CALL OF DUTY: BLACK OPS 4

CALL OF DUTY: BLACK OPS 4

8.0

Prvé Call of Duty bez kampane

Recenzia na PC verziu

Activision spravili tento rok s Call of Duty zvláštny ťah, ktorým síce ušetrili peniaze, ale degradovali celú hru. Odstránil z nej totiž kampaň. V Treyarchu nestíhali a Activision namiesto toho, aby hru odložili, kampaň zrušili. Je síce pravda, že veľa multiplayerových hráčov kampaň ani nehrávalo, ale na druhej strane si iní zahrali práve kvôli kampani. Tá pritom hre dodáva niečo viac, dáva jej hodnotu a vyváži cenovku 60 eur.

Nedá sa povedať, že by Black Ops malo najlepšie kampane zo série, ale Treyarchu sa podarilo vytvoriť ikonické postavy, ktorých osudy postupne rozvíjali a mali to v pláne spraviť aj tu. Znovu by tu pokračoval príbeh rodiny Mansonovcov, teraz v roku 2043. Keďže však absentuje, je v tomto roku postavený aspoň samotný multiplayer s tréningom, ktorý kombinuje pozostatky z kampane. Dopĺňa to nový Battle Royale umiestnený do iného času a nakoniec klasická zombie kooperácia prinášajúca mapy umiestnené v rôznych univerzách.

Ak máte radi multiplayerovú ponuku Call of Duty, nájdete si tu to svoje, rovnako ak máte radi Battle Royale. Jedine ak uprednostňujete singleplayerové kampane, pre vás tu nebude nič. Možno jedine tréningový režim.

Tréning

Autori totiž v snahe o to ako-tak využiť miliónové investície do prestrihových animácii zo zrušenej kampane ich použili v tréningovom móde. Ten vám bude púšťať nesúvisiace animácie a doplnkové informácie z kampane a po nich vás učí hádzať granáty a používať zbrane jednotlivých postáv. S týmito postavami budete následne hrať multiplayer, a tak sa tréningový mód celkom hodí. Umožní vám natrénovať si postavy a mapy v bojoch proti botom. 

Prepojenie s animáciami je však zvláštne a príliš násilné. Tréning ich nepotrebuje a ani s nimi nesúvisí. Je veľká škoda, že to tvorcovia použili takto, keďže to mohli odložiť na vydanie na neskôr a priniesť plnohodnotnú kampaň. 

Multiplayer 

Multiplayer je tentoraz umiestnený do roku 2043, ale bez jetpackov, walljumpov a podobných vecí, ktoré už hráčom vo futuristických COD hrách liezli na nervy. Minuloročné pokračovanie hry umiestnené do druhej svetovej vojny to konečne zmenilo, uzemnilo a teraz sa hra ďalej uberá v tomto štýle. Bude to stále rýchly multiplayer zameraný na reflexy a behanie po mape, ale viac sa drží pri zemi. 

Hlavným rozdielom je, že je tentoraz je multiplayer postavený na postavách hrdinov, ktorí majú odlišné vlastnosti. Môžete si ich vyberať pri boji, dostanete ich zbrane a ich možnosti a postupne si odomkýnate ďalších, alebo si vytvoríte vlastné povolanie a pridáte mu vybavenie. Každá postava má svoje základné zbrane a dve svoje špeciálne schopnosti. Napríklad jedna z postáv má pozemného drona vyhľadávajúceho nepriateľov a automaticky ich elektrizuje, pričom sekundárna je znovu elektrizujúca snajperka. Ponuku každej postavy dopĺňa lekárnička, keďže tentoraz vypadlo automatické liečenie.

Máp je 14, z toho sú štyri remaky zo starších titulov a zadarmo pribudne ešte nová verzia Nuketownu (ďalšie už budú platené). Všetko sú to štandardné malé mapy pre maximum 12 hráčov, ktoré si môžete zahrať v sérii klasických režimov, ako free 2 all, tímová hra, ovládanie kontrolných bodov, kradnutie peňazí a ďalšie základné režimy, kde nechýbajú ani ich ťažšie hardcore verzie. Samotné režimy si môžete vyberať, no mapu si nevyberiete, rovnako ani server, keďže server browser tu úplne plne absentuje aj v PC verzii. Môžete len kliknúť a čakať, akých hráčov vám hra vyberie a na akú mapu vás hodí. Neviem, koľko ľudí hráva PC verziu, ale nájsť hráčov na menej používané módy nebolo práve rýchle a niekedy sa to nepodarilo vôbec, a to ani na team deathmach. Čo išlo vždy bez problémov, bol režim free 4 all.

Samotné mapy sú rozmanité a hrateľnosť na nich nie je zlá, autori nakoniec už majú roky skúseností so štýlom, ktorý im funguje a ktorý len jemne upravujú. Ak vás rýchly COD štýl baví, toto vás nesklame, je to dokonca lepšie ako minuloročný WWII multiplayer, keďže sem sa rýchle boje hodia viac ako do zákopov druhej svetovej vojny. Sú tu síce futuristické doplnky, ale tie nenarúšajú hrateľnosť. 

Call of Duty: Black Ops 4
Call of Duty: Black Ops 4  Multiplayer je tentoraz postavený na rozmanitých postavách.
Multiplayer je tentoraz postavený na rozmanitých postavách.


Call of Duty: Black Ops 4  Štýl hrateľnosti je rýchly a farebný.
Štýl hrateľnosti je rýchly a farebný.


Call of Duty: Black Ops 4  Každá z postáv má špecifické zbrane a tentoraz je nutné používať lekárničku.
Každá z postáv má špecifické zbrane a tentoraz je nutné používať lekárničku.





Blackout  

Activision neodolali trendu a do Call of Duty pridali Battle Royale mód. Ten je tu nazvaný Blackout a oproti multiplayeru mení štýl hrania. Samozrejme, pridáva väčšiu mapu a spomaľuje celkovú rýchlosť bojov. Už tu nepôjde o instantné zabitia ako v multiplayeri, ale hráči vydržia viac zásahov, aby mali reálnu šancu na prípadné schovanie sa a následný boj. 

Štýl hrateľnosti je klasický Battle Royale prebraný z PUBG, a teda čakajte zoskok na mapu bez výzbroje, zbieranie zbraní a vybavenia. Dopĺňa to zmenšujúca sa zóna, kde musíte stále utekať ďalej a postupne likvidovať ostatných hráčov.  Aj tu môžete hrať klasicky v tíme štyroch alebo dvoch hráčov, alebo v sólo móde. Pričom maximálny počet hráčov je 88 až 100 a autori stále skúšajú vhodné maximum a vyťaženie serverov, respektíve odozvu serverov, ktorá stále nie je najlepšia.

Z vlastných doplnkov je tu malá úprava oproti iným Battle Royale hrám, a to helikoptéra, ktorá umožní rýchly presun na mape a ostreľovanie nepriateľov zhora, ale zároveň je dosť zraniteľná. Na mape viete totiž ľahko a rýchlo nájsť ako základné, tak aj silné zbrane, pričom raketomet nebude výnimkou. Zbrane sú prakticky všade a teda sa nemusíte báť, že by ste ostali bez nich alebo nábojov. Ďalším bonusom sú zombíci, ktorí sa objavujú v niektorých zo zombie lokalít, a ktorých môžete vystrieľať s nádejou na získanie lepších zbraní. Zaujímavosťou je prídavok delenej obrazovky na konzolách, a teda dvaja môžete hrať lokálne proti ostatným hráčom na internete.

Celková mapa je poskladaná z rôznych multiplayerových máp z kompletnej Black Ops série, sú tu celé budovy a objekty z máp, známe zbrane a, samozrejme, postavy. Práve na nich je postavený progres, keďže si ich môžete postupne odomkýnať a postupne budú prichádzať ďalšie aj keď zdá sa, že len cez Season pass, ktorý sľubuje štyri ďalšie postavy.

Čo sa týka celkového oslovenia, záleží na tom, ako vám sadne rýchlosť hry. Je tam menšia mapa ako vo Fortnite aj keď rovnako plná farieb. Pridáva sa k tomu vyššia rýchlosť presunu a aj viac akcie ako v PUBG, ale zároveň aj menej taktiky a menej reálnosti. Najbližšie to má k H1Z1, ktoré doteraz zapratávalo dieru medzi taktickým PUBG a arkádovým Fortnite.  

Call of Duty: Black Ops 4
Call of Duty: Black Ops 4  Niekedy Call of Duty išlo svojim štýlom, teraz okopírovalo PUBG.
Niekedy Call of Duty išlo svojim štýlom, teraz okopírovalo PUBG.


Call of Duty: Black Ops 4  Mapa nie je veľká, ale ponúka dobré vyváženie pre rýchlejšiu hru.
Mapa nie je veľká, ale ponúka dobré vyváženie pre rýchlejšiu hru.


Call of Duty: Black Ops 4  Štvorkolky nechýbajú, doplnia ich aj helikoptéry.
Štvorkolky nechýbajú, doplnia ich aj helikoptéry.





Zombies 

Keďže autori odrezali príbehovú kampaň, ako náplasť pridali tri rôzne kooperačné mapy, plus jednu bonusovú pre pre majiteľov Season passu. Tie ponúkajú svoje malé príbehy s rôznym tímami v rôznych prostrediach.

Dve z toho sú nové mapy zaradené do Chaos story s novými postavami. Je tu IX mapa, ktorá vás zavedie do starého Egypta a druhá Voyage of Despair. Tá vás zavedie na Titanic pri jeho kolízii s ľadovcom, kedy sa pre okultné kúzla cestujúci zmenia na zombíkov. Oproti tomu sa Aether story vracia v Blood of the Dead mape, ktorá je remakom Mob of the Dead mapy z Black Ops II a obohatená o niekoľko nových lokalít. Nakoniec v bonusovej Classified mape zase nájdete remake Five mapy z prvého Black Ops.

Mapy štandardne hráte v kooperácii, kde sa na vás rútia vlny zombíkov. Samozrejme, za zabitých zombíkov získavate body, za ktoré môžete kupovať zbrane a otvárať ďalšie lokality na mape. Popritom plníte špecifické úlohy a aktivujete rôzne elementy. To je štandardný príbehový mód, ale môžete hrať aj v rýchlejšom Rush móde, v ktorom nečakáte na vlny zombíkov, ale postupujete stále ďalej. Môžete hrať štyria v tíme alebo aj sólo. Môžete si k tomu nastaviť ľubovolnú obťažnosť a pridať aj botov.

Sú to klasické zombie iterácie, ktoré sú doplnené lootboxmi, v ktorých zmiešavate odvary, z nich následne čerpáte bonusové sily. Ak máte radi kooperačných zombíkov, užijete si to, ale ak budete chcieť viac, musíte si zaplatiť. V Season passe prídu ďalšie štyri mapy. 

Call of Duty: Black Ops 4
Call of Duty: Black Ops 4  Zombie kooperácia rozbieha Chaos story.
Zombie kooperácia rozbieha Chaos story.


Call of Duty: Black Ops 4  Zombíkov si znovu zahráte v kooperácii alebo aj sami.
Zombíkov si znovu zahráte v kooperácii alebo aj sami.


Call of Duty: Black Ops 4  Dostanete sa aj na Titanic.
Dostanete sa aj na Titanic.





Technická stránka

Grafika je typická Call of Duty z posledných rokov, a teda ponúka relatívne kvalitné a rozmanité textúry. Dopĺňajú to však príliš statické nezničiteľné prostredia s minimom aplikovanej fyziky. Tentoraz to autori zobrali na Fortnite/Overwatch štýl a farbičky sú na každom kroku, a to ako v štandardných mapách, tak aj Blackout móde, ktorý zachádza až do mierne kreslenej grafiky. Je to také zvláštne vidieť to v pôvodne drsnom Call of Duty, ale cieľová skupina tam je jasná. Jediné čo je tentoraz temnejšie, je kooperácia.

Novinkou a veľkou zmenou z technického hľadiska je Battle Royale mapa, ktorá je na COD priam masívna, a aj keď na pomery Battle Royale menšia, ukazuje, že engine to zvládne zobraziť. Vyžiadalo si to daň v podobe rýchlosti komunikácie so serverom, ktorá je veľmi pomalá a reakcie servera sú oneskorené, ale pri tomto móde to až tak nevadí. Rovnako ďalšie optimalizácie nie sú práve najlepšie. Minimálne na PC. Hra totiž  i5 procesor vyťažuje takmer na maximum už v menu a k tomu po spustení zaberie rovno 10 GB pamäte. Samotný framerate už priamo v hre nie je problémom, samozrejme, mapy idú plynule, Battle Royale dá zabrať a framerate už nie je také stabilné. Aj keď vo všetkých režimoch bolo vidieť pomalšie streamovanie textúr.

Call of Duty: Black Ops 4 je zvláštnou zmesou neprepojených multiplayerových častí. Kedysi to bolo iné, keďže tému kampane preberal aj multiplayer a aj zombíci. Postupne sa to však rozpadávalo a teraz, keď úplne vypadla kampaň, už je to len ako zlepenec rôznych hier bez vlastnej identity, ktorý sa už iba zo zotrvačnosti drží v jednom balení. 

Po stránke hrateľnosti to však vôbec nie je zlé - je tu klasický rýchly COD štýl v multiplayeri, ako aj kooperácia s rôznymi témami v zombie časti. Ak sa vám tieto súčasti páčili v predchádzajúcich hrách, ani tu nesklamú, možno naopak prekvapia. Najväčšou novinkou je však Battle Royale, ktorý spomaľuje hrateľnosť, ponúka väčšie bojisko a má šancu zlákať PUBG/Fortnite hráčov. Hoci ak hrávate len tento režim, je otázne, či sa vám oplatí kupovať celá 60-eurová hra. Tu bude zaujímavé sledovať, či ho neskôr Activision ponúkne aj samostatne.


napísal saver 18.10.2018
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
CALL OF DUTY: BLACK OPS 4
+ zábavná a rýchla hrateľnosť
+ bohatá ponuka online obsahu
+ multiplayer nabral dobrý smer
+ Battle Royale nesklame
- zlepenec rôznych režimov hry bez spoločnej témy
- absentujúca kampaň
- veľa prebraného obsahu zo starých Black Ops hier
- ďalší obsah len cez Season pass


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Activision / Treyarch
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 12. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk