároveň riešenie. Lebo samotný fenomén Mobile Suit Gundam je síce veľmi zaujímavá séria, avšak natoľko rozsiahla a komplikovaná, že je prakticky nemožné sa v nej zorientovať, ak to človek nerobí zvnútra ako znalec a fanúšik, ale pokúša sa o to zvonka ako niekto, koho to celé len tak jednoducho zaujíma.

Ono to totiž celé začalo niekedy v roku 1979 animovaným seriálom, ktorý, mimochodom, ako jeden z vôbec prvých anime prenikol aj na západ, konkrétne do Talianska, kde sa seriál vysielal od roku 1980 a stal sa dosť populárnym. A odvtedy to bujnie a metastázuje tak veľmi, že románov, seriálov, videohier a všakovakých ich odbočiek, spin-offov a rozšírení akosi korešpondujúcich s Mobile Siut Gundam je toľko, že ich presné vymenovanie prakticky nie je možné. Jednoducho zmätok, v ktorého centre, jadre, strede sú mechy. O nich to celé je.

Mechy, čo majú svoje veľké a nepopierateľné čaro, nie sú prístupné všetkým, ale ak človeka poetika veľkých oceľových strojov riadených ľuďmi akosi zasiahne, zbavuje sa jej veľmi ťažko. Je v tom totiž naozaj čosi až básnicky silné. Ukryť chatrné a zraniteľné drobné ľudské telíčko do obrovského stroja, cítiť jeho silu, a využiť ju na zmastenie čo najväčšieho počtu iných ľudských telíčok ukrytých do iných strojov. Keď sa tridsaťkilová dievčinka začne doťahovať so stokilovým motorkárom, nemá na férovku veľkú šancu, keď si obaja „oblečú“ svojich mechov, sila sa zrazu vyrovná a rozhoduje šikovnosť, postreh a taktika.

A o tom Gundam Versus je. O neľútostných súbojoch veľkých robotov, o potešení z deštrukcie, o priamočiarom hraní primárne online proti živým súperom, v ktorom nestačí zbesilo stláčať tlačítka v čo najrýchlejšom slede, ale práve naopak, treba taktizovať, ustúpiť v pravý čas, treba permanentne strážiť ukazovatele a upgradovať a vylepšovať vždy, keď je to možné.

Gundam Versus je hra ohlodaná na kosť, žiadne zbytočnosti, nič, čo by hráča odvádzalo od primárneho určenia – online súbojov jeden na jedného, dvaja na dvoch, traja na troch a ich kombinácií, pričom platí, že offline módy tam síce sú, ale akoby ani neboli. Príbeh prakticky žiadny, len taký nástrel, ktorý navyše treba odvodiť od toho, čo vravia postavy ovládajúce mechov a so singleplayerom je to podobné. To znamená, že sa dá hrať v rozsiahlych a rôzne dekorovaných prostrediach proti mechom ovládaným konzolou, ale v zásade ide iba o rozšírený tutorial, ktorý hráča aj tak nepripraví na to, čo ho čaká online. Lebo tam sa ukazuje, že Gundam Versus má svojich fanúšikov, a navyše takých, že sviatočný začiatočník proti nim nemá prakticky žiadnu šancu.

Gundam Versus
Gundam Versus Ešte jeden zásah raketkou a je po ňom.
Ešte jeden zásah raketkou a je po ňom.


Gundam Versus Maximum zábavy v súboji traja na troch.
Maximum zábavy v súboji traja na troch.


Gundam Versus Bojový ošiaľ môže vyzerať trošku neprehľadne.
Bojový ošiaľ môže vyzerať trošku neprehľadne.





Gundam Versus skutočne nie je žiadna masovka, v hre, samozrejme, možno nakupovať nových mechov, lepších, silnejších, exkluzívnych, ale sú presne takí drahí, že ak človek nie je vysloveným fanúšikom, ich kúpu ani len nezvažuje. Inak je Gundam Versus presne tým typom hry, ktorú je mimoriadne ťažké hodnotiť, ak sa to robí zvonku.

Vo svete Mobile Suit Gundam nie som úplným nováčikom, niekedy ma to aj vyslovene bavilo, ale dnes sa už o žiadnom insiderstve nedá hovoriť, a tak ma Gundam Versus vlastne mimoriadne nudil, čo však neznamená, že ide o nepodarenú hru. Naopak, viem si predstaviť, že fanúšikovia z nej budú celkom paf a podľa tých krátkych výletov do online arén to tak aj vyzeralo.   


napísal pinkie 16.1.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
GUNDAM VERSUS
+ dynamická bojovka s robotmi
+ taktický rozmer súbojov
+ atmosféra
- hra vyslovene len pre fanúšikov
- graficky slabšie
- absencia príbehu


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: BANDAI NAMCO Entertainment
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17926)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk