THE SURGE 2

THE SURGE 2

Ešte krvavejší, ešte taktickejší

FromSoftware so Souls sériou trafili do čierneho a aj keď priniesli hrateľnosť, ktorá nie je úplne pre každého, stále si získali srdcia miliónov hráčov. Je teda pochopiteľné, že podobný štýl akčných RPG chceli napodobniť aj ďalší, no v zásade sa to asi nikomu nepodarilo až v takej miere a až s takým úspechom. Nedá sa však povedať, že by všetky ostatné pokusy boli vyslovene zlé. Možno nedotiahnuté, no vždy sa snažili priniesť aj niečo svoje. Ideálnym príkladom môže byť titul The Surge, ktorý nebol zlý, no mnoho vecí mu chýbalo. K Souls prvkom ale pripojil aj vlastný systém oddeľovania končatín a ten fungoval veľmi dobre.

Prvá časť si tak získala dostatočne veľké publikum na to, aby bola dvojka globálne už viac očakávanou hrou. My sme mali možnosť sa pozrieť na demo, ktorým nás na Gamescome za zatvorenými dverami sprevádzali autori z nemeckého štúdia Deck13 Interactive. Na The Surge 2 pracujú niečo málo cez rok a ešte sú stále relatívne ďaleko od vydania, aj tak už ale dokázali predviesť pekný a odladený kúsok hry, ktorý nám čo-to prezradil o kvalitách, ktoré od nej niekedy v priebehu budúceho roka budeme môcť očakávať.

Ich ambície sa oproti prvej časti príliš nezmenili, no pravdepodobne narástli. V zásade chcú stále vytvoriť hardcore akčnú RPG, ku ktorej navyše pridajú svoj známy systém zamerania a oddelenia jednotlivých končatín. To celkovú hrateľnosť posúva do viac taktických vôd, kedy nestačí len vedieť bojovať v tejto hre, ale musíte tiež rozmýšľať nad tým, akú časť tela svojho nepriateľa zamerať a získať ju. Prím tu tak hrá melee súbojový systém, no nájdete tu aj nejaké tie zbrane na väčšiu vzdialenosť.


Hlavným hrdinom prvej časti bol Warren, no tomu musíte dať v dvojke zbohom. Pritom sa hra odohráva v tom istom futuristickom svete a vlastne istým spôsobom aj pokračuj v príbehu. Ponúkne však detailný editor postavy, aby ste si mohli vytvoriť svojho vlastného hrdinu. Alebo hrdinku, na pohlaví tentoraz nezáleží a bude to váš vlastný príbeh. Práve demo autori prezentovali so ženskou postavou. Opäť sa budeme snažiť prežiť, opäť budeme utekať pred korporáciou CREO, no budeme tiež bojovať s monštrami a hľadať cestu von z mesta.

Správne, The Surge 2 otvorí svoj svet a dostaneme sa v ňom do mesta Jericho. Márne by ste v ňom však čakali množstvá obyvateľov v uliciach. Mesto je totiž v karanténe, no život v ňom nechýba. Akurát vám teda často ide po krku, či už sú to teda monštrá, alebo žoldnieri, či ďalší nepriatelia. Otvorený svet so sebou prináša aj ďalšie prvky, ktoré k takémuto prostrediu patria. Budú tu tak tajné lokality, kam sa môžete vybrať, no aj úplne voliteľné miesta, kam vás hra sama nepošle, no ak chcete jej svet skúmať, môžete sa tam vybrať sami. Hru už rozhodne nebude taká lineárna.

Sami autori hovoria, že chcú opäť priniesť súbojový systém inšpirovaný sériou Dark Souls. Musíte vedieť, ako zaútočiť, ako uhnúť, obrániť sa a to všetko aj vzhľadom na svoju pozíciu a pozíciu nepriateľov. Nepúšťajte sa do boja s presilou, nakoľko vyšší počet nepriateľov vám narobí problémy práve tým, že nedokážete dobre vykryť útoky z viacerých smerov, nakoľko blokovanie v hre funguje vzhľadom na konkrétny smer. Teraz sa ale autori pochválili tým, že do hry prinesú pokročilejšiu AI, ktorá vás dokáže obchádzať a spolupracovať.

Predviedli to hneď na niekoľkých typoch nepriateľov, pričom sme si pozreli útok žoldnierov, ktorí dokonca v prostredí vedia pripraviť aj pasce, do ktorých vás chcú chytiť. Ešte zaujímavejším nepriateľom bol taký, ktorý sa dokáže zneviditeľniť, aby vás obišiel a zaútočil odzadu, takže si budete musieť naozaj poctivo kryť chrbát. A ak ste videli gameplay ukážku z Gamescomu, mohli ste v nej zazrieť aj kúsok z toho, čo autori prezentovali novinárom za zatvorenými dverami. Bacha na sochy, nakoľko sa z nich môže vykľuť boss, napríklad Goddess Helena, ktorá pôsobila ako naozaj tuhý oriešok.

Našťastie máte v rukách možnosti, ako si poradiť s každou nástrahou a situáciou. Vo svoj prospech môžete využívať aj nástrahy v prostredí a zhodiť napríklad nepriateľov z útesu, aj keď tak prídete o možnosť získať ich vybavenie. Musíte si však dávať pozor na to, aby ste tam aj sami neskončili. Celkovo hra ponúkne 10 typov zbraní, čo pekne rozširuje možnosti oproti prvej časti a tiež samotných zbraní bude viac. Dostanete tiež možnosť získať lietajúceho drona, ktorého môžete v bojoch využiť ako zbraň, ktorá síce až toľko škôd nenapácha, no stále pomôže.  V konečnom dôsledku je ale súbojový systém stále o tom istom – taktickom prístupe, zameraní sa na končatiny a pekne krvavé a štýlové odseknutie danej časti, ktorá pre vás znamená nový kúsok do vášho vybavenia. Alebo na to kašlite a len nepriateľa rýchlo dorazte.

Deck13 do hry prinesú aj úplne nový systém použiteľných predmetov, ktoré môžete využiť priamo v súbojoch či aj na niečo iné. Vylepšili tiež technickú stránku hry, aj keď musím priznať, že tu by sa dalo ešte pridať. Postava vyzerá fajn, ale prostredie je slabšie. No rozhodne The Surge 2 pôsobí ešte lepšie ako jednotka, pričom hlavne širšie súbojové možnosti a nelineárny otvorený svet budú pravdepodobne oblasti s najvýraznejším progresom, ktoré majú hráčov najviac lákať. Rozhodne ale hra pôsobí už teraz veľmi slušne a fanúšikovia prvej časti sa majú na čo tešiť.


napísal matus_ace 25.9.2018
Páči sa mi! (+3)
THE SURGE 2


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Focus Home Interactive / Deck 13
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 24. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk