NBA 2K19

NBA 2K19

7.5

LeBron James a jeho cesta za titulom v LA Lakers

Recenzia na PC verziu

Najväčšou a nasledovanejšou udalosťou tejto sezóny v Severoamerickej národnej basketbalovej lige je jednoznačne prestup LeBrona Jamesa do fialovo-zlatého dresu Los Angeles Lakers. Podarí sa jednému z najdominantnejších hráčov poslednej dekády priviesť tím k jeho zabudnutej sláve? Dostanú sa Lakers do playoff, alebo nebodaj ešte vyššie? Toto všetko sú otázky, na ktoré si budeme musieť počkať niekoľko mesiacov. Alebo ako alternatívne riešenie - celú sezónu v LeBronovej koži prežijeme hneď tu a teraz, v NBA 2k19.

LeBron je ústrednou postavou hry, hviezdi na obale aj v reklamných videoklipoch. Predsa len, marketingový potenciál tejto superstar je potrebné vyťažiť na maximum. Áno, v hre je takmer nezastaviteľný (rovnako ako v realite), parametrovo vládne rebríčku, avšak či sa bude podobne ako Ronaldo vo forme vtipného videa dožadovať absolútnej 100-vky, zatiaľ nemáme informácie. Mimochodom, v tesnom závese za Jamesom nasledujú v Top rebríčku Durant, Harden a Curry. V historických rebríčkoch je King podľa 2K ratings až na druhom mieste, z basketbalového trónu stále na všetkých pozerá Michael Jordan.

Dosť už ale rebríčkov a porovnaní, pri MyCareer vás aj tak LeBron až tak veľmi zaujímať nebude. Tu si vytvoríte vlastného hráča, s vlastnou fyziológiou, výzorom aj charakteristickými hernými črtami. Kvitujeme, že pri tvorbe postavy priamo vidíte, čo sa napríklad so zväčšením výšky na hráčovi zlepší, ale zároveň aj zhorší. Tento príbehový mód začína kapitolou „Prológ“, ktorá si rovnako zaslúži pochvalu. V hre sa toho deje dosť aj mimo kurtu, robíte závažné rozhodnutia, hra je pomerne plynulá a navyše sa ako basketbalista pozriete aj mimo územia USA. Lenže prológ po pár zápasoch skončí a začnú sa prejavovať všetky nedostatky tohto herného režimu.


Rok čo rok ako papagáje opakujeme, že smer, ktorý MyCareer nabral v posledných rokoch, tomuto režimu škodí. Aspekty rôznych sociálnych sietí, nakupovania, obliekania, sponzorov a rôznych vedľajších aktivít pobavia prvých pár minút, ale potom ich budete úplne ignorovať. Horšie je, že ignorovať nemôžete tréningy a posilňovňu. Tie sú rovnako ako v minulom ročníku spracované formou „mesta“, kde spolu s desiatkami iných hráčov zdĺhavo pobehujete z jedného konca na druhý za účelom vybavenia potrebnej predzápasovej prípravy. Medzi zápasmi sa, našťastie, viete posúvať priamo v šatni a nie je potrebné vyliezať do reklamou preplácaných obytných zón.

Postava vytvorená v MyCareer je zároveň hlavnou zložkou multiplayerových zápasov. Je jasné, že hráči so silnejšími postavami (v zmysle hodnoty jednotlivých atribútov) majú v zápasoch navrch a je ešte jasnejšie, že keďže sa tieto atribúty dajú zlepšovať za reálne peniaze formou mikrotransakcií, 50-eurová investícia do hry na príjemný zážitok v mulťáku, bohužiaľ, stačiť nebude.

Samozrejme, stále môžete siahnuť po osvedčených módoch, ako je General Manager, kde riadite celý tím so všetkými radosťami a starosťami, jednoduchú ligu, playoff, či MyTeam, kde kartičkovým spôsobom skladáte svoje družstvo snov a snažíte sa okrem klasických zápasov riešiť aj rôzne časovo či zameraním orientované výzvy. Rovnako ako v MyCareer ale do veľkej miery váš úspech či neúspech závisí od toho, aké kartičky vám „padnú“ a či budete ochotní investovať reálne peniaze do kariet známejších mien.

Z nostalgických dôvodov sme si na pevnom disku našej PS4 nechali odložené aj verzie 2K17 a 2K18. Úmyslene sme si zahrali krátky zápas vo všetkých troch, vrátane 2K19 a hádajte čo? Z hľadiska grafiky a hrateľnosti sme zaznamenali veľmi malé alebo skôr žiadne rozdiely. To, že pri maximálnom zoomovaní hráči vyzerajú o niečo lepšie, je nepopierateľné, ale pri normálnej hre rozdiel medzi ročníkmi zbadáte len veľmi ťažko. Navyše oproti svojim predchodcom sa nám 2K19-tka zdala o čosi menej plynulá a tým pádom v nás zanechal paradoxne práve tu zápas najhorší dojem.

Ku všetkým uvedeným nedostatkov sa navyše pridávajú aj takmer nepochopiteľné kroky zo strany tvorcov hry. Keďže hráči na Steame neboli s aktuálnym stavom titulu spokojní, dali to pocítiť v užívateľských recenziách, kde 75 % z nich vyslovovalo negatívnu spätnú väzbu. Reakcia 2K? Zablokovať možnosť pridávania komentárov. Ešte zvláštnejšie pôsobí snaha firmy zapôsobiť na hráčov, aby sami kontaktovali svojich lokálnych/národných politických zástupcov (v Belgicku a Holandsku) a zatlačili na nich kvôli opätovnému povoleniu lootbox mechanizmov, konkrétne nakupovaniu kartových balíčkov v móde MyTeam.

Pozitívnych zmien je len niekoľko. Začnime celkovou väčšou prístupnosťou nováčikom. Mnohé drobnosti sú vysvetlené zrozumiteľnou formou – už sme spomínali parametre pri vytváraní hráča, ale rovnako nápomocné popisy a dodatočné texty sa objavujú na viacerých miestach. Celkom zaujímavou novinkou je Takeover, kde ak sa hráčovi na palubovke veľmi darí, dostane sa do „švungu“ a jeho charakteristické vlastnosti sa na čas značným spôsobom zlepšia. Ak si pamätáte na „Hes on fire“ z  NBA Jam, jedná sa o niečo podobné, ale nie až v takej arkádovej forme. Nový je tiež ukazovateľ streľby, ktorý tentokrát pomáha aj pri layupoch a viete tak lepšie kontrolovať aj tento aspekt hry.


Zvuk, komentár a hudobný soundtrack si držia štandardne vysokú úroveň. Komentátori a bývalé hviezdy NBA (Shaq) dodávajú titulu rozmer „realistickosti“, i keď za cenu, že sa na obrazovkách objavujú možno o čosi častejšie, ako by sme si to priali. Ak by vás zaujímalo, kto si produkčne zobral na starosti soundtrack – je to americký raper Travis Scott. V jeho výbere 47 skladieb sa okrem neho samého objavujú rôzne ďalšie mená najmä mladších hip-hopových umelcov. Miešanie žánrov a vekových skupín ako v posledných ročníkoch tu až toľko priestoru nedostalo.

Mohli by ste sa opýtať, či sa 2k19 stále dobre hrá. Áno, hrá. Ale na to, aby ste si zahrali dobrý zápas, vám s pokojným svedomím môžeme odporúčať aj 2K17. Tvorcovia hovoria o zlepšenej obrane, lepšej AI, lepšom bránení 1 na 1 či prepracovaných „stealoch“. My hovoríme, že to nie je hodné finančnej investície a rozumnejšie je počkať s nákupom jednu, možno dokonca aj dve ďalšie sezóny.

Basketbal v podaní 2K prinajlepšom prešľapuje na mieste. MyCareer už dávno nie je to, čo bývalo, multiplayer kazia mikrotransakcie, herný systém neprichádza s výraznými vylepšeniami. Možno je na čase, aby sme sa pozreli na zúbky aj konkurencii z dielní EA, ktorá dlhé roky stagnovala, no  podľa ohlasov sa zubami nechtami a správne nastavenými prioritami výrazne doťahuje na upadajúceho kráľa.


napísal Je2ry 20.10.2018
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
NBA 2K19
+ kapitola Prológ v MyCareer
+ niekoľko malých pozitívnych zmien
- mikrotransakcie
- nevyvážený multiplayer
- režimu MyCareer dochádza dych
- všadeprítomná reklama


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: 2K games / Visual Concepts
Štýl: Šport
Dátum vydania: 11. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk