DETECTIVE PIKACHU

DETECTIVE PIKACHU

6.0

Pikachu ako ho nepoznáte

Recenzia na 3DS verziu

Japonské hry už dávno nie sú produkty určené len pre úzku skupinu východoázijskych hráčov a fakt, že dopyt po nich je aj na západnom trhu, dokazujú aj početné tituly zo série Pokémon. Pri prírastku s názvom Detective Pikachu to však spočiatku vyzeralo, že hra skutočne vyjde len na japonskom trhu. Dva roky po vydaní však máme možnosť pozrieť sa na úplne nové dobrodružstvo Pikachua v lokalizovanej verzii na 3DS a už pri prvom pohľade je jasné, že toto bol pre pokémonov veľký risk.

Detective Pikachu je spin-off, aký by ste zo sveta „vreckových monštier“ nečakali. Ak si pokémonov primárne spájate s bizarnými príšerkami, ktoré ľudia chytajú v prírode do pokéballov a nútia ich medzi sebou zápasiť, tak sa v tejto hre pripravte na veľkú zmenu. V Detective Pikachu sa pokémoni voľne pohybujú po Ryme City ako rovnocenní partneri ľudí a tým pádom robia neplechu, ktorú je potrebné vyšetriť. Do tých najväčších problémov sa pripletie svetoznámy detektív Pikachu.

Nenechajte sa však zmiasť, tento Pikachu možno vyzerá roztomilo, ale povahou má bližšie k macíkovi Tedovi ako ku kamarátovi Asha Ketchuma, na ktorého sme zvyknutí. Nakoľko však ide o primárne detskú hru, detektív Pikachu je síce samoľúby s podrezaným jazykom a hrubým mužským hlasom, no k vulgarizmom sa neuchyľuje a jeho obľúbenou drogou je káva. To, že tento Pikachu rozpráva, však vie iba mladík menom Tim Goodman. Kým ostatní ľudia počujú iba „Pika Pika“, Tim  ako jediný Pikachuovi rozumie, no s inými pokémonmi komunikovať nedokáže. Stanú sa tak partnermi pri riešení prípadov, ktoré si vyžadujú výsluch ľudí aj pokémonov.

Detective Pikachu
Detective Pikachu Tim a Pikachu musia spojiť sily, aby našli Timovho otca.
Tim a Pikachu musia spojiť sily, aby našli Timovho otca.


Detective Pikachu Pikachua, ktorý si potrpí na kvalitnú kávu, ste ešte nevideli.
Pikachua, ktorý si potrpí na kvalitnú kávu, ste ešte nevideli.


Detective Pikachu Tento Pikachu má dušu muža v strednom veku.
Tento Pikachu má dušu muža v strednom veku.





Vašou primárnou úlohou je nájsť Timovho nezvestného otca, no pri riešení tohto prípadu sa postupne objavujú viac či menej banálne čiastkové úlohy, ktoré postupne zapadnú do okolností zmiznutia Harryho Goodmana. V tomto ohľade má hra veľmi pomalý štart a príbehu chýba napätie. K vyriešeniu hlavného prípadu sa skutočne priblížite až v záverečných kapitolách a dovtedy vaše úlohy pôsobia skôr ako nepodstatné odbočky než ako kúsky skladačky. Ich spoločným znakom však je, že pokémoni sa správajú zvláštne až agresívne a je potrebné zistiť, prečo je to tak.

Základom vašej detektívnej práce je zbieranie svedectiev, ktoré si značíte do zápisníka na dotykovej ploche vášho 3DS. Kým Tima navigujete pomocou analógovej páčky a tlačidlami skúmate aktívne predmety, dotyková plocha so zápisníkom je hlavný nástroj na riešenie prípadov. Tu budete pomocou stylusu spájať pozbierané svedectvá a informácie, ktorým dá pri správnom výbere Pikachu finálnu formu a posunie vás v príbehu. Na vyriešenie prípadov tak stačí obehnúť všetky postavy a predmety a správne vyhodnotiť, ktoré sú relevantné. Ak sa náhodou netrafíte, nestane sa absolútne nič, pretože Pikachu vás nechá hádať, kým to nakoniec netrafíte.

Už po pár kapitolách tak zistíte, že Detective Pikachu je mimoriadne jednoduchá hra prispôsobená predovšetkým detským hráčom. V hre nie je žiadna možnosť dramaticky sa pomýliť, čo má za následok slabšiu motiváciu pri riešení prípadov. Okrem spájania svedectiev dokážete do hry priamo zasiahnuť len pri quicktime eventoch, pri ktorých sa však vždy stláča iba jediné tlačidlo. Aj tento otrepaný herný mechanizmus je tak zjednodušený na absolútne minimum. Všetko ostatné v hre je pevne nalinkované a neexistuje možnosť vybočiť z cesty či vyriešiť prípad iným spôsobom. Neexistujú viaceré možnosti riešenia prípadov, konfliktné a falošné svedectvá a už vôbec nie možnosť zlyhania, pretože Pikachu vám to nedovolí.

Nielenže je hra mimoriadne jednoduchá, no kvôli pevnej lineárnosti občas popiera logiku. Väčšina postáv v hre je absolútne nekompetentná a pri ich svedectvách máte dojem, že okrem rozumu často nepoužívajú ani zmysly. Na druhej strane sa Pikachu občas javí ako génius, pretože od vás vyžaduje spojiť nespojiteľné a vy sa len čudujete, ako mohol prísť na takéto riešenie, pretože nič tomu nenasvedčovalo, že toto je správny postup. V hre existuje aj easy režim, v ktorom bude Pikachu doslova rozmýšľať za vás.

Formulka riešenia prípadov je jasná a zdĺhavá a väčšina z vás bude vedieť, kto je vinníkom ešte predtým, ako dôjde k rozuzleniu na konci jednotlivých kapitol. Ich závery preto nie sú nijaké napínavé či prekvapivé, no každopádne sú štýlové, pretože Tim si zvykne pri finálnom riešení vždy predvolať všetkých podozrivých podobne ako Hercules Poirot a spolu s Pikachuom vysvetlia, ako vinník postupoval. Okrem dramatického ukazovania prstom sa vám vryje do pamäte aj Pikachuova hláška „A bolt of brilliance!“, ktorú zakričí pri momentoch „osvietenia“ a sprevádza ich typická japonská vizuálna pompéznosť.

Humor v hre nie je zvlášť sofistikovaný, aby ho pochopili aj deti, ale Pikachuova excentrická osobnosť vám po čase učaruje. Kým prvé trailery s mužským hlasom fanúšikov desili, spolu s Pikachuovým novým detektívnym egom tvoria zábavnú postavu, ktorú chcete vidieť viac. Zásah do čierneho je to aj podľa filmových producentov, ktorí okamžite kúpili práva na sfilmovanie Detective Pikachu v hlavnej úlohe s Ryanom Raynoldsom ako Pikachuom.

Detective Pikachu
Detective Pikachu V Ryme City sa dejú čudné veci, ktoré musíte vyšetriť.
V Ryme City sa dejú čudné veci, ktoré musíte vyšetriť.


Detective Pikachu Všetky kúsky skladačky nakoniec vždy pospája Pikachu.
Všetky kúsky skladačky nakoniec vždy pospája Pikachu.


Detective Pikachu Záznam z kamery odhaľuje okolnosti incidentu.
Záznam z kamery odhaľuje okolnosti incidentu.





Dabingoví herci sa s jednoduchým príbehom popasovali veľmi dobre, najmä vzhľadom na to, že ide o pomerne neznáme mená. Je zaujímavé, že pri anglickom dabingu sa tvorcovia rozhodli pre hrubší hlas ako v japonskom origináli. Kým s hercovým zafarbením hlasu nie je problém, so scenárom sa mohol popasovať aj lepšie a v porovnaní s Timom Pikachuov výkon výrazne zaostáva. Po obsadení Raynoldsa vo filmovej verzii sa už len pýtame, či by táto postava fungovala aj napríklad so Samuelom L. Jacksonom. „Pika pika, motherfu**er!“

Okrem dabingu prekvapí aj hudobná stránka a aj keď má každé prostredie iba jednu hudobnú tému, po čase sa pristihnete, že vám melódie ostávajú v hlave aj dlho po odložení 3DS. Kým jednotlivé lokality vyzerajú očarujúco, je miernym sklamaním, že v hre nefunguje 3D efekt. Všetky prostredia sú plné detailov a nezanedbali sa ani postavy a samotní pokémoni, ktorých je radosť sledovať. V hre sa nachádzajú aj pokémoni z najnovšej generácie, pri ktorých občas uvažujeme, na čom dizajnéri pri ich navrhovaní fičali.

Detective Pikachu je zatiaľ najodvážnejší počin, aký sa v súvislosti s pokémonmi objavil. Namiesto boja sa sústreďuje na hádanky a rozprávanie príbehu, ktorý ale nie je nijaký nápaditý. Ide však o primárne detskú hru, ktorá môže starších hráčov znechutiť svojou jednoduchosťou a lineárnosťou. Nakoľko hre chýba napätie a náročné hádanky, je občas ťažké motivovať sa k hraniu hry, ktorá má viac ako 12 hodín. Hlavným ťahúňom je však samotná postava Pikachua a fantastický svet pokémonov, ktorý snáď nikdy neomrzí. Vývojárom sa nedá uprieť odvaha a snaha o inováciu, no vo všetkých smeroch sa dalo urobiť viac. Detective Pikachu je hra, ktorou zabavíte deti na dlhých cestách a dospelí ju ocenia iba v prípade, že sa naplno vžijú do mysle dieťaťa.


napísal Tanya 20.4.2018
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
DETECTIVE PIKACHU
+ nová osobnosť Pikachua, ktorú si obľúbite
+ prekvapivo rozsiahla hra
+ chytľavý soundtrack
+ dabing
- lineárnosť a prílišná jednoduchosť hádaniek
- priamočiarosť riešení na úkor logiky
- v hre nedokážete nič pokaziť, preto sa vytráca snaha a motivácia


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 23. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk