ACHTUNG! CTHULHU TACTICS

ACHTUNG! CTHULHU TACTICS

6.5

Pozor na nacistov s nadľudskými schopnosťami

Recenzia na PC verziu

Druhá svetová vojna v nás rezonuje aj po viac ako sedemdesiatich rokoch. Stále nám ju pripomínajú najmä  dokumentárne filmy, ale aj videohry, ktoré majú svoju vernú komunitu. V tejto hre sú tradičné prestrelky medzi spojencami a nacistami trochu bizarné už preto, že sú tam zakomponované nadprirodzené javy a okultizmus. Niežeby aj v skutočnosti neboli predmetom záujmu tretej ríše, ale skôr v teoretickej rovine bez reálneho využitia vo vojne. Dostali však priestor aspoň v tejto svojráznej ťahovej stratégii, ktorá vychádza zo stolovej hry.

V hre ovládate štvorčlennú skupinku trochu svojských vojakov, ktorých čakajú príbehové a doplnkové misie na známych miestach, ale s netradičnými schopnosťami. Hlavné misie vás posúvajú ďalej a mali by rozvíjať dej,  tie vedľajšie prinesú družine extra skúsenosti a výbavu. Všetci členovia tímu získavajú rovnomerne XP a levely, každú postavu však vylepšujete zvlášť. Skúsenostné body v kruhovom menu investujete do rôznych užitočných vymožeností. Zlepšíte presnosť streľby, zvýšite kapacitu života, pridáte alebo vylepšíte špeciálne útoky a možnosti, ktoré sú niekedy viazané priamo na vojaka, inokedy na používanú zbraň.

Každý člen tímu však používa len určitú primárnu zbraň. A môže ju nahradiť maximálne jednou alternatívou. Celkový sortiment je veľmi chudobný. Takže dve postavy sa dajú vybaviť brokovnicou alebo pištoľou. Potom je tu strelec so samopalom, eventuálne guľometom a kapitán Eric Harris využíva experimentálnu zbraň. K tomu môžete na výzbroj aplikovať jedno vylepšenie, napríklad ďalekohľad na účinnejšiu streľbu, pažbu, čo zvýši šancu na kritický zásah alebo si zvolíte špeciálnu muníciu. No a postave ešte pribalíte granát, lekárničku či iný doplnok získaný ako korisť alebo odmenu z predošlých bojov. Nečakajte však žiadne komplexné úpravy a vystrojenie tímu.

Achtung! Cthulhu Tactics
Achtung! Cthulhu Tactics Tieto neforemné potvory sú síce veľké, ale nie až také nebezpečné.
Tieto neforemné potvory sú síce veľké, ale nie až také nebezpečné.


Achtung! Cthulhu Tactics Každý člen tímu má svoj kruhový strom schopností.
Každý člen tímu má svoj kruhový strom schopností.


Achtung! Cthulhu Tactics A každého vojaka si aj vyzbrojíte, ale máte na to len tri sloty.
A každého vojaka si aj vyzbrojíte, ale máte na to len tri sloty.





V misii presúvate v teréne celý tím naraz až do chvíle, kým nenarazíte na nepriateľov. Potom sa zapne bojový režim a každého vojaka ovládate zvlášť. Akčné body použijete na pohyb s následným určením uhla pohľadu a zostane vám ich dosť aj na streľbu. A vďaka štedrosti vývojárov v kole bežne zvládnete s jednou postavou jeden alebo dva výstrely z primárnej zbrane a k tomu aj nejaké štyri zo sekundárnej, plus ešte môžete nastaviť pozorovanie okolia s reagovaním na pohyb nepriateľa.

Vďaka tomu rýchlo pobijete protivníkov (niektorých zvládnete už v prvom ťahu) a môžete pokračovať v misii, kým nenarazíte na ďalších nacistov - často zmutovaných alebo sprevádzaných démonickými shoggothmi, čo sú veľké neforemné, ale v zásade takmer neškodné potvory. Cieľom je spravidla pobitie všetkých nepriateľov alebo dosiahnutie určitého bodu a evakuácia. A aj keď sú zadania rôzne, prebieha to vlastne vždy rovnako, len občas pribúdajú nové druhy nepriateľov a menia sa mapy.

Postavám síce manuálne nemeníte polohu tela, ale automaticky sa prikrčia, keď ich umiestnite za múry, stromy a iné bariéry, ktoré poskytujú určitú ochranu. V boji sa zohľadňuje aj vodcovstvo postáv, šťastie a stres, keď sú vaše postavy zasiahnuté a začnú panikáriť. K bojovým prvkom patria aj útoky zblízka nožom či pažbou a zvláštne schopnosti, ako je napríklad vysávanie života z vybranej obete.

Celkovo tie možnosti nie sú zlé, ale jednoducho cítite, že je to všetko maximálne zjednodušené, aby to zvládli aj úplní začiatočníci, ktorí sa ešte len zoznamujú s taktickými hrami. Už len to, že v jedinom kole môžete s každou postavou niekoľkokrát vystreliť aj sa presunúť, veľmi uľahčuje boje, a preto nepredstavujú veľkú výzvu, hoci sú spočiatku zábavné. Takže skúsenejších hráčov zrejme zláka hard režim, ktorý je sťažený aspoň tým, že máte menšiu šancu na úspešný zásah, čiže je to trochu dramatickejšie.

Ďalší príklad benevolentnosti  - ak niektorá z vašich postáv padne, môžete ju znovu oživiť inou, a to nie raz, ale prakticky donekonečna. A bez extra výbavy. Len si musíte dávať pozor, aby v takomto stave nepadla do rúk nepriateľom, pretože ju zajmú. To znamená, že rozohranú misiu dokončíte bez tejto osoby a potom musíte zdolať jednu nepovinnú misiu, kde zajatca nepriamo oslobodíte, inak nemôžete pokračovať v „príbehu". Zaujímavosťou je, že aj do tejto záchrannej misie nastupujete vo štvorici a chýbajúceho vojaka dočasne zaskočí jeden z náhradníkov, ktorého si vyberiete v zozname. Po úspešnom nasadení už ale znovu pokračujete so svojou základnou štvoricou.

Nepriatelia disponujú mizernou AI, ale aspoň po vás pália čoraz silnejšími zbraňami, vrátane experimentálnych a tiež majú zvláštne schopnosti. Niekedy sa takticky presúvajú, ale väčšinou konajú nelogicky. Protivník sa napríklad priblíži k vášmu vojakovi, ale strieľa po inom, ktorý je od neho vzdialený. Nacistov inak spozorujete najskôr len ako hmlisté postavy v nezreteľnom okolí, no môžete už po nich strieľať. V plnej kráse sa ukážu vo chvíli, keď sú v pozorovacom uhle vašich vojakov. A vtedy máte aj vyššiu, percentuálne vyjadrenú šancu na úspešný zásah.

Achtung! Cthulhu Tactics
Achtung! Cthulhu Tactics Ocitnete sa aj na rôznych rituálnych miestach.
Ocitnete sa aj na rôznych rituálnych miestach.


Achtung! Cthulhu Tactics Sem sa hodí jeden dobre mierený granát.
Sem sa hodí jeden dobre mierený granát.


Achtung! Cthulhu Tactics Na mape je vždy aktuálna hlavná misia a jedna vedľajšia. Pôsobí to veľmi skromne ako takmer všetko v hre.
Na mape je vždy aktuálna hlavná misia a jedna vedľajšia. Pôsobí to veľmi skromne ako takmer všetko v hre.





Cthulhu Tactics sa pohodlne ovláda klávesnicou a myšou, ale zaujímavá je možnosť v PC verzii použiť gamepad. No keďže je hra plánovaná aj pre konzoly, je to prirodzené rozhodnutie tvorcov. Celkovo má tento titul snahu umožniť každému jednoduchý prístup k hre a rýchlo sa v nej zorientovať. Vizuálne neurazí, ale ani nenadchne, v boji si môžete približovať a rotovať terén, medzi misiami si upravíte postavy v menu s jednoduchým, ale praktickým dizajnom.

Achtung! Cthulhu Tactics je obstojná taktická hra, ktorá, bohužiaľ, pre veteránov nepredstavuje žiadnu väčšiu výzvu ani na vyššej obťažnosti, ale je ideálna pre nováčikov v žánri, pretože je skutočne veľmi (možno až priveľmi) ústretová a benevolentná. Koridorové mapy, kde napriek rôznym zadaniam vždy postupujete rovnako, však začnú byť čoskoro monotónne a prestanú byť zaujímavé. A príbeh tu vlastne ani nie je, aj keď sa tak hra v úvode tvári, čiže ani ten vás nebude motivovať, aby ste pokračovali ďalej. Hlavných misií je pomerne veľa a vydržia vám hodiny, ale všetkého ostatného je akosi nedostatok a pôsobí to priveľmi skromne. Neuspokojí vás sortiment a obmedzený výber zbraní a výbavy, ponuka nepriateľov, vedľajšie misie ani celková variabilita. Takže sa hra hodí naozaj len pre nenáročných hráčov a ako rozbeh pre začiatočníkov.


napísal uni 15.10.2018
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
5.7
Ohodnotiť
ACHTUNG! CTHULHU TACTICS
+ vhodné pre nováčikov, ktorí sa zoznamujú s taktickými hrami
+ spočiatku vcelku zábavné boje
+ všetko si rýchlo osvojíte a zvládnete
- priveľmi zjednodušené, pre veteránov žiadna výzva
- stále rovnaký, čoskoro monotónny postup
- prakticky všetkého (okrem bojov) je tu málo
- biedna AI nepriateľov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5-4570, 8 GB RAM, GeForce 1050 GTX Ti 4GB, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Ripstone / Auroch Digital
Štýl: Stratégia / Taktická
Dátum vydania: 4. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19874)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk